1.060.342

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állattartási technika

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az állattartáshoz kapcsolódó egyes munkafolyamatok gépesítése már a múlt század közepén, a takarmányok előkészítéséhez, főként aprításához alkalmazott kezdetleges berendezésekkel elkezdődött.
Az... Tovább

Előszó

Az állattartáshoz kapcsolódó egyes munkafolyamatok gépesítése már a múlt század közepén, a takarmányok előkészítéséhez, főként aprításához alkalmazott kezdetleges berendezésekkel elkezdődött.
Az állattartás technikai eszközeinek széles skálája - közel két évszázados fejlődés során - az egyszerű kézi szerszámoktól, állati erővel működtetett gépektől, a napjainkban használatos automatákkal, elektronikus mérőműszerekkel, szabályozókkal ellátott gépekig és géprendszerekig terjed.
A különféle munkafolyamatokat teljes egészében kiváltó eszközök és gépek gyártása, használata valójában az 1930-as évektől kezdődött. A villamos hálózatok kiépítése tette lehetővé, hogy egyes nagyobb gazdaságokban alkalmazni kezdték a szecskázókat, darálókat, majd pedig a tejkezelő- és fejőberendezéseket stb. Vissza

Tartalom

Előszó19
Az állattartás céljai és módszerei (Patkós I.)21
Az állattartás céljai21
Célok és szempontok23
Állattartási technológiák24
A technológiai értelmezése és szerepe24
A kis- és nagyüzemi tartástechnológiák25
Az állatti termékelőállítás legfontosabb tényezői27
A biológiai tényezők28
A takarmány29
Környezet31
A takarmányozás gépesítése (Mikecz I.)33
Szálastakarmányok aprítása33
A vágási folyamat jellemzői dobszecskázóknál34
Tárcsás szacskázó vágási folyamatának jellemzői36
A vágóerőt meghatározó tényezők38
A szecskázott anyag jellemzői39
A kés jellemzői39
A rétegvastagság hatása a vágóerőre41
A szecska méretének jellemzői43
A szecskázott anyag utánaprítása44
A szecska szállítása46
A takarmányok erjesztéses tartósítása (Kacz K.)50
Az erjesztéses tartósítás általános kérdései51
Horizontális silók53
Erjesztéses takarmánytartósítás toronysilóban57
Szenázskészítés bálázással69
Takarmányok szárítása és tárolása (Kacz K.)75
Nedves takarmányok szárítástechnikai tulajdonságai75
Szemesterményszárító berendezések felépítése, működése78
Szemestermény-szárítók üzemeltetési jellemzői83
Szemes termények szellőztetéses szárítása84
Szálastakarmányok szárítása, tárolása90
Forrólevegős szárítás96
A takarmányok feldolgozása aprítással (Győrfi Gy.)100
A darálás elmélete100
A darálók szerkezete és üzemeltetése108
Keveréktakarmányok gyártása (Fogarasi L.)118
A nyersanyagok kezelése és előkészítése121
A keverékképzés folyamata122
Keverőgépek126
Szakaszos üzemű (tételes) keverők128
Folyamatos üzemű keverők137
A keverőgépek teljesítményigénye139
Nyersanyagmérlegek140
Térfogat szerinti adagolók140
Hengeradagolók140
Arányadagoló141
Cellás kerék141
Adagoló csigák142
Szalagos adagolók143
Rédler (kaparóláncos) adagoló143
Lengő mozgást végző adagolók144
Tömeg szerint adagolók145
Szakaszos üzemű, tömeg szerint adagoló145
Folyamatos üzemű, tömeg szerinti adagoló146
Tartályos összegező mérleg147
Folyadékkomponensek előkészítése és adagolása152
Mikrokomponens adagolók153
A keveréktakarmány-gyártási alapanyagai153
Szemes alapanyagok153
Olajipari melléktermékek153
Malomipari melléktermékek154
Cukoripari melléktermékek154
Állati eredetű alapanyagok154
Takarmányélesztő (szeszipari melléktermék)154
Egyéb komponensek155
Takarmányok préselése (Győrfi Gy.)156
A préselés gépeinek szerkezete és üzemeltetése158
Préselvények előállítása szálastakarmányból165
Különleges takarmányelőkészítési módok166
A takarmánykeverő üzemek technológiai vonala168
Állatok elhelyezése és a telepi takarmányozási munkák gépei (Tóth L.)171
Szarvasmarhák elhelyezése171
A szarvasmarhatartás egyéb gépei és eszközei171
A takarmányozási munkák gépei a szarvasmarhatartásban175
A borjúnevelés technológiája197
A borjak takarmányozása197
Borjúszoptató automaták200
A sertések elhelyezése és takarmányozása203
Elhelyezés203
Etetés206
Baromfiak elhelyezése és takarmányozása225
Tojás termelés225
Technológiai berendezések (mélyalmos tyúktartás)227
Pecsenyecsirke-nevelés és hizlalás242
A baromfitartás speciális gépei244
A tojásgyűjtés gépei244
Keltetőgépek249
Egyéb eszközök a baromfitartásban253
A legeltetés gépi berendezései (Tóth L.)256
A legelők használata256
A legeltetés módjai256
Elektromos kerítés (villanypásztor)257
Legelőkön használatos itatóberendezések265
Vízhúzó szélmotor266
A tehenek gép fejése a legelőn268
Az állatok kezelése a legelőn269
Fejés (Tóth L.)271
A gépi fejés élettani alapjai271
Tejképződés271
Tejleadás273
A tejáramlás sajátosságai275
A tej visszatartása275
Fejési karakterisztika275
Fejőberendezések felépítése276
A fejőgép működési elve276
A fejőgépek alapvető egységei278
A pulzátor280
Működése és szerepe280
A pneumatikus vezérlésű pulzátor281
A membránpulzátor munkafolyamata281
Kettős működésű pneumatikus pulzátorok284
Elektromágneses pulzátorok284
A pulzátorokra ható tényezők287
A fejési vákuum290
A fejési vákuum hatása a fejési sebességre290
A bimbócsatorna nyitásához szükséges vákuum292
A vákuumcsökkenés és a fejési sebesség közötti összefüggés293
A fejőgumi295
Szerepe a gép fejésben295
A gumik deformációja statikus állapotban297
A fejőgumi mozgásának hatásai300
A kollektor302
Vákuumszivattyúk305
A fejőberendezések légtechnikai jellemzői305
A vákuumszivattyúk légszállító teljesítménye307
A vákuumszivattyú méretezése308
A szivattyúk kenése309
A szabályozó szelepek312
A fejési vákuum szabályozása312
A fejési rendszer légtechnikai összetevői313
A szabályozó szelepek jellemzői316
A vákuumingadozás oka és jellege318
Vákuumszint szabályozása a meghajtó motor fordulatszám szabályozásával318
Vákuumcsökkentést okozó tényezők319
A légtechnikai tényezők ellenőrzése321
Szabályozószelepek felépítése322
Vákuummérők325
A vákuumhálózat szennyeződése326
Tejelválasztás326
A zsilipes tejelválasztó326
Szivattyús tejelválasztó327
Tejmennyiségmérők328
A tej mennyiségének meghatározása a fejésnél328
A fejéshez kapcsolódó automatizálás342
A fejőberendezések tisztítása349
A fejt tej szűrése354
A fejési rendszerek (Bak J.)356
Fejőberendezések felépítése356
Fejőtermi fejőberendezések362
Az automatizálás hatása a munkatermelékenységre (Tóth L.)368
A juhok gép fejése (Bak J.)373
A fejőrobot és alkalmazásának lehetősége a tehenészetekben (Tóth L.)380
Tejkezelés387
A telj elsődleges kezelése (Bak J.)387
A tej összetétele és jellemzői387
A tej jellemzői388
Fizikai és kémiai változások a tejben389
A tej mikrobiológiája391
A tej telepi hűtése (Fogarasi L.)393
Kompresszusok hűtőgépek393
Tejhűtő rendszerek413
Kannás hűtés414
Tejhűrő-tárolók414
Tejszeparátorok422
A tej hőkezelése (pasztőrözés)426
A hőkezelés hatása a mikroorganizmusokra426
A tej pasztőrözése428
Tartós pasztőrözés429
Gyors pasztőrözés429
Pillanat pasztőrözés430
A pasztőrözésre alkalmazott hőcserélők430
A tej ultrapasztőrözése (UHT-eljárás)431
Kisüzemi tejpasztőröző berendezés432
Itatóberendezések (Tűz A.)433
A szarvasmarha önitatók főbb típusváltozatai437
Sertésönitatók446
Baromfiitatók449
Az almozás és trágyaeltávolítás gépesítése (Győrfi Gy.)456
Az almozás gépei456
Alomanyagok és jellemzőik459
A tartás és a keletkező trágya jellemzői (Tóth L.)460
A trágyaeltávolítás gépei462
Hidraulikus trágyaeltávolítás469
A mélyalom eltávolítása473
Súrlódási jellemzők a trágya szállításnál475
Trágyakezelés gépei és eszközei480
Almos trágya kezelése, tárolása480
Hígtrágya kezelése, tárolása480
Állattartó telepek automatizált irányítása (Erényi A. - Tóth L.)501
Az állatok egyedi felismerése, azonosítása503
Az automatikus abrakadagolás kötetlen tartásban509
Az egyedi abrakolás szükségessége509
Az automatizált egyedi abrakadagolás510
Az etetők elhelyezése, szabályozása és az adagolás módszerei512
Teljesen automatizált takarmányozási rendszerek514
A kocák automatizált egyedi etetése515
Automatizált mérlegelés518
Az állatok aktivitásának meghatározása521
A testhőmérséklet mérése523
A kifejt tej vezetőképességének meghatározása524
A szívritmus meghatározása525
Mérési lehetőségek a szarvasmarhatartásban525
PC a sertés- és baromfitartásban530
Az elektronika, mint a precíziós állattenyésztés alapja (Takátsy T.)533
Hőérzékelés és szabályozás534
Páratartalom537
Légsebesség538
Gázok meghatározása az istállók légterében538
Az állatok testhőmérséklete539
A testtömeg meghatározása540
Az ellés időpontjának jelzése542
A tej elektromos vezetőképessége544
Az ultrahangos mérőberendezések545
Elektromos immobilizátor546
Elektromos állatterelők547
Juhok gépi nyírása (Sallai L.)549
Gyapjúismeret549
Gyapjúelválasztási eljárások551
Nyírógépek552
A nyírógépek késsebességei553
A nyírógépek főegységeinek jellemzései555
A nyírógép energiamérlege, a gép nyírás erő- és energiaszükséglete558
A nyírás technológiája559
A nyírás559
Nyírógépek üzembe helyezése, beállítása és karbantartása561
Élezőkészülék562
Nyíróhelyiségek (nyíróműhelyek)564
Az üzemi gyapjúkezelés eszközei, berendezései565
A juhok robotizált nyírása566
A fertőtlenítés gépesítése (Mátyás L.)569
A tisztítás és fertőtlenítés szükségessége569
A tisztítás-fertőtlenítés munkafolyamatai570
Tisztítás570
Fertőtlenítés570
A tisztítás-fertőtlenítés gépei572
Hidegvizes üzemmódú tisztító-fertőtlenítők573
Melegvizes-gőzüzemű tisztító-fertőtlenítők575
Aeroszolgenerátorok578
Tógazdasági haltermelés gépei (Kuli B.)581
A tógazdaságokban alkalmazott gépek csoportosítása581
Tókarbantartás582
Káros növényzet irtás582
Tótrágyázás583
Halszállítás584
Halastavi vízlevegőztetés584
A vízlevegőelvezetés elméleti kérdései584
Vízlevegő berendezések590
A haltakarányozás gépei592
A lehalászás gépei593
Épületgépészet az állattartásban (Bartófi I.)597
Állattartó létesítmények vízellátása597
Vízigények598
Használati melegvizesellátás602
A klimatizálás alapjai606
A klímaviszonyokat befolyásoló tényezők606
Klímakövetelmények612
A klímaalakítás lehetőségei614
Szellőztetés és berendezései614
Az állattartó épületek fűtése629
Energiagazdálkodás az állattartásban631
Az energiaszükségletet befolyásoló tényezők634
A fűtési energiaszükséglet csökkentésének technikai lehetőségei641
Környezettechnika az állattartásban648
Az állattartás környezetterhelése648
Légszennyező gázok648
A szellőztető levegő portartalma650
Az istálló levegőjének mikroba tartalma651
A szaghatás (Béres A.)652
A szag kialakulását befolyásoló tényezők653
A szaghatás mérése653
A szaghatás csökkentésének lehetőségei656
A biológiai gáztisztítás elvi alapjai657
Biomosók alkalmazási lehetőségei658
A bioszűrők alkalmazásának feltételei658
A takarmányhoz, az alomhoz keverhető adalékanyagok661
A szag keletkezésének megakadályozása661
Az állattartás során keletkező szennyvíz kezelése (Mityók A.)661
A szennyvizek kezelése662
Állattartás építészete (Reischl G.)667
Az állattartás építészetének sajátosságai667
Az állattartás környezeti, etológiai igényei667
Az állattartás agrár és gépészeti technológiája668
Az állattartással foglalkozó emberek környezeti - ergonómiai igényei670
Természeti környezet védelme671
Gazdaságos építés és üzemeltetés671
Állattartó épületek építési rendszere, szerkezete, építőanyagai673
Építőanyagok683
Állattartó épületek telepítése688
Egyedszám és telepítés690
Az állatok tartásmódja, speciális helyigényei és a telepítés690
Közlekedési és szállítási feltételek és a telepítés691
Egészségügyi szempontok és telepítés691
Domborzat és telepítés691
Talaj és telepítés692
Mikroklíma és telepítés692
Víznyerés, vízelvezetés és a telepítés693
Állattartó épületek elhelyezése portán, tanyán, telepen693
A porta és tanya beépítésének jellemzői (hagyomány és jövő)694
A közelmúlt (1950-80-as) évek állattartó telepeinek beépítési változatai, a jövőben hasznosítható tanulságok697
Nyitott-kötetlen tartású telepek (1980)702
I. Alaptípus a komáromi telep mintáján bemutatva703
II. Alaptípus a környei telep mintáján bemutatva705
A Magyarországon alkalmazott tartástechnológiai (istállói) megoldások709
Szarvasmarha-istállók és telepek709
Juhistállók és juhtelepek719
Sertésistállók és telepek722
Baromfiistállók és telepek728
Az istállók és állattartó telepek rekonstrukciója és üzemeltetése735
A rekonstrukció735
Az üzemeltetés és üzemfenntartás737
A munka- és környezetvédelem738
A nagytestű állatokkal való bánásmód739
Poros és mérgező gázokat tartalmazó helyiségekben való munkavégzés739
A zajártalom megelőzése739
Az állatoktól eredő betegségek megelőzése739
Az állattartási gépek és gépi berendezések üzemeltetésénél előforduló baleseti veszélyek740
Por, gáz és szagszennyezés741
Legyek és rágcsálók által okozott környezetszennyezés741
Irodalomjegyzék743
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Állattartási technika Állattartási technika Állattartási technika Állattartási technika Állattartási technika Állattartási technika

Könyvtári könyv volt. A borító sérült, a lapélek foltosak. Néhány oldalon aláhúzások láthatóak.

Állapot: Közepes
7.400 Ft
5.920 ,-Ft 20
30 pont kapható
Kosárba