kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Biokultúra Egyesület |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 340 oldal |
Sorozatcím: | Biogazda |
Kötetszám: | 3 |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-04-4853-X |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva. |
Előszó a magyar kiadáshoz | 11 |
A sorozat lezárul | 12 |
Tisztelt Olvasó! | 14 |
"Állatságos" állattartás | 15 |
Márai Géza: A bioállattartás alapjai | 15 |
Elvek, fogalmak, irányzatok | 15 |
Az állattartás helyzete és lehetőségei | 19 |
Marthe Kiley Worthington: Etika, etológia és konfliktusok | 24 |
Anita Idel: Állattartási gondok az átállás után | 26 |
Márai Géza: Összefüggések, kapcsolatok és anomáliák | 28 |
Az iparszerű, koncentrált állattartás gondjai | 28 |
A környezetileg érzékeny területek (ESA) állattartása | 31 |
Nemzeti parkok és természetvédelmi területek állattartása | 34 |
Trágyatermelés, -kezelés és terhelés | 37 |
Márai Géza: Állat, környezet- és tájkultúra | 41 |
Reichl Gábor: Környezetbe illeszkedés és tájgazdálkodás | 41 |
Állattartási környezetterhelés és -rombolás | 43 |
Termékeny talaj - egészséges, jól termelő állomány | 46 |
Népi állattartási példák | 49 |
A hús- és tejminőség természetes befolyásolása | 53 |
Márai Géza: Tenyésztés és genetika | 57 |
A biológiai minősítésű állattenyésztés alapjai | 57 |
Fajtapolitika | 59 |
Az őshonosoktól a korszerű hibridekig | 63 |
Génmanipulációs biotechnológia hatalmas kérdőjelekkel | 66 |
Márai Géza: Tartási és gondozási szempontok | 70 |
Másképpen, más szemlélettel | 70 |
Reichl Gábor: Az állattartás épületei | 70 |
Szabadtartás, vándorlaztatás | 77 |
Az alap: jó takarmány- és tápanyagismeret | 79 |
Márai Géza: Takarmányozási általános tudnivalók | 81 |
Barcsák Zoltán: Legeltetés, legeltetés és még mindig legeltetés | 81 |
Elsősorban tömegtakarmányok | 83 |
Takarmányminőség és környezetvédelem | 86 |
Vélemények a takarmánykiegészítőkről | 102 |
Jóízűen és természetesen | 104 |
A takarmányok étrendi hatása | 104 |
Márai Géza: Egészséges állat - ellenállóképesség és megelőzés | 110 |
A természetes ellenálló képesség fokozása | 110 |
Szabó István: Fertőzöttség és a betegségek megelőzése | 112 |
Szabó István: Az antibiotikum-spirál | 114 |
Susanne Padel: Természetes védekezési módok | 116 |
Vissyné Takács Mara: Az állattartás gépesítése, eszközellátása | 122 |
Szemelvények a jelentősebb állatfajták tartásából | 123 |
Mezei Mihály: Szarvasmarha | 123 |
Tartás a biogazdaságban | 125 |
Juhászat | 139 |
Milyen fajtát? | 139 |
Tartási feltételek | 140 |
A juhágazat és a legelő kapcsolata | 141 |
A takarmányalapot befolyásoló főbb tényezők | 142 |
Buzás Attila: Kecske | 146 |
Hogyan vegyünk kecskét? | 146 |
Tartásmód | 147 |
Michael Baldenhofer: Sertéstartás | 149 |
Istállók | 149 |
Takarmányozás | 154 |
Szállítás és vágás | 156 |
Friedhelm Deerberg: Baromfi | 161 |
Baromfiólak | 162 |
Szalay István: Kettős hasznosítású tyúkfajták | 167 |
Lótartás | 171 |
Egyéb állatok | 173 |
Mézes Miklós: Nyúl | 173 |
Mézes Miklós: Halgazdaság | 175 |
Pacs István: Csigatenyésztés | 176 |
Gilisztaszaporítás: Pacs István | 177 |
Szalay László: Méh, méhészet, bioméhészet | 179 |
A bioméz előállításának feltételei (Biokultúra Egyesület) | 180 |
Gyakorlati modell példák (GATE Takarmányozástani Tanszék) | 182 |
Burián László: Kímélő tarolás, feldolgozás | 187 |
Bevezetés | 187 |
Mikrobiológiai ismeretek | 190 |
Vízállapot és mikrobás romlás | 190 |
pH és mikrobális állapot | 191 |
Mikroorganizmusok hőtűrése | 192 |
Aszalás, szárítás | 193 |
A szárítás technológiája | 194 |
Szárítók | 196 |
Zöldségek szárítása | 198 |
Gyümölcsök szárítása | 200 |
Tejsavas erjesztés | 201 |
Házi savanyítás | 201 |
Savanyúságkészítés | 202 |
Hőkezeléses tartósítás | 205 |
Sózás | 211 |
Ecetgyártás | 212 |
Orleans-i eljárás | 212 |
Pasteur módszere | 213 |
Gyorsmódszer | 213 |
Ételízesítők gyártása | 214 |
Mustárkészítés | 214 |
Szalay László: Méhészeti termékek | 215 |
A méz | 215 |
A virágpor | 217 |
Méhkenyér | 218 |
Propolisz | 218 |
Méhpempő | 218 |
Méhméreg | 219 |
Méhviasz | 219 |
Kerényi Zoltán: Szőlőfeldolgozás és borkészítés | 219 |
Mi is a biobor? | 219 |
A szőlőfeldolgozás | 220 |
A szüretelés | 220 |
Borkészítés | 221 |
Bioborok készítésének általános előírásai | 225 |
Főbb szempontok | 225 |
Alkalmazható eljárások és anyagok összefoglalása | 225 |
Ellenőrzés és minősítés | 226 |
A biobor készítésének feltételrendszere (Biokultúra Egyesület) | 228 |
A bioborok piaca | 234 |
Kenyérsütés | 234 |
Márai Géza: Állati termékek feldolgozása, tárolása | 237 |
Állati termékek fogyasztása | 238 |
Barát vagy ellenség? | 241 |
Biztonságos biohús | 243 |
Biológiai alapszempontok | 245 |
Tejfeldolgozás | 245 |
Vágóállat-feldolgozás | 251 |
Tojáskezelés | 251 |
Györffy Sándor: Kertészeti termények átmeneti tárolása | 252 |
Befolyásoló tényezők | 252 |
A tárolás körülményei | 253 |
A tárolás munkái | 255 |
Ruda Győző: Tárolási módok | 256 |
Roszik Péter: Raktározott termények védelme | 259 |
Feldolgozva is garantált legyen | 260 |
Bioélelmiszerek gyártásának ellenőrzése | 260 |
Minőségtanúsítás | 261 |
Andor Domokos: Szelíd és takarékos eszköz- és géphasználat | 264 |
Kézi eszközök | 264 |
Talajművelők | 264 |
Tápanyagpótlás | 268 |
Vetés, ültetés | 272 |
Növényvédelem | 273 |
Metszőollók, fűrészek | 276 |
Gyepápolók | 277 |
Betakarítás | 277 |
Géphajtású eszközök | 280 |
Erőgépek üzemeltetése | 281 |
Talajművelő gépek használata | 282 |
Vetőgépek | 293 |
Ültetőgépek | 293 |
A tápanyagpótlás gépei | 295 |
Növényvédő gépek | 299 |
Öntözés | 300 |
Metszőberendezések | 302 |
Betakarítás gépei | 304 |
Az anyagmozgatás gépei | 315 |
Szárítás | 315 |
Barótfi István: Merre billen az energiamérleg? | 318 |
Energia és biogazdálkodás | 318 |
A megújuló energiaforrások | 320 |
Felhasznált és ajánlott irodalom | 331 |
Név- és tárgymutató | 336 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.