| Előszó a magyar kiadáshoz | 11 |
| A sorozat lezárul | 12 |
| Tisztelt Olvasó! | 14 |
| "Állatságos" állattartás | 15 |
| Márai Géza: A bioállattartás alapjai | 15 |
| Elvek, fogalmak, irányzatok | 15 |
| Az állattartás helyzete és lehetőségei | 19 |
| Marthe Kiley Worthington: Etika, etológia és konfliktusok | 24 |
| Anita Idel: Állattartási gondok az átállás után | 26 |
| Márai Géza: Összefüggések, kapcsolatok és anomáliák | 28 |
| Az iparszerű, koncentrált állattartás gondjai | 28 |
| A környezetileg érzékeny területek (ESA) állattartása | 31 |
| Nemzeti parkok és természetvédelmi területek állattartása | 34 |
| Trágyatermelés, -kezelés és terhelés | 37 |
| Márai Géza: Állat, környezet- és tájkultúra | 41 |
| Reichl Gábor: Környezetbe illeszkedés és tájgazdálkodás | 41 |
| Állattartási környezetterhelés és -rombolás | 43 |
| Termékeny talaj - egészséges, jól termelő állomány | 46 |
| Népi állattartási példák | 49 |
| A hús- és tejminőség természetes befolyásolása | 53 |
| Márai Géza: Tenyésztés és genetika | 57 |
| A biológiai minősítésű állattenyésztés alapjai | 57 |
| Fajtapolitika | 59 |
| Az őshonosoktól a korszerű hibridekig | 63 |
| Génmanipulációs biotechnológia hatalmas kérdőjelekkel | 66 |
| Márai Géza: Tartási és gondozási szempontok | 70 |
| Másképpen, más szemlélettel | 70 |
| Reichl Gábor: Az állattartás épületei | 70 |
| Szabadtartás, vándorlaztatás | 77 |
| Az alap: jó takarmány- és tápanyagismeret | 79 |
| Márai Géza: Takarmányozási általános tudnivalók | 81 |
| Barcsák Zoltán: Legeltetés, legeltetés és még mindig legeltetés | 81 |
| Elsősorban tömegtakarmányok | 83 |
| Takarmányminőség és környezetvédelem | 86 |
| Vélemények a takarmánykiegészítőkről | 102 |
| Jóízűen és természetesen | 104 |
| A takarmányok étrendi hatása | 104 |
| Márai Géza: Egészséges állat - ellenállóképesség és megelőzés | 110 |
| A természetes ellenálló képesség fokozása | 110 |
| Szabó István: Fertőzöttség és a betegségek megelőzése | 112 |
| Szabó István: Az antibiotikum-spirál | 114 |
| Susanne Padel: Természetes védekezési módok | 116 |
| Vissyné Takács Mara: Az állattartás gépesítése, eszközellátása | 122 |
| Szemelvények a jelentősebb állatfajták tartásából | 123 |
| Mezei Mihály: Szarvasmarha | 123 |
| Tartás a biogazdaságban | 125 |
| Juhászat | 139 |
| Milyen fajtát? | 139 |
| Tartási feltételek | 140 |
| A juhágazat és a legelő kapcsolata | 141 |
| A takarmányalapot befolyásoló főbb tényezők | 142 |
| Buzás Attila: Kecske | 146 |
| Hogyan vegyünk kecskét? | 146 |
| Tartásmód | 147 |
| Michael Baldenhofer: Sertéstartás | 149 |
| Istállók | 149 |
| Takarmányozás | 154 |
| Szállítás és vágás | 156 |
| Friedhelm Deerberg: Baromfi | 161 |
| Baromfiólak | 162 |
| Szalay István: Kettős hasznosítású tyúkfajták | 167 |
| Lótartás | 171 |
| Egyéb állatok | 173 |
| Mézes Miklós: Nyúl | 173 |
| Mézes Miklós: Halgazdaság | 175 |
| Pacs István: Csigatenyésztés | 176 |
| Gilisztaszaporítás: Pacs István | 177 |
| Szalay László: Méh, méhészet, bioméhészet | 179 |
| A bioméz előállításának feltételei (Biokultúra Egyesület) | 180 |
| Gyakorlati modell példák (GATE Takarmányozástani Tanszék) | 182 |
| Burián László: Kímélő tarolás, feldolgozás | 187 |
| Bevezetés | 187 |
| Mikrobiológiai ismeretek | 190 |
| Vízállapot és mikrobás romlás | 190 |
| pH és mikrobális állapot | 191 |
| Mikroorganizmusok hőtűrése | 192 |
| Aszalás, szárítás | 193 |
| A szárítás technológiája | 194 |
| Szárítók | 196 |
| Zöldségek szárítása | 198 |
| Gyümölcsök szárítása | 200 |
| Tejsavas erjesztés | 201 |
| Házi savanyítás | 201 |
| Savanyúságkészítés | 202 |
| Hőkezeléses tartósítás | 205 |
| Sózás | 211 |
| Ecetgyártás | 212 |
| Orleans-i eljárás | 212 |
| Pasteur módszere | 213 |
| Gyorsmódszer | 213 |
| Ételízesítők gyártása | 214 |
| Mustárkészítés | 214 |
| Szalay László: Méhészeti termékek | 215 |
| A méz | 215 |
| A virágpor | 217 |
| Méhkenyér | 218 |
| Propolisz | 218 |
| Méhpempő | 218 |
| Méhméreg | 219 |
| Méhviasz | 219 |
| Kerényi Zoltán: Szőlőfeldolgozás és borkészítés | 219 |
| Mi is a biobor? | 219 |
| A szőlőfeldolgozás | 220 |
| A szüretelés | 220 |
| Borkészítés | 221 |
| Bioborok készítésének általános előírásai | 225 |
| Főbb szempontok | 225 |
| Alkalmazható eljárások és anyagok összefoglalása | 225 |
| Ellenőrzés és minősítés | 226 |
| A biobor készítésének feltételrendszere (Biokultúra Egyesület) | 228 |
| A bioborok piaca | 234 |
| Kenyérsütés | 234 |
| Márai Géza: Állati termékek feldolgozása, tárolása | 237 |
| Állati termékek fogyasztása | 238 |
| Barát vagy ellenség? | 241 |
| Biztonságos biohús | 243 |
| Biológiai alapszempontok | 245 |
| Tejfeldolgozás | 245 |
| Vágóállat-feldolgozás | 251 |
| Tojáskezelés | 251 |
| Györffy Sándor: Kertészeti termények átmeneti tárolása | 252 |
| Befolyásoló tényezők | 252 |
| A tárolás körülményei | 253 |
| A tárolás munkái | 255 |
| Ruda Győző: Tárolási módok | 256 |
| Roszik Péter: Raktározott termények védelme | 259 |
| Feldolgozva is garantált legyen | 260 |
| Bioélelmiszerek gyártásának ellenőrzése | 260 |
| Minőségtanúsítás | 261 |
| Andor Domokos: Szelíd és takarékos eszköz- és géphasználat | 264 |
| Kézi eszközök | 264 |
| Talajművelők | 264 |
| Tápanyagpótlás | 268 |
| Vetés, ültetés | 272 |
| Növényvédelem | 273 |
| Metszőollók, fűrészek | 276 |
| Gyepápolók | 277 |
| Betakarítás | 277 |
| Géphajtású eszközök | 280 |
| Erőgépek üzemeltetése | 281 |
| Talajművelő gépek használata | 282 |
| Vetőgépek | 293 |
| Ültetőgépek | 293 |
| A tápanyagpótlás gépei | 295 |
| Növényvédő gépek | 299 |
| Öntözés | 300 |
| Metszőberendezések | 302 |
| Betakarítás gépei | 304 |
| Az anyagmozgatás gépei | 315 |
| Szárítás | 315 |
| Barótfi István: Merre billen az energiamérleg? | 318 |
| Energia és biogazdálkodás | 318 |
| A megújuló energiaforrások | 320 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 331 |
| Név- és tárgymutató | 336 |