1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állati eredetű melléktermékek hasznosítása

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 366 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-7362-80-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: MGK 716 015/98.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A járványvédelmi szempontból fertőzési veszélyt jelentő állati eredetű hulladékok ártalmatlanítása és takarmányozási hasznosítása nemcsak környezetvédelmi feladat, hanem fontos gazdasági érdek is.
Könyvünk az állati eredetű vágási melléktermékek hasznosításával kapcsolatos
feldolgozás-technológiai, környezetvédelmi, takarmányozási és az Európai Unió előírásaival konformizált állategészségügyi ismereteket komplex módon foglalja össze.
Ezek az ismeretek nemcsak a környezetvédelmi oktatást segítik, hanem az állatorvos, illetve agrármérnök hallgatók takarmányozási képzését is jól szolgálják, egyben kézikönyvként használhatják a húsipari és mezőgazdasági üzemekben dolgozó szakemberek is.

Tartalom

1. Az állati eredetű melléktermékek feldolgozása ......................5
1.1. Az állati eredetű melléktermékek és hulladékokhasznosításának rendszere.............10
1.2. A fehérjeliszt-gyártás nyersanyagai ................................12
1.2.1. Az állati test összetétele..........................................12
1.2.2. Állati eredetű melléktermékek és hulladékok.........................17
1.3. Gyártási eljárások ..............................................37
1.3.1. A7. állati eredetű melléktermékek feldolgozásának szakigazgatási kérdései .........37
1.3.2. Az állatifehérjeliszt-gyártás technológiai lehetőségei...................39
1.3.3. A nyersanyagok kezelése ........................................42
1.3.4. Vegyes állatifehérjeliszt-gyártás...................................44
1.3.5. Zsírgyártás....................................................58
1.3.6. Csontlisztgyártás...............................................63
1.3.7. Keratinlisztek gyártása ..........................................65
1.3.8. Vérfeldolgozás.................................................68
1.3.9. Hallisztgyártás.................................................73
1.3.10. Biotechnológiai feldolgozási lehetőségek............................75
1.3.11. Melléktermék-pépek gyártása.....................................79
1.4. Környezetvédelmi technológiai eljárások............................80
1.4.1. Szennyvíztisztítás ..............................................
1.4.2. Légtisztítás....................................................83
1.4.3. Biogázgyártás .................................................
1.5. A fehérjekárosodás mechanizmusa az állatifehérjeliszt-gyártás során......86
1.5.1. Nyersanyagok romlása ..........................................
1.5.2. Fehérjék hőkárosodásának mechanizmusa...........................87
1.7. Szakirodalom..................................................94
2. Állatifehérje-gyártmányok takarmányozási hasznosítása...........95
2.1. Kémiai összetétel és takarmányérték ..................103
2.1.1. Vegyes állatifehérje-liszt...........................103
2.1.2. Csontlisztek......................................111
2.1.3. Vérliszt..........................................114
2.1.4. Toll-liszt.........................................118
2.1.5. Préselt tepertő ....................................120
2.1.6. Extrahált sertésvékonybél nyálkahártya ............................121
2.1.7. Növényi fehérjéi is tartalmazó vágóhídi melléktermék-takarmányok .....121
2.1.8. Gallical......................................................125
2.1.9. Keltetői hulladékok............................................126
2.1.10. Takarmányzsír................................................127
2.1.11. Halliszt......................................................136
2.2. Állati eredetű takarmányok Felhasználása a sertéstakarmányozásban.....144
2.2.1. A sertéstakarmányozás alapjai ...................................144
2.2.2. A sertés fehérje-, illetve aminosav-szükséglete ......................148
2.2.3. Állatifehérje-gyártmányokkal szerzett sertéstakarmányozási tapasztalatok...........160
2.3. Állati eredetű takarmányok felhasználásaa baromfitakarmányozásban .........................172
2.3.1. A baromfitakarmányozás alapjai..................................173
2.3.2. A baromfi fehérje-, illetve aminosav-szükséglete.....................182
2.3.3. Baromfitakarmányozási tapasztalatok..............................187
2.4. Állati eredetű takarmányok felhasználása a szarvasmarhák takarmányozásában ..................200
2.4.1. A szarvasmarhák fehérje-anyagcseréjének jellegzetességei.............200
2.4.2. A szarvasmarhák fehérje- és aminosav-szükséglete...................209
2.4.3. Állati eredetű takarmányok felhasználásaa tehenek és hízómarhák takarmányozásában........................213
2.4.4. Zsírok felhasználása a szarvasmarhák takarmányozásában.............220
2.5. Állatifehérje-gyártmányok hasznosítása a húsevő állatok takarmányozásában ................225
2.5.1. A húsevő állatok takarmányozásának alapelvei ......................225
2.5.2. A kutya és a macska táplálkozási sajátosságainak összehasonlítása ......225
2.5.3. A kutya- és a macskalápok típusai ................................239
2.6. Állatifehérje-gyártmányok minőségének ellenőrzése..................247
2.6.1. A minőségellenőrzés irányai.....................................247
2.6.2. A halósági minőségellenőrzés szervezete...........................248
2.6.3. Az üzemi minőségellenőrzés szervezete............................249
2.6.4. A mikrobiológiai ártalmatlanság ellenőrzése........................250
2.6.5. A táplálóérték ellenőrzése.......................................254
2.6.6. Állatifehérje-lisztekben esetlegesen előforduló ártalmas anyagok........294
2.6.7. Állatifehérje-lisztek hamisításának ellenőrzése ......................302
2.7. Szakirodalom.................................................305
3. Az állati eredetű hulladékok ártalmatlanításának állat- és humánegészségügyi vonatkozásai .............313
3 1. Fogalommeghatározások......................................316
3.2. Az állati eredetű hulladék feldolgozásának állategészségügyi előírásai és szabályai..................318
3.2.1 Nagy fertőzési veszélyt jelentő állati hulladékot feldolgozó üzemek létesítésének és üzemeltetésének állategészségügyi szabályai .....318
3.2.2. Kis fertőzési veszélyt jelentő állati hulladék feldolgozására szolgáló üzemek létesítésének állategészségügyi feltételei .............334
3.2.3. Az állati eredetű hulladékok megsemmisítéssel történő ártalmatlanítása.....336
3.3. Az állati eredetű hulladékok ártalmatlanítására vonatkozó előírások harmonizációja az EU országokban .............342
3.4. Az állati eredetű melléktermékek fertőzésközvetítő szerepe ............347
3.4.1. Fertőző (átvihető) szivacsos agyvelőbántalmak......................347
3.4.2. A szalmonella-kérdés ..........................................352
3.5. Szakirodalom.................................................358
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Állati eredetű melléktermékek hasznosítása Állati eredetű melléktermékek hasznosítása
Állapot:
3.540 ,-Ft
18 pont kapható
Kosárba