kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 601 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 25 cm x 18 cm |
ISBN: | 963-230-194-5 |
Előszó | |
Bevezetés | 21 |
Az állathigiénia tárgyköre és jelentősége | 21 |
Az állathigiénia történetéből | 22 |
Általános állathigiénia | |
Az állat és környezete | |
A környezet fogalma, változása | 27 |
A szervezet reakciói a környezeti hatásokra | 28 |
Bioszféra | |
A légkör | 55 |
Az állattartó telepek létesítésének, fejlesztésének és üzemeltetésének higiéniája | |
A telep helyének kijelölése | 68 |
Domborzati viszonyok | 70 |
Az épületek telepen belüli elhelyezése | 70 |
Az istállók építésének higiéniája | |
Építőanyagok | 73 |
A határolószerkezetek higiéniája | 76 |
A padozat | 80 |
Az istálló csatornázása | 88 |
Szempontok az állattartó telepek és épületek műszaki tervdokumentációinak higiéniai értékeléséhez | 88 |
Az állati szervezet energiaforgalma | |
A környezeti tényezők hatása az energiaforgalomra | 95 |
Az állatok hőtermelése | 96 |
Az állatok hőszabályozása | 99 |
Az állatok hőleadása | 104 |
Az istálló mikroklimája | |
Az istálló hőmérséklete | 111 |
Az istálló levegőjének nedvességtartalma | 116 |
Az istállón belüli légáramlás | 118 |
A lehülés nagysága | 120 |
A mikroklíma jellemzése a hőérzet alapján | 121 |
Az istállólevegő összetétele és szennyezettsége | 121 |
Az istálló megvilágítása | 133 |
Az istálló szellőztetése | 135 |
Az istálló hőegyensúlya | 140 |
A takarmányozás higiéniája | |
A takarmány és a takarmányozás mint környezeti tényező | 149 |
Az ipari abrakkeverékek etetésének higiéniája | 151 |
Az ipari abrakkeverékek tárolása és felhasználása | 154 |
Az ipari abrakkeverékek és egyéb takarmányok vizsgálatának fontosabb szempontjai | 180 |
A diétás és antibiotikum-tartalmú takarmányok | 189 |
Az ivóvíz higiéniája | |
Az állatok vízszükséglete | 208 |
A jó ivóvíz tulajdonságai | 210 |
A vizet szennyező anyagok | 213 |
A víz fertőzést közvetítő szerepe | 214 |
Az ivóvíz vizsgálata és minősítése | 217 |
A víz tisztítása és fertőtlenítése | 221 |
Az etetés és itatás higiéniája | |
Az etetés néhány alapvető takarmányozás-élettani kérdése | 223 |
Az itatás higiéniája | 229 |
A legelő és a legeltetés higiéniája | |
A legelő növényzetének higiéniai jelentősége | 232 |
A parazitás és fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei a legelőkön | 234 |
A legeltetés fontosabb higiéniai szempontjai | 235 |
A takarmánynövények és a mérgező növények okozta ártalmak | |
A takarmánynövények okozta gyakoribb ártalmak | 238 |
A mérgező növények okozta ártalmak | 242 |
A növényi mérgezések osztályozása és néhány gyakoribb növényi mérgezés | 243 |
A takarmányok penészgombás fertőzöttsége | |
A penészgombák elszaporodásához szükséges környezeti feltételek | 247 |
A penészes takarmányok káros hatásai | 248 |
A penészgombákkal való fertőződés lehetőségei | 249 |
A gombatoxinok képződése és meghatározása | 250 |
Penészgomba-toxikózisok | 253 |
A fertőző betegségek megelőzésének fontosabb higiéniai vonatkozásai | |
A telepítés és üzemeltetés járványvédelmi szempontjai | 273 |
A járványvédelmet szolgáló üzemeltetés higiéniája | 276 |
A környezet és a specifikus ellenállóképesség | |
Általános immunbiológiai alapfogalmak | 279 |
Egyes környezeti tényezők és az immunaktivitás kapcsolata | 282 |
A szervezet és belső mikrobiológiai környezete | 288 |
Az anya és az újszülött immunbiológiai kapcsolata | 291 |
A kolosztrum jelentősége a fiatal állatok immunitásában | 292 |
Az allergia és egyes technológiai hibák kapcsolata | 295 |
Az állatok szállítása | |
Általános higiéniai szempontok a szállításhoz | 297 |
A szállításból eredő károk okai és megelőzésük | 302 |
Fertőtlenítés | |
Csírátlanítás mechanikai úton | 307 |
Fizikai eljárásokon alapuló frtőtlenítés | 307 |
Fertőtlenítés vegyszerekkel | 313 |
Aeroszolfertőtlenítés | 319 |
Biológiai fertőtlenítés | 320 |
A hígtrágya fertőtlenítésének lehetőségei | 323 |
Az állati eredetű élelmiszerek termelése és a környezetvédelem | |
Általános szempontok | 325 |
A takarmánygazdálkodás és takarmányozás környezetvédelmi vonatkozásai | 326 |
Az állatállomány koncentrálódásával összefüggő környezetvédelmi kérdések | 332 |
A nagyüzemi állattartó telepeken keletkező hulladékok és melléktermékek környezetszennyező hatása | 335 |
A hígtrágya | 341 |
Ajánlások a hígtrágya elhelyezésére | 352 |
Állatokról emberre átterjedő fertőző és parazitás betegségek | 323 |
Részletes állathigiénia | |
A nagyüzemi szarvasmarhatartás higiéniája | |
A tehenészeti technológiák higiéniai vonatkozásai | 365 |
A termelési rendszerek és az állategészségügy kapcsolata | 387 |
A nagyüzemi tehenészetek állategészségügyi létesítményei | 388 |
A borjúnevelés higiéniája | |
A megtermékenyített petesejt és az anya szervezetének egysége | 392 |
A tehenek előkészítésének hatása a kolosztrum minőségére és az újszülött borjak ellenállóképességére | 394 |
Az elletés higiéniája | 398 |
A borjak mesterséges nevelésének higiéniája | 400 |
A különböző helyekről származó borjak nagyüzemi nevelésének higiéniája | 411 |
A hízlalás és a tenyészállat-nevelés környezetigénye | |
A borjak hízlalása | 413 |
A növendék állatok hízlalása | 414 |
A tenyésztésre szánt növendék állatok tartáshigiéniája | 415 |
A tartási hibákkal összefüggő betegségek megelőzésének higiéniai vonatkozásai | 417 |
A nagyüzemi juhtartás higiéniája | |
A juhtartás jelentősége és módozatai | 431 |
Az anyajuhok tartása és a szaporítás higiéniája | 432 |
A báránynevelés, és -hízlalás környezetigénye | 438 |
A nagyüzem itartásban előforduló gyakoribb juhbetegségek | 440 |
A nagyüzemi sertéstartás higiéniája | |
A sertéstenyésztés gazdasági jelentősége | 447 |
Technológiai rendszerek és az állategészségügy | 448 |
A szaporítás higiéniája | 450 |
A malacok különböző korban való elválasztásának biológiai és ökonómiai vonatkozásai | 466 |
A ketreces sertéstartás higiéniai vonatkozásai | 474 |
A hízlalás környezetigénye | 477 |
A felnevelési hibákkal összefüggő gyakoribb betegségek | 483 |
A sertések tömegesen jelentkező emésztőszervi megbetegedései | 493 |
A sertések légzőszervi és egyéb betegségei elleni védekezés | 500 |
A nagyüzemi baromfitenyésztés higiéniája | |
Általános higiéniai szempontok | 507 |
A nagyüzemi baromfitelepek szervezésének és üzemeltetésének higiéniai szempontjai | 509 |
A szaporítás és a mesterséges keltetés hsigiéniája | 518 |
A nagyüzemi tyúktenyésztés higiéniája | |
Higiéniai szempontok a tojótyúkok nagyüzemi tartásához | 528 |
A csibenevelés és -hízlalás higiéniája | 532 |
A nagyüzemi kacsatartás higiéniája | |
A kacsatartás higiéniai feltételei | 538 |
A törzsállomány tartásának higiéniája | 538 |
A kacsatartás és -hízlalás higiéniája | 540 |
A nagyüzemi lúdtartás higiéniája | |
A fejlesztés általános szempontjai | 544 |
A törzsállomány tartásának higiéniája | 545 |
A lúdnevelés és -hízlalás higiéniája | 548 |
A nagyüzemi pulykatartás higiéniája | |
A tenyész- és árutermelő állomány tartásának főbb higiéniai vonatkozásai | 552 |
A növendék pulykák nevelése | 555 |
A tartási hibákkal összefüggő nagyobb gazdasági kárt okozó baromfibetegségek | |
Tollcsipkedés és kannibalizmus | 559 |
Gombák okozta betegségek | 560 |
A ludak kloáka- és péniszgyulladása | 562 |
Higiéniai szempontok a kacsák és a libák paratyphusának (salmonellosis) megelőzéséhez | 564 |
A baromfi orsóférgessége (ascaridosis) megelőzésének higiéniai vonatkozásai | 566 |
A házinyúl nagyüzemi tartásának higiéniai vonatkozásai | |
Az anyanyúl termelése és a környzete | 570 |
A szaporítás higiéniája | 572 |
A nyúlhízlalás higiéniája | 578 |
A nagy- és kisüzemi árutermelés kapcsolata | |
A nagy- és kisüzemi árutermelés állat-egészségügyi vonatkozásai | 583 |
A termelőhelyen ható tényezők befolyása az élelmiszerek minőségére | |
Genetikai tényezők | 588 |
A tartástechnológia hatása a minőségre | 589 |
A takarmány hatása a minőségre | 590 |
Az állatok fertőzöttsége és a minőség | 592 |
Irodalom | 593 |
Név- és tárgymutató | 595 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.