Előszó | |
Bevezetés | |
Az állathigiénia tárgyköre és jelentősége | 15 |
Az állathigiénia történetéből | 16 |
Általános állathigiénia | |
Az állat és környezete | |
A környezet fogalma, változása | 21 |
A szervezet reakciói a környezeti hatásokra | 22 |
Az alkalmazkodás | 27 |
Alkalmazkodás a meteorológiai tényezőkhöz | 28 |
Az állatok alkalmazkodása a technológiákhoz | 35 |
Az állatok szokása, viselkedése | 37 |
Bioszféra | |
A légkör | 40 |
A talaj | 56 |
A víz | 60 |
Az állattartó telepek létesítésének és üzemeltetésének higiéniája | |
A telep helyének kijelölése | 64 |
Az épületek telepen belüli elhelyezése | 65 |
Az istállók építésének higiéniája | |
Építőanyagok | 69 |
A határolószerkezetek higiéniája | 72 |
A padozat | 78 |
Állathigiéniai követelmények a fekvőtér padlószerkezetével szemben | 79 |
Az istálló csatornázása | 90 |
Általános szempontok az állattartó telepek és épületek műszaki tervdokumentációinak higiéniai értékeléséhez | 92 |
Az állati szervezet energiaforgalma | |
Az energiaforgalom meghatározása | 94 |
Az állatok hőtermelése | 96 |
Az állatok hőszabályozása | 98 |
Az állatok hőleadása | 104 |
Az istálló mikroklimája | |
Az istálló hőmérséklete | 112 |
Az istálló levegőjének nedvességtartalma | 117 |
Az istállón belüli légáramlás | 119 |
A lehülés nagysága | 122 |
Az istállólevegő összetétele és szennyezettsége | 124 |
A levegő gáznemű szennyezettsége | 124 |
Az istállólevegő porszennyezettsége | 130 |
Az istállólevegő élőcsíra-szennyezettsége | 133 |
Az istálló megvilágítása | 137 |
Az istálló szellőztetése | 140 |
Az istálló hőegyensúlya | 146 |
Az istálló klíma vizsgálatának általános szempontjai | 149 |
Egyes mikroklíma-tényezők mérésére használatos módszerek | 150 |
A takarmányozás higiéniája | |
A takarmány és takarmányozás mint környezeti tényező | 157 |
A hatóanyagok és az állatok ellenállóképessége közötti összefüggés | 163 |
Az ásványi anyagok jelentőségének néhány nagyüzemi vonatkozása | 174 |
Az ivóvíz higiéniája | |
Az állatok vízszükséglete | 180 |
A jó ivóvíz tulajdonságai | 183 |
A vizet szennyező anyagok | 187 |
A víz fertőzést közvetítő szerepe | 188 |
Az ivóvíz vizsgálata és minősítése | 191 |
A víz tisztítása és fertőtlenítése | 194 |
Az etetés és itatás higiéniája | |
Az etetés néhány alapvető takarmányozás-élettani kérdése | 197 |
Az itatás higiéniája | 204 |
A keveréktakarmányok etetésének higiéniája | |
A keveréktakarmányok tárolása és felhasználása | 208 |
A keveréktakarmányok vizsgálatának fontosabb szempontjai | 216 |
A diétás és antibiotikum-tartalmú takarmányok | 218 |
Antibiotikumok a takarmányban | 220 |
A legelő és a legeltetés higiéniája | |
A legelő növényzetének higiéniai jelentősége | 224 |
A parazitás és fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei a legelőkön | 227 |
A legeltetés fontosabb higiéniai szempontjai | 228 |
A takarmánynövények és a mérgező növények okozta ártalmak | |
A takarmánynövények okozta gyakoribb ártalmak | 231 |
A mérgező növények okozta ártalmak | 235 |
A növényi mérgezések osztályozása és néhány gyakoribb növényi mérgezés | 237 |
A takarmányok penészgombás fertőzöttsége | |
A penészgombákkal való fertőződés lehetőségei | 242 |
A penészes takarmányok káros hatása | 243 |
A gombatoxinok általános tulajdonságai és a toxikózisok jellemzői | 244 |
A fertőző betegségek megelőzésének fontosabb higiéniai vonatkozásai | |
A járványvédelmet szolgáló telepítés és üzemeltetés higiéniája | 257 |
A járványvédelmet szolgáló településhigiénia | 258 |
A járványvédelmet szolgáló üzemeltetés higiéniája | 261 |
A környezet és a specifikus ellenállóképesség | |
Általános immunbiológiai alapfogalmak | 265 |
Egyes környezeti tényezők és az immunaktivitás kapcsolata | 268 |
A szervezet és belső mikrobiológiai környezete | 271 |
Az anya és az újszülött immunbiológiai kapcsolata | 273 |
A kolosztrum jelentősége a fiatal állatok immunitásában | 274 |
A kolosztrum jelentősége az általános ellenállóképesség kialakításában | 277 |
Az allergia és egyes technológiai hibák kapcsolata | 278 |
Az állati kártevők elleni védekezés | |
A hígtrágya kezelésének és felhasználásának higiéniája | |
A hígtrágya és általános tulajdonságai | 285 |
A hígtrágyakezelés higiéniája | 289 |
A hígtrágya kezelésének és felhasználásának állategészségügyi szempontjai | 295 |
Az állatok szállítása | |
Általános higiéniai szempontok a szállításhoz | 297 |
A szállításból eredő károk okai és megelőzésük | 304 |
Az állati hullák és hulladékok ártalmatlanná tétele | |
A hulla és a hulladékok ártalmatlanná tétele | 309 |
A hullafeldolgozó üzem | 312 |
Fertőtlenítés | |
Csírátlanítás mechanikai úton | 316 |
Fizikai eljárásokon alapuló fertőtlenítés | 316 |
Fertőtlenítés vegyszerekkel | 321 |
Aeroszol-fertőtlenítés | 326 |
Biológiai fertőtlenítés | 327 |
Nagyüzemi állattartás és a környezetvédelem | |
Általános szempontok | 331 |
A zárt rendszerű állattartással összefüggő károsodások | 332 |
A nagyüzemi állattartás melléktermékeinek és hulladékainak környezetszennyező hatása | 334 |
Az állatok takarmányozásának környezetvédelmi vonatkozásai | 337 |
Az állatokról emberre átterjedő fertőző betegségek | 338 |
Parazitás betegségek okozta bántalmak | 339 |
Részletes állathigiénia | |
Nagyüzemi szarvasmarhatartás higiéniája | |
A szarvasmarhatenyésztés gazdasági jelentősége | 343 |
A tartástechnológiák fejlesztésének alapvető higiéniai feltételei | 344 |
A nagyüzemi tehenészetek higiéniája | |
A tehenészeti technológiák higiéniai vonatkozásai | 346 |
Zárt, kötött tartású tehenészet | 346 |
Zárt, kötetlen tartású tehenészet | 351 |
A tehenek tartása nyitott istállóban | 354 |
Az istálló és a tejtermelés higiéniája | 355 |
A nagyüzemi tehenészetek állategészségügyi létesítményei | 360 |
A borjúnevelő higiéniája | |
A megtermékenyített pete és az anya szervezetének egysége | 364 |
A tehenek előkészítésének hatása a kolosztrum minőségére és az újszülött ellenállóképességére | 366 |
Az eletés higiéniája | 367 |
A borjak mesterséges nevelésének higiéniája | |
A borjak itatásos nevelése | 372 |
A borjak elhelyezésének környezetigénye | 372 |
A tej és a tejpótlók itatásának higiéniája | 376 |
Az itatott tej minőségének higiéniai jelentősége | 378 |
Itatásos módszerek | 379 |
A hizlalás és a tenyészállat-nevelés környezetigénye | |
A borjak hizlalása | 383 |
A növendékállatok hizlalásának környezetigénye | 385 |
A tenyésztésre szánt növendékállatok tartásának higiéniája | 386 |
A tartási hibákkal összefüggő betegségek megelőzésének higiéniai vonatkozásai | 388 |
A környezethatások és a szarvasmarhák vírusos betegségeinek kapcsolata | 394 |
A borjak tarlósömöre és a környezet kapcsolata | 399 |
A gümőkór és brucellózis elleni védekezés környezethigiéniai vonatkozásai | 401 |
A nagyüzemi juhtartás higiéniája | |
A juhtartás jelentősége és módozatai | 407 |
Az anyajuhok tartása és a szaporítás higiéniája | 408 |
A báránynevelés, -hizlalás környezetigénye | 414 |
A nagyüzemi tartás során előforduló gyakoribb juhbetegségek | 418 |
A nagyüzemi sertéstartás higiéniája | |
A sertéstenyésztés közgazdasági jelentősége, a termelés mutatói | 423 |
Technológiai rendszerek és az állategészségügy | 424 |
A szaporítás higiéniája | 427 |
A hizlalás környezetigénye | 448 |
A felnevelési hibákkal összefüggő gyakoribb betegségek | 455 |
A sertések tömegesen jelentkező emésztőszervi megbetegedései | 463 |
A sertések tömegesen jelentkező bélgyulladásai | 469 |
A sertések légzőszervi és egyéb betegségei elleni védekezés | 473 |
A nagyüzemi lótartás higiéniája | |
A lótenyésztés helyzete | 481 |
A tenyészállatok istállói | 482 |
A csikónevelés és hizlalás néhány higiéniai vonatkozása | 484 |
A lovak viselkedése | 486 |
A lovak kólikás betegségeinek megelőzése | 488 |
A nagyüzemi baromfitenyésztés higiéniája | |
Általános higiéniai szempontok | 493 |
A nagyüzemi baromfitelepek szervezésének és üzemeltetésének higiéniai szempontjai | 496 |
Higiéniai elvek az istálló üzemeltetéséhez | 498 |
A szaporítás és a mesterséges keltetés higiéniája | 505 |
Higiéniai szempontok a tojótyúkok nagyüzemi tartásához | 513 |
A csibenevelés és -hizlalás higiéniája | 518 |
A nagyüzemi kacsatartás higiéniája | |
A kacsatartás higiéniai feltételei | 523 |
A törzsállomány tartásának higiéniája | 523 |
A naposkacsák tartásának higiéniája | 525 |
A pecsenyekacsa-nevelés higiéniája | 527 |
A nagyüzemi lúdtartás higiéniája | |
A fejlesztés általános szempontjai | 529 |
A törzsállomány tartásának higiéniája | 530 |
A naposlibák nevelésének higiéniája | 533 |
A növendékludak tartásának higiéniája | 535 |
A hizlalás fontosabb környezetigénye | 535 |
Töméssel való hizlalás | 536 |
A nagyüzemi pulykatartás higiéniája | |
A tenyész- és árutermelő állomány tartásának főbb higiéniai vonatkozásai | 537 |
A napospulykák nevelése | 539 |
A tartási hibákkal összefüggő nagyobb gazdasági kárt okozó baromfibetegségek | |
Tollcsipkedés és kannibalizmus | 543 |
Gombák okozta betegségek | 544 |
A tojótyúkok "ketrecbénulása" | 546 |
Higiéniai szempontok a kacsák és libák salmonellosisának megelőzéséhez | 548 |
A baromfi orsóférgessége megelőzésének higiéniai vonatkozásai | 550 |
A házinyúl nagyüzemi tartásának higiéniai vonatkozásai | |
A nyúltelep elhelyezése, épületei és berendezései | 552 |
A szaporítás környezetélettani szempontjai | 554 |
A hizlalás környezetigénye | 556 |
A tartási és takarmányozási hibákhoz kapcsolódó gyakoribb betegségek | 557 |
Irodalomjegyzék | 561 |
Tárgymutató | 563 |