1.059.294

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állathigiénia

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 601 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN: 963-230-194-5
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, illusztrációkkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó
Bevezetés21
Az állathigiénia tárgyköre és jelentősége21
Az állathigiénia történetéből22
Általános állathigiénia
Az állat és környezete
A környezet fogalma, változása27
A szervezet reakciói a környezeti hatásokra28
Bioszféra
A légkör55
Az állattartó telepek létesítésének, fejlesztésének és üzemeltetésének higiéniája
A telep helyének kijelölése68
Domborzati viszonyok70
Az épületek telepen belüli elhelyezése70
Az istállók építésének higiéniája
Építőanyagok73
A határolószerkezetek higiéniája76
A padozat80
Az istálló csatornázása88
Szempontok az állattartó telepek és épületek műszaki tervdokumentációinak higiéniai értékeléséhez88
Az állati szervezet energiaforgalma
A környezeti tényezők hatása az energiaforgalomra95
Az állatok hőtermelése96
Az állatok hőszabályozása99
Az állatok hőleadása104
Az istálló mikroklimája
Az istálló hőmérséklete111
Az istálló levegőjének nedvességtartalma116
Az istállón belüli légáramlás118
A lehülés nagysága120
A mikroklíma jellemzése a hőérzet alapján121
Az istállólevegő összetétele és szennyezettsége121
Az istálló megvilágítása133
Az istálló szellőztetése135
Az istálló hőegyensúlya140
A takarmányozás higiéniája
A takarmány és a takarmányozás mint környezeti tényező149
Az ipari abrakkeverékek etetésének higiéniája151
Az ipari abrakkeverékek tárolása és felhasználása154
Az ipari abrakkeverékek és egyéb takarmányok vizsgálatának fontosabb szempontjai180
A diétás és antibiotikum-tartalmú takarmányok189
Az ivóvíz higiéniája
Az állatok vízszükséglete208
A jó ivóvíz tulajdonságai210
A vizet szennyező anyagok213
A víz fertőzést közvetítő szerepe214
Az ivóvíz vizsgálata és minősítése217
A víz tisztítása és fertőtlenítése221
Az etetés és itatás higiéniája
Az etetés néhány alapvető takarmányozás-élettani kérdése223
Az itatás higiéniája229
A legelő és a legeltetés higiéniája
A legelő növényzetének higiéniai jelentősége232
A parazitás és fertőző betegségek megelőzésének lehetőségei a legelőkön234
A legeltetés fontosabb higiéniai szempontjai235
A takarmánynövények és a mérgező növények okozta ártalmak
A takarmánynövények okozta gyakoribb ártalmak238
A mérgező növények okozta ártalmak242
A növényi mérgezések osztályozása és néhány gyakoribb növényi mérgezés243
A takarmányok penészgombás fertőzöttsége
A penészgombák elszaporodásához szükséges környezeti feltételek247
A penészes takarmányok káros hatásai248
A penészgombákkal való fertőződés lehetőségei249
A gombatoxinok képződése és meghatározása250
Penészgomba-toxikózisok253
A fertőző betegségek megelőzésének fontosabb higiéniai vonatkozásai
A telepítés és üzemeltetés járványvédelmi szempontjai273
A járványvédelmet szolgáló üzemeltetés higiéniája276
A környezet és a specifikus ellenállóképesség
Általános immunbiológiai alapfogalmak279
Egyes környezeti tényezők és az immunaktivitás kapcsolata282
A szervezet és belső mikrobiológiai környezete288
Az anya és az újszülött immunbiológiai kapcsolata291
A kolosztrum jelentősége a fiatal állatok immunitásában292
Az allergia és egyes technológiai hibák kapcsolata295
Az állatok szállítása
Általános higiéniai szempontok a szállításhoz297
A szállításból eredő károk okai és megelőzésük302
Fertőtlenítés
Csírátlanítás mechanikai úton307
Fizikai eljárásokon alapuló frtőtlenítés307
Fertőtlenítés vegyszerekkel313
Aeroszolfertőtlenítés319
Biológiai fertőtlenítés320
A hígtrágya fertőtlenítésének lehetőségei323
Az állati eredetű élelmiszerek termelése és a környezetvédelem
Általános szempontok325
A takarmánygazdálkodás és takarmányozás környezetvédelmi vonatkozásai326
Az állatállomány koncentrálódásával összefüggő környezetvédelmi kérdések332
A nagyüzemi állattartó telepeken keletkező hulladékok és melléktermékek környezetszennyező hatása 335
A hígtrágya341
Ajánlások a hígtrágya elhelyezésére352
Állatokról emberre átterjedő fertőző és parazitás betegségek323
Részletes állathigiénia
A nagyüzemi szarvasmarhatartás higiéniája
A tehenészeti technológiák higiéniai vonatkozásai365
A termelési rendszerek és az állategészségügy kapcsolata387
A nagyüzemi tehenészetek állategészségügyi létesítményei388
A borjúnevelés higiéniája
A megtermékenyített petesejt és az anya szervezetének egysége392
A tehenek előkészítésének hatása a kolosztrum minőségére és az újszülött borjak ellenállóképességére394
Az elletés higiéniája398
A borjak mesterséges nevelésének higiéniája400
A különböző helyekről származó borjak nagyüzemi nevelésének higiéniája411
A hízlalás és a tenyészállat-nevelés környezetigénye
A borjak hízlalása413
A növendék állatok hízlalása414
A tenyésztésre szánt növendék állatok tartáshigiéniája415
A tartási hibákkal összefüggő betegségek megelőzésének higiéniai vonatkozásai417
A nagyüzemi juhtartás higiéniája
A juhtartás jelentősége és módozatai431
Az anyajuhok tartása és a szaporítás higiéniája432
A báránynevelés, és -hízlalás környezetigénye438
A nagyüzem itartásban előforduló gyakoribb juhbetegségek440
A nagyüzemi sertéstartás higiéniája
A sertéstenyésztés gazdasági jelentősége447
Technológiai rendszerek és az állategészségügy448
A szaporítás higiéniája450
A malacok különböző korban való elválasztásának biológiai és ökonómiai vonatkozásai466
A ketreces sertéstartás higiéniai vonatkozásai474
A hízlalás környezetigénye477
A felnevelési hibákkal összefüggő gyakoribb betegségek483
A sertések tömegesen jelentkező emésztőszervi megbetegedései493
A sertések légzőszervi és egyéb betegségei elleni védekezés500
A nagyüzemi baromfitenyésztés higiéniája
Általános higiéniai szempontok507
A nagyüzemi baromfitelepek szervezésének és üzemeltetésének higiéniai szempontjai509
A szaporítás és a mesterséges keltetés hsigiéniája518
A nagyüzemi tyúktenyésztés higiéniája
Higiéniai szempontok a tojótyúkok nagyüzemi tartásához528
A csibenevelés és -hízlalás higiéniája532
A nagyüzemi kacsatartás higiéniája
A kacsatartás higiéniai feltételei538
A törzsállomány tartásának higiéniája538
A kacsatartás és -hízlalás higiéniája540
A nagyüzemi lúdtartás higiéniája
A fejlesztés általános szempontjai544
A törzsállomány tartásának higiéniája545
A lúdnevelés és -hízlalás higiéniája548
A nagyüzemi pulykatartás higiéniája
A tenyész- és árutermelő állomány tartásának főbb higiéniai vonatkozásai552
A növendék pulykák nevelése555
A tartási hibákkal összefüggő nagyobb gazdasági kárt okozó baromfibetegségek
Tollcsipkedés és kannibalizmus559
Gombák okozta betegségek560
A ludak kloáka- és péniszgyulladása562
Higiéniai szempontok a kacsák és a libák paratyphusának (salmonellosis) megelőzéséhez564
A baromfi orsóférgessége (ascaridosis) megelőzésének higiéniai vonatkozásai566
A házinyúl nagyüzemi tartásának higiéniai vonatkozásai
Az anyanyúl termelése és a környzete570
A szaporítás higiéniája572
A nyúlhízlalás higiéniája578
A nagy- és kisüzemi árutermelés kapcsolata
A nagy- és kisüzemi árutermelés állat-egészségügyi vonatkozásai583
A termelőhelyen ható tényezők befolyása az élelmiszerek minőségére
Genetikai tényezők588
A tartástechnológia hatása a minőségre589
A takarmány hatása a minőségre590
Az állatok fertőzöttsége és a minőség592
Irodalom593
Név- és tárgymutató595

Dr. Kovács Ferenc

Dr. Kovács Ferenc műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Kovács Ferenc könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem