1.054.120

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Állatélettan

Szerző
Lektor

Kiadó: Debreceni Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kar
Kiadás helye: Hódmezővásárhely
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 108 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Századokkal ezelőtt a természettudósok és filozófusok (Aristoteles, Paracelsus) megállapították, hogy minden állat és növény csupán néhány fajta elemből áll. A kémiai vizsgálatok azután... Tovább

Előszó

Századokkal ezelőtt a természettudósok és filozófusok (Aristoteles, Paracelsus) megállapították, hogy minden állat és növény csupán néhány fajta elemből áll. A kémiai vizsgálatok azután bizonyították azt is, hogy az élőlények ugyanazokból a kémiai elemekből épülnek fel, mint amelyek a szervetlen világban is megtalálhatók. Az állati és növényi szervezetben tehát egyetlen olyan kémiai elem sincs, amelyet a szervetlen világban meg ne lehetne találni. Az élet lényege az élet megnyilvánulása. Amennyiben a szervezet egyetlen életjelenséget sem mutat, a szervezet nem él. Az élet megszűnése a halál. A sejt felfedezésével kapcsolatban kapott szilárd alapot a természet szerves, élő termékeinek vizsgálata. A szerves lények keletkezésének, növekedésének és felépítésének titokzatossága megszűnt: az eddig felfoghatatlan csoda egy minden többsejtű szervezetnél lényegében azonos törvény szerint végbemenő folyamattá oldódott fel. A sejt akkor marad életben, ha működéséhez az optimális belső feltételek viszonylag állandóak. Az állandó feltételek összességét homeosztázisnak (állandó állapotnak) nevezik. A sejt életfeltételei: anyagcsere: tápanyag-ellátás, salakanyag eltávolítás; információ: rendszeres idegi - hormonális tájékozódás; izoproteinia: fehérjeszerkezet állandósága; izotermia: állandó hőmérséklet; izohidria: állandó pH; izoozmózis: krisztalloid-tartalom állandósága; izovolémia: belső folyadék térfogat állandósága. Manapság, az élet szinte minden területén felfokozott fejlődés tapasztalható. Az egyre növekvő igények gyors kielégítése az állati eredetű élelmiszerek előállításának robbanásszerű növekedését is követeli. Sajnos az állattenyésztésben a több és jobb termelés érdekében végzett keresztezés, tartás- és takarmányváltoztatás jó eredményei után, nem minden esetben vizsgálják elég behatóan a kísérő, megváltozott élettani jelenségeket. A pillanatnyi eredmények az igényeket kielégítik, a beavatkozások praktikusnak mutatkoznak, de az eredmények egy része, éppen a tudományos alaposság hiánya miatt nem hosszútávúak. Nem szabad csak egyoldalú célirányossággal, praktikusan gondolkodni és cselekedni. Mindent összefüggésében kell vizsgálni és a cél eléréséhez a döntő eszközt meg kell keresni. A bonctani (anatómiai) és élettani ismeretek kellő elsajátítása az állattenyésztés eredményességének és az egészséges állapot fenntartásának legfontosabb eszközei, de eredményes alkalmazásuk csak együttes felhasználásukkal biztosítható. Kizárólag a megfelelő formával (struktúrával) összefüggő élettani működés biztosítja ugyanis hosszú távon az egészséges állapotot és a több és jobb állati eredetű termékek előállítását. A struktúra és funkció egysége már az egy sejt vonatkozásában is felfedezhető. Ebben az egységben egyfajta biológiai tény, hogy a funkció megelőzi a formát és ez biztosítja egyben a fejlődést is. Az anyag mozgása ugyanis szigorúan meghatározott eseménysorozatot idéz elő. Az anyagi rendszer viszont bizonyos feltételek között, bizonyos okokra csak egyféleképpen változhat meg. A feltételeket, korlátokat és lehetőségeket a törzsfejlődésben kell keresni Az okok pedig az életkörülmények. A törzsfejlődés által megszabott korlátokon belül a fonnák kialakulása úgy határozható meg, hogy a létért való küzdelemben csak az a forma maradhatott fenn, amely a funkciót a leggazdaságosabban látta el. Az ember által létrehozott új feltételek (istálló, takarmányozás, technológiák...) következtében az anyagi rendszerek (állatok) új formát és működést öltenek, ami egyben az állattenyésztés feladatainak megfogalmazása is. Vissza

Tartalom

BEVEZETÉS 2.
A SZERVEZETRŐL ÁLTALÁBAN 4.
ÁLTALÁNOS ÉS RÉSZLETES IZOMÉLETTAN 7.
A FOLYADÉK-RENDSZEREK 13.
A nyirok (lympha) 15.
A vér 15.
A vér ellenanyagai 19.
Vércsoportok 21.
Vérképződés 23.
A szív működése 23.
Véráramlás 28.
A NYIROKÁRAMLÁS 29.
AZ IDEGRENDSZER MŰKÖDÉSE 30.
Az idegélettan 31.
Reflex működés 35.
Érzékszervek 38.
ASSIMILATIOS ÉS DISSIMILATIOS FOLYAMATOK 39.
A táplálék felvétele 41.
A gyomor működése 44.
A többüregű gyomor emésztőtevékenysége 49.
Májfunkciók 52.
Emésztési folyamatok 56.
ANYAGFORGALOM ÉS ANYAGCSERE 60.
A fehérjék intermedier-anyagcseréje 64.
A zsírok intermedier-anyagcseréje 65.
A szénhidrátok intermedier-anyagcseréje 67.
Ásványianyag-forgalom 69.
Az energiaforgalom 70.
Az alapanyagcsere 74.
Hőszabályozás 75.
A vizelet kiválasztása 77.
A légzés és a gázcsere 80.
A KÖZTAKARÓ 86.
A bőr mirigyei és azok működése 86.
A tejképződés 87.
A BELSŐELVÁLASZTÁSÚ MIRIGYEK (ENDOKRIN MIRIGYEK) 89.
Az agyfüggelék (hypophysis) 89.
A pajzsmirigy 91.
A mellékpajzsmirigyek 91.
A mellékvese 93.
A hasnyálmirigy (pancreas) Langerhans-féle szigetei 94.
Petefészek eredetű hormonok 95.
A here eredetű hormonok (androgenek) 97.
A madarak endokrinológiájának néhány jellemzője 97.
A VITAMINOK ÉLETTANI JELENTŐSÉGE 98.
A STRESS ÉLETTANI VONATKOZÁSAI 101.
A VISELKEDÉS ÉLETTANA 106.

Dr. Szabó János

Dr. Szabó János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Szabó János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem