kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 155 oldal |
Sorozatcím: | Mezőgazdasági szakmunkáskönyvtár |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 19 cm x 13 cm |
ISBN: | 963-230-291-5 |
Megjegyzés: | Színes illusztrációkat tartalmaz. |
Bevezetés | 5 |
A környezet vizsgálata | 9 |
Mikor megfelelő a környezet? | 9 |
Hogyan tehetjük kedvezővé állataink környezetét? | 10 |
A takarmányozás ellenőrzése | 15 |
A legelő vizsgálata | 15 |
Mire figyeljünk az őszi legelőszemle alkalmával? | 16 |
Milyen munkálatokat végzünk ősztől tavaszig? | 17 |
Mit ellenőrizzünk tavasszal? | 19 |
A zöldtakarmányok, a széna és a szalma minőségének ellenőrzése | 21 |
Milyen legyen a zöldtakarmányliszt? | 23 |
A gyökér- és gumós takarmányok minőségének ellenőrzése | 23 |
A silózott takarmányok vizsgálata | 24 |
Szarvasmarháink téli karotinellátásának ellenőrzése | 25 |
A szemes takarmányok minőségének ellenőrzése | 29 |
Az ipari takarmányok vizsgálata | 30 |
Milyenek legyenek a malomipari takarmányok? | 31 |
Milyen legyen az olajipari takarmányok minősége? | 32 |
Milyenek legyenek a cukorgyári melléktermékek? | 33 |
Milyenek legyenek a szeszgyári melléktermékek? | 33 |
Az állati eredetű takarmányok vizsgálata | 33 |
Takarmánykiegészítő szerek használata | 35 |
A keveréktakarmányok helyszíni vizsgálata | 36 |
Hogyan ellenőrizzük azt, hogy a keveréktakarmányunkat egyenletesen elkeverték-e? | 37 |
Hogyan ellenőrizzük egyidejűleg a vas jelenlétét és az egyenletes elkeverést? | 38 |
Hogyan következtetünk a keményítő viszonylagos mennyiségéből a fehérjetartalomra? | 39 |
Hogyan határozzuk meg a fehérjetartalmat? | 39 |
Miképpen vizsgáljuk a keveréktakarmányban levő zsír avasodását? | 40 |
Hogyan mérjük a takarmány hőmérsékletét? | 41 |
Az ivóvíz vizsgálata | 42 |
Mit tudunk meg a vízről megtekintéssel? | 42 |
Milyen lehet a víz szaga? | 42 |
Milyen legyen a víz íze? | 43 |
Hogyan mérjük meg a víz kémhatását és kén-hidrogén-tartalmát? | 43 |
Mivel mérjük meg a víz hőfokát? | 44 |
Ellenőrzési feladatok takarmánykiosztáskor és itatáskor | 45 |
Az istálló levegőjének vizsgálata | 51 |
A levegő hőmérséklete | 51 |
Miért kell a levegő hőmérsékletét figyelemmel kísérni? | 51 |
Mit tehetünk, ha túlságosan hideg az istálló? | 56 |
Mit tehetünk, ha túlságosan meleg az istálló? | 57 |
Milyen hőmérsékletet nevezünk hidegnek vagy melegnek? | 58 |
Miképpen győződhetünk meg arról, hogy mennyi az istállólevegő hőfoka? | 58 |
A levegő páratartalma | 63 |
Miért kell ismernünk a levegő páratartalmát? | 63 |
Mennyi legyen tehát a levegő kedvező nedvességtartalma? | 65 |
Miképpen mérhetjük meg a viszonylagos nedvességtartalmat? | 65 |
A légmozgás sebessége | 68 |
Miért kell ismernünk a légmozgás sebességét? | 68 |
Mennyi lehet a légmozgás sebessége? | 70 |
Hogyan tudjuk megállapítani a légmozgás sebességét? | 70 |
A légáramlás iránya | 76 |
Miért fontos a légáramlás irányának megállapítása? | 76 |
Hogyan határozhatjuk meg a légáramlás irányát? | 76 |
A légnyomás | 77 |
Mi a légnyomás jelentősége az állat egészsége szempontjából? | 77 |
Mivel mérjük a légnyomást? | 78 |
A hősugárzás | 79 |
Mikor kell hőt sugároznunk állatainkra? | 79 |
Vajon milyen magasságban kell elhelyezni az infralámpát ahhoz, hogy a fiatal állat ne fázzon? | 79 |
A megvilágítás erőssége | 82 |
Miért szükséges az istállóban megfelelő mennyiségű megvilágítás? | 82 |
Hogyan állapítjuk meg a világítás erősségét? | 82 |
A zajhatás | 85 |
Mikor lehet káros a zaj? | 85 |
Mekkora lehet a zaj erőssége? | 85 |
Mit tehetünk a ventillátorok zajosságának csökkentéséért? | 85 |
A levegő portartalma | 86 |
Miért káros a levegő portartalma? | 86 |
Miből következtethetünk a por jelenlétére? | 86 |
Mit tehetünk a levegő portartalmának csökkentéséért? | 86 |
A levegő káros gáztartalma | 87 |
Miért lehetnek károsak az istállógázok? | 87 |
Mivel mérhetjük a gázok mennyiségét? | 88 |
A pihenőhely vizsgálata | 95 |
A padló felmelegedőképessége | 95 |
Miért kell ismernünk a padló felmelegedőképességét? | 95 |
Hogyan beszélhetjük meg a padló felmelegedőképességét? | 96 |
Mit tegyünk, hogy megjavítsuk padlónk felmelegedőképességét? | 96 |
A padló csúszóssága | 97 |
Miért veszélyes a csúszós padló? | 97 |
Hogyan becsülhetjük meg a csúszósság mértékét? | 99 |
Mit tehetünk a csúszósság ellen? | 99 |
A padló sérülést okozó hatása | 99 |
Milyen sérüléseket okozhat a padló? | 99 |
Hogyan ellenőrizzük a padozat koptatóhatását? | 99 |
Hogyan javíthatjuk meg a padlót? | 100 |
A padló tisztasága | 100 |
Miért és milyen mértékben legyen tiszta a pihenőhely? | 101 |
Hogyan tisztítjuk a padlót? | 101 |
Hogyan ellenőrizzük a padló száradóképességét? | 101 |
Hogyan ellenőrizzük a padló lejtését? | 102 |
Mikor marad tiszta a sertés alom nélküli pihenőhelye? | 103 |
Az almozás | 104 |
Mi az almozás lényege? | 104 |
Hogyan almozzunk? | 104 |
A trágyaeltávolítás | 106 |
Miért kell a trágyát eltávolítani az istállóból? | 106 |
Hogyan távolítsuk el a trágyát? | 106 |
Sajátos üzemelési műveletek és ellenőrzésük | 111 |
A fejés higiéniája | 111 |
A gépi fejés milyen hibái károsíthatják teheneink tőgyét? | 111 |
Hogyan fejünk? | 112 |
Veszélyek a juhok nyírásakor | 116 |
Melyek a juhnyírás veszélyei? | 116 |
Hol nyírjunk? | 117 |
A tojásgyűjtés higiéniája | 117 |
Miért káros a tojások szennyeződése? | 117 |
Hogyan lesz tiszta a tojás? | 117 |
Az állatok elrekesztésének és rögzítésének higiéniája | 118 |
Miért kell megakadályozni a különféle állatcsoportok összekeveredését? | 118 |
Hogyan akadályozzuk meg a csoportok összekeveredését? | 119 |
Miért szükséges az állatok rögzítése? | 119 |
Hogyan rögzíthetjük állatainkat? | 119 |
Az állatok terelésének és szállításának higiéniája | 120 |
Miért kell kíméletesen terelni az állatokat? | 120 |
Milyen eszközöket használhatunk a tereléshez? | 121 |
A fertőtlenítés | 125 |
Betegséget okozó élőlények | 125 |
A fertőtlenítés feltételei | 127 |
Melyek a legfontosabb fertőtlenítőszerek? | 127 |
Milyen fertőtlenítőgépeket használhatunk? | 129 |
Milyen egyéb eszközök szükségesek még a fertőtlenítéshez? | 131 |
A fertőtlenítés módja | 131 |
Miképpen fertőtlenítsük állataink testfelületét és az állati termékeket? | 131 |
Hogyan fertőtlenítsük az ember testfelületét és közvetlen környezetét? | 134 |
Hogyan fertőtlenítsük az istállót és berendezési tárgyait? | 137 |
Hogyan fertőtlenítsünk egyéb épületeket, eszközöket, gépeket? | 139 |
Hogyan fertőtlenítsük a járműveket? | 140 |
Hogyan fertőtlenítsük a takarmányt? | 141 |
A kártevő állatok irtása | 143 |
Hogyan irtsuk a rovarokat? | 144 |
Hogyan irtsuk a rágcsálókat? | 144 |
Mikor és hogyan irthatjuk a madarakat? | 144 |
Állati hullák és hulladékok ártalmatlanná tétele | 145 |
Mit tehetünk az állati hullákkal és a hullának minősülő hulladékokkal? | 145 |
Hogyan tehetjük ártalmatlanná az almos trágyát? | 148 |
Mit tehetünk a hígtrágyával és a szennyvízzel? | 148 |
Irodalomjegyzék | 151 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.