Bevezető | 7 |
Alkohol (Boór Károly és Nagy György) | 9 |
Miért iszunk? | 10 |
Az alkohol a szervezetben | 10 |
Társadalmi funkció | 12 |
Az alkoholfogyasztás okai hazánkban | 17 |
Adatok a magyarországi alkoholfogyasztásról | 18 |
Néhány adat a múltból | 18 |
Bor-, sör-, pálinkafogyasztás | 21 |
A szeszesital-fogyasztás színvonala, összetétele | 24 |
A szeszesital-fogyasztás növekedési üteme | 33 |
Mennyit költünk alkoholra? | 35 |
Alkoholfogyasztásunk nemzetközi összehasonlítása | 41 |
Borfogyasztás | 43 |
Sörfogyasztás | 44 |
Égetett szeszes italok | 46 |
Az alkoholfogyasztás színvonala, szerkezete | 50 |
Összehasonlítás a szomszéd népek adataival | 55 |
Az ital útja a fogyasztóhoz | 57 |
Bolti forgalom és a vendéglátóipar | 58 |
Termelői fogyasztás és forgalmazás | 61 |
A pálinkafőzés problémái és a "bögrecsárda" | 62 |
Az alkoholfogyasztást befolyásoló gazdasági tényezők | 67 |
A lakosság jövedelme és életkörülményei | 68 |
Árszínvonal és árarányok | 70 |
Fogyasztási szokások és más kínálati tényezők | 73 |
Alkoholmentes italok | 75 |
Ki mennyit iszik? | 78 |
Az alkoholfogyasztás alakulása társadalmi rétegenként | 78 |
Területi megoszlás | 81 |
Termelési és értékesítési politikánk | 82 |
Szőlő- és gyümölcstermelésünk | 83 |
Bor-, sör-, szeszipar | 84 |
Társadalom (Boór Károly és Nagy György) | 88 |
Az alkoholizmus népbetegség | 88 |
Nemzetközi becslési módszerek | 88 |
Néhány statisztikai adat | 91 |
Milyen beteg - hogyan beteg az alkoholista? | 93 |
Veszélyeztetett rétegek | 95 |
A fiatalok | 96 |
A nők alkoholizmusa | 97 |
Értelmiségiek és vezetők | 97 |
Ingázók, munkásszálláson élők és más veszélyeztetett rétegek | 99 |
A túlzott alkoholfogyasztás társadalmi és népgazdasági mérlege | 100 |
Költségvetési bevételek | 100 |
Mérhető károk a termelésben | 102 |
A gyógykezelés költségei | 106 |
Balesetekből származó károk | 107 |
Az alkoholizmus és a bűnözés | 110 |
Az alkoholizmus mérlege | 113 |
Nem számszerűsíthető társadalmi következmények | 115 |
Állami és társadalmi feladataink az alkoholizmus elleni küzdelemben | 116 |
Haladó hagyományok | 116 |
Országos bizottság | 118 |
Területi bizottságok | 121 |
Az állami szabályozás lehetősége és korlátai | 123 |
Intézkedések a megelőzés érdekében | 128 |
Gyógyítás és rehabilitáció | 131 |
Az alkoholizmus hazai és nemzetközi tapasztalatainak összefoglalása, következtetések és törvényszerűségek | 137 |
Munkahely (Franka Tibor) | 140 |
Indul a műszak | 140 |
Ami hosszú távon is olcsóbb | 141 |
Aki nem így fúj, hazamegy! | 144 |
A többiek szemet hunynak | 146 |
Nem zörög a haraszt... | 148 |
Együtt kell(ene) működni | 150 |
Papíron könnyű így vélekedni | 151 |
Mit tesznek? | 156 |
Ők sem "bornemisszák!" | 160 |
Találkozás, szerelem, tragédia | 168 |
Akik dolgoznak vele | 169 |
Végzetes találkozás | 172 |
Az illúzió nem gyógyszer | 173 |
Kérek egy korsó tejet | 176 |
Ahol már van recept | 180 |
Akik nem futnak a siratóba | 189 |
Jog és kötelesség | 191 |
Mi a munkahely feladata? | 192 |
Kik végezzék ezt a munkát? | 192 |
A hazai gyakorlat lehetőségei | 193 |
Tudomány és gyakorlat | 195 |
Vége a műszaknak | 197 |
Zárszó helyett | 198 |
Felhasznált irodalom | 203 |