kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Tűzött kötés |
Oldalszám: | 215 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 23 cm x 16 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Megjelent 500 példányban. Fekete-fehér ábrákat tartalmaz. |
Előszó | 9 |
Vízgazdálkodás, vízháztartás, vízforgalom és vízszállítás | 13 |
A víz növényélettani szerepe | 13 |
A növények vízszükséglete | 13 |
A víz felvétele | 14 |
A víz tulajdonságai | 20 |
A víz transzspirációja | 25 |
A felvett víz szállítása | 32 |
A növények ásványi táplálkozása | 39 |
A tápanyagok és tápelemek | 39 |
A tápanyagok elosztása a talajban és növényben | 41 |
Egyes tápelemek kiemelt szerepe a növekedésben és fejlődésben | 42 |
Szerkezeti (organogen) elemek | 43 |
A nitrogén (N) | 43 |
A kén (S) | 47 |
A foszfor | 48 |
Ionhatású elemek | 50 |
A kálium (K) | 50 |
A kacium (Ca) | 51 |
A magnézium (Mg) | 52 |
Mikroelemek | 53 |
A vas (Fe) | 54 |
A mangán (Mn) | 55 |
A réz (Cu) | 56 |
A cink (Zn) | 56 |
A molibdén (Mo) | 57 |
A bór (B) | 58 |
Ismeretlen fiziológiai hatásu elemek | 59 |
A nátrium (Na) | 59 |
A szilícium (Si) | 59 |
A tápelemek felvétele és szállítása | 59 |
Ionabszorpció a gyökerek "szabad" helyeiben | 59 |
Az ionok aktív felvétele a membránokon keresztül | 61 |
Az ionok passzív felvétele | 63 |
Az ionok szállítása | 64 |
Tápanyagfelvétel a levélen keresztül | 65 |
A tápelemekkel való ellátottság | 68 |
Tápanyagigény a vegetatív fejlődés folyamán | 68 |
A tápelemekkel való ellátottság jelentősége | 70 |
Az ellátottság mértéke | 70 |
Tápanyagutánpótlás | 72 |
A táplálék hatása a produktumok minőségére | 75 |
A fotoszintézis | 79 |
A fotoszintézisről általában | 79 |
A növények csoportosítása energiaigényük alapján | 79 |
Autotrófia a heterotrófia | 79 |
A fotoszintézis mechanizmusa és a külső tényezők hatása a növényi produktumra | 80 |
A napsugarak abszorbeálása | 81 |
A fotoszintézis apparátusa | 82 |
A foto-szakasz működése | 84 |
A CO2 redukciója a Calvin-féle körfolyamatban | 86 |
Eltérő típusok a fotoszintézisben; C3- és C4 típusú növények | 87 |
A külső tényezők hatása a fotoszintézisre | 88 |
Természetes fényviszonyok | 88 |
A fény mennyiségi hatása a fotoszintézisre | 90 |
A CO2 koncentráció jelentősége | 92 |
A hőmérséklet jelentősége | 94 |
A fotoszintézis intenzitás és terméshozma összefüggése | 96 |
A klorofill tartalom jelentősége | 98 |
A víz a tápanyagellátás és fotoszintézisintenzitás összefüggése | 99 |
Légzés | 103 |
A légzésről általában | 103 |
A légzés fogalma | 103 |
Az aerob és anaerob légzés különbsége | 104 |
A kertészeti növények légzése | 106 |
A légzést befolyásoló tényezők | 107 |
Speciális légzési formák | 110 |
A légzés, az érés és a tárolás összefüggései | 124 |
Növekedés és fejlődés | 133 |
A növekedésről általában | 133 |
A növekedés és a fejlődés alapfogalmai | 133 |
A fejlődés reproduktív szakaszai | 138 |
Termésképzés és termés fejlődése | 142 |
A termésnövekedés hormonális szabályozása | 144 |
Az életfolyamatokat módosító külső tényezők | 163 |
A légszennyeződések és forrásaik | 163 |
Az immissziók hatása a növényekre | 165 |
Immissziók hatására bekövetkező fiziológiai változások a növényben | 166 |
Herbicidek szerepe a növekedésben | 170 |
A herbicidek felvétele | 170 |
A hormonális gyomirtásra használt auxin-tipusu vegyületek | 171 |
A korszerű herbicidek általános jellemzése, a szelektivitás és szuperszelektivitás | 172 |
A herbicidek elbomlása a növényekben és az inaktív vegyületek aktiválódása | 172 |
A herbicidek szállítása, kötődése és felhalmozódása | 173 |
A tárolás élettani vonatkozásai | 175 |
Levegő összetétele a tárolóban | 176 |
CO2 tartalom szerepe a tárolóban | 176 |
A szellőztetés szerepe a tárolóban | 176 |
A gyümölcsök, zöldségfélék tárolás alatti betegségei | 179 |
CO2-tartalom okozta élettani betegségek | 180 |
A légzés melléktermékei | 181 |
Függelék | 181 |
Betakarítás utáni teendők és tárolási szempontok | 183 |
Gyümölcstárolás | 183 |
Almatárolás | 183 |
Körtetárolás | 189 |
Csonthéjasok tárolása | 192 |
Bogyósgyümölcsűek | 195 |
Csemegeszőlő | 196 |
Zöldségnövények tárolása | 199 |
Olajos magvak felhasználása, tartósítása | 201 |
Keményítőtartalmú növények tartósítása és tárolása | 202 |
Burgonya | 203 |
A buza | 205 |
A kukorica | 208 |
A rizs | 209 |
Felhasznált irodalom | 211 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.