kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 532 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-232-400-5 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. |
Gabonatermékek vizsgálata (dr. Lászity Radomir) | |
Gabonák vizsgálata | 21 |
Mintavétel | 21 |
Érzékszervi vizsgálatok | 23 |
A térfogattömeg, (hektolitersúly) meghatározása | 25 |
Az ezermagtömeg, ezermagtérfogat meghatározása | 31 |
Állati kártevők és kártételük kimutatása | 32 |
A nedvességtartalom meghatározása | 35 |
Búzaliszt laboratóriumi előállítása | 37 |
Az acélosság meghatározása | 39 |
A nyersfehérje-tartalom meghatározása | 40 |
A búza sikértartalmának meghatározása | 41 |
A sikér rugalmasságának és nyújthatóságának vizsgálata | 43 |
A hamutartalom meghatározása | 44 |
A homoktartalom vizsgálata | 45 |
Az aflatoxin meghatározása | 47 |
Lisztvizsgálatok | 50 |
Mintavétel | 50 |
Szín, korpázottság, szag és íz | 50 |
Idegen magőrlemények, állati kártevők és maradványaik kimutatása | 56 |
A nedvességtartalom meghatározása | 58 |
A hamu- és a homoktartalom meghatározása | 58 |
A savfom és a pH meghatározása | 60 |
A fehérjetartalom meghatározása | 61 |
A proteolitos aktivitás meghatározása | 61 |
Sikérvizsgálat | 62 |
Nyerszsír- és avasságmeghatározás | 65 |
A nyersrosttartalom meghatározása | 66 |
A diétás rost meghatározása | 67 |
A keményítőtartalom meghatározása | 67 |
Egyéb, a szénhidráttartalommal kapcsolatos vizsgálatok | 70 |
A sütőipari érték vizsgálata | 70 |
Sütéspróba | 78 |
A tészta gáztermelésének és gázvisszatartó képességének vizsgálata | 80 |
Az amilolites állapot vizsgálata | 85 |
Sütőipari termékek vizsgálata | 89 |
Pontozásos érzékszervi bírálat és minősítés | 89 |
Fizikai vizsgálatok | 98 |
Kémiai vizsgálatok | 103 |
Tésztakészítmények vizsgálata | 107 |
Érzékszervi tulajdonságok | 107 |
Fizikai vizsgálatok | 107 |
Kémiai vizsgálatok | 109 |
Egyéb vizsgálatok | 114 |
Cukor- és édesipari termékek vizsgálata (dr. Örsi Ferenc) | |
Cukoripari termékek | 115 |
Cukorrépa | 115 |
Késztermékek vizsgálata | 125 |
Melasztvizsgálat | 132 |
Édesipari termékek | 134 |
Keménycukorkák | 134 |
Szaloncukor | 139 |
Csokoládé | 140 |
Keksz | 149 |
Cukrászati termékek | 151 |
Fagylaltkészítmények vizsgálata | 155 |
Húsok és húsipari termékek vizsgálata (dr. Gábor Miklósné) | |
Húsok | 161 |
Mintavétel | 161 |
Érzékszervi vizsgálatok | 161 |
Kémiai vizsgálatok | 162 |
Húsipari termékek | 166 |
Mintavétel | 167 |
Érzékszervi vizsgálatok | 167 |
Kémiai vizsgálatok | 170 |
Szalonnafélék, zsíradékok | 195 |
Tej és tejtermékek vizsgálata (dr. Törley Dezső) | |
Mintavételi előírások | 197 |
Tej | 197 |
Mintavétel | 197 |
Érzékszervi vizsgálat | 198 |
A sűrűség meghatározása | 198 |
A zsírtartalom meghatározása | 200 |
A szárazanyag-tartalom meghatározása | 206 |
A titrálható savasság meghatározása | 211 |
A pH meghatározása | 213 |
Hőkezeltség vizsgálata | 213 |
Az összes fehérjetartalom meghatározása | 218 |
A kloridion-tartalom meghatározása | 218 |
Refrakciószám-meghatározás | 221 |
A laktóztartalom meghatározás | 222 |
Ízesített tejitalok szacharóztartalmának meghatározása | 223 |
Ízesített tejitalok ülepedésének meghatározása | 225 |
Tejtermékek | 229 |
Joghurt, kefír és aludttej vizsgálata | 229 |
Tejföl- és tejszínvizsgálat | 229 |
Sajt- és túróvizsgálat | 231 |
A sűrített tej vizsgálata | 238 |
Tejporvizsgálat | 239 |
Vajvizsgálat | 241 |
Fenotiazin kimutatása tejben, illetve sajtban | 243 |
Tartósítóipari termékek vizsgálata (dr. Gasztonyi Kálmán) | |
Mintavétel | 245 |
A térfogat és a tömeg ellenőrzése | 245 |
Kémiai és fizikai jellemzők meghatározása | 246 |
A szárazanyag- és a nedvességtartalom meghatározása | 247 |
A vízoldható szárazanyag-tartalom meghatározása | 248 |
Az összes szárazanyag-tartalom meghatározása | 253 |
Nedvességtartalom-meghatározás | 253 |
A víztartalom meghatározása | 257 |
A hamutartalom meghatározása | 259 |
Hamvasztásos eljárás | 259 |
Hamulúgosság (hamualkalitás) | 260 |
A homoktartalom meghatározása | 261 |
Kimosásos eljárás | 262 |
Sósavas eljárás | 264 |
A konyhasótartalom meghatározása | 265 |
Kálium-rodanidos módszer | 266 |
Ezüst-nitrátos módszer | 266 |
A nitrit- és a nitráttartalom meghatározása | 267 |
A nitritionok meghatározása | 268 |
A nitrátok meghatározása redukcióval | 268 |
A nitrátionok közvetlen meghatározása | 269 |
A savtartalom meghatározása | 270 |
Összes savtartalom | 271 |
Illósavtartalom | 272 |
Alkoholtartalom-meghatározás | 274 |
Titrálásos módszer | 275 |
Piknométeres módszer | 277 |
Cukortartalom-meghatározás | 278 |
Schoorl-módszer | 279 |
Bertrand-módszer | 279 |
A keményítőtartalom meghatározása | 280 |
Gravimetriás módszer | 280 |
Polarimetriás módszer | 281 |
Titrimetriás módszer | 282 |
A nyersrosttartalom meghatárzása | 283 |
Savelegyes feltárás | 283 |
Savas-lúgos feltárás | 285 |
A fehérjetartalom meghatározása | 285 |
Kjeldahl-féle nitrogénmeghatározás | 285 |
Parnas-Wagner-féle félmikroeljárás | 289 |
A zsírtartalom meghatározása | 290 |
Extrakciós módszerek | 290 |
Stoldt-Weibull-féle módszer | 292 |
Butirométeres módszerek | 292 |
Tartósítószerek meghatározása | 293 |
A kénessavtartalom meghatározása | 293 |
A hangyasavtartalom meghatározása | 296 |
A benzoesav-tartalom meghatározása | 297 |
A szorbinsavtartalom meghatározása | 298 |
Színezékanyagok meghatározása | 301 |
Karotinoidok meghatározása paradicsomkészítményekben | 302 |
Mesterséges színezékek kimutatása | 303 |
Mesterséges színezékek elválasztása | 304 |
A C-vitamin-tartalom meghatározása | 304 |
Rétegkromatográfiás módszer | 305 |
Dipiridiles módszer | 307 |
Tillmans-módszer | 310 |
Fémnyomok meghatározása | 311 |
Roncsolás | 312 |
Óntartalom | 315 |
Alumíniumtartalom | 317 |
Vastartalom | 317 |
Réztartalom | 317 |
Ólomtartalom | 317 |
Cinktartalom | 317 |
Arzéntartalom | 318 |
Higanytartalom | 318 |
Speciális vizsgálatok | 319 |
A zöldborsó zsengesége | 319 |
Zöldségek alkoholban oldhatatlan része | 320 |
A gyorsfagyasztott élelmiszerek hőmérséklete | 321 |
A szárítmányok vízfelvevő képessége | 323 |
Főzési idő | 323 |
Gyorsfagyasztott termékek főzési próbája | 324 |
Zsírok és olajok vizsgálata (dr. Lásztity Radomir) | |
Mintavétel és -előkészítés | 327 |
Érzékszervi vizsgálat | 328 |
Fizikai tulajdonságok vizsgálata | 328 |
Sűrűség | 328 |
Fénytörésmutató | 328 |
Színvizsgálat | 329 |
Reológiai sajátságok | 330 |
Dilatáció | 334 |
Kémiai tulajdonságok vizsgálata | 337 |
Savszám és szabad zsírsav | 337 |
Elszappanosítási szám | 337 |
Jódszám-meghatározás | 338 |
Reichert-Meissl- és Polenske-szám | 339 |
Lea- és peroxidszám | 340 |
Tiobarbitursav-szám | 341 |
Kreiss-reakció az avasodás kimutatására | 341 |
A zsírsav-összetétel gázkromaográfiás meghatározása | 342 |
Cisz, cisz 1,4-pentadién szerkezetű zsírsavtartalom meghatározása | 346 |
Olajos magvak és darák kéntartalmú glükozinoláttartalma | 347 |
Egyéb vizsgálatok | 351 |
Szeszes italok és élvezeti cikkek vizsgálata (dr. Gasztonyi Kálmán - dr. Törley Dezső) | |
Borvizsgálat | 353 |
Mintavétel | 353 |
Érzékszervi bírálat | 354 |
Alkoholtartalom-meghatározás | 359 |
Vonadékanyag (extrakttartalom) meghatározása | 360 |
A cukortartalom meghatározása | 361 |
Savak meghatározása | 363 |
Egyéb vizsgálatok | 365 |
Sörvizsgálat | 366 |
Mintavétel | 366 |
Érzékszervi vizsgálat | 368 |
Látszólagos extrakttartalom | 370 |
Az alkoholtartalom és a valódi extrakttartalom | 370 |
Az eredeti extrakttartalom | 371 |
A látszólagos végerejedési fok | 371 |
Savfok | 371 |
A szén-dioxid-tartalom | 372 |
Pasztőrözöttség | 374 |
Tartósság | 374 |
Habtartósság | 374 |
Fémtartalom | 375 |
Likőr- és pálinkavizsgálat | 375 |
Mintavétel | 375 |
Érzékszervi vizsgálat | 377 |
Alkoholtartalom | 380 |
Cukortartalom | 380 |
Metilalkohol-tartalom | 381 |
Kozmaolaj-tartalom | 381 |
Fémtartalom | 382 |
Szorbinsav- és benzoesav-tartalom | 383 |
Ciánhidrogén-tartalom | 383 |
Kávévizsgálat | 384 |
Nyerskávé | 384 |
Pörkölt kávé | 391 |
Kávépótszerek | 396 |
Tea vizsgálata | 396 |
Minőségi követelmények | 396 |
Mintavétel | 396 |
Teaital érzékszervi vizsgálata | 397 |
Tiszta tömeg | 398 |
Törmeléktartalom | 400 |
Szerves és szervetlen idegen anyagok | 400 |
Víztartalom (szárítási veszteség) | 400 |
Vasszennyeződés | 400 |
Vizes kivonat (vízben oldható rész) | 401 |
Nyersrosttartalom | 401 |
Koffeintartalom | 402 |
Csersavtartalom | 403 |
Dohányipari vizsgálatok | 403 |
Dohány | 404 |
Dohányipari termékek | 410 |
Csomagolóanyagok vizsgálata (dr. Karácsony Dezső - dr. Örsi Ferenc) | |
Műanyag (papír) burkolóanyagok és a belőlük készült csomagolóeszközök | 432 |
A burkolóanyagok mintavétele és minősítése | 432 |
A minták előkészítése | 432 |
A burkolóanyagok azonosítása | 433 |
A burkolóanyagok vastagsága | 433 |
A csomagolóeszközök méretei | 433 |
A csomagolóeszközök szilárdsága | 436 |
Áteresztőképesség | 438 |
Zsugorodás | 443 |
Biológiai ellenállás | 444 |
Kioldódó komponensek vizsgálata | 444 |
Fém csomagolóanyagok | 446 |
Konzervdoboz | 446 |
Fémtubusok | 456 |
Fémlapkák | 457 |
Alumíniumfólia | 460 |
Koronadugó | 462 |
Menetes zárókupak | 463 |
Alapanyagok | 464 |
Ónozott lemez | 464 |
Lakkozott lemez | 473 |
Korrózióállóság | 475 |
Konzervdoboz-tömítő keverék | 477 |
Forrasztóón | 477 |
Üveg | 478 |
Általános vizsgálat | 478 |
Zárásvizsgálat | 483 |
Irodalom |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.