kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 370 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Néhány fekete-fehér fotóval, ábrával. |
Előszó | 3 |
Első rész | |
Bevezetés az I. részhez | 7 |
Irodalom | 12 |
A mikrobák és a környezet | 13 |
A fizikai tényezők hatása | 14 |
A vegyhatás és a vegyi tényezők jelentősége | 21 |
Bacteriophagia | 25 |
Irodalom | 27 |
A baktériumok változékonysága és annak jelentősége a gyakorlatban | 28 |
Variansok, mutansok - adaptatio és modificatio | 28 |
A környezet fizikokémiai és kémiai hatásai | 31 |
Átvihető vagy tartós modificatiók. Félbeszakított variációk | 32 |
Specifikus antisavók által előidézett változások az antigen-szerkezetben | 33 |
Sugárzás által előidézett variációk | 33 |
Másodlagos telepek. Új enzymek | 33 |
Transformációs, transdukciós jelenségek. Parasexualis szaporodás. Lysogen-conversio | 35 |
Irodalom | 36 |
A baktériumok anyagcseréje | 37 |
Biológiai oxidáció. Dehydrogenatio és respiratio. Elektrodpotenciálok. Fermentáció | 39 |
Oxydoredukciós folyamatok vegyértékváltozással. Az energianyerés módjai víz, ill. H2O2 képzéssel | 39 |
Redox-potenciálok. Redox-indikátorok. rH-skála | 40 |
A kapcsolt oxidoredukciós rendszerekkel történő baktériumlégzés típusai | 44 |
A baktériumlégzés felosztása a catalase-termelés alapján | 45 |
Baktériumlégzés a cytochrom- és más rendszereken keresztül | 46 |
Irodalom | 52 |
A baktériumok nitrogénanyagcseréje | 53 |
Aminosavak szintézise. Transaminatio | 53 |
Az aminosavak felvétele | 55 |
Aminosavak felhasználása | 56 |
Az aminosavak elbontása decarboxylatio útján | 58 |
A deaminatio módjai és termékei | 58 |
A peptidek és fehérjék szintézise | 61 |
Transpeptidatio | 63 |
A mikroorganizmusok proteolytikus enzymei | 64 |
Irodalom | 67 |
A nucleoproteidek anyagcseréje | 68 |
A nucleotidok két típusa (RNS, DNS) | 68 |
A nucleinsav-frakciók elkülönítése foszfortartalom alapján | 69 |
A nucleotidák hydrolysise. Specifikus és nem specifikus phosphatasek | 75 |
Purinok és pyrimidinek szintézise | 75 |
A ribose-desoxyribose, nucleosidok és nucleotidok szintézise | 76 |
A bacteriophag hatása a gazdasejt nucleinsav anyagcseréjére | 76 |
Irodalom | 77 |
A baktériumok szénhidrát anyagcseréje | 78 |
Alkoholos erjedés | 78 |
Tejsavas erjedés | 79 |
Propionsavas erjedés | 80 |
Hangyasavas erjedés | 80 |
A vajsavas butyalcoholos erjedés | 82 |
"Oxidatív fermentáció" | 83 |
Irodalom | 85 |
Zsír- és lipoidanyagcsere | 86 |
A zsírsavszintézis és -elbontás mechanizmusai | 87 |
A zsírok szintézise zsírsavakból | 87 |
Zsírnemű anyagok, lipoidok, szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcsere összefüggése | 89 |
Viaszok, steroidok, phosphatidák, kötött lipoidok | 90 |
Irodalom | 93 |
Növekedési faktorok | 94 |
Adenin | 95 |
Béta-alanin | 95 |
p-aminobenzoesav | 95 |
Aneurin (thiamin) | 96 |
Biotin | 96 |
Glutamin | 97 |
Haematin | 97 |
Mesoinositol (hexahydroxycyclohexan) | 97 |
L-leucin | 98 |
Nicotinamid | 98 |
Pantothensav | 99 |
Acidum pimelicum | 99 |
Pyridoxin | 99 |
Riboflavin (laktoflavin) | 100 |
Uracil | 100 |
Acid. folicum | 101 |
B12-vitamin | 102 |
Mycobacterium phleikivonat | 102 |
Sporogenes-faktor | 102 |
Cholin | 102 |
Streptogenin | 103 |
Ascorbinsav | 103 |
Irodalom | 103 |
A mikroorganizmusok hatásai egymásra azonos környezetben. A mikroorganizmusok asszociációja | 104 |
Biocoenosis és competitio | 104 |
Antagonizmus (antibiosis) | 105 |
Elméletek az antagonista hatások magyarázatára | 109 |
Commensalismus, metabiosis | 110 |
Baktériumok asszociációja | 111 |
Symbiosis | 111 |
Synergismus | 112 |
A talaj mikrobiológiája | 114 |
Általános rész | 114 |
A szén körforgása | 117 |
A nitrogén körforgása | 121 |
A mikroorganizmusok kénanyagforgalma | 128 |
A vas körforgása | 139 |
A foszfor körforgása | 139 |
Irodalom | 142 |
A vizek mikrobiológiája | 143 |
A víz szerepe a természetben | 143 |
A vizek öntisztulása | 145 |
A talajvíz, az artézi víz, a forrásvíz és a felszíni vizek mikroflórája | 145 |
Az ivóvíz mikrobiológiai ellenőrzése | 147 |
A tengerek vizének mikroflórája | 148 |
A tengeri baktériumok mint geológiai agensek | 149 |
A fürdővíz | 151 |
A vizek saprobionta-rendszere | 153 |
A vizek biológiai vizsgálatának elvei | 153 |
Irodalom | 156 |
A levegő mikrobiológiája | 157 |
A szabad légköri levegő mikrobái. Cseppinfekció. Porinfekció | 157 |
Zárt helyiségek levegőjének mikrobái | 159 |
Kórházi cseppinfekció, porinfekció | 161 |
A levegő mikrobáinak jelentősége az élelmiszeriparban | 162 |
A levegő mikrobáinak eltávolítása, elpusztítása, ill. szaporodásuk gátlása | 162 |
A levegő dezinficiálása | 162 |
Irodalom | 163 |
Az élelmiszerek bakteriológiája | 164 |
A hús bakteriológiája | 165 |
Hústermékek bakteriológiája | 167 |
A halhús bakteriológiája | 167 |
A tojás bakteriológiája | 168 |
Ételmérgezések | 169 |
A tej mikroorganizmusai | 170 |
Tejkészítmények bakteriológiája | 173 |
Gyümölcs- és zöldségfélék bakteriológiája | 176 |
Gabonaneműek, a liszt és a kenyér bakteriológiája | 177 |
Az élelmiszerek romlásáról általában | 178 |
Irodalom | 179 |
Az emberi szervezet testfelületének és a külvilággal összeköttetésben álló testüregeinek mikrobiológiája | 180 |
A sértetlen kültakaró mikroflórája | 180 |
A szem kötőhártyája | 181 |
A testüreg mikrobái | 181 |
Irodalom | 197 |
Második rész | |
Mikrobiológiai laboratóriumi technológia | 201 |
A baktériumok tenyésztése | 201 |
A baktérium-tenyészetek fenntartása és konzerválása | 206 |
Az antibioticumok, a vitaminok és az aminosavak mikrobiológiai értékmérése | 212 |
A fluorescens ellenanyagmódszer alkalmazása a bakteriológiai diagnosztikában | 216 |
A phag-tipizálás és gyakorlati alkalmazása | 223 |
Levegőbakteriológiai vizsgáló eljárások | 233 |
Talajbakteriológiai vizsgáló módszerek | 240 |
Vízbakteriológiai vizsgálati módszerek | 245 |
Élelmiszerbakteriológiai vizsgáló eljárások | 255 |
Irodalom | 269 |
Az oltóanyagok termelése, ellenőrzése és alkalmazása | 270 |
Az ellenanyagok termelését befolyásoló tényezők | 271 |
Aktív immunizáló eljárások | 274 |
A baktériumellenes oltóanyagok készítésének általános elvei | 276 |
Az oltóanyagok ellenőrzésének általános elvei | 278 |
Baktériumellenes oltóanyagok előállítása és ellenőrzése | 279 |
Immunszérumok előállítása | 293 |
Védőoltások értéke és rendszere | 298 |
Diagnosztikus immunsavótermelés | 300 |
Irodalom | 303 |
Sterilezés, dezinficiálás | 304 |
Mechanikus sterilezés | 304 |
Fizikai úton történő sterilezés | 306 |
Dezinficiálás | 322 |
A dezinficiensek hatását befolyásoló tényezők | 323 |
Irodalom | 337 |
Ipari bakteriológia | 339 |
A baktériumok iparilag termelt szintetikus termékei | 349 |
A baktériumok iparilag fontos átalakítási tevékenysége | 361 |
Irodalom | 363 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.