1.062.389

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Orvosi mikrobiológia

Egyetemi tankönyv

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Budapest
Kiadó: Medicina Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 546 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Második kiadás. Fekete-fehér fotókkal és ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nemritkán találkozunk az egyes tanszékeknek a forgalomban levő tankönyvekkel szemben emelt kifogásaikkal, holott e könyvek megfelelőek mind felfogás, mind pedig szakmai szempontból. A jól... Tovább

Előszó

Nemritkán találkozunk az egyes tanszékeknek a forgalomban levő tankönyvekkel szemben emelt kifogásaikkal, holott e könyvek megfelelőek mind felfogás, mind pedig szakmai szempontból. A jól körvonalazott tematikák ellenére az egyes tanszékek az anyagnak egyik vagy másik részét előnybe részesítik, s ezért mások munkái esetleg nem elégítik ki részigényeiket. A tankönyv olvasója is károsodhat akkor, ha a munka nem egyenlő mértékben terjed ki a tárgykör összes kérdéseire. A helyes arány kialakítása szubjektív befolyások alatt áll, s ezért nehéz a szerzőknek attól megszabadulniok. E nehezen elkerülhető hibalehetőségek korlátozását, valamint a hazai orvosi mikrobiológiai tanítás egységesítését tekintettük egyik célkitűzésünknek, amikor közös tankönyv megírására vállalkoztunk. Már a mű írása során is figyelemmel voltunk egymás szempontjaira, s igyekeztünk kiküszöbölni az esetleges felfogásbeli különbségeket. Amikor anyagunk vitás pontjaihoz értünk, akkor a mindannyiunk számára legelfogadhatóbb felfogást tettük magunkévá. Ezzel máris kiküszöböltük a véleménykülönbségeket képviselő szerzők nevének említését. Mindenütt kerültük a kutatók nevére tett utalást - a történelmi jelentőségű felfedezésektől eltekintve -, mert a tankönyv úgy sem lehet alkalmas egyes kérdések irodalmának és a kérdéssel foglalkozó kutatók nevének még vázlatos felsorolására sem. Nem lehetünk eléggé tárgyilagosak nevek kiemelésekor, hiszen egy-egy ismeretkör kialakulása sok névhez fűződik.
Könyvünk valamivel többet tartalmaz, mint amennyit az orvostanhallgatók képzése során ismeretként megkövetelhetünk. Az előadók és a tanszékek feladata lesz az, hogy kidomborítsák a lényegest a kevésbé fontossal szemben. A megköveteltnél bővebb anyag viszont orvostovábbképzésünket, a gyógyító és megelőző orvosi munkát végzőket segítheti.
A részletes bakteriológia legtöbb fejezetét, továbbá a mykológiát és a protozoológiát egészében dr. Alföldy Zoltán írta. A bélbaktériumok fejezete, a pathogenitás és az infekció, valamint az immunitástan és az ehhez tartozó túlérzékenységi állapotok ismertetése dr. Rauss Károly tollából származik. A bevezető rész, az általános bakteriológia, az általános és részletes virológia, a bakteriophagok, rickettsiák, továbbá a Bacillus genus tagjainak tárgyalása a könyv szerkesztőjére jutott.
Ábráink nagy része az érdekelt tanszékek eredeti anyaga, melyet még kiegészítettünk előzékeny kollégáink segítségével. Köszönetet fejezünk ki mindazoknak, így Manninger Rezső akadémikusnak, Zoltai Nándor osztályvezetőnek. Szathmáry Sebestyén egyet, docensnek, Király Kálmán osztályvezetőnek, Nóvák Ervin tud. kutatónak, akik értékes ábraanyaguk rendelkezésünkre bocsátásával és részben szakmai tanácsaikkal hozzájárultak e mű megvalósításához.
A szerkesztő Vissza

Tartalom

Előszó13
Bevezető rész
A mikrobiológia tárgya és feladata15
A betegségeket okozó mikroorganizmusok megjelenése és elterjedése az evolúció folyamán16
A mikrobiológia története19
A mikroorganizmusok jelentősége a természetben, a mezőgazdaságban és az iparban28
A mikroorganizmusok helye az élővilágban és a mikroorganizmusok osztályozása30
Általános bakteriologia
A baktériumok jellemzése és felosztása32
A baktériumok alaktana34
A mikroszkóp alkalmazása a mikrobiológiában34
A baktériumok alaktani tulajdonságainak vizsgálata37
A baktériumok mérete és alakja41
A baktériumsejt szerkezete43
A baktériumok szaporodása54
A baktériumok tenyésztésére szolgáló eljárások elve és technikája54
A baktériumok növekedése és szaporodása61
A baktériumok anyagcseréje68
A baktériumok táplálkozása68
A baktériumok táplálkozásának típusai69
Az aminosavak és vitaminok mikrobiológiai értékmérése75
A baktériumok energiaforgalma76
Az energia nyerésének típusai76
A baktériumok enzymtevékenysége81
A baktériumok enzymtevékenységének vizsgálata, annak elméleti és gyakorlati jelentősége81
A baktériumok enzymtevékenységének jellemzése egyes fontosabb anyagcsere-termékeik alapján82
A baktériumok ellenállása fizikai és vegyi hatásokkal szemben87
A baktériumok károsodásának módja és mértéke87
A fizikális behatások következményei91
Vegyi anyagok hatása a baktériumokra97
Chemotherapia100
Antibiotikumok108
Az antibiosis jelensége és az antibioticumok108
Az antibioticumok hatásának vizsgálata110
A gyakorlatban alkalmazott néhány fontos antibioticum112
A bakteriocinek116
A növények antibakterialis hatású anyagai 117
A baktériumok változékonysága és genetikája117
A környezet hatására létrejövő változások120
A baktérium-genetika alapfogalmai és módszertana126
A mutatio természete és a mutagen agensek128
A baktériumok mutatójának néhány fontosabb példája130
A baktériumok parasexualis szaporodása136
Pathogenitás és infekcio
Saprophyta és pathogen mikroorganizmusok142
A virulentia143
A pathogenitás mechanismusa144
A virulentia befolyásolása150
A fertőző betegségek keletkezését irányító tényezők152
A szervezet nem fajlagos védekezőképessége156
Immunitástan
Bevezetés159
Antigenek160
Általános jellemzés161
Fehérje antigenek161
A fehérje antigenek fajlagosságát irányító tényezők162
Polysaccharida és a polysaccharida összetetőit tartalmazó antigenek166
A baktérium antigenek fajlagosságát meghatározó ténye4zők168
Ellenanyagok172
Antigen-ellenanyag reakciók180
Antigen-ellenanyag reakciók mechanizmusa182
Szerológiai reakciók184
Szervezetben lejátszódó reakciók198
A szervezet immun-állapota202
Az immunitás osztályozása205
Aktív és passzív immunizálás alkalmazása200
Túlérzékenység
Anaphylaxia214
Az ember túlérzékenysége (Allergia)218
Allergiás jelenségek fertőző betegségekben224
Autoimmunizálás227
Vércsoportok228
Részletes bakteriológia
A baktériumok rendszertana232
A baktériumok elnevezése236
Staphylococcus237
Gaffkya tetragena240
Sarcina240
Streptococcus241
Diplococcus pneumonine250
Neisseria253
Bélbaktériumok258
Általános jellemzés258
Escherichia-csoport262
Klebsiella-csoport267
Salmonella-csoport270
Corynebacterium292
Mycobacterium301
Haemophilus315
Brucella321
Pasteurella325
Actinobacillus mallei330
Bacteroidaceae-család332
Actinomyoctacene-család335
Vibrio338
Spirillum341
Lactobacillus341
Pseudomonas342
Serratia343
Alcaligenes faecalis344
Bacillus344
Clostridium348
Spirochaeták362
Pleuropneumonia csoport376
Bartonella csoport378
Általános virologia
A vírusok jellemzése379
A vyírusok kimutatása és mennyiségük meghatározása380
A vírusok tenyésztése381
A vírusfertőzések kórtani sajátságai384
A vírusok morfológiája387
A vírusok biokémiája389
A vírusok ellenállása külső tényezőkkel szemben391
A vírusok haemagglutináló képessége392
A vírusok antigenszerkezete365
A vírusimmunitás és mechanizmusa396
A vírusok szaporodása399
Vírusinterferentia406
Vírus-chemotherapia407
A vírusbetegségek laboratóriumi diagnózisának elvi kérdései408
A vírusok rendszertanának és a vírusbetegségek osztályozásának kérdése409
Részletes virologia
A trachoma vírusa411
A zárványos kötőhártyagyulladás vírusa412
A macska karmolásától eredő betegség vírusa414
A herpes vírusa417
A sárgaláz vírusa433
A dengue-láz vírusa435
A kullancs-encephalitisek vírusai435
Egyéb, ízeltlábúak által terjesztett vírusbetegségek kórokozói438
A morbilli vírusa440
A rubeola vírusa442
Influenza-vírusok443
Adenovírusok450
A nátha vírusa452
A veszettség vírusa454
A fertőzéses hepatitisek vírusai457
A száj- és körömfájás vírusa459
Bakteriophagok
A bakteriophagok felfedezése és általános jellemzésük460
A phagok tanulmányozásának módszertana461
A phagok fontosabb morfológiai és biológiai sajátságai463
A phagok antigen tulajdonsága465
A lysogen jelenség465
Virulens és temperált phagok469
Lysogen conversio és trancductio470
A phagok változékonysága és a phag-tipizálás472
Rickettsiák
A rickettsiák jellemzése474
A rickettsiák alaki és biokémiai sajátságai474
A rickettsiák kóroktani sajátságai475
A rickettsiák antigenszerkezete477
A foltos lázak okozói481
Q-láz rickettsiája482
A lövészárok betegség okozója482
Mycologia
A gombák rendszerezése484
A gombák általános tulajdonságai486
Morfológia486
Szaporodás487
Biológiai tulajdonságok489
A gombák pathogenitása490
A gombás betegségek diagnosztikája492
Tenyésztés492
Mikroszkópos vizsgálat493
Szerológiai diagnosztika493
Allergiás bőrpróbák494
Állatoltás494
A gombás betegségek therapiája494
Emberi mycosisok494
Systemás mycosisok494
Dermatomycosisok502
Protozoologia
A protozoonok rendszerezése505
A protozoonok morfológiája506
Biológiai tulajdonságok507
Protozoonok által okozott betegségek terjedési módja508
A protozoonok pathogen hatása509
Protozoonok elleni immunitás509
A protozoonos betegségek diagnosztikája510
Az egyes protozoonok ismertetése511
Bélprotozoonok512
Egyéb testüregben élősködő protozoonok515
Vérben és szövetekben előforduló protozoonok516
Név és tárgymutató527
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem