A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Alföldi magyar szakácskönyv és házi cukrászat

Szerző
Kiadó:
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői kötés
Oldalszám: 128 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: A címlap hiánya miatt a könyvészeti adatok nem beazonosíthatók.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ebben a főzőkönyvbeii egyszerű ételek elkészítési módját akarjuk adni. Mindenki meg fogja benne találni azt, amit keres, a tanulni vágyó pedig könnyűszerrel magáévá teheti majd - e főzőkönyv... Tovább

Előszó

Ebben a főzőkönyvbeii egyszerű ételek elkészítési módját akarjuk adni. Mindenki meg fogja benne találni azt, amit keres, a tanulni vágyó pedig könnyűszerrel magáévá teheti majd - e főzőkönyv segítségével - a főzésben való jártasságot. Nem a parádés, ritka alkalmakra kivételesen készített ételek leírására fektetjük a fősúlyt, hanem azokéra, amelyeket kivétel nélkül, minden háztartásban, nap-nap után szokás készíteni.
Zöldség főzésénél, ha félig megfőtt, a vizet leöntjük róla és újra elöntjük hüvelyes zöldséget ismét hideg vízbe téve addig főzzük, mig megpuffad annyira, hogy héjjuk kipattogzik, ecet hozzáadásával a főzést meggyorsithatjuk.
Párolásnál kevés folyadékot használva, letakarva fölfőzzük, hogy saját gőzében megpuhuljon.
Huspárolásnál megkötözött hust előzőleg zsírba sütik, esetleg forró vízben felmelegítjük, mely után letakarva pároljuk, a megfelelő mártás vagy folyadék hozzáadásával, mig a forró gőzben megpuhul a húsétel.
Zöldségpárolásnál többször megkavarjuk, nehogy odaégjen, előzőleg leforrázzuk, hideg vízben lehűtve, kézzel vagy szítán át lefolyatjuk.
A sütés zsírban vagy kevés mártásban ugy történik, hogy minden oldalról megforgatjuk, ezután öntünk alá az étel neme szerint husiét vagy mártást, majd sütőbe tesszük és jól lefödve, hogy a forróra hevített levegő maga is tovább puhítsa.
Serpenyőben váló sütésnél forró zsírban, felöntés nélkül, előbb még jól kiverjük. Ügyeljünk, hogy a zsírban való sütésnél oda ne égjen.
Ha zsírban sütünk, ugy forrón, minden oldalra gyakran forgatva, nemcsak tiszta zsírt használhatunk, hanem velőt, szalonnát kiolvasztva, esetleg sülthus kiolvadt zsírját is. A sütésnél megbarnult zsírokat többé ne használjuk fel, kellemetlen izt ad az ételnek.
A jól kisült étel száraz felületü, aranysárga és ropogós.
Rostélyon való sütés nem zsírral, hanem tisztán a tüz forróságával történik, természetesen csak vékony szeletekben, mindkét oldalon forgatva, lehetőleg parázson, az erre szolgáló nyárson. Vissza

Tartalom

Levesek.
A rántásokról 5
Alexandra-leves 5
Almaleves 5
Aprólékleves 6
Árpakásaleves 6
Bableves 6
Bab (zöld) leves 18
Barnaleves 7
Becsináltleves 7
Borleves 7
Borsóleves (kazárborsó) 8
Cukorborsóleves (zöldborsó) 8
Csirkeleves 8
Füstöltkolbászleves 9
Gombaleves 9
Gombóc (burgonya) leves 20
Gulyásleves 9
Habart leves 10
Halleves 9
Hagymaleves 10
Husleves 10
Kaporleves 11
Káposztaleves (korhelyleves) 11
Karfiolleves 12
Kása (árpa)leves 6
Kenyérleves 12
Kelleves 12
Köménymagos leves 12
Krumplileves 13
Kolbász (füstölt) leves 9
Lencseleves 13
Májleves 13
Májpüréleves 14
Pacalleves 14
Paradicsomleves 14
Petrezselyemleves
Püré (máj) leves
Rákleves 15
Rántottleves 15
Ribiszkeleves 15
Savanyú tojásleves 16
Spárgaleves 16
Sűrített leves 17
Tejleves 17
Tojás (savanyú) leves 16
Tyukleves 17
Velőleves 17
Zellerleves 18
Zöldbableves 18
Zöldségleves 18
Levesbe valók.
Burgonyagombóc 20
Borsó (sült) 23
Cifratészta (lúdgége) 20
Darakockák 20
Daragaluska 21
Derelye (gombás) 21
Eresztett tészta 21
Galuska 21
Galuska (dara) 21
Galuska (máj) 22
Gombásderelye 21
Gombóc (krumpli) 22
(sonkás) 23
(szalonnás) 24
(vadhús-) 24
(zsemlye-) 26
(zsemlyemorzsa-) 25
Gyöngykása (Gerstli, Schleim) 21
Gyúrt tészta 22
Kása (gyöngy-), gerstli, Schleim 21
Krumpligombóc 22
Lepény (velős) 24
Morzsóka (piritott tarhonya) 22
Májgaluska 22
Metélt (zsírban sütött) 25
Piritott (tarhonya) morzsóka 22
Reszelt tészta 23
Sonkás gombóc 23
Sőberli 23
Sült borsó 23
Szalonnás gombóc 24
Tüdőtáska 24
Tarhonya (morzsóka) pirítva 22
Tészta (eresztett) 21
» (gyúrt) 22
» (reszelt) 23
» (velős) 25
Vadhus-gombóc 24
Velőslepény 24
Velőstészta 25
Zsemlyegombóc 26
Zsemlyemorzsagombóc 25
Zsirban sütött metélt 25
Előételek.
Előételekről 26
Aszpik 26
Burgonya lerakott, tojással 30
Burgonyakrokett 26
Burgonya töltve 32
Fekete gyökér vajasmorzsával 27
Hering tojással 31
Karfiol 27
» töltve 32
Kaviárszeletek 27
Kelkáposzta kirántva 27
Kisütött nyelv 28
Kolbászpörkölt 28
Lerakott burgonya tojással 30
Lúdmáj rizzsel 28
Nyelv (kisütve) 28
Nyúlvagdalék tojással 28
Omlette (sonkás) 29
Pörkölt (kolbász) 28
Rántott sonka 29
Sajtos tojás 29
Sonka (rántott) 29
Sonkás omlette 29
Spárga 30
Szardella vajjal 28
Szardiniák 29
Szardellás tojás 31
Tojás (sajtos) 29
» burgonyával (lerakott burgonya) 30
Tojás egyben sütve 30
» főve 31
» heringgel 31
Tojásrántotta 31
Tojás töltve 31
» szardellával (tükörtojás) 31
Tök mint előétel 32
Töltött burgonya 32
» karfiol 32
Velő citrommal 33
Vese velővel 33
Halak.
Csuka tejfeles mártással 34
Fogas mártással 34
Harcsa kirántva 34
Halászlé 34
Halkocsonya 35
Halmajonéz 35
Halpaprikás 35
Kecsege forrázva 36
Kirántott ponty 36
Harcsa tűzdelve 36
Kolbász halból 36
Kocsonya halból 36
Majonéz 36
Ponty kirántva 36
Ponty paprikásan, (Karolina módra) 37
Ráchal 37
Süllő burgonyával 37
Szegedi harcsa kirántva 34
Tok citrommártásban 38
Vadak.
A pácolásról 39
Fácán sütve 39
Fiatal nyúl rántva 39
Fogoly sülve 40
Nyúlpaprikás 40
Nyúlaprólék 40
Nyúl rántva 39
Nyúl pácolva 41
Őzderék szeletek 41
Pácolt nyúl 41
Szalonka sütve 41
Szarvashús csipkeízzel 41
Vadlúd sülve 42
Vaddisznó-filé 42
Pecsenyék és főtthúsok.
Marhahúsok 43
Borsos szelet i3
Büfsztök (Marhahússzeletek) 43
Cigánypecsenye 44
Fehérpecsenye 44
Felsál gombával 45
Felsál töltve 48
Főtt marhahús burgonyával 44
Francia szelet 44
Füstölt nyelv 44
Füstölt ökörnyelv 45
Gombás felsál 45
Gőzben sült rostélyos 47
Gulyás 45
Luby pecsenye 45
Marhasült szalonnával 47
Marhasült párolva 46
Marhahús (büfsztök) szeletek 43
Marhahús főve burgonyával 44
Nyelv füstölve 44
Nyelv füstölve, ökörnyelv 45
Nyelv füstölve tormával 48
Párolt marhahús 46
Pecsenye (cigány) 44
Pecsenye fehér 44
Pecsenye Luby 45
Rostélyos frissen sülve 46
Rostélyos gőzben sülve 47
Rostélyos serpenyős 47
Rostélyos töltve 48
Ramstek 47
Rosztböf 47
Serpenyős rostélyos 47
Szalonnássült 47
Tormás nyelv 48
Töltött felsál 48
Töltött rostélyos 48
Vadászsült 48
Vagdalt hús 49
Vesepecsenye (Angol módra) 49
Vesepecsenye tűzdelve, tejfeles mártással 50
Vesepecsenye libamájjal töltve 50
Bárány és borjuhúsok.
Báránysült 50
Bárány kirántva 50
Bárány tárkonymártásban 51
Becsinált borjúhúsból .. 52
Borjasült 51
Borjumell töltve 51
Borjumáj sülve 52
Borjunyelv 52
Borjúpaprikás 52
Borjuszelet 52
Borju-becsinált 52
Borjúhús kirántva 53
Borjú fricandó 53
Borjuvelös fricandó 53
Borjutüdő (savanyú) 53
Frikandó borjuhusból 53
Kirántott borjúhús 53
Kirántott bárány 50
Paprikás borjúhúsból 52
Savanyú borjutüdő 53
Töltött borjumell 51
Disznóhúsok.
Bőrös sertéspecsenye 53
Gulyás (székely) 54
Kocsonya 54
Malacpecsenye 54
Székelygulyás 54
Sertéscomb 54
Sertésgerinc 55
Sertéskaraj 55
Sertéskaraj kirántva 55
Sertésoldalas 55
Sertéspecsenye (bőrös) 53
Sertéssült 55
Sertéshús tormával 56
Sertésszelet 56
Sonka főzve 56
Szűz-sült sertéshúsból 57
Baromfi.
Csirkebecsinált 57
Csirkepaprikás 58
Csirke kirántva 58
Csirkesült tűzdelve 58
Csirke karfiollal 57
Csirke paradicsommártással 57
Galambsült töltve 61
Galamb-kotlett 62
Kacsasült 59
Kacsa párolva 59
Kacsa párolva savanyú 59
Kappan szalonnával párolva 59
Kirántott csirke 58
Libasült 60
Libaaprólék rizzsel 60
Libanyak töltve 60
Paprikás csirke 58
Pulykasült 60
Pulyka töltve 61
Pulykapörkölt 61
Sült galamb töltve 61
Sült pulyka 60
Töltött libanyaka 60
Töltött C5sirke 58
Töltött pulyka 61
Tűzdelt fiatal csirke, sülve 58
Vadréce párolva 62
Mártások.
Almatorma 63
Almamártás 63
Birsmártás 63
Bor-sodó 63
Cékla-mártás 63
Cseresznyemártás 64
Ecetes torma 64
Egresmártás 64
Érdes mártás 64
Erdélyi mártás 65
Fokhagymamártás 65
Gombamártás 65
Gyümölcshabmártás 65
Hagymamártás metélve 67
Kapormártás 66
Karfiol mártás 66
Kávémártás édes 66
Köményes mártás 66
Majonéz-mártás 66
Mandula sodó 67
Szamócamártás 67
Metélőhagyma-mártás 67
Mustármártás hidegen 67
Paradicsom-mártás 67
Sóskamártás 67
Szardellamártás 68
Tartármártás 68
Tej felestorma 68
Tormamártás tejfellel 68
Torma ecettel 64
Torma almával 63
Uborkamártás 68
Vörös káposztamártás 69
Vöröshagyma-mártás 69
Zsemlye-márt ás 69
Főzelékek.
Babfőzelék 70
Borsófőzelék 70
Burgonyapép 70
Burgonya édesen 71
Burgonya savanyún 71
Burgonya paradicsommal 73
Cukorborsó 71
Cukorborsó sárgarépával 76
Dara piritva 72
Édeskáposzta 72
Gombapaprikás 72
Káposzta (édes) 72
Káposzta töltve 76
Káposzta savanyún 75
Káposzta paradicsommal 74
Kalarábé töltve 77
Kelkáposzta 72
Kelhajtások, (prokedli) 73
Kalarábé 73
Lencse 73
Paprika töltve 77
Paradicsomos burgonya 73
Paradicsomos káposzta 74
Paraj, (spenót) 74
Pirított dara 72
Rizskása 74
Spenót (paraj) 74
Savanyukáposzta 74
Salátafőzelék 75
Spárgafőzelék 75
Sárgarépafőzelék 75
Sárgarépa cukorborsóval 76
Csólet (sólet) 71
Tarhonya 76
Tökfőzelék 76
Töltött káposzta 76
Töltött paprika 77
Töltött kalarábé 77
Zöldbab 78
Saláták.
Burgonyasaláta 79
Céklasaláta 79
Fejessaláta 79
Heringsaláta 79
Öntött saláta 80
Paprikasaláta 80
Uborkasaláta 80
Vöröskáposztasaláta 81
Vegyes saláta 81
Zeller-saláta 81
Zöldbab-saláta 81
Kompótok.
Almakompót 82
Barack-kompót 82
Cseresznyekompót 82
Birsalmakompót 82
Egreskompót 83
Körtekompót 83
Meggykompót 83
Őszibarack-kompót 83
Szilvakompót 84
Vegyeskompót 84
Vegvestészták.
Aranygalusa 85
Almagaluska 85
Almapudding 85
Bisquit (Dezső) 89
Burgonyapudding 86
Borosfelfujt 86
Citromfelfujt 86
Császár-pudding 87
Csehpimasz 87
Csokoládéfelfujt 87
Csörgőfánk 87
Csusza túróval 97
Darafelfujt hidegen 88
Darafelfujt 88
Daragombóc 88
Derelye 88
Dezső-bisquit 89
Élesztős tészta 89
Élesztős pité 89
Fánk csörgős 87
» farsangi 89
Farsangi fánk 89
Felfújt borral 86
» citrommal 86
» csokoládé 87
» darából hidegen 88
Felfujt habbal 91
» kávés 92
Felfujt rizsből 95
Galuska tojással 97
Gombóc darából 88
» káposztás 92
» szilvával 96
» túróval 97
Gőzmetélt 90
Gyaluforgács 90
Gyúrt-tészta 90
Habfelfujt 91
Haboslepény 91
Habkóch 91
Hájas szarvacskák 91
Kakaó-szelet 91
Káposztásgombóc 92
Kávépudding 92
Kávéfelfujt 92
Kuglóf 93
Krémpite 93
Krumplipogácsa ••••••
Koch habbal ....•••••• *
turóval .. . • l
epény habbal .. .. ....
Linzertészta
Weiler
Madártej . • ••
Metélt sülve tejföllel
Metélt (gőz) .. 90
Metélt töltve .. 97
Omlette vöslau ..... • .. 98
Omlós tészta .. 94
Palacsinta 94
Piskótapudding .. 94
Pite élesztős 89
Pite krémes 93
Pogácsa krumplival 93
Pogácsa töpörtővel 96
Pudding almával 85
Pudding burgonyávri 86
Pudding császár 87
Pudding kávés .. 92
Pudding piskótából 94
Rétes tészta .. 95
Rizsfelfujt 95
Sonkás tészta .... 95
Sült tejfölös metélt .. 96 96
Szilvás gombóc
Finom tejeskenyér .. 96
Tojásos galuska .. 97
Tejeskenyér 96
Teasütemény bécsi .. 99
Teasütemény zsozso 103
Töpörtős pogácsa ...... 96
Túró-kóch 97
Túrós gombóc 87
Túróscsusza .. 97
Töltött metélt .. 97
Vajas tészta .. • • • • • • 98
Vöslaui omlette 98
Fánk (huszár) • • - - • 101
Fánk „ . , 101
Gesztenye-szarvacskák 100
Gesztenye-henger . • .. 100
Habcsók . • • . 101
Huszárfánk 101
Ischli-fánk „ 101
Keksz Zsozsó .. • ... 103
Linzi koszorú .. 101
Mandulásperecek .. 102
Mandulásrudacskák .. 102
Marcipán .„. 102
Mézeskalács ( Zsú .. 102
Olaszos szeletek .. 102
Perec anizzsal .. 99
Pogácsa vajjal (édesen) .. 103
Püspökkenyér .. 103
Szarvacskák gesztenyével 100
Teasütemény .. 103
Vajas pogácsa édesen .... 103
Vaniliás kifli (apró) .... 99
Zsófi-mézeskalács .. 102
Zsozsó- keksz .......... 103
Zsozsó-teasütemény 103
Torták. Torták diszitéséről .. 104
Bécsi császártorta .. 104
Burgonyatorta .• .. 104
Csokoládémáz 105
Csokoládés gesztenye .. 105
Cukrozott dió .. 105
Császártorta (bécsi) .. .. 104
Csokoládétorta•.. 105
Diótorta .. • . 105
Dió cukrozva 105
Dobostorta 106
Gesztenyetorta 106
Gesztenye csokoládéval .. 105
Habcsók106
Homoktorta 107
Kétszersült 107 105
Máz csokoládéval 107
Méztorta 107
Linzi torta 108
Mákostorta 108
Mandulatorta108
Pischinger-torta 108
Piskóták 109
Sacher-torta 109
Turóstorta 109
Fagylalt, krémek, Italok.
Csája készítése 110
Csokoládéfagylalt 110
Csokoládé 110
Csokoládékrém 110
Csokoládés parfé 111
Csokoládé-, vanilia- és mandulakrém 111
Citromfagylalt 111
Diófagylalt 111
Eperfagylalt 112
Fagylalt csokoládéval 110
dió 111
citrom 111
eper 112
kávé 113
málna 113
vanilia 115
Hideg rizskása 112
Jegeskávé 113
Kávéfagylalt 113
Kávékrém 113
Kávé, jeges 113
Krém csokoládévaj 111
vanília 111
mandula 111
kávé 113
piritott cukor 115
Málnafagylalt 113
Mogyoróparfé 114
Parfé csokoládéval 111
mogyoró 114
Parfé gyümölcsből .. .. 114
parfé friss gyümölcs 114
Rizskása hidegen 112
Vanilia fagylalt114
Piritott cukorkrém 115
Szamócafagylalt .. .. 115
Befőttek.
Cseresznye befőzve .. .. 116
Egres befőzve 116
Ribizke befőzve 116
Birsalma befőzve 116
Körte cukorban 116
Körte befőzve 119
Meggy befőzve 117
őszibarack befőzve .. .. 117
Ringlotta befőzve .. .. .. 117
Sárgabarack befőzve .. .. 117
Sárgadinnye cukorban 118
Lekvárok. Baracklekvár 119
Cseresznyekocsonya 119
Birsalmasajt 119
Eperlekvár 120
Kocsonya cseresznyéből 119
Málnalekvár120
Meggylekvár 120
Ribizlilekvár 120
Szilvalekvár 120
Télire eltelt zöldségféle.
Paprika ecetben 120
Paradicsom eltevési 121.
Uborka ecetben 121
Zöldbab üvegben ...121
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem