A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Alföldi magyar szakácskönyv és házi cukrászat

A szegedi polgári konyha főzőkönyve

Szerző
Budapest
Kiadó: Lingua Kiadó és Könyvkereskedelmi R.-T.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 128 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 19 cm x 12 cm
ISBN:
Megjegyzés: A mindennapi ételeknek mintegy ötszáz kipróbált receptjét összeállitotta Teréz néni (Garai Ferencné). Pesti Lloyd-társulat nyomdája nyomása.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ebben a főzőkönyvbeii egyszerű ételek elkészítési módját akarjuk adni. Mindenki meg fogja benne találni azt, amit keres, a tanulni vágyó pedig könnyűszerrel magáévá teheti majd - e főzőkönyv... Tovább

Előszó

Ebben a főzőkönyvbeii egyszerű ételek elkészítési módját akarjuk adni. Mindenki meg fogja benne találni azt, amit keres, a tanulni vágyó pedig könnyűszerrel magáévá teheti majd - e főzőkönyv segítségével - a főzésben való jártasságot. Nem a parádés, ritka alkalmakra kivételesen készített ételek leírására fektetjük a fősúlyt, hanem azokéra, amelyeket kivétel nélkül, minden háztartásban, nap-nap után szokás készíteni.
Zöldség főzésénél, ha félig megfőtt, a vizet leöntjük róla és újra elöntjük hüvelyes zöldséget ismét hideg vízbe téve addig főzzük, mig megpuffad annyira, hogy héjjuk kipattogzik, ecet hozzáadásával a főzést meggyorsithatjuk.
Párolásnál kevés folyadékot használva, letakarva fölfőzzük, hogy saját gőzében megpuhuljon.
Huspárolásnál megkötözött hust előzőleg zsírba sütik, esetleg forró vízben felmelegítjük, mely után letakarva pároljuk, a megfelelő mártás vagy folyadék hozzáadásával, mig a forró gőzben megpuhul a húsétel.
Zöldségpárolásnál többször megkavarjuk, nehogy odaégjen, előzőleg leforrázzuk, hideg vízben lehűtve, kézzel vagy szítán át lefolyatjuk.
A sütés zsírban vagy kevés mártásban ugy történik, hogy minden oldalról megforgatjuk, ezután öntünk alá az étel neme szerint husiét vagy mártást, majd sütőbe tesszük és jól lefödve, hogy a forróra hevített levegő maga is tovább puhítsa.
Serpenyőben váló sütésnél forró zsírban, felöntés nélkül, előbb még jól kiverjük. Ügyeljünk, hogy a zsírban való sütésnél oda ne égjen.
Ha zsírban sütünk, ugy forrón, minden oldalra gyakran forgatva, nemcsak tiszta zsírt használhatunk, hanem velőt, szalonnát kiolvasztva, esetleg sülthus kiolvadt zsírját is. A sütésnél megbarnult zsírokat többé ne használjuk fel, kellemetlen izt ad az ételnek.
A jól kisült étel száraz felületü, aranysárga és ropogós.
Rostélyon való sütés nem zsírral, hanem tisztán a tüz forróságával történik, természetesen csak vékony szeletekben, mindkét oldalon forgatva, lehetőleg parázson, az erre szolgáló nyárson. Vissza

Tartalom

Levesek.
A rántásokról 5
Alexandra-leves 5
Almaleves 5
Aprólékleves 6
Árpakásaleves 6
Bableves 6
Bab (zöld) leves 18
Barnaleves 7
Becsináltleves 7
Borleves 7
Borsóleves (kazárborsó) 8
Cukorborsóleves (zöldborsó) 8
Csirkeleves 8
Füstöltkolbászleves 9
Gombaleves 9
Gombóc (burgonya) leves 20
Gulyásleves 9
Habart leves 10
Halleves 9
Hagymaleves 10
Husleves 10
Kaporleves 11
Káposztaleves (korhelyleves) 11
Karfiolleves 12
Kása (árpa)leves 6
Kenyérleves 12
Kelleves 12
Köménymagos leves 12
Krumplileves 13
Kolbász (füstölt) leves 9
Lencseleves 13
Májleves 13
Májpüréleves 14
Pacalleves 14
Paradicsomleves 14
Petrezselyemleves
Püré (máj) leves
Rákleves 15
Rántottleves 15
Ribiszkeleves 15
Savanyú tojásleves 16
Spárgaleves 16
Sűrített leves 17
Tejleves 17
Tojás (savanyú) leves 16
Tyukleves 17
Velőleves 17
Zellerleves 18
Zöldbableves 18
Zöldségleves 18
Levesbe valók.
Burgonyagombóc 20
Borsó (sült) 23
Cifratészta (lúdgége) 20
Darakockák 20
Daragaluska 21
Derelye (gombás) 21
Eresztett tészta 21
Galuska 21
Galuska (dara) 21
Galuska (máj) 22
Gombásderelye 21
Gombóc (krumpli) 22
(sonkás) 23
(szalonnás) 24
(vadhús-) 24
(zsemlye-) 26
(zsemlyemorzsa-) 25
Gyöngykása (Gerstli, Schleim) 21
Gyúrt tészta 22
Kása (gyöngy-), gerstli, Schleim 21
Krumpligombóc 22
Lepény (velős) 24
Morzsóka (piritott tarhonya) 22
Májgaluska 22
Metélt (zsírban sütött) 25
Piritott (tarhonya) morzsóka 22
Reszelt tészta 23
Sonkás gombóc 23
Sőberli 23
Sült borsó 23
Szalonnás gombóc 24
Tüdőtáska 24
Tarhonya (morzsóka) pirítva 22
Tészta (eresztett) 21
» (gyúrt) 22
» (reszelt) 23
» (velős) 25
Vadhus-gombóc 24
Velőslepény 24
Velőstészta 25
Zsemlyegombóc 26
Zsemlyemorzsagombóc 25
Zsirban sütött metélt 25
Előételek.
Előételekről 26
Aszpik 26
Burgonya lerakott, tojással 30
Burgonyakrokett 26
Burgonya töltve 32
Fekete gyökér vajasmorzsával 27
Hering tojással 31
Karfiol 27
» töltve 32
Kaviárszeletek 27
Kelkáposzta kirántva 27
Kisütött nyelv 28
Kolbászpörkölt 28
Lerakott burgonya tojással 30
Lúdmáj rizzsel 28
Nyelv (kisütve) 28
Nyúlvagdalék tojással 28
Omlette (sonkás) 29
Pörkölt (kolbász) 28
Rántott sonka 29
Sajtos tojás 29
Sonka (rántott) 29
Sonkás omlette 29
Spárga 30
Szardella vajjal 28
Szardiniák 29
Szardellás tojás 31
Tojás (sajtos) 29
» burgonyával (lerakott burgonya) 30
Tojás egyben sütve 30
» főve 31
» heringgel 31
Tojásrántotta 31
Tojás töltve 31
» szardellával (tükörtojás) 31
Tök mint előétel 32
Töltött burgonya 32
» karfiol 32
Velő citrommal 33
Vese velővel 33
Halak.
Csuka tejfeles mártással 34
Fogas mártással 34
Harcsa kirántva 34
Halászlé 34
Halkocsonya 35
Halmajonéz 35
Halpaprikás 35
Kecsege forrázva 36
Kirántott ponty 36
Harcsa tűzdelve 36
Kolbász halból 36
Kocsonya halból 36
Majonéz 36
Ponty kirántva 36
Ponty paprikásan, (Karolina módra) 37
Ráchal 37
Süllő burgonyával 37
Szegedi harcsa kirántva 34
Tok citrommártásban 38
Vadak.
A pácolásról 39
Fácán sütve 39
Fiatal nyúl rántva 39
Fogoly sülve 40
Nyúlpaprikás 40
Nyúlaprólék 40
Nyúl rántva 39
Nyúl pácolva 41
Őzderék szeletek 41
Pácolt nyúl 41
Szalonka sütve 41
Szarvashús csipkeízzel 41
Vadlúd sülve 42
Vaddisznó-filé 42
Pecsenyék és főtthúsok.
Marhahúsok 43
Borsos szelet i3
Büfsztök (Marhahússzeletek) 43
Cigánypecsenye 44
Fehérpecsenye 44
Felsál gombával 45
Felsál töltve 48
Főtt marhahús burgonyával 44
Francia szelet 44
Füstölt nyelv 44
Füstölt ökörnyelv 45
Gombás felsál 45
Gőzben sült rostélyos 47
Gulyás 45
Luby pecsenye 45
Marhasült szalonnával 47
Marhasült párolva 46
Marhahús (büfsztök) szeletek 43
Marhahús főve burgonyával 44
Nyelv füstölve 44
Nyelv füstölve, ökörnyelv 45
Nyelv füstölve tormával 48
Párolt marhahús 46
Pecsenye (cigány) 44
Pecsenye fehér 44
Pecsenye Luby 45
Rostélyos frissen sülve 46
Rostélyos gőzben sülve 47
Rostélyos serpenyős 47
Rostélyos töltve 48
Ramstek 47
Rosztböf 47
Serpenyős rostélyos 47
Szalonnássült 47
Tormás nyelv 48
Töltött felsál 48
Töltött rostélyos 48
Vadászsült 48
Vagdalt hús 49
Vesepecsenye (Angol módra) 49
Vesepecsenye tűzdelve, tejfeles mártással 50
Vesepecsenye libamájjal töltve 50
Bárány és borjuhúsok.
Báránysült 50
Bárány kirántva 50
Bárány tárkonymártásban 51
Becsinált borjúhúsból .. 52
Borjasült 51
Borjumell töltve 51
Borjumáj sülve 52
Borjunyelv 52
Borjúpaprikás 52
Borjuszelet 52
Borju-becsinált 52
Borjúhús kirántva 53
Borjú fricandó 53
Borjuvelös fricandó 53
Borjutüdő (savanyú) 53
Frikandó borjuhusból 53
Kirántott borjúhús 53
Kirántott bárány 50
Paprikás borjúhúsból 52
Savanyú borjutüdő 53
Töltött borjumell 51
Disznóhúsok.
Bőrös sertéspecsenye 53
Gulyás (székely) 54
Kocsonya 54
Malacpecsenye 54
Székelygulyás 54
Sertéscomb 54
Sertésgerinc 55
Sertéskaraj 55
Sertéskaraj kirántva 55
Sertésoldalas 55
Sertéspecsenye (bőrös) 53
Sertéssült 55
Sertéshús tormával 56
Sertésszelet 56
Sonka főzve 56
Szűz-sült sertéshúsból 57
Baromfi.
Csirkebecsinált 57
Csirkepaprikás 58
Csirke kirántva 58
Csirkesült tűzdelve 58
Csirke karfiollal 57
Csirke paradicsommártással 57
Galambsült töltve 61
Galamb-kotlett 62
Kacsasült 59
Kacsa párolva 59
Kacsa párolva savanyú 59
Kappan szalonnával párolva 59
Kirántott csirke 58
Libasült 60
Libaaprólék rizzsel 60
Libanyak töltve 60
Paprikás csirke 58
Pulykasült 60
Pulyka töltve 61
Pulykapörkölt 61
Sült galamb töltve 61
Sült pulyka 60
Töltött libanyaka 60
Töltött C5sirke 58
Töltött pulyka 61
Tűzdelt fiatal csirke, sülve 58
Vadréce párolva 62
Mártások.
Almatorma 63
Almamártás 63
Birsmártás 63
Bor-sodó 63
Cékla-mártás 63
Cseresznyemártás 64
Ecetes torma 64
Egresmártás 64
Érdes mártás 64
Erdélyi mártás 65
Fokhagymamártás 65
Gombamártás 65
Gyümölcshabmártás 65
Hagymamártás metélve 67
Kapormártás 66
Karfiol mártás 66
Kávémártás édes 66
Köményes mártás 66
Majonéz-mártás 66
Mandula sodó 67
Szamócamártás 67
Metélőhagyma-mártás 67
Mustármártás hidegen 67
Paradicsom-mártás 67
Sóskamártás 67
Szardellamártás 68
Tartármártás 68
Tej felestorma 68
Tormamártás tejfellel 68
Torma ecettel 64
Torma almával 63
Uborkamártás 68
Vörös káposztamártás 69
Vöröshagyma-mártás 69
Zsemlye-márt ás 69
Főzelékek.
Babfőzelék 70
Borsófőzelék 70
Burgonyapép 70
Burgonya édesen 71
Burgonya savanyún 71
Burgonya paradicsommal 73
Cukorborsó 71
Cukorborsó sárgarépával 76
Dara piritva 72
Édeskáposzta 72
Gombapaprikás 72
Káposzta (édes) 72
Káposzta töltve 76
Káposzta savanyún 75
Káposzta paradicsommal 74
Kalarábé töltve 77
Kelkáposzta 72
Kelhajtások, (prokedli) 73
Kalarábé 73
Lencse 73
Paprika töltve 77
Paradicsomos burgonya 73
Paradicsomos káposzta 74
Paraj, (spenót) 74
Pirított dara 72
Rizskása 74
Spenót (paraj) 74
Savanyukáposzta 74
Salátafőzelék 75
Spárgafőzelék 75
Sárgarépafőzelék 75
Sárgarépa cukorborsóval 76
Csólet (sólet) 71
Tarhonya 76
Tökfőzelék 76
Töltött káposzta 76
Töltött paprika 77
Töltött kalarábé 77
Zöldbab 78
Saláták.
Burgonyasaláta 79
Céklasaláta 79
Fejessaláta 79
Heringsaláta 79
Öntött saláta 80
Paprikasaláta 80
Uborkasaláta 80
Vöröskáposztasaláta 81
Vegyes saláta 81
Zeller-saláta 81
Zöldbab-saláta 81
Kompótok.
Almakompót 82
Barack-kompót 82
Cseresznyekompót 82
Birsalmakompót 82
Egreskompót 83
Körtekompót 83
Meggykompót 83
Őszibarack-kompót 83
Szilvakompót 84
Vegyeskompót 84
Vegvestészták.
Aranygalusa 85
Almagaluska 85
Almapudding 85
Bisquit (Dezső) 89
Burgonyapudding 86
Borosfelfujt 86
Citromfelfujt 86
Császár-pudding 87
Csehpimasz 87
Csokoládéfelfujt 87
Csörgőfánk 87
Csusza túróval 97
Darafelfujt hidegen 88
Darafelfujt 88
Daragombóc 88
Derelye 88
Dezső-bisquit 89
Élesztős tészta 89
Élesztős pité 89
Fánk csörgős 87
» farsangi 89
Farsangi fánk 89
Felfújt borral 86
» citrommal 86
» csokoládé 87
» darából hidegen 88
Felfujt habbal 91
» kávés 92
Felfujt rizsből 95
Galuska tojással 97
Gombóc darából 88
» káposztás 92
» szilvával 96
» túróval 97
Gőzmetélt 90
Gyaluforgács 90
Gyúrt-tészta 90
Habfelfujt 91
Haboslepény 91
Habkóch 91
Hájas szarvacskák 91
Kakaó-szelet 91
Káposztásgombóc 92
Kávépudding 92
Kávéfelfujt 92
Kuglóf 93
Krémpite 93
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem