A higiénia jelentősége az élelmiszerbiztonságban | 3 |
Az élelmiszerelőállítás, forgalmazás hatósági felügyelete | 3 |
A tisztiorvosi szolgálat hatósági és ellenőrző tevékenysége | 4 |
Esetenként ellenőrzéseket végző egyéb szervek, hatóságok | 5 |
Belső minőségbiztosítás | 5 |
Az egység vezetőjének feladatai | 6 |
Táplálkozásegészségügyi ismeretek | 8 |
Energiaszükséglet | 8 |
Enerigát szolgáltató tápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) | 8 |
Energiát nem szolgáltató tápanyagok (vitaminok, ásványi anyagok) | 10 |
Az étlap tervezés szempontjai | 11 |
Az étlap tervezés alapelvei | 12 |
Az étlap tervezés speciális szempontjai | 13 |
Az egészséges táplálkozás alapelvei | 14 |
Táplálkozási ajánlatok | 14 |
Az élelmiszerek szennyeződésének lehetőségei | 15 |
Élelmiszermikrobiológiai ismeretek | 15 |
A mikroorganizmusok általános jellemzése | 17 |
A baktériumok alapvető életfeltételei | 18 |
A baktériumok élelmiszerbe jutásának leggyakoribb okai | 20 |
Egyéb mikroorganizmusok | 20 |
Ételmérgezések, ételfertőzések | 21 |
Baktériumok okozta ételmérgezések | 22 |
Az ételmérgezést leggyakrabban okozó baktériumcsoportok | 22 |
Az ételmérgezéshez vezető leggyakoribb hiányosságok | 24 |
Nem baktérium eredetű ételmérgezések | 26 |
A gombával kapcsolatos közegészségügyi szabályok | 27 |
Az élelmiszerek minősége, romlása | 27 |
Minőségellenőrzési idő, fogyaszthatóság | 28 |
Élelmiszerelőállítás, ételkészítés, forgalmazás személyi feltételei | 29 |
Egészségügyi alkalmasság, egészségügyi könyv | 29 |
Személyi higiénia | 30 |
Tárgyi feltételek (öltöző, WC, kézmosó) | 30 |
Védőruházat | 32 |
Egyéb magatartási szabályok | 33 |
Élelmiszerelőállítók körében előforduló foglalkozási megbetegedések | 34 |
Általános létesítési előírások | 35 |
Engedélyezés eljárások | 35 |
Az egység létesítésének alapvető közegészségügyi követelményei | 35 |
Üzemek, üzletek kialakításának alapelvei | 36 |
Helyiségek | 37 |
A helyiségek belső kialakítása, burkolása | 37 |
Szellőzés, világítás | 38 |
Hulladéktárolás | 38 |
Gépek, berendezések, felszerelések | 39 |
Működési engedély | 39 |
Üzletkör | 40 |
Szakképesítési előírások | 42 |
Általános üzemeltetési előírások | 43 |
Árurendezés | 43 |
Áruátvétel | 44 |
Tárolás, raktározás | 45 |
Hulladék- és ételmaradék tárolás | 47 |
Takarítás | 47 |
Mosogatás | 49 |
Rovar- és rágcsálóírtás | 50 |
Vendéglátó egységek külön előírásai | 52 |
Áruátvétel, tárolás | 52 |
A nyersanyagok előkészítése | 52 |
A konyhatér higiénéje | 54 |
Tálalás | 56 |
Az ételek szállítása | 57 |
Tálalókonyha | 58 |
Ételminta | 58 |
Tudnivalók a zsírban-olajban sütésről | 59 |
Egyes egységtípusok külön előírásai | 60 |
Melegkonyhás vendéglátóipari üzletek | 60 |
Hidegkonyhák | 60 |
Cukrászda | 61 |
Cukrászműhelyek | 61 |
Fagylaltkészítés | 62 |
Italüzletek | 63 |
Munkahelyi vendéglátóipari üzlet | 64 |
Egyéb vendéglátóipari üzlet | 64 |
Bisztrók, pecsenyesütők, halsütők, ételbárok | 64 |
Hot-dog, főtt virsli, kolbász árudák | 64 |
Lángos, palacsinta, gofri üzletek | 65 |
Automata üzlet | 65 |
Utcai kitelepülés, gépről történő árusítás | 66 |
Mozgóbolt, mozgó árusítás | 67 |
Étkeztetés közforgalmú járműveken | 67 |
Étkeztetés rendezvényeken | 70 |
Élelmiszerkereskedelmi egységek külön előírásai | 70 |
Árurendelés, árubeszerzés | 70 |
Áruszállítás | 71 |
Áruátvétel | 71 |
Raktározás | 72 |
Előkészítés | 72 |
Előrecsomagolás | 73 |
Az eladótér higiénéje | 75 |
A pénztárak, a kosarak és az előtér higiénéje | 76 |
Élelmiszerkereskedelmi egységtípusok | 76 |
Általános áruház, élelmiszer jellegű áruház | 76 |
Élelmiszer jellegű vegyes üzlet, élelmiszer üzlet | 77 |
Élelmiszer szakboltok | 77 |
Hús-, húskészítmény, baromfi szaküzlet | 78 |
Hal- és halkészítmény szaküzlet | 78 |
Zöldség-gyümölcs szaküzlet | 78 |
Kenyér és pékáru szaküzlet | 78 |
Fagylalt és cukrászati termékek szaküzlete | 79 |
Alkoholtartalmú és egyéb ital szaküzlet | 79 |
Dohányáru szaküzlet | 79 |
Egyéb nem kiemelt élelmiszert forgalmazó szaküzlet | 79 |
Gyógynövény értékesítés | 79 |
Csomagküldő szolgálatok | 79 |
Utcai árusítás, mozgóárusítás, kitelepülés | 80 |
Piacok, vásárcsarnokok | 80 |
Függelék | 87 |
Felhasznált irodalom | 87 |
Hatályos jogszabályok jegyzéke | 87 |