1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Alapmérések

A világbanki képzés tankönyve/Élelmiszer-ipari szakmacsoport

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Agrárszakoktatási Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 253 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN: 963-9185-24-8
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

I. rész
Bevezetés a laboratóriumi munkába5
A kémiai laboratórium helyiségei és berendezései5
A laboratóriumi rend5
A laboratóriumi munkaszabályok6
Tennivaló baleset után6
Laboratóriumi edények és tisztításuk7
Vegyszerek tárolása11
Vegyszerek tisztasága11
Fizikai mennyiségek laboratóriumi mérése13
Tömeg13
Térfogat17
Hőmérséklet19
Sűrűség21
Laboratóriumi alapműveletek25
Melegítés, hűtés, termosztálás25
Aprítás27
Keverés27
Oldás27
Ülepítés27
Centrifugálás27
Szűrés27
Szárítás28
Bepárlás28
Kristályosítás29
Extrahálás29
Desztillálás29
Mennyiségi elemzés34
Kémiai elemzés (analízis)34
Térfogatos elemzés (titrimetria)38
Érzékszervi vizsgálatok46
Az érzékszervi vizsgálatok előfeltételei46
Az ízlelőképesség vizsgálata48
A szaglóképesség vizsgálata49
A színmegállapító képesség vizsgálata50
A minőség fogalma54
Vízvizsgálatok57
Alapismeretek a víz vizsgálatához57
ION kimutatás58
Élelmiszerek alaptápanyagainak vizsgálata62
Szénhidrátok62
Lipidek67
Fehérjék69
Enzimek73
II. rész
Méréstechnikai alapfogalmak77
A méréstechnika fogalma77
Méréstechnikai alapfogalmak77
A mérési hiba87
A pH-érték mérése90
A pH-érték fogalma90
A pH jelentősége az élelmiszeriparban96
Az elektrometriás pH-érték mérés elvi alapjai 97
Az elektrometriás pH-érték mérő rendszer99
A pH-mérés főbb lépései101
A pH-érték mérésének alkalmazása104
Vezetőképesség-mérés/Konduktometria117
A vezetőképesség fogalma117
A konduktometria elvi alapjai 120
Vezetőképességmérő rendszer127
A konduktometria alkalmazása az élelmiszeriparban130
Refraktometria138
A törésmutató fogalma138
A törésmutató-mérés jelentősége az élelmiszeriparban143
A törésmutató-meghatározás elve144
Refraktométerek148
Polarimetria159
A polarizált fény159
A polarizált fény rezgési síkjának meghatározási elve162
Az optikai forgatóképesség164
A polarimetria jelentősége az élelmiszeriparban171
Polariméterek171
Fotometria177
A fény és az anyag kölcsönhatásai177
A látható fény és az anyag kölcsönhatásai180
A fényelnyelés fogalma182
A fotometria elvi alapjai183
A fényabszorpció-mérés jelentősége az élelmiszeriparban193
Fotometriás mérési módszerek193
Állománymérési módszerek200
Az állomány fogalma200
A viszkozitás202
A viszkozitás mérésének jelentősége az élelmiszeriparban205
A viszkozitás mérési elvei és mérőműszerei205
A zsengeség mérése214
Elválasztási módszerek217
Az elválasztás fogalma217
Az elválasztás elvi alapjai és módszerei218
Kiegészítő anyag226
Az SI koherens rendszer226
Mérőeszközök226
Számítások a pH-értékkel235
Potenciometriás elektródok237
A kísérlet elemzése243
Vezetőképességi cella, érzékelő egység245
Kettős törés246
A kibocsátott fénysugár energiájának és az anyagi minőség kapcsolata246
Irodalomjegyzék249
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem