kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Agrárszakoktatási Intézet |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 253 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 28 cm x 20 cm |
ISBN: | 963-9185-24-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal. |
I. rész | |
Bevezetés a laboratóriumi munkába | 5 |
A kémiai laboratórium helyiségei és berendezései | 5 |
A laboratóriumi rend | 5 |
A laboratóriumi munkaszabályok | 6 |
Tennivaló baleset után | 6 |
Laboratóriumi edények és tisztításuk | 7 |
Vegyszerek tárolása | 11 |
Vegyszerek tisztasága | 11 |
Fizikai mennyiségek laboratóriumi mérése | 13 |
Tömeg | 13 |
Térfogat | 17 |
Hőmérséklet | 19 |
Sűrűség | 21 |
Laboratóriumi alapműveletek | 25 |
Melegítés, hűtés, termosztálás | 25 |
Aprítás | 27 |
Keverés | 27 |
Oldás | 27 |
Ülepítés | 27 |
Centrifugálás | 27 |
Szűrés | 27 |
Szárítás | 28 |
Bepárlás | 28 |
Kristályosítás | 29 |
Extrahálás | 29 |
Desztillálás | 29 |
Mennyiségi elemzés | 34 |
Kémiai elemzés (analízis) | 34 |
Térfogatos elemzés (titrimetria) | 38 |
Érzékszervi vizsgálatok | 46 |
Az érzékszervi vizsgálatok előfeltételei | 46 |
Az ízlelőképesség vizsgálata | 48 |
A szaglóképesség vizsgálata | 49 |
A színmegállapító képesség vizsgálata | 50 |
A minőség fogalma | 54 |
Vízvizsgálatok | 57 |
Alapismeretek a víz vizsgálatához | 57 |
ION kimutatás | 58 |
Élelmiszerek alaptápanyagainak vizsgálata | 62 |
Szénhidrátok | 62 |
Lipidek | 67 |
Fehérjék | 69 |
Enzimek | 73 |
II. rész | |
Méréstechnikai alapfogalmak | 77 |
A méréstechnika fogalma | 77 |
Méréstechnikai alapfogalmak | 77 |
A mérési hiba | 87 |
A pH-érték mérése | 90 |
A pH-érték fogalma | 90 |
A pH jelentősége az élelmiszeriparban | 96 |
Az elektrometriás pH-érték mérés elvi alapjai | 97 |
Az elektrometriás pH-érték mérő rendszer | 99 |
A pH-mérés főbb lépései | 101 |
A pH-érték mérésének alkalmazása | 104 |
Vezetőképesség-mérés/Konduktometria | 117 |
A vezetőképesség fogalma | 117 |
A konduktometria elvi alapjai | 120 |
Vezetőképességmérő rendszer | 127 |
A konduktometria alkalmazása az élelmiszeriparban | 130 |
Refraktometria | 138 |
A törésmutató fogalma | 138 |
A törésmutató-mérés jelentősége az élelmiszeriparban | 143 |
A törésmutató-meghatározás elve | 144 |
Refraktométerek | 148 |
Polarimetria | 159 |
A polarizált fény | 159 |
A polarizált fény rezgési síkjának meghatározási elve | 162 |
Az optikai forgatóképesség | 164 |
A polarimetria jelentősége az élelmiszeriparban | 171 |
Polariméterek | 171 |
Fotometria | 177 |
A fény és az anyag kölcsönhatásai | 177 |
A látható fény és az anyag kölcsönhatásai | 180 |
A fényelnyelés fogalma | 182 |
A fotometria elvi alapjai | 183 |
A fényabszorpció-mérés jelentősége az élelmiszeriparban | 193 |
Fotometriás mérési módszerek | 193 |
Állománymérési módszerek | 200 |
Az állomány fogalma | 200 |
A viszkozitás | 202 |
A viszkozitás mérésének jelentősége az élelmiszeriparban | 205 |
A viszkozitás mérési elvei és mérőműszerei | 205 |
A zsengeség mérése | 214 |
Elválasztási módszerek | 217 |
Az elválasztás fogalma | 217 |
Az elválasztás elvi alapjai és módszerei | 218 |
Kiegészítő anyag | 226 |
Az SI koherens rendszer | 226 |
Mérőeszközök | 226 |
Számítások a pH-értékkel | 235 |
Potenciometriás elektródok | 237 |
A kísérlet elemzése | 243 |
Vezetőképességi cella, érzékelő egység | 245 |
Kettős törés | 246 |
A kibocsátott fénysugár energiájának és az anyagi minőség kapcsolata | 246 |
Irodalomjegyzék | 249 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.