1.066.414

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Mezőgazdasági termelés és környezetvédelem

Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A 80 ezer évvel ezelőtti ember 400 hektárnyi területről gyűjtötte be a létfenntartáshoz szükséges élelmet. A földművelés megjelenésével, csaknem 8 ezer éve, egy ember eltartásához 100 hektár terület kellett. Napjainkban a gazdaságilag fejlettebb államokban 1 fő 5 ember élelmét tudja megtermelni. A futurológusok szerint 2000 után ezekben az országokban az összlakosság 3-4%-a fog mezőgazdasággal foglalkozni.
A mezőgazdasági termelés iparszerű méreteket öltött. A nagyüzemi táblákon, a termelési rendszerekben nagy adagú műtrágyát szórnak ki, a növényvédelem, a gyomirtás egyre több kémiai szert alkalmaz, fokozódik a gépesítés, nő a levegő és a talaj szennyezettsége és a termékekben a szermaradványok mértéke eléri a mérgezési határt. Hogyan mérsékelhető a környezet szennyeződése az intenzív mezőgazdasági termelésben úgy, hogy a termények, az állati termékek minősége javuljon, mennyisége fokozódjon?
A 19 szerző erre a kérdésre keres választ tanulmányában. Bár témájuk más és más... Tovább

Fülszöveg

A 80 ezer évvel ezelőtti ember 400 hektárnyi területről gyűjtötte be a létfenntartáshoz szükséges élelmet. A földművelés megjelenésével, csaknem 8 ezer éve, egy ember eltartásához 100 hektár terület kellett. Napjainkban a gazdaságilag fejlettebb államokban 1 fő 5 ember élelmét tudja megtermelni. A futurológusok szerint 2000 után ezekben az országokban az összlakosság 3-4%-a fog mezőgazdasággal foglalkozni.
A mezőgazdasági termelés iparszerű méreteket öltött. A nagyüzemi táblákon, a termelési rendszerekben nagy adagú műtrágyát szórnak ki, a növényvédelem, a gyomirtás egyre több kémiai szert alkalmaz, fokozódik a gépesítés, nő a levegő és a talaj szennyezettsége és a termékekben a szermaradványok mértéke eléri a mérgezési határt. Hogyan mérsékelhető a környezet szennyeződése az intenzív mezőgazdasági termelésben úgy, hogy a termények, az állati termékek minősége javuljon, mennyisége fokozódjon?
A 19 szerző erre a kérdésre keres választ tanulmányában. Bár témájuk más és más (agrobiológia, integrált növényvédelem, kemizálás, ipari szennyezés, urbanizáció stb.), összességében azt a következtetést kell levonnunk, hogy az egész Földet egyetlen nagy ökorendszernek kell tekintenünk, és ezen belül kell feltárnunk a termésnövelés lehetőségét a mezőgazdasági ökorendszerek megőrzésével. Vissza

Tartalom

Előszó7
AL. Ionescu: Ökológia és mezőgazdaság9
A Föld mint ökoszisztéma9
Az ökológia és a biológiai egyensúly10
A mezőgazdasági ökoszisztémák13
A vegyszerek jótékony és talajszennyező hatása16
A mezőgazdaság ökoszisztémái a jövőben19
I. Puia: Az ökológiai szemléletű mezőgazdaság
Az ember-élelmiszer egyenlet megoldása a mezőgazdaság feladata23
A talaj termőképességének teljes kihasználása24
Az agroökoszisztémák termékenysége26
A mezőgazdasági termelés természete és gazdasági korlátai29
Az élelmiszerek minősége, a fehérjekérdés32
P. Papacostea: A biológiai értelemben felfogott mezőgazdaság, az agrobiológia36
Agrobiológiai irányzatok43
Gazdasági mutatók47
H. G. Milaire: Az integrált növényvédelem52
A növények kártevőinek és kórokozóinak ökonómiai kártétele52
A növényvédő szerek felhasználása54
A biológiai védekezés57
Dr. Davidescu - Velicia Davidescu: A mezőgazdaság kemizálása és a környezet67
Az intenzív kemizálás időszerű kérdései67
Az intenzív kemizálás hatása a környezetre71
Ernest Bovay: Az ipari szennyeződés és a mezőgazdaság79
A szennyeződések általános hatása80
A kén-dioxid (SO2)85
Fluorvegyületek87
A klór és a sósav92
Az ammónia92
Porszennyeződés és aeroszolok93
Kátránygőzök, fenolok és krezolok94
Nitrogén-oxidok94
Fotokémiai oxidánsok95
Nehézfémek96
Védekezés a szennyeződés és hatásai ellen97
Al. Ionescu - I. Moga - Gh. Eliade: Mezőgazdaság - városi övezetek - környezetszennyeződés100
A mezőgazdaság szennyezőforrásai100
A belterjes mezőgazdaság szennyezett mezőgazdaság?105
C. D. Chrita - D. Teach: Az ökológiai talajtan a korszerű mezőgazdaság megteremtésében112
A mezőgazdaság szükségszerű ökológiai jellege112
A talaj mint a mezőgazdasági ökoszisztémák termőképességének egyik meghatározója113
Az ökotóp fogalma és alkalmazásának szükségessége az ökológiai alapokon álló mezőgazdaságban113
Az ökológiai talajtan alapelvei és munkamódszere117
A termőképességet befolyásoló tényezők121
Az ökológiai feltételek módosításának lehetőségei127
Ir. Staicu: A mezőgazdasági kultúrák időbeli és térbeli megoszlásának hatása az élelmiszer-szükségletek kielégítésére130
Az élelmezés és a mezőgazdasági termelés nemzetközi helyzete130
A nemzetközi kutatások segítik a gazdaságilag fejletlen országokat131
A vetésforgó szerepe a mezőgazdasági hozamok növelésében135
C. Pintilie - Gh. Sin: A gyomirtás hatása a terméseredményekre150
A vetésforgó hatása a gyomosodásra150
A talajművelés hatása a gyomok elszaporodására154
A herbicidek szerepe a gyomirtásban155
Az integrált gyomirtás a mezőgazdasági termelés egyik hatásos eszköze158
Cr. Hera - L. Ghinea - Gh. Eliade: A biocönózis egyensúlyban tartásának mechanizmusa a mezőgazdasági területeken163
A talaj-növény rendszer egyensúlya természetes körülmények között a nem kemizált mezőgazdaságban163
A világ mezőgazdasága talaj-növény egyensúlyának mai kérdései166
A szerves és ásványi trágya együttes alkalmazása mint a termőtalajok egyensúlyának helyreállítási eszköze174
A peszticidek mint a biocönózisok egyensúlyfelbomlásának egyik okozója180
A mikroorganizmusok a talajszennyeződés megtisztítói182
V. Sonea: A gyümölcs- és szőlőültetvények mint a bioszféra elemei188
Évezredes gyümölcstermesztés és szőlőművelés188
A gyümölcs- és szőlőültetvények, a díszfák és díszcserjék szerepe az ökológiai egyensúly fenntartásában189
A gyümölcs és a szőlő jelentősége az ember táplálkozásában és egyéb gyakorlati felhasználása191
A gyümölcs- és szőlőültetvények tájesztétikai szerepe193
Több millió embert foglalkoztat a gyümölcstermesztés és a szőlőművelés193
Új irányzatok a gyümölcstermesztésben és szőlőművelésben194
Ion Ceausescu: Az intenzív zöldségtermesztés jelentősége és fejlődése199
A zöldségfélék szerepe az ésszerű táplálkozásban199
A zöldségtermesztés fejlődése az utóbbi évtizedekben202
A zöldségtermesztés az ipari fejlődés tükrében205
A belterjes zöldségtermesztés fejlődése korunk követelése és szükséglete206
A zöldségtermesztés fejlesztésének módszerei és útjai: a levegőszennyeződés negatív hatását elhárító feltételek209
Mircea Dinu: Az állattenyésztés és a környezet problémái215
Az állattenyésztés jelentősége napjainkban215
Az állattenyésztés koncentrálása, szakosítása, iparosítása és integrációja216
A korszerű technológia okozta fiziológiás és viselkedésbeli változások219
Stressztényezők az intenzív állattartásban224
Mikroklimatikus viszonyok a nagy állattartó telepeken227
Az állattenyésztés és a környezetvédelem231
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem