kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 236 oldal |
Sorozatcím: | Biológiai környezetünk védelme |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-231-032-2 |
Megjegyzés: | 39 fekete-fehér ábrával és 4 képpel illusztrált. |
Előszó | 7 |
AL. Ionescu: Ökológia és mezőgazdaság | 9 |
A Föld mint ökoszisztéma | 9 |
Az ökológia és a biológiai egyensúly | 10 |
A mezőgazdasági ökoszisztémák | 13 |
A vegyszerek jótékony és talajszennyező hatása | 16 |
A mezőgazdaság ökoszisztémái a jövőben | 19 |
I. Puia: Az ökológiai szemléletű mezőgazdaság | |
Az ember-élelmiszer egyenlet megoldása a mezőgazdaság feladata | 23 |
A talaj termőképességének teljes kihasználása | 24 |
Az agroökoszisztémák termékenysége | 26 |
A mezőgazdasági termelés természete és gazdasági korlátai | 29 |
Az élelmiszerek minősége, a fehérjekérdés | 32 |
P. Papacostea: A biológiai értelemben felfogott mezőgazdaság, az agrobiológia | 36 |
Agrobiológiai irányzatok | 43 |
Gazdasági mutatók | 47 |
H. G. Milaire: Az integrált növényvédelem | 52 |
A növények kártevőinek és kórokozóinak ökonómiai kártétele | 52 |
A növényvédő szerek felhasználása | 54 |
A biológiai védekezés | 57 |
Dr. Davidescu - Velicia Davidescu: A mezőgazdaság kemizálása és a környezet | 67 |
Az intenzív kemizálás időszerű kérdései | 67 |
Az intenzív kemizálás hatása a környezetre | 71 |
Ernest Bovay: Az ipari szennyeződés és a mezőgazdaság | 79 |
A szennyeződések általános hatása | 80 |
A kén-dioxid (SO2) | 85 |
Fluorvegyületek | 87 |
A klór és a sósav | 92 |
Az ammónia | 92 |
Porszennyeződés és aeroszolok | 93 |
Kátránygőzök, fenolok és krezolok | 94 |
Nitrogén-oxidok | 94 |
Fotokémiai oxidánsok | 95 |
Nehézfémek | 96 |
Védekezés a szennyeződés és hatásai ellen | 97 |
Al. Ionescu - I. Moga - Gh. Eliade: Mezőgazdaság - városi övezetek - környezetszennyeződés | 100 |
A mezőgazdaság szennyezőforrásai | 100 |
A belterjes mezőgazdaság szennyezett mezőgazdaság? | 105 |
C. D. Chrita - D. Teach: Az ökológiai talajtan a korszerű mezőgazdaság megteremtésében | 112 |
A mezőgazdaság szükségszerű ökológiai jellege | 112 |
A talaj mint a mezőgazdasági ökoszisztémák termőképességének egyik meghatározója | 113 |
Az ökotóp fogalma és alkalmazásának szükségessége az ökológiai alapokon álló mezőgazdaságban | 113 |
Az ökológiai talajtan alapelvei és munkamódszere | 117 |
A termőképességet befolyásoló tényezők | 121 |
Az ökológiai feltételek módosításának lehetőségei | 127 |
Ir. Staicu: A mezőgazdasági kultúrák időbeli és térbeli megoszlásának hatása az élelmiszer-szükségletek kielégítésére | 130 |
Az élelmezés és a mezőgazdasági termelés nemzetközi helyzete | 130 |
A nemzetközi kutatások segítik a gazdaságilag fejletlen országokat | 131 |
A vetésforgó szerepe a mezőgazdasági hozamok növelésében | 135 |
C. Pintilie - Gh. Sin: A gyomirtás hatása a terméseredményekre | 150 |
A vetésforgó hatása a gyomosodásra | 150 |
A talajművelés hatása a gyomok elszaporodására | 154 |
A herbicidek szerepe a gyomirtásban | 155 |
Az integrált gyomirtás a mezőgazdasági termelés egyik hatásos eszköze | 158 |
Cr. Hera - L. Ghinea - Gh. Eliade: A biocönózis egyensúlyban tartásának mechanizmusa a mezőgazdasági területeken | 163 |
A talaj-növény rendszer egyensúlya természetes körülmények között a nem kemizált mezőgazdaságban | 163 |
A világ mezőgazdasága talaj-növény egyensúlyának mai kérdései | 166 |
A szerves és ásványi trágya együttes alkalmazása mint a termőtalajok egyensúlyának helyreállítási eszköze | 174 |
A peszticidek mint a biocönózisok egyensúlyfelbomlásának egyik okozója | 180 |
A mikroorganizmusok a talajszennyeződés megtisztítói | 182 |
V. Sonea: A gyümölcs- és szőlőültetvények mint a bioszféra elemei | 188 |
Évezredes gyümölcstermesztés és szőlőművelés | 188 |
A gyümölcs- és szőlőültetvények, a díszfák és díszcserjék szerepe az ökológiai egyensúly fenntartásában | 189 |
A gyümölcs és a szőlő jelentősége az ember táplálkozásában és egyéb gyakorlati felhasználása | 191 |
A gyümölcs- és szőlőültetvények tájesztétikai szerepe | 193 |
Több millió embert foglalkoztat a gyümölcstermesztés és a szőlőművelés | 193 |
Új irányzatok a gyümölcstermesztésben és szőlőművelésben | 194 |
Ion Ceausescu: Az intenzív zöldségtermesztés jelentősége és fejlődése | 199 |
A zöldségfélék szerepe az ésszerű táplálkozásban | 199 |
A zöldségtermesztés fejlődése az utóbbi évtizedekben | 202 |
A zöldségtermesztés az ipari fejlődés tükrében | 205 |
A belterjes zöldségtermesztés fejlődése korunk követelése és szükséglete | 206 |
A zöldségtermesztés fejlesztésének módszerei és útjai: a levegőszennyeződés negatív hatását elhárító feltételek | 209 |
Mircea Dinu: Az állattenyésztés és a környezet problémái | 215 |
Az állattenyésztés jelentősége napjainkban | 215 |
Az állattenyésztés koncentrálása, szakosítása, iparosítása és integrációja | 216 |
A korszerű technológia okozta fiziológiás és viselkedésbeli változások | 219 |
Stressztényezők az intenzív állattartásban | 224 |
Mikroklimatikus viszonyok a nagy állattartó telepeken | 227 |
Az állattenyésztés és a környezetvédelem | 231 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.