kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 368 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-232-062-x |
Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal, fotókkal. |
Előszó (dr. Botos Gyula) | 5 |
Zöldbabtermesztés | |
A babtermesztés jelentősége és helyzete | 9 |
A termesztés története (dr. Velich István) | 9 |
Termesztésének helyzete napjainkban (Bálint Istvánné dr.) | 10 |
A zöldbab élelmezési jelentősége (Bálint Istvánné dr.) | 14 |
Fogyasztási és feldolgozási irányok (Bálint Istvánné dr.) | 15 |
A bab származása, fajok, fajtakörök, fajták (dr. Velich István) | 16 |
A kultúrtípusok eredete | 16 |
Rendszertan és rokonság | 17 |
Termesztett fajtáink | 17 |
A zöldbab alaktana és fejlődése | 25 |
Morfológiai jellemzők (dr. Velich István) | 25 |
A bab belső alaktana (dr. Gracza Péter) | 27 |
Fejlődése és környezei igényei (dr. Pados Péter) | 36 |
Genetika és nemesítés (dr. Velich István) | 42 |
A fontosabb tulajdonságok örökölődése | 42 |
Nemesítési célok | 46 |
Nemesítési módszerek | 48 |
Rezisztencianemesítés (dr. Velich István - dr. Kovács János) | 49 |
Fajtafenntartó nemesítés | 57 |
A zöldbabtermesztés agrotechnikája | 58 |
Vetésforgó, területkijelölés (Csörnök Lajos - dr. Velich István) | 58 |
Talaj-előkészítés, tápanyagellátás (Csörnök Lajos - dr. Velich István) | 61 |
Vetés, vetőmag (Csörnök Lajos - dr. Velich István - Ajtay Zsuzsanna) | 68 |
Talajápolás, öntözés (Csörnök Lajos - dr. Velich István) | 73 |
Szakaszos vetés, hüvelyminőség (Bálint Istvánné dr.) | 75 |
A nagyüzemi zöldbabtermesztés gépesítése | 81 |
A vetés és a növényápolás gépesítése (Szepes László) | 81 |
A betakarítás gépesítése (dr. Sutarski Konrád) | 89 |
A zöldbab növényvédelme | 95 |
Gyomirtás (Csörnök Lajos) | 95 |
Kórokozók, kártevők, és a védekezés lehetőségei | 97 |
Vírus kórokozók (dr. Tóbiás István) | 97 |
Baktérium kórokozók (Szarka János) | 100 |
Gomba kórokozók (Szarka János) | 106 |
Állati kártevők (dr. Martinovich Valér) | 111 |
A védekezés rendszere (Csörnök Lajos) | 119 |
A zöldbab házikerti termesztése (Bálint Istvánné dr.) | 122 |
Zöldbab júniustól októberig | 122 |
Talaj- és tápanyagigény | 122 |
Vetésforgó, vetés | 124 |
Öntözés, talajápolás | 125 |
Növényvédelem | 126 |
A váz nélküli fóliatakarás | 128 |
Termesztésre ajánlott fajták (dr. Velich István) | 129 |
A zöldbab tárolása (dr. Kovács János) | 134 |
Áruminőség, tartósítóipari feldolgozás | 135 |
A betakarított zöldbab minőségének megóvása (dr. Kovács János) | 135 |
A zöldbab konzervipari feldolgozása (Sárosiné Tánczos Erika) | 138 |
Nyersanyag | 141 |
Konzervipari feldolgozás | 145 |
A zöldbab hűtőipari feldolgozása (dr. Varga Lajosné) | 145 |
Nyersanyag | 148 |
Feldolgozás | 150 |
Áruminőség | 151 |
A zöldbabtermesztés ökonómiai kérdései (dr. Vígh Péterné) | 151 |
A termesztés népgazdasági sajátosságai | 151 |
A zöldbabtermesztés vállalatgazdasági jellemzői | 160 |
A termesztés jövedelmezősége | 165 |
A zöldbabtermesztés modelltechnológiája | 169 |
Irodalom | 180 |
Zöldborsótermesztés | |
A zöldborsótermesztés helyzete hazánkban és világviszonylatban (dr. Lászlóffi Antal) | 187 |
A termesztés töréntete | 187 |
Termesztésének helyzete napjainkban | 188 |
A zöldborsó élelmezési jelentősége | 191 |
A Borsó származása, fajok, fajtakörök | 193 |
Rendszertani helye (dr. Csizmadia László) | 193 |
A kultúrtípusok eredete (dr. Csizmadia László) | 193 |
A fontosabb termesztett zöldborsófajták (dr. Lászlóffi Antal) | 195 |
A borsó alaktana és fejlődése | 205 |
Morfológiai jellemzők (dr. Csizmadia László) | 205 |
Szöveti felépítése (dr. Gracza Péter) | 208 |
A fejlődés folyamata (dr. Csizmadia László) | 217 |
A borsó genetikája és nemesítése (dr. Csizmadia László) | 224 |
A fontosabb tulajdonságok öröklődése | 224 |
Citogenetika | 230 |
Zöldborsó-nemesítési célok | 231 |
Nemesítési módszerek | 232 |
Rezisztencianemesítés | 238 |
A zöldborsó fajtafenntartó nemesítése (dr. Lászlóffi Antal) | 244 |
A zöldborsótermesztés biológiai alapjai (dr. Csizmadia László) | 249 |
Hőmérséklet | 249 |
Víz | 250 |
Fény | 251 |
Talaj | 251 |
Tápanyagigény (Puskás István) | 252 |
Elővetemény (Puskás István) | 254 |
A zöldborsótermesztés agrotechnikája (Puskás István) | 255 |
Őszi talajmunkák | 255 |
Tavaszi talajmunkák | 257 |
A zölborsó tápanyagellátása | 257 |
A zölborsó vetése | 258 |
A zöldborsó növényvédelme | 263 |
A zöldborsó vegyszeres gyomirtása (Puskás István) | 263 |
Kórokozók, kártevők és az ellenük való védekezés | 268 |
Gomba kórokozók (dr. Csizmadia László) | 268 |
Baktérium kórokozók (Szarka János) | 273 |
Vírus kórokozók (dr. Tóbiás István) | 274 |
Állati kártevők (dr. Martivonich Valér) | 277 |
A zöldborsó betakarítása (Puskás István) | 291 |
A stabil cséplőgépre alapozott betakarítás | 292 |
A mobil cséplőgéppel történtő betakarítás | 297 |
A zöldborsó melléktermék-hasznosításának technológiája (Puskás István) | 299 |
A zöldborsó házikerti termesztése (dr. Lászlóffi Antal) | 304 |
Talaj-előkészítés, tápanyagigény | 306 |
Vetésforgó, vetés | 306 |
Öntözés, hálózás | 307 |
Szedés, ajánlott fajták | 308 |
A zöldborsó nagyüzemi termesztésének gépesítése (Nádas Péter) | 309 |
Zöldborsófejtő gépek | 311 |
A zöldborsó tartósítása | 319 |
A konzervipar feldolgozás és minőségi követelményei (Sárosiné Tánczos Erika) | 319 |
Nyersanyag | 320 |
A feldolgozás | 324 |
Hűtőipari feldolgozás (dr. Varga Lajosné) | 328 |
Nyersanyag | 328 |
Feldolgozás | 331 |
Áruminőség | 332 |
A zöldborsótermesztés ökonómiai kérdései (dr. Vígh Péterné) | 334 |
Népgazdasági jellemzők | 334 |
A zöldborsóágazat üzemi sajátosságai | 344 |
Költség, hozam, jövedelmezőség | 347 |
A zöldborsótermesztés modelltechnológiája | 352 |
Irodalom | 362 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.