1.062.077

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Agrotechnika II.

Gyümölcstermesztés, szőlőművelés - borászat/Egységes jegyzet/Kézirat

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Tankönyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 460 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Készült 341 példányban. 344 fekete-fehér ábrával. Tankönyvi szám: J11-1162. Kézirat.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

E kötetben folytatódnak az agrotechnikai ismeretek a technika szakos hallgatók számára.
A jegyzetben leírtak a kötelező elméleti és gyakorlati követelményeken túl a gyakorló pedagógusok számára is... Tovább

Előszó

E kötetben folytatódnak az agrotechnikai ismeretek a technika szakos hallgatók számára.
A jegyzetben leírtak a kötelező elméleti és gyakorlati követelményeken túl a gyakorló pedagógusok számára is segítséget nyújtanak.
A jegyzetben az anyag követését illetve megtanulását az előadások és a gyakorlatok alkalmával kiegészítjük. Vissza

Tartalom

I . GYÜMÖLCSTERMESZTÉS
1. A gyümölcstermesztés népgazdasági jelentősége 7
2. Gyümölcstermő növényeink csoportosítása 8
2.1 Gyakorlati csoportosítás 9
2.2 Külső testalakulás szerinti csoportosítás 10
3. A gyümölcstermő növények részei 11
4. A gyümölcstermesztés természeti feltételei 17
4.1 A hőmérséklet 17
4.2 A csapadék 18
4.3 A fény 18
4.4 A szél 18
4.5 A talaj 19
4.6 A domborzat 20
5. Á gyümölcstermő növények szaporítása 21
5.1 Ivaros szaporítás 21
5.2 Ivartalan szaporítás 28
5.3. Az ivartalan szaporítási módok 28
6. A faiskolai termesztés 54
6.1 A gyümölcsfaoltványok felnevelése 55
7. A gyümölcsös telepítése 66
7.1 A gyümölcsösök formái 66
7.2 A gyümölcsös tervezése 67
7.3 Ültetési rendszerek 68
7.4 A terület előkészítése és a fák helyének kitűzése 71
7.5 Az ültetés kivitele 75
8. A fiatal gyümölcsös gondozása 79
8.1 A fiatal gyümölcsös első évi kezelése 79
8.2 A fiatal gyümölcsfák alakító metszése 79
8.3 A metszés elemei 80
8.4 Kör vetületű koronaformák 82
8.5 Téglalap vetületű koronaformák 94
9. A termő gyümölcsös gondozása 101
9.1 A gyümölcsfák termőegyensúlyának kialakítása és fenntartása 101
9.2 A termő gyümölcsfák metszése 101
9.3 A gyümölcsfák egyéb ápolási munkái 107
9.4 A gyümölcsös talajművelése 109
9.5 A gyümölcsös trágyázása 113
9.6 A gyümölcsös öntözése 115
9.7 A gyümölcsös növényvédelme 116
9.8 A gyümölcs szedése és kezelése 120
9.9 A gyümölcs tárolása 132
10. Az alma termesztése 135
11. A körte termesztése 150
12. A birs termesztése 155
13. A cseresznye termesztése 157
14. A meggy termesztése 162
15. A kajszi termesztése 165
16. Az őszibarack termesztése 170
17. A szilva termesztése 173
18. A szamóca termesztése 177
19. A málna termesztése 184
20. A ribizke termesztése 190
21. A köszméte termesztése 195
22. A dió termesztése 198
23. A mandula termesztése 200
II. SZŐLŐMŰVELÉS
1. Magyarország szőlőtermesztése és jellemzése 203
1.1 A magyar szőlőtermesztés története 203
2. Szőlőtermesztésünk helyzete 206
3. A szőlőtermesztés területi megoszlása hazánkban 210
A szőlőterület megyék szerinti megoszlása 215
5. A borszőlő minőségét meghatározó tényezők 216
5.1 A termőhely ökológiai adottságai 216
5.2 Talaj - (edafikus) tényezők 225
5.3 Élő (biotikus) tényezők hatása 230
5.4 Pajtasajátosságok 230
5.5 Termesztéstechnológiai műveletek 235
6. A szőlőtőke részei és életműködése 241
6.1 A szőlőtőke részei 241
6.2 A szőlőtőke fás részei 241
6.3 A szőlőtőke gyökérzete 242
6.4 A szőlő szárrendszere és életműködése 244
6.5 A szőlő levele 248
6.6 A szőlő virágzata 249
6.7 A bogyó növekedése 253
7. A szőlő metszése 262
7.1 A metszés célja 262
7.2 A metszés módjai 264
7.3 A metszés művelete 273
7.4 A metszést kiegészítő munkák 276
7-5 A metszés kézi eszközei 282
-7.6 A metszés gépi eszközei 283
7.7 A metszést befolyásoló tényezők 283
7.8 A.fagykárt szenvedett szolok metszése 286
8. A szőlő támberendezései 288
8 .1 Gyalogművelésű szőlők 288
8.2 Hagyományos karós művelésű szőlők 288
8.3 A huzalos támberendezésű szőlők 290
9. A szőlő művelésmódjai 295
9.1 A körkörös művelésmódok 295
9.2 Az egysíkú művelésmódok 295
9.2.1 Közepes sortávolságúak 295
9.2.2 Széles sortávolságúak 295
9.3 Kétsíkú művelésmódok 296
10. A szőlőtermesztésben alkalmazott művelési módok 297
10.1 Fejművelés gyakorlati alkalmazása 297
10.2 A hagyományos bakművelés gyakorlati alkalmazása 300
10.3 A fej- és bakművelés átmeneti formái 302
10.4 Legyezőművelés 303
10.5 Alacsony és középmagas kordonművelési mód 305
10.6 Alacsony és középmagas Guyot-művelési mód 307
10.7 A Moser-féle magasművelési mód 310
10.7.1 Magasított Moser-féle művelési mód 314
10.8 Ernyő (leívelt szálvesszős) művelési mód 315
10.8.1 Sylvoz-kordon művelési mód 316
10.9 Függőleges kordon művelési mód 318
10.10 A lugasművelés formái és jellemzői 320
10.11 Egyesfüggöny művelési mód 322
10.12 Kétsíkú művelésmódok ismertetése 325
10.12.1 Kettősfüggöny (GDC) művelési mód
10.13 A duplex művelés jelentősége 327
11. A szőlő zöldmunkái és élettani jelentősége 335
11.1 A csonkázás 339
11.2 A kötözés és a hajtásvezetés 339
11.3 Hajtásválogatás 339
11.4 Művelésmód szerinti zöldmunkák 340
11.4.1 A fejművelésű szőlők zöldmunkái 340
11.4.2 Gyalogművelésű szőlők zöldmunkái 340
11.4.3 Homoki karós támberendezésű szőlők zöldmunkái 340
11.4.4 A széles soros huzalos támaszú szőlők zöldmunkái 341
11.4.5 A bakművelésű tőkék zöldmunkái 341
11.4.6 Középmagas kordon, legyező- és Guyot-művelésű szőlők zöldmunkái 342
11.4.7 Magasművelésű szőlők zöldmunkái 342
11.4.ö Moser-művelésű tőkék zöldmunkái hosszúcsapos művelésnél 342
11.4.9 Moser-művelésű tőkék zöldmunkái szálvesszős művelésnél 344
11..4.10 A Sylvoz-kordon és az ernyőművelésű tőke zöldmunkái 345
11.4.11 A függőleges kordonművelés zöldmunkái 345
11.4.12 Az egyesfüggöny-művelés zöldmunkái 347
11.4.13 A kétsíkú művelésmódok zöldmunkái 348
11.4.13.1 A GDOművelés zöldmunkái 348
11.4.13.2 A duplex-művelés zöldmunkái 350
11.5 A termőszőlő zöldmunkáinak eszközei 350
11.6 Az alakító metszés gyorsítása zöldmunkával 351
11.7 A téli fagyok utáni alakítás 352
11.8 A zöldmunkák és a szőlőfajták hajtásnövekedése 354
11.8.1 Hajtásválogatás a termő szőlőben 354
11.9 Különleges esetekben végzendő zöldmunkák 354
11.9.1 A hónaljhajtások kezelése 355
11.9.2 A szőlőtőke lelevelezése 355
11.9.3 A szőlő termőhajtásainak bekurtítása 355
11.9.4 A szőlő gyűrűzése 355
11.9.5 Fürt vagy bogyóritkítás 356
11.9.6 A tavaszi fagykárt szenvedett szőlők zöldmunkái 356
11.9.7 A jégeső verte szőlőültetvény kezelése 357
12. A szőlő szaporításának módjai 358
12.1. Az európai (hazai vessző), mint szaporítóanyag 358
12.2 Az alany vessző 360
12.3 Gyökeres európai és alanyvessző előállítása iskolázással 360
12.3.1 A gyökereztető iskola gondozási munkái
12.3.2 A gyökeres vesszők kiszedése az iskolából
12.4 A fás oltások készítése és gyökereztetése 363
12.5. Zöldoltás 366
12.6 Egyéb szaporítóanyag - előállítási módszerek 366
12.7 A szaporítóanyag vermelésének módjai
13. A szőlő telepítése 369
13.1 A,terület kiválasztása 369
13.2 A szőlőtelepítés előkészítő munkái 370
13.3 A telepítés 372
13.4 A szaporítóanyag előkészítése a telepítésre 373
13.4.1 A sima vessző előkészítése 373
13.4.2 A gyökeres vessző és az oltvány előkészítése 373
13.5 A szőlő ültetésének módja 374
13.5.1 Fúróval való ültetés 374
13.5.2 Gödörbe ültetés 375
13.5.3 Szőlőültetés gépi erővel 376
13.6 Űj telepítésű szőlők első évi munkái 376
13.7 Az új telepítésű szőlők második évi munkái 377
14. A szőlő talajmunkái 378
15. A szőlő trágyázása 380
15.1 Fontos levéltrágyák. A levéltrágyák és a növényvédőszerek keverhetősége 382
15.2 A szőlőtrágyázás ideje, módja 382
15.3 A szőlő hiánybetegségei 382
15.3.1 A káliumhiány 382
15.3.2 A magnéziumhiány 384
15.3.3 A vashiány 384
15.3.4 A cinkhiány 384
15.3.5 A borhiány 385
16. A szőlő növényvédelme 386
16.1 Permetlevek készítése 386
16.2 A szőlő állati kártevői 386
16.2.1 A tarka szőlőmoly '386
16.2.2 A szőlőilonca (Sparganothis pilleriana) 389
16.2.3 Kormospille (Theresimima ampeloghaga) 389
16.2.4 Amerikai fehér szövőlepke (Hyphantria cunea) 390
16.2.5 Szőlőlevélatka (Epitrimerus vitis) 390
16.2.6 Szőlőgubacsatka (Eriophyes vitis) 390
16.2.7 Takácsatkák 391
16.2.8 Szőlőgyökértetű (Viteus-Phylloxera-vitifolii) 391
16.2.9 Akácpajzstetű (Eulecanium corni) 391
16.2.10 Szőlőeszelény (Byctiscus betulae) 392
lG.2.11 Amerikai bivalykabóca 392
16.3 A szőlő betegségei 393
16.3.1 A szőlőperonoszpóra (Plasmopara viticola) 393
16.3.2 A szőlőorbánc (Pseudopeziza tracheiphila) 394
16.3.3 A szőlőlisztharmat (Uncinula necator) 394
16.3.4 A szürkerothadás (Botrytis cinerea) 396
16.4 A gyomnövények elleni védekezés módja 396
16.4.1 A tyúkhúr 396
16.4.2 A szőrös disznóparéj 400
16.4.3 A betyárkóró 400
16.4.4 Az aprószulák 400
16.4.5 A kakaslábfű 400
16.4.6 A tarack 405
16.5 Permetezéstechnikai hibák kiküszöbölése 405
16.5.1 A Buwinol 50 WP okozta fitotoxikus kár 405
16.5.2 A perzselés 405
17. A borok kezelése 407
17.1 Az új bor 407
17.1.1 Az alkohol 407
17.1.2 A savak 408
17.2 Az újborban végbemenő változásokról 409
17.3 Pinpeműveletek 410
17.3.1 Töltögetés 410
17.3.2 A fejtés 412
17.3.3 A borok kénezése 425
17.4 A borok tisztító kezelése 427
17.4.1 A derítés 427
17.4.2 A szűrés 432
17.5 Borjavító kezelések 436
17.5.1 Házasítás 436
17.5.2 Vadsavariyú újborok kezelése 439
17.5.3 A savtartalom növelése 440
17.5.4 A bor színének és ízének javítása 440
17.5.5 Szagtalanítás 442
17.5.6 Színtelenítés 444
17.6 A bor rendellenes elváltozásai 444
17.6.1 Borhibák 444
17.6.2 Borbetegségek 446
18. A bor palackozása 448
18.1 A borfogyasztásról 449
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem