1.062.058

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

"AGRO-21" Füzetek 1998/25.

Az agrárgazdaság jövőképe

Szerző
Budapest
Kiadó: "AGRO-21" Kutatási Programiroda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 117 oldal
Sorozatcím: "AGRO-21" Füzetek
Kötetszám: 25
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Néhány fekete-fehér ábrával illusztrálva. Angol nyelvű összefoglalóval és tartalomjegyzékkel.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az életszínvonal emelkedésének, a megfelelő életminőség elérésének egyik alapvető feltétele az egy főre eső gyümölcsfogyasztás jelentős növelése. A lakosság friss és feldolgozott gyümölccsel való... Tovább

Előszó

Az életszínvonal emelkedésének, a megfelelő életminőség elérésének egyik alapvető feltétele az egy főre eső gyümölcsfogyasztás jelentős növelése. A lakosság friss és feldolgozott gyümölccsel való ellátását elsődlegesen hazai termesztéssel indokolt megalapoznunk. A fenntartható fejlődés keretei között környezetbiztos - a hungarikum jelleget jól képviselő - minőségi gyümölcstermesztéssel exportlehetőségeink stabilizálódhatnak, megfelelő világpiaci harmonizációval és versenyképességgel bővülhetnek is.
A fogyasztók kiváló minőségű, egészséges gyümölccsel történő ellátása, a feldolgozóipari és külföldi piaci igények kielégítése szorosan összefügg a hazai gyümölcs vertikum (szaporítóanyag-előállítás, termelés, feldolgozás, értékesítés) kölcsönös érdekeltségen nyugvó összhangjának mielőbbi megteremtésével és minőségi pályára állításával, valamint a szorosan kapcsolódó további feltételekkel (állami támogatási és ellenőrzési rendszer, szakmaközi szervezetek működése, kutatás, fejlesztés, oktatás, szaktanácsadás, génbanki és törzsgyümölcsösök fenntartása, egészséges életmód és a gyümölcsfogyasztás társadalmi reklámozása stb).
A jobb életminőséghez természetesen nem csak a gyümölcsfogyasztás tartozik. A cél eléréséhez az agrár-ágazatok egységesen járulhatnak hozzá. A jó minőségű mezőgazdasági (ezen belül kertészeti) termékek szerepe a minőségi fogyasztásban, az alapanyag-ellátásban, illetve ökológiai környezet védelmében és egészségesebbé tételében elszigetelten nem is érvényesülhet. A minőségi követelmények általánossá válása teremti meg az egyes ágazatok minőségi fejlődését. Ezért tartjuk nagyon időszerűnek, hogy az AGRO-QUALITAS-21 Kutatási Program az agrárgazdaságban teljes körűen vizsgálja a minőség dimenzióit és határozza meg a minőségi fejlődés stratégiai célkitűzéseit és feladatait.
A gyümölcstermesztés minőségi analízisének elkészítésében és a feladataink meghatározásában a különböző területeken dolgozó szakemberek nagy számban vettek részt. Az együttműködés részeként a jövőben további tanulmányok várhatók, különös tekintettel a termékpálya teljes körű minőségi vizsgálatára. Ebben a füzetben közreadott dolgozatok elsősorban a gyümölcságazat minőségi analízisének legfőbb általános kérdéseit érintik. Kiemelt szerepet kap annak hangsúlyozása, hogy a kiváló minőségű gyümölcsök fogyasztása, feldolgozása és exportálása, illetve a hazai minőségi gyümölcstermesztés egymást kölcsönösen feltételezi. A minőség és a mennyiség viszonya is kiemelten fontos mind a termesztésben mind az értékesítésben. Bemutatjuk a termésmennyiséget és a gyümölcsminőséget befolyásoló fajtatulajdonságok és más tényezők rendszerét. Külön dolgozat tárgyalja a minőségi szaporítóanyag-ellátás feladatait. Kiemelt szerepet adunk az ökológiai szemléletű a fenntartható agrárfejlesztés kereteibe illesztendő integrált termesztésnek, amely nélkül nem képzelhető el a globális minőségi követelmények teljesítése. Az őszibarack, a kajszi és szilva, a cseresznye és meggy valamint a bogyósgyümölcsűek minőségét meghatározó paramétereket és befolyásoló tényezőket a dolgozatok részletesen tárgyalják. Vissza

Tartalom

ELŐSZÓ 5
Soltész Miklós: A minőségi gyümölcstermesztés ugrópontjai 6
Összefoglalás 6
Bevezetés 7
1. A biológiai alapok és a termőhelyi tényezők 7
Szakmai alapkövetelmények 7
Válaszra és megvitatásra váró kérdések 8
2. Termesztéstechnológia 8
Szakmai alapkövetelmények 8
Válaszra és megvitatásra váró kérdések 9
3. Posztharveszt-tevékenység 9
Szakmai alapkövetelmények 9
Megválaszolásra és megvitatásra váró kérdések 9
4. A termesztés és értékesítés infrastrukturális és makrogazdasági háttere 9
Alapkövetelmények 9
Megválaszolásra és megvitatásra váró kérdések 10
Nyéki József - Szabó Zoltán - Soltész Miklós: A gyümölcs fajtahasználat tendenciái és fejlesztési távlatai 11
Összefoglalás 11
1. A nemesítés és honosítás helyzete 11
2. Fajonkénti áttekintés 12
Az alma termésűek 12
A csonthéjasok 13
Forrásmunkák jegyzéke 15
Táblázatok 16
Hunyady Miklós: A gyümölcs-szaporítóanyag termesztés minősége 18
Összefoglalás 18
1. A szaporító- és ültetvényanyagok minősége 18
2. A fajtahasználat szabályozása 21
3. Ellenőrző és minősítő hálózat 23
Forrásmunkák jegyzéke 24
Bubán Tamás: Az integrált gyümölcstermesztés megvalósítása Magyarországon 25
Összefoglalás 25
1. Az ökológiai szemlélet érvényesülése a technológiában 26
Az integrált termesztés fogalma 26
Az integrált termesztés elterjedtsége 27
Az integrált termesztés helyzete Magyarországon 28
Ajánlások és kutatási feladatok az integrált termesztés elterjedése és fejlesztése érdekében 29
A biotermesztés kérdései 29
2. A kémiai anyagok használatának speciális vonatkozásai 30
A bioregulátorok használatának szemléleti kérdései 30
A bioregulátorok gyakorlati használata 31
A szermaradvány kérdések 32
Ajánlások 32
Forrásmunkák jegyzéke 33
Táblázatok 34
Szabó Zoltán - Nyéki József - Soltész Miklós: Csonthéjasok termesztésének helyzete és az intenzitás növelésének lehetőségei 36
Összefoglalás 36
1. A nemzetközi helyzet 36
2. A hazai helyzet 37
3. Az ökológiai adottságok 38
4. Az alany és nemes fajta 39
5. Az intenzív termesztés lehetőségei 40
6. A koronaformák és térállások 40
7. A termesztéstechnológia 40
Forrásmunkák jegyzéke 41
Táblázatok 42
Szabó Zoltán - Soltész Miklós - Nyéki József: A csonthéjas gyümölcsűek integrált termesztésének lehetőségei 47
Összefoglalás 47
Bevezetés 47
1. Az alany és fajtahasználat 48
2. A termőfelület és termésszabályozás 49
3. Az öntözés és növényvédelem 49
Forrásmunkák jegyzéke 50
Táblázatok 50
Ábrák 52
Szabó Zoltán - Nyéki József - Soltész Miklós: Az őszibarack és a nektarin minőségét meghatározó tényezők 54
Összefoglalás 54
Bevezetés 54
1. A minőségét meghatározó gyümölcstulajdonságok 54
Érési idő 54
Az áruvákészítés tűrése, szállíthatóság és a tárolhatóság 55
A méret 55
Az alak és a héj molyhossága 55
Az alap- és a fedőszín, valamint a hússzín 56
A húskeménység és a maghozkötöttség 56
Az íz és aroma 56
A mag mérete 57
2. A minőséget befolyásoló tényezők 57
Az évjárat 57
A termőhely 57
A fajtacsoport 57
A fajta 57
Az alany és a művelési rendszer 58
A metszés 58
A ritkítás 59
Az öntözés 59
A tápanyagellátás 59
A minőséget rontó tényezők 59
3. Az érésmeghatározó módszerek 59
Forrásmunkák jegyzéke 60
Táblázatok 62
Ábrák 65
Kerek Mária Magdolna - Nyújtó Ferenc - Erdős Zoltán: A kajszibarack és a szilva minőségi követelményei 66
Összefoglalás 66
Bevezetés 66
1. A kajszibarack 66
A beltartalmi értékek 68
A fizikai és fiziológiai jellemzők 68
2. A szilva 69
A beltartalmi értékek 70
A fizikai és fiziológiai jellemzők 70
Forrásmunkák jegyzéke 71
Táblázat 72
Ábrák 73
Szabó Tibor: A cseresznye és a meggy gyümölcsminőségét kifejező mutatók és jellemzők 79
Összefoglalás 79
1. A cseresznye és a meggy hazai termesztésének helyzete és lehetőségei 79
2. Várható tendenciák a cseresznye és a meggy gyümölcsminőségének megítélésében 80
3. Minőségi előírások a cseresznyénél és a meggynél 81
4. A hazánkban termesztett fontosabb cseresznye- és meggyfajták gyümölcsminőségének jellemzői 82
Forrásmunkák jegyzéke 83
Táblázatok 83
Kollányi László: A környezeti feltételek és a fajta szerepe a bogyós-gyümölcsűek minőségi termesztésében 87
összefoglalás 87
Bevezetés 87
1. A termőhelyi adottságok kihasználása 87
Az éghajlati és talajtényezők szerepe a gyümölcsminőségben 87
2. A fajta szerepe a gyümölcsminőségben 89
A nemesítés és a fajtahasználat 89
3. A gyümölcs minőségét kifejező mutatók 90
A beltartalmi értékek 90
A méret 91
A szín 91
A héj- és hússzilárdság, sérülésre való hajlam 92
Az érettség és érésmenet 92
Forrásmunkák jegyzéke 93
Soltész Miklós - Nyéki József - Szabó Zoltán: A gyümölcsminőség és a termésmennyiség kapcsolata 94
Összefoglalás 94
1 A gyümölcsminőség és a termésmennyiség viszonya szüret előtt az ültetvényekben 94
2. A gyümölcsminőség és a termésmennyiség viszonya szüretkor 95
3. A minőség és a mennyiség viszonya az értékesítésben 96
Forrásmunkák jegyzéke 96
Soltész Miklós - Nyéki József - Szabó Zoltán: Gyümölcsminőség - minőségi gyümölcstermesztés 97
Összefoglalás 97
Bevezetés 98
1. A minőségi gyümölcstermesztés nemzetközi trendje 98
2. Kiemelt javaslatok a hazai gyümölcstermesztés fejlesztésére 99
A gyümölcsminőség tényezői 99
A gyümölcsök külső megjelenése és beltartalmi értéke 99
A gyümölcsök biológiai, illetve reológiai jellemzői és feldolgozhatósága 100
A gyümölcsök egészségi állapota, mint a minőség kifejezője 100
A gyümölcsminőség posztharveszt-összetevői 100
3. A minőségi gyümölcstermesztés tényezői 101
A fajtahasználat 101
A termőhelyek hasznosítása 1101
A termesztési technológia 102
A betakarítás, áruvá készítés, tárolás, értékesítés 102
A termesztés és értékesítés szervezeti keretei 103
Forrásmunkák jegyzéke 104
Táblázatok 104
Resume 106
Contents 114
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem