Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Teljes évfolyam.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Osztályát és az egész magyar tudományos életet súlyos veszteség érte Manninger Rezső akadémikus halálával. Manninger Rezső az állatorvostudomány...
Tovább
Előszó
A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Osztályát és az egész magyar tudományos életet súlyos veszteség érte Manninger Rezső akadémikus halálával. Manninger Rezső az állatorvostudomány kimagasló képviselője, nagy eredményeket felmutató és világszerte ismert és megbecsült művelője volt. Benne nemcsak szűkebb szaktudományának, hanem - a magyar tudományos élet egyetemességének egyik legkiválóbb reprezentánsát vesztettük el.
1890. július 7-én született Sopronban. A soproni evangélikus líceumban, a mai Berzsenyi Dániel gimnázium elődjében érettségizett 1908-ban. Ezután az Állatorvosi Főiskolára iratkozott be, ahol 1912-ben kitűnő jelzésű oklevelet szerzett. Ekkor hívta meg Hutyra Ferenc tanszékére gyakornoknak, ahol 1916-ban tanársegéddé, 1917-ben pedig adjunktussá nevezték ki. 1918-ban az immunitástanból magántanárrá habilitálták. Egyetemi ny. rk. tanári címet 1921-ben kapott, 1923-ban pedig az immunitástan ny. rk. tanárává nevezték ki, majd pedig amikor Hutyra Ferenc 1927-ben megvált a járványtani intézet vezetésétől, a járványtan ny. rk. tanára lett. 1934-ben nevezték ki egyetemi ny.r. tanárnak. A járványtani intézetben később, mint annak igazgatója dolgozott 51 éven át - nyugalomba vonulásáig (1953).
Vissza
Tartalom
Manninger Rezső
Önálló dolgozatok: 1
Frideczky, Ákos - Pilát, Anion és Kollár, Bohumil: Lucerna után vetett őszi búza
talajelőkészítés problémájának vizsgálata az 1967-68. gazdasági évben 5
Somos András, Filius István, Tarjányi Ferenc és Zatykó Ferenc: Az egyes élettényezők
hatásának vizsgálata a paprika palántanevelésekor 23
Somos András és Juhász Károly: Légzés vizsgálatok a Cecei édes paprikafajtán 35
Kovács Sándor: A beltenyésztés hatása Champion őszibarackfajta alakváltozására 43
Nyilvános osztályülés:
Láng Géza: Az osztály vezetőség beszámolója 53
Hozzászólások:
Gergely István 73
Mócsy János 75
A Talajtani Társaság vándorgyűlése:
Nyíri Béla: Megnyitó beszéd 81
Fekete István: A Kiskörei (IT. Tiszai) vízlépcső és öntözőrendszereinek mezőgazdasági
hasznosítása 85
Szabolcs István: Az Alföld öntözése és a talajok termékenysége 91
Várallyay György: Sóforgalom, sómérlegek és azok jelentősége alföldi öntözőrendszereinkben 97
Bacsó Albert és Fekete József: Réti csernozjom talajok sóforgalma és termékenységének
alakulása a Tiszalöki Öntözőrendszer területén 105
Darab Katalin: Az öntözővizek és talajvizek hatása a talaj tulajdonságaira 111
Debreczeni Béla: Az öntözött talajok tápanyagforgalma és a műtrágyázás 117
Lőrincz József: Korszerű rét és legelő gazdálkodás 129
Hozzászólások:
Ferencz Kálmán 235
Szekrényi Béla 137
Fekete Béla 138
Gerei László 138
Összefoglaló munkák, beszámolók:
Hepp Ferenc: Hazai szántóföldi zöldtrágyázási kísérletek 1950-ig 141
Kozák Mátyás: Az agrokémiai kutatás helyzete a Rothamsted-i Kísérleti Intézetben 155
Egyed Imre: Kutatóhelyeink 1966-68. évi munkájáról 165
Kertészeti Akadémiai Napok Békés megyében (Koródi László) 175
Állattenyésztési Tudományos Napok (Kecskés Sándor) 179
Jánossy A. és munkatársai: Herefajok termesztése és nemesítése (Böjtös Zoltán) 181
Az Osztály életéből (Fekete Istvánné) 183
A minőségjavító növénynemesítés időszerű kérdései
Soós Gábor: Elnöki megujító 193
Kurnik Ernő, Oberritter Anna, Zelles Júlia és Szántó Ferencné: A borsó fehérjetartalmának
növelésére és a fehérje minőségének javítására irányuló nemesítés kilátásai 199
Márkus Ferenc és Kapeller Károly: A fűszerpaprika minőségre nemesítése, különös tekintettel a festéktartalomra 209
Mészöly Gyula: Az ipari paradicsom szín- és szárazanyagtartalmának fokozására irányuló nemesítési munkánk 219
Andrásfalvy András, Farkas József és André László: A szín- és a szárazanyagtartalom öröklődése a paradicsomban 227
Szalay Ferenc: A „makói" vöröshagyma konzervipari értékének fokozása 239
Maliga Pál: öntermékenyülő meggyfajták előállításának problémái 247
Magassy Lajos: A cukorrépa minőségjavításának néhány problémája 255
Sárvári István: Új feladatok a burgonya minőségi nemesítésében 265
Pollhamer Ernő: A minőségjavító árpanemesítés néhány kérdése 271
Kiss Árpád, Vidéki László és Fehér Béla II.: A Triticale minőségi problémái 281
Gáspár László: A laboratóriumi szelekciók problémái a gabonafélék fehérje nemesítésében 291
Bálint Andor és Kovács Gézáné: Nagyobb fehérjetartalmú és kedvezőbb aminosav összetételű kukorica vonalak kombinálódó képessége 303
Kovács István, Herczegh Márton és Gáspár László: Protein módosító gének hatásának
vizsgálata kukoricában 309
Kovács Antal, Szél Sándor és Szemes Imre: A beltenyésztés differenciáló szerepe a kukorica triptofán tartalmának növelésében 315
Menyhért Zoltán és Kovács Gézáné: Spontán és indukált opaque mutánsok aminosav összetételének vizsgálata 331
Balla László: A minőség kérdések az intenzív búzanemesítésben 337
Bacsa Pál: őszi búza hibridek minőségi problémái 347
Szirtes János: Őszi árpa vonalak maláta minőségét és mennyiségét kialakító néhány
tulajdonság genetikai és környezeti variabilitása 355
Füredi János: A keresztezéses nemesítés lehetősége a borsó fehérjetermésének növelésére 363
Dudits Dénes: A mutációs módszer felhasználásának lehetősége a borsó fehérjetermésének növelésére 377
Barsy Sarolta: A dél-somogyi minőségjavító burgonyanemesítés eredményei 389
Hetzer Tibor: A cukorrépa technológiai minőségének fokozása 393
Varga András: Monokarp cukorrépa minőségjavítása visszakeresztezéssel 401
Ludván Gábor: A takarmányrépa minőségjavító nemesítése 409
Keresztesi Béla: Akácnemesítés erdészeti és méhészeti érdekből 417
Mátyás Vilmos: Cserállományaink nemesítésének rendszertani alapjai 429
Németh Márton: A szőlőfajták hozamnövelése és minőségjavítása klónszelektálással 435
Nyújtó Ferenc: Klónszelekció jelentősége a csonthéjas gyümölcsök minőségjavító nemesítésében 445
Kovács Sándor: A beltenyésztés hatása a Champion őszibarackfajta minőségváltozására 459
Kollányi László és Simon István: A gyümölcs nagyság növelésének lehetősége poliploidizáció útján a málnanemesítésben 465
Angeli Lambert és Zatykó Lajos: Az étkezési paprika minőségjavítása, különös tekintettel
a héjvastagságra 475
Kőrös Lajosné és Vidéki László: Az uborka minőségjavító nemesítése, különös tekintettel
a keseredésmentességre 483
Kisfaludy Mihály: Hazai dohánynemesítésünk feladatai és eredményei a minőségjavítás
terén 493
Ligeti László és Farkas Gyula: A Szabolcsi dohány nemesítése alkaloidatartalom csökkentése érdekében 501
Kurnik Ernő, Jáky Miklós, Parragh Judit, Mészáros Lászlóné és Szabó Rózsa: Minőségi
szempontok a hazai napraforgónemesítésben 507
Mándy György: Olajtermő növények minőségjavító nemesítésének ökológiai problémái 515
Megállapodás 523
Az Osztály életéből: (Fekete Istvánné) 529
Önálló dolgozatok:
Klimes-Szmik Andor: A homoktalajok változó fizikai sajátságai 537
Hepp Ferenc: Homoktalajok mélyművelésének problémái 567
Pántosné Derimova Tatjána: Az óriás- és olasz nyár által felvett N, P és K mennyisége, asszimilációs-, ill. transpirációs tevékenysége, valamint a növekedés közötti összefüggés 579
Rendezvények, előadások:
Pántos György: A talajmikrobiológiai kutatás helyzete és szerepe a talaj termékenységének fenntartásában és fokozásában 597
Hozzászólások:
Manninger Ernő 612
Galgóczy Béla 616
Szelényi Ferenc 618
Misusztin, É. N.: A növényi maradványok mint a talajtermékenység képzésének
tényezői 623
Domsch, K. H.: A talajmikrobák és a peszticidek kölcsönhatása 637
Ubrizsy Gábor: Istvánffi Gyula, a mikologus és fitopatologus 649
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
×
1
2
3
Regisztráció
×
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Mehet
×
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.