1.067.317

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Agrártermékeink versenyképessége a kibővült európai piacon/Az élelmiszeripar exportja, versenyképességének infrastrukturális és marketing feltételei

2. sz. melléklet

Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az Európai Unióhoz való csatlakozás várható előnyei és hátrányai nagymértékben fognak múlni a kialkudott pénzügyi, kereskedelmi és szakmai pozíciókon. A tárgyalások mozgásterét az9onban - s... Tovább

Előszó

Az Európai Unióhoz való csatlakozás várható előnyei és hátrányai nagymértékben fognak múlni a kialkudott pénzügyi, kereskedelmi és szakmai pozíciókon. A tárgyalások mozgásterét az9onban - s valójában a végeredményét is - alapvetően főbb ágazataink versenyképessége dönti el. Természetesen nem a mai versenyképesség, hanem az, amely a csatlakozás nem távoli időpontjára részben a mai folyamatok továbbéléseként, másrészt pedig a tudatos szervező és orientáló munka hatására kialakul.
A versenyképesség vizsgálta tehát nemcsak azt a célt szolgálja, hogy ágazataink állapotáról egzakt képünk legyen, hanem azt is, hogy hozzájáruljunk a versenyesélyek javítását elősegítő teendők meghatározásához. Vissza

Tartalom

Agrártermékeink versenyképessége a kibővült európai piacon

Bevezető 5
összefoglaló 7
a költség- és JÖVEDELEMSZÁMÍTÁS alkalmazott módszere 13
I. A gabonaágazat versenyhelyzetének néhány jellemzője 17
Tendenciák és összefüggések az inputárak változásában 21
Várható változások a gabonafélék áralakulásában 23
Az exporttámogatás változásának hatása az ágazatra 27
Az importvédelem változásának várható hatása 27
Az Európai Unió belső piacszabályozásának hatása a gabonafélék
gazdasági pozíciójára 28
A gabonaágazat helyzete egy azonnali EU-csatlakozás esetén 29
II. az ipari növények és a méz versenyhelyzetének néhány jellemzője 32
1. A számítások módszere 32
Ágazati jellemzők 32
2. Olajnövények 35
2.1. Napraforgómag értékesítési ártendenciák 35
2.2. A napraforgómag termelés jövedelmezősége, 1998. évi csatlakozást feltételezve 37
2.3. Repcemag értékesítési ártendenciák 42
2.4. A repcemag termesztés jövedelmezősége, 1998. évi csatlakozást feltételezve 44
2.5. Exporttámogatás és importvédelem az olajnövény ágazatban 47
3. Cukorrépa-termelés 48
3.1. Cukorrépa értékesítési ártendenciák 48
3.2. A cukorrépa-termesztés jövedelmezősége, 1998. évi EU csatlakozást
feltételezve 52
3.3 Exporttámogatás és importvédelem a cukorrépa ágazatban 59
4. Burgonyatermelés 60
4.1. Étkezési burgonya értékesítési ártendenciák 60
4.2. A burgonyatermelés jövedelmezősége 1998. évi EU csatlakozást feltételezve 62
4.3. Exporttámogatás és importvédelem a burgonya ágazatban 65
5. Méztermelés 66
5.11 Méz értékesítési ártendenciák 66
5.2. A méztermelés jövedelmezősége 1998. évi csatlakozást feltételezve 68
5.3. Exporttámogatás és importvédelem a méztermelésben 71
UI. A FŐBB ÁLLATTENYÉSZTÉSI ÁGAZATOK VERSENYHELYZETÉNEK
NÉHÁNY JELLEMZŐJE 73
1. A tejágazat versenyhelyzetének néhány jellemzője 73
Tendenciák és összefüggések az inputárak változásában 77
Ártendenciák és várható változások a tej áralakulásában 78
Az exporttámogatás változásának hatása az ágazatra 81
Az importvédelem változásának várható hatása 82
Az Európai Unió belső piacszabályozásának hatása a tejágazat
gazdasági pozíciójára 83
A tejágazat helyzete azonnali EU-csatlakozás esetén 85
2. A vágómarha- és marhahústermelés versenyhelyzetének néhány jellemzője 89
Tendenciák és összefüggések az inputárak változásában 92
Ártendenciák és várható változások a vágómarha áralakulásában 93
Az exporttámogatás változásának hatása az ágazatra 93
Az importvédelem változásának várható hatása 94
Az Európai Unió piacszabályozásának fő vonásai 94
A vágómarha ágazat helyzete azonnali EU-csatlakozás esetén 97
3. A sertéságazat versenyhelyzetének néhány jellemzője 100
Ártendenciák és várható változások a sertéságazatban 105
Tendenciák és összefüggések az inputárak változásában 108
Az exporttámogatás változásának hatása az ágazatra 111
Az importvédelem változásának várható hatása 113
Az Európai Unió belső piacszabályozásának hatása a sertéságazat gazdasági pozíciójára 116
A sertéságazat helyzete azonnali EU-csatlakozás esetén 117
4. A baromfiágazat versenyhelyzetének néhány jellemzője 120
Tendenciák és összefüggések az inputárak változásában
125
Ártendenciák és várható, változások a baromfi áralakulásában 126
Az exporttámogatás változásának hatása az ágazatra 128
Az importvédelem változásának várható hatása 130
Az Európai Unió belső piacszabályozásának hatása a baromfiágazat
gazdasági pozíciójára 131
A baromfiágazat helyzete azonnali EU-csatlakozás esetén 131
5. A juhászat versenyhelyzetének néhány jellemzője 135
Tendenciák és összefüggések az inputárak változásában 139
Ártendenciák és várható változások a juhtermékek áralakulásában 139
Az exporttámogatás változásának hatása az ágazatra 140
Az importvédelem változásának várható hatása 141
Az Európai Unió belső piacszabályozásának hatása a juhászat
gazdasági pozíciójára 141
A juhászat helyzete azonnali EU-csatlakozás esetén 143
IV. A KERTÉSZETI ÁGAZATOK VERSENYHELYZETÉNEK NÉHÁNY
JELLEMZŐJE 146
1. A kertészeti ágazatok versenyhelyzete 146
2. Az Európai Unió kertészeti termelése 149
3. Költségszámítás a kertészeti ágazatoknál 151
4. A hozamok 151
5. A költség-jövedelem alakulása 153
6. Ártendenciák és várható változások a kertészeti ágazatok áralakulásában 156
6.1. Ártendenciák a gyümölcs ágazatban 156
6.2. Ártendenciák a kiemelt zöldségféléknél 158
6.3. Ártendenciák a szőlő-bor ágazatban 159
7. Az exporttámogatás változásának hatása az ágazatra 161
8. Az importvédelem változásának várható hatása 163
9. Az Európai Unió belső piacszabályozásának hatása a kertészeti termékek
gazdasági pozíciójára 164
10. A kertészeti ágazatok helyzete egy azonnali EU-csatlakozás esetén 166
Mellékletek 1-74

Az élelmiszeripar exportja, versenyképességének infrastrukturális és marketing feltételei
Tartalomjegyzék 3
Bevezető 4
Összefoglaló 6
Gabona és gabona alapú készítmények 9
Növényolaj 22
Cukor 32
Friss és feldolgozott zöldség és gyümölcs 41
Bor 66
Üdítőital-ipar 71
Dohányipar 74
Édesipar 77
Húsipar 83
Tejtermékek 106
Méz 118
Forrásmunkák jegyzéke 126
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem