1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Agrárgazdasági élelmiszer-előállító üzem

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Agroinform Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 702 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A jelenlegi hazai viszonyok között, az új gazdasági struktúra kialakítása során, előtérbe kerül: a vállalkozóvá válás, az alapanyagok feldolgozottsági fokának növelése, nagyobb hozzáadott értékű termék előállítása, nagyobb jövedelem és haszon elérése céljából. E folyamat keretében a nagyvállalatok mellett egyes területek regionális igényeinek kielégítése vagy speciális tájjellegű termékek előállítása céljából nő a kis- és középméretű (családi) vállalkozások száma is. E tevékenység színtere az élelmiszer-előállító (feldolgozó) üzem, melynek tervezése, létesítése, üzemeltetése és fejlesztése nem egyszerű feladat.
Az agrárgazdasági élelmiszer-előállítás a növényi eredetű nyersanyagok betakarítását követően, illetve az állatok vágásával kezdődik. Színhelye általánosan megfogalmazva: az agrárgazdasági élelmiszer-előállító hely vagy más néven élelmiszer-előállító hely vagy más néven élelmiszer-előállító üzem. Egy üzem tervezése, megvalósítása és fejlesztése összetett műszaki-gazdasági... Tovább

Fülszöveg

A jelenlegi hazai viszonyok között, az új gazdasági struktúra kialakítása során, előtérbe kerül: a vállalkozóvá válás, az alapanyagok feldolgozottsági fokának növelése, nagyobb hozzáadott értékű termék előállítása, nagyobb jövedelem és haszon elérése céljából. E folyamat keretében a nagyvállalatok mellett egyes területek regionális igényeinek kielégítése vagy speciális tájjellegű termékek előállítása céljából nő a kis- és középméretű (családi) vállalkozások száma is. E tevékenység színtere az élelmiszer-előállító (feldolgozó) üzem, melynek tervezése, létesítése, üzemeltetése és fejlesztése nem egyszerű feladat.
Az agrárgazdasági élelmiszer-előállítás a növényi eredetű nyersanyagok betakarítását követően, illetve az állatok vágásával kezdődik. Színhelye általánosan megfogalmazva: az agrárgazdasági élelmiszer-előállító hely vagy más néven élelmiszer-előállító hely vagy más néven élelmiszer-előállító üzem. Egy üzem tervezése, megvalósítása és fejlesztése összetett műszaki-gazdasági feladat, amely sokféle szakember tartós és összehangolt munkáját követeli meg.
Jelen tankönyv célja: átfogó, mindeddig hiányzó, tananyagot biztosítson az agrár-felsőoktatás részére, amely megismerteti a hallgatókat az élelmiszer-előállító üzem tervezésének, kivitelezésének és használatbavételének, fejlesztésének valamint esetleges felszámolásának menetével, továbbá e folyamat irányításához és a benne történő közreműködéshez szükséges ismeretek és dokumentumok sokféleségével. Fő céljának azt tekinti, hogy a szakirányú képzés biztosította tudásra építve, megismertesse a hallgatókat a gyártási folyamatok megvalósításának lépéseivel, azok jogi, műszaki és (köz-) gazdasági alapfogalmaival, feltételeivel, követelményeivel és dokumentumaival. A tankönyv hasznos ismereteket nyújt a vállalkozók részére is, lehetővé téve céljaik megvalósíthatóságának megítélését, a megvalósítás folyamatának és nehézségeinek felmérését.
A szerzők a témakört tekintve hazai és nemzetközi kutatási+fejlesztési programban vettek és vesznek részt, továbbá az EU-országok számos egyetemével állnak oktatási-kutatási együttműködésben, illetve folyamatosan publikálnak a témakörben. A tankönyv a szerzők oktató-kutató, valamint gyakorlati fejlesztő, tervező és szaktanácsadó munkájára, továbbá a hazai és a nemzetközi szakirodalom anyagára épül.
A könyvet a tanuló ifjúság mellett az élelmiszeripari beruházással foglalkozó gyakorlati szakembereknek, továbbá a jelen és a jövő vállalkozóinak a figyelmébe is ajánljuk. Vissza

Tartalom

Bevezetés7
Az üzem tervezése9
Az élelmiszer-előállító üzem létesítésének jogi, műszaki és gazdasági feltételei9
Az élelmiszer-előállító üzem alapfogalmai9
Az élelmiszer-előállító üzem tervezésének menete11
Az élelmiszer-előállító üzem létesítésének és működtetésének jogi feltételei14
Az élelmiszer-előállítás biztonsági, minőségi és környezeti feltétele33
Az élelmiszer-előálító hely létesítésének műszaki feltételei46
Az élelmiszer-előállító hely létesítésének gazdaságossági feltételei51
Az élelmiszer-előállító üzem tervezésének alapismeretei69
Az élelmiszer-előállítás anyagai és termékei69
Az élelmiszer-előállítás folyamata81
Az élelmiszer-előállítás higiéniája85
Az élelmiszer-előállítás energiafogyasztása110
Az élelmiszer-előállítás információs rendszere115
Az élelmiszer-előállítás munkaerő-gazdálkodása122
Az élelmiszer-előállítás építészete133
Az élelmiszer-előállítás munkabiztonsága és ergonómiája139
Az élelmiszer-előállítás környezetvédelem158
Az élelmiszer-előállítás technológiai tervezése167
A technológiai tervezés jellemzői167
Az élelmiszer-előállítás anyagforgalma175
Az élelmiszer-előállítás gépesítése. Gépspecifikáció183
Az élelmiszer-előállítás energiaforgalma185
Az élelmiszer-előállítás szabályozási folyamatai201
Az élelmiszer-előállítás munkaerő-szükséglete213
Az élelmiszer-előállítás technológiai tervdokumentációja214
Szakági tervek231
Építészeti tervezés, építészeti és telepítési tervek231
Épületgépészeti tervezés és tervek247
Elektromos tervezés és tervek308
A beruházás gazdaságossági elemzése333
Üzleti terv333
A beruházási költségvetése337
A beruházásgazdaságossági elemzés alapjai344
Az üzem kivitelezése és használatbavétele359
Az üzem létesítésének résztvevői359
Versenyeztetés361
Szerződéskötés366
Kivitelezés372
Üzembe helyezés382
Az üzem fejlesztése393
A fejlesztési (beruházási) filozófia alapfogalmai393
A termékszerkezet fejlesztése396
A termékszerkezet fejlesztésének általános gazdaságpolitikai elvei397
A vállalkozás termékszerkezetének korszerűsítése401
A termékösszetétel üzemi szintű, rövid távú optimalizálása418
Az életgörbék elmélete421
Az üzem bezárása437
Válságmenedzselés a vállalkozásban437
Vagyonértékelés449
A vállalkozás vagyona, a vagyonelemek450
A vagyonértékelés célja és a vagyonértékelő457
A vagyonértékelés folyamata és módszerei458
Vállalatértékelés, üzletértékelés466
Agrárgazdasági üzemek471
Gabona- és malomipari üzem472
Zöldség-gyümölcs előkészítő és hűtőtároló üzem539
Állatvágó- és húsfeldolgozó üzem570
Tejfeldolgozó üzem619
Irodalom680
Mellékletek689
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem