Előszó
A pezsgő
E szót hallván a világ nagy részén az emberek képzeletében egy misztikus ital jelenik meg, amelynek legendája valóban egyedülálló.
Az az ember, aki elsőként készítette a «pezsgő...
Tovább
Előszó
A pezsgő
E szót hallván a világ nagy részén az emberek képzeletében egy misztikus ital jelenik meg, amelynek legendája valóban egyedülálló.
Az az ember, aki elsőként készítette a «pezsgő champagne»-i bort, Dom Pérignon volt (1639-1715), a Hautvillers-i bencés apátság kincstárnoka és pincemestere.
A champagne-i borokkal való kereskedelem igazából a 18. században kezdődött el, amikorra a szénsavasítás eljárásában már tökéletesen járatosak voltak, és a palackok elég erősek voltak ahhoz, hogy a korábban igen jelentős mértékű törési arány csökkenjen. A champagne-i borok (pezsgő) sikerein felbuzdulva a világ összes szőlőbortermelő országa elkezdte a bor pezsgősítését.
Ahogy a technika fejlődött, úgy fejlődött és modernizálódott a pezsgőgyártás. A klasszikus palack erjesztés mellett kialakult a nagy nyomásálló acéltankokban való gyártás is. Ma a világ pezsgőgyártásának zömét ez teszi ki, amely nem jelenti azt, hogy ez minőségben értéktelenebb.
A magyar borászat a múlt század végén kezdte el a pezsgőgyártást, amely a legutóbbi 15 évben fejlődött hatalmasat. Ez teljesen szinkronban volt a világtendenciával is.
Az állami gazdaságok felismerve a lehetőséget, alakították ki korszerű pezsgőüzemeiket, amelyekben a klasszikus és modern eljárások egyaránt megtalálhatók.
Az etalon most is a «Champagne-i bor» (pezsgő), amelyet szem előtt tartva vigyázunk arra, hogy az alapborok kifogástalan minőségűek legyenek, azok áterjesztésével megfelelő érlelési idő után kerüljenek pezsgőink a tisztelt fogyasztóhoz.
Vissza