Kiadó: | Medicina Könyvkiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Vászon |
Oldalszám: | 222 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 15 cm |
ISBN: | 963-241-450-0 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér fotókkal illusztrálva. |
Előszó | 3 |
Első fejezet | 7 |
Az aerob spórás baktériumok biológiája | 7 |
Kulturális és morfológiai sajátságai | 7 |
Spóraképzés | 25 |
Élettani sajátságaik | 31 |
Az aminosavak felhasználásának sajátosságai | 38 |
Változékonyság | 43 |
Második fejezet | 59 |
Az aerob spórás baktériumok rendszertana | 59 |
A Bacillus genusba tartozó baktériumok rendszerezésésnek elvei | 59 |
Izolálási és identifikálási módszerek | 79 |
Harmadik fejezet | 96 |
Az aerob spórás baktériumok elterjedése | 96 |
A Bacillus genus baktériumainak elterjedése a környezetben | 96 |
Az élelmiszerekből kimutatható bacilusok | 99 |
Az emberi és állati szervezetben előforduló aerob spórás baktériumok | 103 |
Negyedik fejezet | 112 |
Az aerob spórás baktériumok szerepe az ember és az állatok patológiájában | 112 |
A Bacillus genus baktériumai által okozott betegségek | 112 |
A Bacillus genus baktériumainak patogenitási faktorai | 134 |
Ötödik fejezet | 157 |
Az aerob spórás baktériumok által termelt bioaktív anyagok | 157 |
A Bacillus genus baktériumai által termelt antibiotikumok | 157 |
Enzimek, aminosavak és más bioaktív anyagok szintézise | 189 |
Az entomocid metabolitok termelése | 205 |
Hatodik fejezet | 212 |
A Bacillus genus élő tenyészetei alkalmazásának tapasztalatai és perspektívái | 212 |
Befejezés | 220 |