1.062.071

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A zöldségtermesztő mester könyve

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház Zrt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 228 oldal
Sorozatcím: Mestergazda könyvek
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 978-963-9736-06-1
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A zöldségnövények intenzív művelést kívánó, nyersen vagy feldolgozva fogyasztható, nagy biológiai értékű, sok vitamint, ásványi sót, íz- és zamatanyagokat tartalmazó növények. Fontos táplálékok! Újabb kutatások szerint, több mint táplálékok! Kellő mértékű, választékos, folyamatos fogyasztásuk fokozza az egészségmegőrzést. Kár lenne őket táplálék-kiegészítőkkel (tablettákkal, cseppekkel, ivóemulziókkal stb.) helyettesíteni. Ezek pótcselekvések. Fogyasszuk természetes formában táplálékainkat!
Könyvünk a fogalmi meghatározástól kezdve ismerteti a zöldségnövények származását, botanikai jellemzőit, táplálkozási, népgazdasági jelentőségét. Kitér az élettani alapok ismertetésére, a talajigényre, a termesztéstechnikai munkák ismertetésére (talajművelés, öntözés, vetésforgó, szaporítás, ápolási munkák, betakarítás, tárolás stb.), majd részletesen ismerteti az egyes zöldségfajok legfontosabb termesztési útmutatóit.
Aki termeszteni akar, méltán támaszkodhat a könyvben leírt ismeretekre,... Tovább

Fülszöveg

A zöldségnövények intenzív művelést kívánó, nyersen vagy feldolgozva fogyasztható, nagy biológiai értékű, sok vitamint, ásványi sót, íz- és zamatanyagokat tartalmazó növények. Fontos táplálékok! Újabb kutatások szerint, több mint táplálékok! Kellő mértékű, választékos, folyamatos fogyasztásuk fokozza az egészségmegőrzést. Kár lenne őket táplálék-kiegészítőkkel (tablettákkal, cseppekkel, ivóemulziókkal stb.) helyettesíteni. Ezek pótcselekvések. Fogyasszuk természetes formában táplálékainkat!
Könyvünk a fogalmi meghatározástól kezdve ismerteti a zöldségnövények származását, botanikai jellemzőit, táplálkozási, népgazdasági jelentőségét. Kitér az élettani alapok ismertetésére, a talajigényre, a termesztéstechnikai munkák ismertetésére (talajművelés, öntözés, vetésforgó, szaporítás, ápolási munkák, betakarítás, tárolás stb.), majd részletesen ismerteti az egyes zöldségfajok legfontosabb termesztési útmutatóit.
Aki termeszteni akar, méltán támaszkodhat a könyvben leírt ismeretekre, tanácsokra. Használják minél többen gazdasági helyzetük javítására, egészségük megóvása érdekében. Vissza

Tartalom

Előszó 5
A zöldségnövény fogalma, jelentősége, botanikai jellemzői 6
A zöldségnövény fogalma 5
Táplálkozási jelentősége 5
Nemzetgazdasági jelentősége 9
Fontosabb zöldségfajok rendszertani helye 10
A haszonnövények morfológiai jellemzése 11
A hajtás és hajtásrendszer 12
A hajtás kialakulása 12
A levél 13
A mag és a termés 15
A zöldségnövények származása és környezeti igényei 16
Környezeti igények 17
Fényigény 17
Hőmérséklet 20
Vízigény 22
Tápanyagigény 24
Talajigény, szántóföldi termőhelyek 26
I. számú szántóföldi termőhely (csernozjom) 27
II. számú szántóföldi termőhely (barna erdőtalajok) 27
III. számú szántóföldi termőhely (kötött réti talajok) 28
IV. számú szántóföldi termőhely (laza talajok) 28
V. számú szántóföldi termőhely (szikesek) 29
VI. számú szántóföldi termőhely (sekély termőrétegű, erodált, lejtős talajok) 29
Termesztéstechnikai munkák 30
Trágyás 30
A trágyaféleség kiválasztása 30
Trágyaadag nagyságának megválasztása 33
A trágyázás időpontja 36
Talajművelés 37
Alaptalaj-művelés (A) 39
Vetés előtti talajelőkészítő rendszer (V.) 40
Növényápoló talajművelés (N) 41
Vetésforgó, növényváltás 41
Vetésforgó-szerkesztés menete 45
Öntözés 48
Öntözési módok a zöldségtermesztésben 48
Öntözési célok a zöldségtermesztésben 50
Az öntözés időpontja 52
Öntözővíz mennyisége, öntözési norma 52
Idénynorma 53
Öntözési forduló 53
Az öntözővíz tulajdonságai és forrásai 53
Fontosabb vízforrások 55
Zöldségnövények szaporítása 56
A vetőmag 57
Szaporítóanyag vetés előtti kezelése 59
A tenyészterület 60
Vetés 61
A vetőmagmennyiség kiszámítása 61
Magvetés módja 64
Palántanevelés 65
A magvetés időpontja 66
Vetőmagigény 68
Palánták tápkockaföld igénye 69
A palánták ápolási munkái 70
Termesztőlétesítmények 72
Növényház 72
Műanyaggal borított berendezések 74
Nagy légterű fóliás létesítmények (fóliasátor, fóliaház) 76
Kis légterű fóliás létesítmények (fóliaágy, fóliaalagút) 77
Palántanevelő ágyak 79
Ápolási munkák 82
Okotechnikai eljárások 82
Fitotechnikai eljárások 84
Zöldségfélék betakarítása 88
Szedés, aratás 88
Az érettség fogalma 89
A betakarítás idejét meghatározó tényezők 89
A termés mennyisége, minősége és betakarítás időpontjának összefüggése 91
A szedések gyakorisága 91
Betakarítási módok 92
A zöldségfélék árukezelése, feldolgozása, tárolása 93
A termények előkészítésre értékesítésre 93
Előfeldolgozás, lényerés 97
Egyszerű tartósítási eljárások 97
Tárolás 99
A tárolás eredményességét meghatározó tényezők 100
A termények előkészítése tárolásra 103
Tárolóhelyek előkészítése és fertőtlenítése 104
Szállító és csomagoló eszközök előkészítése, csírátlanítása 104
Tárolási módok 104
Tárolás szabad földön 105
Tárolás egyszerű létesítményekben 107
Tárolás korszerű létesítményekben 108
Zöldségfélék részletes bemutatása 110
Burgonyafélék 110
Paradicsom 110
Paprika 115
Fűszerpaprika 120
Tojásgyümölcs 124
Korai burgonya 125
Kabakosok 129
Görögdinnye 129
Sárgadinnye 134
Uborka 138
Spárgatök 143
Cukkini 144
Csillagtök 144
Laskatök 145
Sütőtök 145
Hüvelyesek 146
Zöldborsó 146
Bokorbab 152
Karósbab 154
Földimogyoró 155
Csemegekukorica 156
Káposztafélék 159
Fejes káposzta 159
Kelkáposzta 162
Karalábé 164
Karfiol 166
Brokkoli 168
Bimbós kel 169
Kínai kel 170
Gyökérzöldség-növények 172
Petrezselyem 172
Sárgarépa 174
Pasztinák 178
Gumós zeller 179
Retek 182
Cékla 184
Feketegyökér 186
Torma 186
Hagymafélék 188
Vöröshagyma 188
Fokhagyma 193
Póréhagyma 195
Metélőhagyma 196
Téli sarjadékhagyma 198
Levélzöldségfélék 198
Fejes saláta 198
Endíviasaláta 202
Cikóriasaláta 204
Spenót 206
Sóska 207
Spárga 209
Termesztett gombák 214
Csiperkegomba 215
Laskagomba 215
Irodalomjegyzék 223
Tartalomjegyzék 225

Dr. Nagy József

Dr. Nagy József műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Dr. Nagy József könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem