1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A zöldségtermelés szervezése és gazdaságossága

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 268 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-232-291-6
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A könyv első kiadása 1979-ben, kiadónk gondozásában jelent meg. Azóta a zöldségtermelés szervezeti módszerei, a nagy- és kisüzemi termelés arányai változtak, bővült a termelt fajok köre, nőtt a szakágazat népgazdasági jelentősége. Ezért is jelölte ki a MÉM Szakoktatási és Kutatási Főosztálya egyetemi tankönyvnek a kötetet.
Szerkezeti felépítését tekintve az anyag a következő hét fejezetre tagolódik:
1. Zöldségtermelésünk helyzete és népgazdasági jelentősége
2. A zöldségtermelés vállalati, ökonómiai és szervezési alapjai
3. A háztáji és a kisegítő gazdasági termelés szervezése
4. Kooperációs szervezetek
5. A szabadföldi zöldségtermelés részletes szervezése és ökonómiai jellemzői
6. A hajtatott zöldség termelésének szervezése
7. Tárolás és forgalmazás
A könyv hasznosan szolgálhatja majd az egyetemi oktatás céljait, de a zöldségtermesztés ökonómiája iránt érdeklődő termelő szakemberek igényeit is kielégítheti.

Tartalom

Zöldségtermelésünk helyzete és népgazdasági jelentősége (Vig Péterné)7
Az ágazat szerepe a népgazdasági és mezőgazdasági termelésben7
Az elsődleges zöldségfelhasználás8
A lakosság frisszöldség-fogyasztása8
A tartósítóipar zöldségfelvásárlása11
Export és import12
Zöldségtermelésünk fejlődése14
A termelés volumene14
A termelés színvonala19
Táj- és üzemi koncentráció22
Szektorarányok, üzemtípus szerinti megoszlás25
A zöldségtermelés vállalati, ökonómiai és szervezési alapjai (Rédai István)29
A vállalati magatartás és döntés tényezői (Zsitvay Attila)29
A zöldségtermesztés ágazati rendszere32
Művelésmódok és üzemtípusok32
Az ágazatok szerkezete és kapcsolatai35
A zöldségtermesztés mint rendszer termelési folyamatának általános szerkezete (Rédai István)37
Az ágazati méret, a szakosodás és a termelési szerkezet meghatározása38
Az optimális és a maximális ágazati méret38
A szakosodás40
Számítások a zöldségágazatok megválasztására és társítására42
Ágazatszerkesztés lineáris programozással47
A háztáji és a kisegítő gazdasági termelés szervezése (Rédai István)52
A háztáji és a kisegítő gazdaságok fogalmi meghatározása, azonos és eltérő vonásaik52
Szerepük, jelentőségük a zöldségtermesztésben53
A kistermelés nagyüzemi integrációja55
Kooperációs szervezetk (Vig Péterné)57
Területi változások58
Termés és árbevétel59
Szervezet, kapcsolati formák60
Szolgáltatások, kötelezettségek60
A szabadföldi zöldségtermelés részletes szervezése és ökonómiai jellemzői (Vig Péterné)61
A szántóföldi zöldségtermesztés technológiai tervezése és főbb folyamatainak szervezése (Rédai István)62
A technológiák kialakításának alapjai63
Talaj-előkészítés (Kolozsvári Béla)65
Tápanyagellátás (Kolozsvári Béla)72
Vetés (Vig Péterné)75
Növényvédelem (Rédai István)77
Öntözés (Rédai István)81
A betakarítás általános szervezési kérdései (Vig Péterné)98
A főbb ágazatok termelésszervezése és gazdaságtana100
Zöldborsó (Vig Péterné)100
Zöldbab (Vig Péterné)111
Paradicsom (Vig Péterné)121
Étkezési paprika (Erdész Ferencné)132
Fűszerpaprika (Erdész Ferencné)149
Görög- és sárgadinnye-termesztés (Erdész Ferencné)162
Spárgatök (Erdész Ferencné)173
Uborka (Vig Péterné)175
Vöröshagyma-termesztés (Kolozsvári Béla)181
Dughagymatermesztés (Kolozsvári Béla)194
Fokhagymatermesztés (Kolozsvári Béla)194
Sárgarépa-termesztés (Kolozsvári Béla)195
Petrezselyemtermesztés (Kolozsvári Béla)208
Pasztináktermesztés (Kolozsvári Béla)209
Zellertermesztés (Kolozsvári Béla)209
A fejes káposzta termesztése (Kolozsvári Béla)209
Egyéb káposztafélék termesztése215
A hajtatott zöldség termelésének szervezése (Cs.-né Winkler Katalin - Lóczi János)217
Az ágazat szerepe a népgazdaságban220
Terület, termelési érték220
Külkereskedelem220
Hajtatóberendezések221
A hajtatóberendezések típusai222
A hajtatófelületek beruházásigénye223
Hasznosítási rendszerek225
A hajtatófelületek üzemmérete228
A hajtatás gazdaságossága228
Tárolás és forgalmazás (Rédai István)250
Tárolás250
Forgalmazás254
A forgalmazás termelő- (vállalati) ágazati összefüggései258
A zöldségfélék csomagolása, kiszerelése259
Irodalom263
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem