1.066.444

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A zöldségtermelés szervezése

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 236 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN: 963-230-092-0
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A zöldségtermesztés népgazdasági jelentősége igen nagy, ugyanakkor a mezőgazdaság más ágazataival szemben számos sajátosság is jellemzi.
Jelentőségét elsősorban az élelmezésben betöltött növekvő... Tovább

Előszó

A zöldségtermesztés népgazdasági jelentősége igen nagy, ugyanakkor a mezőgazdaság más ágazataival szemben számos sajátosság is jellemzi.
Jelentőségét elsősorban az élelmezésben betöltött növekvő szerepe magyarázza. Az életszínvonal fejlődése magával hozza a fogyasztási szokások lassú változását. Növekszik a vitaminokban, ásványi sókban és más, a szervezet számára nélkülözhetetlen, szerves anyagokban gazdag zöldségnövények kereslete.
Bár hazánkban a zöldségfogyasztás mindig tekintélyes volt, a reális igények alapján számolnunk kell további ütemes növekedésével. Ez tükröződik jelenlegi ötéves tervünkben és a népgazdaság távlati fejlesztési előirányzataiban is, amelyekben a fogyasztás évi 1,5-2 %-os emelkedését s különösen a tartósított zöldségek növekvő fogyasztását tervezzük. Vissza

Tartalom

Előszó7
Bevezetés9
Zöldségszükséglet és -termelés11
Szükségletek és kielégítésük11
A lakosság zöldségszükséglete és fogyasztása11
A feldolgozó ipar zöldségigénye és felhasználása14
Külkereskedelmi forgalom15
A termelés és szervezeti rendszere16
A termelés és megosz lása művelési áganként16
A szántóföldi zöldségtermesztés mérete és szerkezete18
Szektoronkénti és terület szerinti megoszlás23
A termelés színvonala25
A háztáji és kisegítő gazdaságok termelésének szervezése28
Zöldségtermelési rendszerek30
A zöldségtermelés vállalati, ökonómiai és szervezési alapjai37
A vállalati magatartás és döntés tényezői37
A zöldségtermesztés ágazati rendszere41
Művelésmódok és üzemtípusok41
Az ágazatok szerkezete és kapcsolatai43
Számítások a zöldségágazatok megválasztására és társítására45
Az ágazati méret, a szakosodás és a termelési szerkezet meghatározása55
A minimális, az optimális és a maximális ágazati méret55
A szakosodás56
A nagyüzemi szántóföldi zöldségtermesztés technológiai tervezése és főbb folyamatainak szervezése59
A technológiák kialakításának alapjai59
A nagyüzemi zöldségtermesztés változatai61
Technológiai rendszerek, modelltechnológiák a fontosabb zöldségtermesztési ágazatoknál64
Zöldborsótermesztés66
Zöldbabtermesztés74
Paradicsomtermesztés81
Zöldpaprika-termesztés96
Fűszerpaprika-termesztés112
Vöröshagyma-termesztés122
Sárgarépa-termesztés140
Uborkatermesztés147
Görögdinnye-termesztés154
A termelési és szolgáltatási folyamatok szervezése161
Talaj-előkészítés161
Trágyázás162
Vetés, palántázás166
Növényvédelem177
Öntözés182
Betakarítás192
Forgalmazás201
Tárolás204
A termesztés jövedelmezősége209
A hajtatott zöldség termesztésének szervezése219
Hajtatóberendezések és üzemnagyság219
Hasznosítási rendszerek221
Gazdaságosság, jövedelmezőség222
A magtermelés szervezése és gazdaságossága227
A zöldségmagtermelés helyzete227
A zöldségmagtermelés szervezése231
A zöldségmagtermelés jövedelemviszonyai232
Irodalomjegyzék235
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem