1.061.872

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A zöldségtermelés szabványainak ismertetése

Szerző
Grafikus
Lektor
Budapest
Kiadó: Nyomtatványellátó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 184 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 500 példányban. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A zöldség- és főzelékfélék igen fontos szerepet töltenek be életünkben. Úgyszólván minden nap ott találjuk őket valamilyen formában asztalunkon. Külföldön is igen keresett több zöldség- és... Tovább

Előszó

A zöldség- és főzelékfélék igen fontos szerepet töltenek be életünkben. Úgyszólván minden nap ott találjuk őket valamilyen formában asztalunkon. Külföldön is igen keresett több zöldség- és főzelékfélénk, ezért jelentős exportunk van belőlük. Dolgozó népünk élelmezésében beállott változások eredményeképpen a fogyasztás a háború előtti időhöz viszonyítva mindjobban növekszik. Nemcsak az érés idején fogyasztják, hanem az év minden szakában, a legkülönfélébb tartósított formában kerülnek a dolgozók asztalára. Vannak termények, amelyek a tél folyamán is - gondos tárolás mellett - az eredeti íz és zamat megtartásával eredeti állapotukban fogyaszthatók. Ez a lehetőség nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a dolgozók vitaminszükségletüket az év bármely szakában részben zöldséggel elégítik ki. Az életszínvonal emelkedésével az igények nemcsak a nyers zöldség- és főzelékfélékkel (továbbiakban főzelékfélék) szemben emelkednek, hanem a raktározott vagy tartósított termékkel szemben is. A fogyasztó úgy a nyersterméktől, mint az iparilag előállított terméktől harmonikus ízt, helyes összetételt és biológiai értéket kíván meg. Hazánk természeti adottságai lehetővé teszik a kifogástalan ízű és zamatú, gazdag vitamintartalmú főzelékfélék termelését.
Amíg a főzelékféle a kertből vagy a szántóföldről a fogyasztó asztalára eljut, igen sok károsodásnak van kitéve. A romlási veszélyt a termelés, szedés, csomagolás, szállítás és tárolás alatt gondos és lelkiismeretes munkával el lehet hárítani. Ehhez igen hasznos segítséget nyújtanak a szabványok, amelyek a szükséges műszaki előírásokat tartalmazzák.
A terményt a leszedéstől kezdve mindaddig, amíg a fogyasztóhoz eljut, bizonyos szabályok szerint kell kezelni. A minőséget befolyásoló tényezőket a világpiacra főzelékféléket termelő országok nemcsak felismerték, hanem rendelkezéseket is foganatosítottak és a műszaki előírásokat szabványokba foglalták, a minőség biztosítása érdekében. Vissza

Tartalom

Bevezetés 7
I. Fejezet. Minőségi tényezők, minőség biztosítása és vizsgálata 11
1. A minőséget megszabó tényezők 11
Minőségi tényezők 12
A minősítés elvei 12
A minőséget megszabó tényezők a szabványokban 14
2. Alikor és hogyan kell a szedést, a betakarítást elvégezni 16
Zöldségfélék érési fokozatainak és optimális szedési idejének
megállapítása 17
Burgonya érési fokozatának és szedési idejének megállapítása 30
3. Csomagolás. Szállítás. Tárolás 30
Csomagolás 30
Gyümölcsösrekesz 32
Gyümölcsösláda 33
Hűtőházi rekesz 34
Nádbetétes zöldségesláda 35
Zöldség- és főzelékfélék csomagolása 35
Gomba csomagolása 40
Szállítás 40
Zöldség- és főzelékfélék szállítása 40
Burgonya szállítása 42
Gomba szállítása 43
Tárolás 44
Burgonya téli tárolása 44
Főzelékfélék tárolása 51
4. Mintavétel és vizsgálat 52
Mintavétel 52
Vizsgálat 63
II. Fejezet. Zöldség- és főzelékfélék minősítése 77
1. Hüvelyesek
Zöldborsó 77
Étkezési borsó 80
Hüvelyes bab 81
Étkezési bab 83
Lencse 86
2. Káposztafélék 87
Fejeskáposzta 87
Vöröskáposzta 89
Kelkáposzta 90
Karfiol 91
Karaláb 93
Kelbimbó 94
3. Gyökérfélék 95
Sárgarépa 95
Petrezselyem 99
Petrezselyemzöld 100
Paszternák 101
Cékla 101
Retek 103
Zeller 104
Zellerzöld 105
Feketegyökér 106
4. Bogyóstermésűek 106
Paradicsom 106
Paprika
Tojásgyümölcs 117
5. Kobakosok
Uborka 118
Tök 121
Sütőtök 122
Sárgadinnye 122
Görögdinnye 124
6. Hagymafélék 125
Zöldhagyma 126
Vöröshagyma 127
Fokhagyma 128
7. Gyök-gumósok 130
Korai étkezési burgonya 130
Étkezési burgonya 133
Ipari burgonya 139
Takarmányburgonya 139
8. Fűszer- és ízesítőnövények 140
Nyers fűszerpaprika 140
Kapor 145
Köménymag 146
Mustármag 147
Koriandermag 148
Fűszerekre vonatkozó egyéb szabványok 149
9. Levélzöldség 149
Fejes saláta 149
Paraj 150
10. Évelő 151
Torma 151
Spárga 152
Sóska 153
11. Gombák 154
Termesztett csiperke (champignon) gomba 155
Közönséges tinoru (vargánya) gomba 157
Szárított tinoru (vargánya) gomba 160
III. Fejezet. Vetőmagvak 163
IV. Fejezet. A termelőt érdeklő egyéb fontosabb szabványok 169

Járai Gyula

Járai Gyula műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Járai Gyula könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem