1.062.058

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A zöldség és a gyümölcs versenyképessége

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 199 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 963-356-207-4
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Angol nyelvű tartalomjegyzékkel.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A zöldség-gyümölcs vertikum termesztési, feldolgozási és forgalmazási kérdéseiben nagy jártassággal rendelkező szerzők különösen időszerű feladat megoldására vállalkoztak.
A magyar mezőgazdaság az... Tovább

Előszó

A zöldség-gyümölcs vertikum termesztési, feldolgozási és forgalmazási kérdéseiben nagy jártassággal rendelkező szerzők különösen időszerű feladat megoldására vállalkoztak.
A magyar mezőgazdaság az elmúlt évek során - számos ok következtében - extenzív irányba mozdult el. Ez a folyamat ellentmond annak a követelménynek, hogy az ágazat növelje részesedését a nemzetgazdaság egészének hozzáadott érték-termeléséből és segítse elő a vidék népesség megtartó szerepének erősödését.
A kertészeti ágazatok közül a zöldség- és a gyümölcstermesztés - a könyvben kiválóan megfogalmazott módon - alkalmas arra, hogy ezt a folyamatot visszafordítva az intenzív irányú növekedést segítse elő.
A zöldség-gyümölcs vertikum versenyképességének vizsgálata, a közölt eredmények egyaránt hatékonyan segítik a döntéshozatalban, a gyakorlatban, valamint a kutatásban és oktatásban dolgozókat. A munka teljes keresztmetszetét adja a zöldség-gyümölcs ágazat versenyképességét befolyásoló összetevőknek.
Magyarország társult tagsága az Európai Unióhoz sajátos, és a többi ágazattól eltérő lehetőségeket nyújt a vizsgált szektor számára. Meggyőződésünk, hogy az Európai Unió új zöldség- és gyümölcs ágazati és piacszabályozása kihívás a magyar fél számára és csak olyan ismeretek birtokában alkalmazkodhatunk sikeresen a változó piaci feltételekhez, melyeket e versenyképességet elemző könyv tartalmaz.
A magyar zöldség-gyümölcsszektor számára éppen az a magasfokú szakismeret az egyik záloga az Európai Unióhoz teljes jogú tagként történő csatlakozás utáni időszak gazdasági sikereinek. Vissza

Tartalom

Előszó3
Bevezetés13
A szektor körülhatásolása17
Néhány alapfogalom17
A vizsgált termékek köre18
Termékek és termék-előállítás, statisztikai jellemzők19
A zöldség- és gyümölcsfélék fogyasztásának szerepe az egészséges táplálkozásban19
Termesztési háttér20
A kertészeti termelés üzemi formái21
Zöldségtermesztés26
Gyümölcstermesztés29
Zöldség- és gyümölcstárolás33
Gyümölcstárolás33
Zöldségtárolás41
Ipari feldolgozás45
A zöldségfélék és gyümölcsök tartósításának alapelvei45
A tartósítóipari feldolgozás gyakorlata46
A zöldség- gyümöcs feldolgozó ipar jellemzői50
A zöldség és gyümölcsszektor fejlődésének tapasztalatai és tanulságai59
A zöldség- és gyümölcsszektor a II. világháború előtt59
A szektor fejlődése a második világháború végétől a hetvenes évtized elejéig60
A 70-es évtized elejétől felgyorsult KGST-exportbővülés hatása a vertikumra63
A makrogazdasági szabályozás torzító hatása a 70-es és 80-as években65
A KGST-piacok összeomlásának következményei66
A 80-as évek végétől kibontakozó válságjelenségek hatásmechanizmusa66
A privatizáció hatása a nyersanyagtermelésre, a feldolgozásra és az értékesítésre67
A zöldség- gyümölcsszektor gazdasági szereplőinek kitörési kísérletei és azok tanulságai73
A magyar hűtőipar példája73
A Debreceni Konzervgyár példája74
A paradicsomsűrítmény-gyártás példája75
A magyar fűszerpaprika-export példája76
A fűszerpaprika-piac76
Belföldi és exportpiacok79
A termékek belföldi fogyasztására ható főbb tényezők váltakozása79
Demográfiai tényezők79
A népesség területi megoszlása80
A lakosság jövedelmi viszonyai81
A lakosság életmódjának várható változásai83
A termékek kínálata és választéka84
A zöldség- gyümölcsszektor exportpiacai86
A külpiacok általános jellemzői86
Az EU zöldség-gyümölcspiacának szabályozása88
A világkereskedelem liberalizálásának várható hatásai a szektor szempontjából89
Néhány, a magyar áruk szempontjából fontosabb piac jellemzői90
Nemzetközi tendenciák a zöldség-gyümölcsszektorban95
Globális gazdasági-műszaki-technológiai tendenciák95
Az átalakuló fogyasztói-felhasználói igények101
Konkurenciaelemzés104
A zöldség-gyümölcsszektor szabályozásának specifikus vonásai a fejlett országokban106
Néhány nemzetközi példa a versenyképzés zöldség-gyümölcsszektor kialakítására115
Új-Zéland almaexportjának példája115
Hollandia kertészete115
Izrael citrusgyümölcs termelése117
Termékutak és árupályák a zöldség-gyümölcsszektorban119
A zöldség-gyümölcsszektor input-oldali kapcsolatai119
A termelés biológiai alapjainak beszerzése119
A szektor nem mezőgazdasági erdetű erőforrásainak piaci viszonyai120
A kertészeti termékelőállítók és a tartósítóipari feldolgozók kapcsolatrendszere121
A kertészeti termelők tulajdonában lévő hűtőtárolók és tartósítóipari vállalkozások121
Önálló tartósítóipari vállalatok122
A kertészeti termelők értékesítési szövetkezetei122
A tartósítóipari feldolgozók együttműködése124
A vertikális integráció125
A közösségi marketing tevékenység127
Közösségi agrármarketing Magyarországon - az Agrár Marketing Centrum (AMC)130
A logisztika helye és szerepe a zöldség-gyümölcs marketingben133
A logisztika fogalma133
A zöldésgek és gyümölcsök csomagolásával kapcsolatos legfőbb követelmények133
Az egységrakomány-képzés jelentősége és szervezés134
A friss és feldolgozott zöldségfélék és gyümölcsök szállításának alapjai134
A feldolgozott zöldség- és gyümölcsfélék értékesítési csatornái139
A tartósítóipari vállalat - fogyasztói árupálya139
A tartósítóipari vállalat - nagykereskedelem - kiskereskedelem - fogyasztó csatorna140
A tartósítóipari vállalat - kiskereskedelem - fogyasztói árupálya141
A vendéglátó-ipari és a speciális nagyfogyasztói értékesítés marketing problémái141
A minőségszabályozás lehetőségei a kertészeti termelés - tartósítóipari feldolgozás közötti kapcsolatrendszerben142
A kertészeti termékek értékesítésének jogi szabályozása146
A termékértékesítési szerződés fogalma147
A termékértékesítési szerződés megkötése és teljesítése148
A szerződésszegés esetei és jogkövetkezményei150
A több évre szóló termékértékesítési szerződése152
Zöldség-gyümölcsszektor versenyhelyzetének elemzése a Porter-féle modell segítségével153
Termelési tényezők153
A magyar zöldség-gyümölcsszektor természeti erőforrásai153
Humán erőforrás156
Az innováció és a kutatási-fejlesztési tevékenység, minta versenyképesség eszköze a zöldéség-gyümölcsszektorban159
A tőke szerepe160
A belföldi kereslet szerkezete és az arra ható tényezők165
A piaci szereplők száma, szerkezete és stratégiáik167
A szektorhoz kapcsolódó iparágak szerepe és hatása a versenyképességre170
Az inputok piaca és az infrastrukturális háttér170
A zöldség-gyümölcs belkereskedelem átalakulása171
A zöldség-gyümölcsszektor külkereskedelmének átalakulása174
A kormányzat szerepvállalása különös tekintettel a makrogazdasági szabályozásra, valamint a közösségi marketing tevékenység támogatására177
A javaslatok kialakításának alapelvei178
Lehetőségek a támogatási rendszer módosítására179
A szektor lehetőségei183
Piacválasztás185
Az értékesítési csatornák átalakítása185
Promóció185
Termék- és technológiaváltás, post-harvest tevékenység186
Árstratégia186
A zöldség-gyümölcsszektor jövőképe187
A gazdaságpolitikai eszközrendszer alkalmazásának lehetőségei a versenyképesség növelésében189
A versenyképesség fejlesztésének 21 pontja (pontokba szedett összefoglalás)190
Irodalom194
Név- és tárgymutató197
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A zöldség és a gyümölcs versenyképessége A zöldség és a gyümölcs versenyképessége

A borító töredezett.

Állapot:
2.380 ,-Ft
19 pont kapható
Kosárba