1.063.104

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A zab

Szerző
Fordító
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 223 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A zab kultúrája ősrégi. A legrégibb bizonyítékok Közép-Európa cölöptelepüléseinek feltárásakor kerültek elő Svájc nyugati részén a Murtner- és a Bieler-tónál, valamint a Halleinnél levő... Tovább

Előszó

A zab kultúrája ősrégi. A legrégibb bizonyítékok Közép-Európa cölöptelepüléseinek feltárásakor kerültek elő Svájc nyugati részén a Murtner- és a Bieler-tónál, valamint a Halleinnél levő Heidenselracht sóbányában és a dán szigeteken. A talált zabszemek a bronzkorból származtak és a jelenleg termesztett Avena sativa szemeihez nagyon hasonlítottak. A régészeti leletek alapján megállapítható, hogy a mi bugás zabunkat már időszámításunk előtt több évszázadon át termesztették Közép-Európában, ahová Kelet-Európából, vagy még inkább Belső-Ázsiából juthatott.
Vavilov növényföldrajzi kutatásai szerint az általunk termesztett Avena sativa Eurázsiából származik, eddig pontosabban körülhatárolt géncentrum nélkül. Az első írónak, aki a zabról említést tesz, tudomásunk szerint az időszámításunk előtti 4. évszázadban élő Dieuchesz görög orvos tekinthető, aki munkájában ismerteti egy ételféleségnek, a rendszerint árpából főzött alphitonnak (polenta) készítési módját, s rámutat, hogy ez zabból készítve jobb és könnyebben emészthető. Legközelebb Theophrasztosz (371-286 i. e.) említi a zabot más gabonafélékkel együtt. Vissza

Tartalom

Előszó a magyar kiadáshoz 5
A zab népgazdasági jelentősége 9
Botanikai leírás 19
Morfológia 19
Rendszertan - A zabfajok leírása 21
Ökológiai csoportok 38
A zab biológiai sajátságai 41
Agrotechnika 59
A zab helye a vetésforgóban 59
A zab trágyázása 62
Talajművelés 74
Vetés 80
Aratás 89
A zab termesztésének sajátosságai tőzeges láptalajokon 92
A zab takarmánykeverékekben való termesztésének sajátosságai 97
Nemesítés 110
Nemesítési alapanyag 110
A nemesítés irányai és a kiválogatás bélyegei 135
A kiválogatás módszerei és a nemesítési folyamat vázlatos menete 154
Állami fajtakísérlet 158
Vetőmagtermesztés 161
Fajtacsere és fajtafelújítás 163
A vetőmagok minősége 167
A fajtatisztaság megőrzése 173
A vetőmag tisztítása, szárítása és osztályozása 176
A szántóföldi fajtaelismerés 179
A vetőmagtételek bizonylatolása 186
Az őszi zab és sajátságai 188
Fajták 194
Tavaszi zabfajták 194
Őszi zabfajták 206
A zab betegségei és kártevői és az ellenük való védekezés 209
Betegségek 209
Kártevők 211
Irodalom 215
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem