1.066.403

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A víz előkészítése

Kazánvizek, élelmiszertechnológiai vizek

Szerző
Szerkesztő
Fordító
Lektor
Budapest
Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 388 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi száma: 30 361. Megjelent 660 példányban.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az élelmiszeripari üzemekben a víz rendkívül fontos. A technológiai nyersanyaggal együtt számos késztermék szerves része; különböző technológiai folyamatokban hígítóként használjuk, de lehet mosó-,... Tovább

Előszó

Az élelmiszeripari üzemekben a víz rendkívül fontos. A technológiai nyersanyaggal együtt számos késztermék szerves része; különböző technológiai folyamatokban hígítóként használjuk, de lehet mosó-, hűtőközeg, hőhordozó is; felhasználjuk ezenkívül az energetikai berendezésekben, gőzkazánok táplálására, hidraulikus szállítási műveletekhez is. Az iparág, a technológiai folyamat sajátosságaitól és a felhasználástól függően különbözőek a víz minőségére vonatkozó követelmények. Ezeknek - eredeti állapotukban - a természetes vizek ritkán felelnek meg. Leggyakrabban elkerülhetetlen a víz felhasználás előtti előkészítése.
E könyvben az élelmiszeripari üzemekben és az erőtelepeken felhasználandó víz előkészítésével foglalkozunk. Könyvünk első fejezeteiben az élelmiszeripar különböző ágazatainak sajátos vízminőségi szempontjaival, ill. követelményeivel és a különböző összetételű vizeknek a késztermékek minőségében megnyilvánuló hatásával foglalkozunk. A következő fejezetekben a technológiai víz fertőtlenítését s az újrafelhasználás előtti tisztítását ismertetjük.
Tárgyaljuk a korszerű vízelőkészítés hőtechnikai és kémiai módszereit, figyelembe véve az élelmiszeripari üzemek sajátos technológiai problémáit, követelményeit. Ismertetjük a vízelőkészítő berendezések üzemeltetését s az ezzel kapcsolatos számításokat is. Foglalkozunk a hőcserélő berendezések hevített felületein keletkezett lerakódások gazdaságos vegyi eltávolítási módszereivel is. Reméljük: könyvünk segítségére lesz az ipar műszaki dolgozóinak, hogy a vízelőkészítő részlegek szervezésével és munkájával kapcsolatos gyakorlati problémáikat megoldják. Vissza

Tartalom

Előszó 9
I. Természetes vizek 11
II. Élelmiszeripari üzemek technológiai vízszükséglete 20
A) A vízzel kapcsolatos egészségügyi követelmények 20
B) A víz fertőtlenítése 20
1. Klórozás 20
2. Kezelés ibolyántúli sugarakkal 24
3. Kezelés ultrahanggal és kemény y-sugarakkal 26
C) A víz mellékízének és szagának megszüntetése 28
D) Különböző élelmiszeripari üzemek vízigénye 29
1. Szeszipar 29
a) A gabona áztatásához, a maláta nedvesítéséhez és mosásához, a cefrék hígításához és a technológiai edényzet mosásához szükséges víz 31
b) Pálinkák, likőrök és borpárlatok gyártásához szükséges víz 31
2. Söripar - Alkoholmentes üdítőitalok gyártása 33
3. Konzervipar 39
4. Sütőipar 40
5. Keményítőipar 40
6. Cukoripar 40
7. Tejipar 41
III. Hőenergetikai berendezések vízkezelési problémái 42
A) Kazánkő keletkezése a kazánban 42
B) Kazánkő keletkezésének megelőzése 45
A kazán víz foszfátozása 53
C) Kazánkő keletkezése a hőcserélőkben 55
D) A gőz szennyeződései. Gőztúlhevítőkben és turbinákban keletkező lerakódások 59
1. A kazánvíz habzása 61
2. Gőzleválasztó készülékek 63
3. Kazándobon belüli gőzleválasztó berendezések számításai 67
E) Gőzkazánok átfúvatása 69
F) Lépcsőzetes el párologtatás
G) Hőenergetikai vízminőségi előírások 75
IV. A berendezések fémanyagának korróziója 77
A) A korrózióról általában 77
B) Kristályközi korrózió 78
C) A kazán víz korrodáló hatásának megszüntetése 84
1. Számítások 86
2. A mechanikai feszültségek csökkentése a gőzkazánok alkatrészeiben 87
V. A vízben oldott gázok eltávolítása (A víz gáztalanítása) 89
A) Termikus gáztalanítás 89
B) Kémiai gáztalanítás 95
1. Gáztalanítás vegyszerekkel 95
2. Gáztalanítás acélforgácsokkal 97
3. Deszorpciós oxigénmentesítés 101
4. A víz kénhidrogénmentesítése 103
A víz lebegő részecskéinek, vas- és mangánkolloidjainak eltávolítása. Derítés 105
Derítés ülepítéssel 105
B) Az iszap szuszpenziós leválasztása 108
Szuszpenziós derítők és iszaptömörítők számításai és tervezése 112
C) Derítés mechanikai szűrőkkel 117
1. A mechanikai szűrők anyagai 118
2. Számítások 123
3. Derítő- (mechanikai) szűrők 124
a) Nyitott mechanikai szűrők 125
b) Nyomás alatti mechanikai szűrők 127
c) Számítások 133
d) Vízvezeték-rendszerek számításai 137
e) Szűrőátfúvó berendezések számításai 141
4. A derítő- (mechanikai) szűrők üzemeltetése 141
A szűrők átmosása 144
Átmosás sűrített levegővel 146
Felső lemosás 146
Átmosás kémiai módszerekkel 147
D) A víz szennyeződéseinek koaguláltatása 150
E) Vas és mangán eltávolítása a vízből 158
VII. A gőz és kondenzátumának olajtalanítása 162
A) Mechanikai gőztisztítás 162
B) Kémiai gőztisztítás 164
C) A kondenzvíz olajtalanítása 165
VIII. A víz lágyítása 168
A) Lágyítás ülepítéses módszerekkel 168
1. A víz meszes lágyítása 168
2. A víz mész-szódás lágyítása 170
a) A meszes és mész-szódás lágyítás vegyszerszükséglete 171
b) Számítások 174
c) Laboratóriumi mész-szódás lágyítás 175
3. A vízlágyítás szódával és nátronlúggal 175
4. A víz lágyítása mésszel és nátronlúggal 178
5. Szódaregenerálásos lágyítás 179
6. A víz foszfátos lágyítása 180
7. Hőkezeléses vízlágyítás 181
B) Mész-szódás vízlágyító-berendezés 182
Mészoldat készítése 188
C) Kationcserélő vízlágyítás 188
1. Vízlágyítás Na-kationcserélővel 189
2. Vízlágyítás H-kationcserélővel 197
3. Vízlágyítás H- és N-kationcserélővel 201
a) Párhuzamos H- és Na-kationcsere 202
b) Sorba kapcsolt H-Na-kationcsere 204
c) Együttes H-Na-kationcsere 205
4. Kationcserélő anyagok 207
5. Kationcserélő oszlopok 209
6. Na- és H-kationcserélő berendezések segédfelszerelései 215
7. Kationcserélő berendezések savgazdálkodása 222
8. Számítások 224
D) Kationcserélő berendezések üzeme 230
1. A víz kezelése a kationcserélő oszlopra eresztés előtt 230
a) A víz koaguláltatása 230
b) A víz koaguláltatása és meszezése 231
c) A víz meszezése 231
2. A Na- és H-kationcserélő berendezések kezelése 233
a) A kationcserélő töltet fellazítása 233
b) A Na-kationcserélő oszlopok regenerálása 235
c) H-kationcserélő oszlopok regenerálása 237
d) Na-H-kationcserélő regenerálása 239
e) Az ioncserélő oszlopok átmosása 240
f) A víz lágyítása 242
3. Kationcserélő oszlopok működésének ellenőrzése 243
a) Az ioncserélő töltet fellazításának ellenőrzése 243
b) Az ioncserélő regenerálásának és átmosásának ellenőrzése 244
c) A vízlágyítás ellenőrzése 245
4. A kationcserélő hasznos kapacitásának csökkenése 245
a) A lágyítandó víz előzetes koaguláltatásának hatása 247
b) Karbonát-lerakódások hatása 248
c) Apró és lebegő szennyeződések hatása 250
d) Az alátétrétegek vízszintes elrendeződés-megbomlásának hatása 251
e) Az ioncserélő berendezés vízgyűjtő és elvezető rendszerének sérülése 251
A kationcserélő berendezések felszerelésének ellenőrzése 251
E) Az ioncserélő berendezések kezelésének mechanizálása és automatizálása 254
IX. Kombinált vízlágyítási eljárások 262
A) Vízlágyítás Na-kationcserével és utólagos savas kezeléssel 262
B) A víz lágyítása meszezéssel és Na-kationcserével 262
C) A víz ammóniás kezelése 265
D) A VNIISZ POM vízlágyítási módszerei 269
1. Termokémiai vízlágyítás 269
a) Termokémiai víztisztítók 272
b) A készülékek kapcsolása 277
c) Vegyszerszükséglet 281
d) A kazánok és víztisztítók átfúvatása 287
2. Termokationcserés vízlágyítás 289
a) Készülékek 290
b) A készülék kapcsolása 290
c) Vegyszerszükséglet 291
3. Egyenáramú termokationcsere 294
a) Készülékek 296
b) A készülékek kapcsolása 296
c) Vegyszerszükséglet 298
d) Átfúvatás 300
4. Számítások 303
a) Iszapszűrő 305
b) Iszaptömörítő 306
c) Sugaras keverők 307
d) Fojtótárcsák 308
5. Termokémiai víztisztítók üzeme 309
E) Termokémiai vízlágyítás az USA-ban 310
X. A víz só- és kovasavmentesítése 312
XI A víz kazánon belüli kezelése 320
A) Az eljárás lényege 320
B) A vegyszerek adagolása 324
1. A vegyszerszükséglet meghatározása 324
2. A vegyszerek bevezetése a gőzkazánokba 327
C) Az iszap eltávolítása 328
1. Számítások 329
2. Hőszivornyás iszapleválasztás 333
D) Kazánon belüli termikus lágyítás 335
XIL Az üzembe visszairányított szennyvizek tisztítása 337
A) A szennyvizek jellemzése és a rájuk vonatkozó követelmények 337
B) A szennyvizek tisztítása 339
1. Első kategóriájú szennyvizek kezelése 339
2. Második kategóriájú szennyvizek kezelése 339
3. Harmadik kategóriájú szennyvizek kezelése 343
XIII. Ipari kazánházak víztechnológiája 349
XIV. Kazánkő-lerakódások eltávolítása 356
A) Gőzkazánok és hőcserélők kazánkőmentesítése 356
B) Vegyszerszükséglet 361
C) Hőcserélők kémiai tisztítása 363
D) Gőztúlhevítők kazánkő mentesítése 364
Függelék 367
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem