1.062.087

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A víz, a vízminőség és a vízvizsgálatok

Budapest
Kiadó: Magyar Országos Horgász Szövetség
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 87 oldal
Sorozatcím: Magyar Országos Horgász Szövetség szakmai sorozata horgászvizek kezelőinek
Kötetszám: 2
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-029734-5
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal, ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A Tisztelt Olvasó a Magyar Országos Horgász Szövetség szakmai sorozatáénak második kötetét tartja a kezében. A sorozat első száma a halegészségügy fontosabb kérdéseit tárgyalta. A jelenlegi... Tovább

Előszó

A Tisztelt Olvasó a Magyar Országos Horgász Szövetség szakmai sorozatáénak második kötetét tartja a kezében. A sorozat első száma a halegészségügy fontosabb kérdéseit tárgyalta. A jelenlegi kiadvány a vízzel, mint életfontosságú közeggel foglalkozik. A közelmúltban néhány cikkben már elemeztük a horgászvizek minőségének alakulását, de az ismereteket összefoglaló tanulmány, mely széles köriben tárgyalta volna e kérdéseket, nem jelet meg. A „Helyszíni Vízvizsgálatok" című Donászy-féle igen hasznos kézikönyv (1955.) és abban ismertetett módszertani kérdések számos vonatkozásban felújításra szorulnak. A horgász hódolva szenvedélyének, a horgászatnak, sok érdekes megfigyelést tesz a vizekkel kapcsolatosan, de az egyes változások, folyamatok lényegét részletes ismeretek hiányában nem tudja értelmezni. Valahogy így van ezzel az a horgász egyesületi vezető is, aki már több ismeret birtokában van, de azok rendszerezése, a folyamatok hatása a vízminőségre nem minden esetben egyértelmű számára. Kiadványunkban megpróbáljuk rendszerezni mindazt, amit a horgászszervezetek vezetőinek, a tógazdáknak a vízről és az abban lejátszódó folyamatokról szükséges megismerni. Segítséget kívánunk nyújtani néhány folyamat felismeréséhez és néhány egyszerű módszer bemutatásával a helyszíni vízminőségi vizsgálatokhoz. Nem utolsó sorban szeretnénk tájékoztatást adni a kedvezőtlen vízminőségváltozások megelőzésének és megszűntetésének módjairól, lehetőségeiről. A kiadványban a vízminőséggel foglalkozó szakterület legfontosabbnak ívélt ismereteit és saját szakmai tapasztalatainkat igyekeztünk feldolgozni. Az elméleti tudnivalók és azok gyakorlati alkalmazásáról még sokkal részletesebben lehet tájékozódni a szakirodalmi jegyzékben felsorolt művek tanulmányozása során. Összefoglaló munkánkkal olyan rövid áttekinthető szakmai anyagot kívántunk közreadni, melyet egy átlaghorgász, az egyesületi víz- és halgazda vagy egy horgász-szervezet vezetője is érdeklődéssel olvashat, és tevékenysége, munkája során eredménnyel hasznosíthat. Vissza

Tartalom

Elősző.....................................................7
I. fejezet: A víz...............................................9
A víz fizikai tulajdonságai................................9
Fényviszonyok a vízben...............................9
A víz hőmérséklete..................................11
Vízmozgások, áramlások..............................13
A vizek kémiai jellemzése ...............................13
Az oxigén.........................................13
A foszfor.........................................15
A nitrogén........................................15
További vízben oldott anyagok.........................15
Egyéb jellemzők.......................................16
A kémhatás .......................................16
A vízkeménység....................................16
A vizek biológiája .....................................17
Az életközösség . . . .................................17
A vízinövények.....................................18
Az algák: zöldalgák ..............................18
kékalgák...............................19
ostorosalgák ............................19
kovaalgák..............................20
Algák okozta rendkívüli jelenségek .....................21
A vízvirágzás...................................21
A békanyál.....................................22
A magasabbrendű növényzet ..........................22
Lágyszárú növények..............................23
Hínár-félék............................23
Keményszárú növények ...........................25
Víziállatok ........................................26
Zooplankton....................................26
Kerekesférgek..............26
Az evezőlábú rákok (Copepoda)..............27
Az ágascsápú rákok (Cladocera)..............27
Bentosz és élővilága............28
II. fejezet: A vízminőségről .......................29
A halász és horgász célra hasznosított vizek minősége..............29
A horgászvizek minősége ......................29
Mi okozza a kedvezőtlen vízminőséget?...........30
A halpusztulások ............................32
Mitől pusztul a hal .......................32
Az oxigénhiány .......................32
A napszakos oxigéncsökkenés ............32
Mérgezések........................33
Az ammónia mérgezés...............33
A kénhidrogén mérgezés............34
Alga-toxin mérgezés................35
Haltelepítések, vizek halállománya és a vízminőségek összefüggése ...............36
III. fejezet: A vízvizsgálatok..................................40
Módszertani kérdések (metodika)..........................41
A vizsgálatok gyakorlata . . ...........................41
A mintavétel helye..................................41
A mintavétel módja.................................42
A laboratóriumi vizsgálatok indokoltsága.................43
Fontosabb vizsgálati mutatók (paraméterek)..................45
A kémhatás megállapítása ............................45
Az oxigén mérés ....................................45
Az ammónium vizsgálata.............................46
A foszfor elemzése..................................47
A nitrit kimutatása .................................47
A nitrát gyors analízise..............................48
A kénhidrogén mérése...............................49
A növényvédőszerek kimutatása...........................49
A detergensek meghatározása.............................50
A műtrágyák, hígtrágyák ................................50
A nehézfémek.........................................50
Plankton vizsgálat......................................51
Alga vizsgálat (fitoplankton elemzés).......................51
Zooplankton elemzés ...................................52
IV. fejezet: A vízminősítés..................................53
Néhány gyakorlati javaslat a vízparti minősítés számára........53
[V. fejezet: Beavatkozások, kezelések..........................56
Oxigénhiány megszüntetése ..............................56
Vízvirágzás leküzdése...................................59
A meszezés...........................................59
Tó és talajjavítás céljából ............................59
A fertőtlenítő meszezés ..............................59
A különböző mészfajták rövid leírása ......................59
Mészkő...........................................59
Égetett mész................ ........................59
Az oltott mész.....................................59
Mésztej...........................................60
A klórmész........................................60
Védekezés a lúgos kémhatás kialakulásakor..................63
Teendők a károsító savas kémhatás esetén ..................64
Egyéb vízkezelési módszerek .............................65
VI. fejezet: Kárelhárítás ......................66
Vízfolyásokon.................................66
Állóvízben...................................66
Vízinövények irtása ...........................67
Helyszíni vízvizsgáló vegyszerek és műszerek.............70
1. ábra Kémhatás mérésére alkalmas műszer........70
2. ábra Piccolo pH mérő .......................71
3. ábra Oxigéntartalom mérésére alkalmas készülék..............71
4. ábra Elektródás oxigéntartalmat mérő műszerek..............73
5. ábra Ammónium és foszfor mérésére használatos vegyszerek ............74
6. ábra Ammónium meghatározására alkalmas készlet..............75
7. ábra Foszfor kimutatás .....................76
8. ábra Nitrit és nitrát mérése tesztcsíkkal ........77
9. ábra Komplett vízvizsgáló készlet..............78
1. sz. táblázat Különböző halfajok oxigénigénye ....79
2. sz. táblázat Nagy gyakoriságú, rendszeresen vizsgált mutatók határértéke.....................80
3. sz. táblázat Kis gyakoriságú, időszakosan vizsgált komponensek határértékei.................81
4. sz. táblázat Fontosabb halfajok biológiai adatai ..............82
Irodalom..........83
Fontosabb címek, telefonszámok..............85
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem