kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
Oldalszám: | 188 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 20 cm x 14 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva. |
Bevezetés | 3 |
Élelmiszereink összetétele | 5 |
Az ember kalóriaszükséglete | 8 |
Hogyan állítsuk össze étrendünket | 10 |
Miként fedezték fel a vitaminokat | 14 |
A vitaminózis, hipovitaminózis | 16 |
A vitaminkutatás kísérleti állatai | 19 |
Vitaminok, hormonok, erjesztők | 21 |
Vitamintartalmú élelmiszerek tartósítása | 23 |
A dolgozók vitaminellátása | 26 |
Az A-vitamin | 28 |
A vitaminózis és hipovitaminózis | 28 |
A-vitamin-és karotintartalmú élelmiszerek | 30 |
A karotin tulajdonságai | 32 |
Élelmiszereink karotintartalma | 35 |
A paradicsom | 36 |
A sárgarépa | 38 |
A fűszerpaprika | 41 |
A-vitaminforrásaink | 42 |
A karotindús takarmányok fontossága a mezőgazdaságban | 43 |
A téli tej, vaj és tojás karotintartalmának fokozása | 46 |
A B-vitamincsoport | 49 |
A B-vitaminok felfedezése | 49 |
Az aneurin | 53 |
Az aneurin szerepe a szervezetben | 55 |
Fehérkenyér-barnakenyér | 60 |
A burgonyáskenyér | 64 |
A lisztek és kenyerek vitamindúsítása | 65 |
A »szaladó« és a »csiramálé« | 65 |
A szervezet aneurinellátása | 67 |
A többi B-vitaminok | 70 |
A riboflavin | 70 |
A szervezet riboflavin ellátása | 75 |
Nikotinsavamind vagy niacin vagy P. P-faktor | 75 |
Az adermin vagy piridoxin | 79 |
A pantoténsav vagy B1-vitamin | 80 |
A biotin vagy H-vitamin | 81 |
A p-aminobenzosav | 81 |
A hemogen, folsav, B12 | 82 |
A B12-vitamin szerepe az állattenyésztésben | 85 |
Az élesztő és a máj | 88 |
A C-vitamin | 92 |
A C-vitamin felfedezése | 92 |
A C-vitamin vegyi tulajdonságai | 97 |
A C-hipovitaminózis tünetei | 99 |
A szervezet C-vitaminellátása | 100 |
A magyar klíma hatása a vitamintartalomra | 104 |
C-vitaminforrások | 106 |
A csipkebogyó | 108 |
Az alma | 111 |
A zöld dió | 114 |
A tárolás hatása a C-vitamintartalomra | 115 |
Vitamintartalmú nyersanyagok helyes elkészítése | 115 |
A fémek hatása a C-vitamintartalomra | 119 |
Az üzemi konyha fontosságra | 120 |
A téli C-vitaminellátás | 121 |
A burgonya | 121 |
A savanyúkáposzta | 125 |
A D-vitamin | 127 |
Az angolkór | 127 |
A D-vitamin felfedezése | 129 |
A D-vitamin meghatározása | 133 |
A szervezet D-vitaminellátása | 134 |
D-vitaminforrások | 135 |
Az E-vitamin | 137 |
A K-vitamin | 140 |
Az F-vitamincsoport | 143 |
A P-vitamin | 144 |
Kevésbé ismert vitaminok | 146 |
Az antivitaminok | 148 |
Zárszó | 151 |
Felnőtt ember vitaminszükséglete | 153 |
Vitaminegységek | 153 |
A vitaminok szerkezeti képletei | 154 |
Fontosabb élelmiszereink vitamintartalma | 169 |
Háziállataink vitaminszükséglete | 177 |
Tárgymutató | 179 |