1.067.053

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A vitaminok szerepe étrendünkben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban

Szerző
Lektor
Budapest
Kiadó: Élelmiszeripari és Begyüjtési Könyv- és Lapkiadó Vállalat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 188 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal, fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Mind a természetben, mind a társadalomban állandó fejlődést láthatunk. E fejlődés következményeképpen az idők folyamán számos ország társadalmi rendszere és gazdasági felépítése átalakult. De... Tovább

Előszó

Mind a természetben, mind a társadalomban állandó fejlődést láthatunk. E fejlődés következményeképpen az idők folyamán számos ország társadalmi rendszere és gazdasági felépítése átalakult. De nemcsak a politikai életben mentek végbe ilyen nagy változások, hanem a tudományos világ nem egy kutatómezején is. A táplálkozástudomány is sokat fejlődött. Három-négy évtizede még sok kutatóval találkoztunk akik azt állították, hogy a táplálkozástudomány terén ismereteink már olyan gazdagok, hogy ezen a téren sok újságra nincs kilátás. De tévedtek, mert egészen váratlan módon, ezer és ezer kísérleti eredményből következtetve be kellett látnunk, hogy az uralkodó nézetek már nem helyesek többé és, hogy sok mindent merőben új alapokra kell felépíteni. Tehát a táplálkozással foglalkozó tudomány is nagy átalakuláson ment keresztül az utolsó negyven év folyamán.
Arról a táplálkozásmódról, amiről még harminc-negyven éve azt hittük, hogy csak az lehet az egyetlen, a helyes, kiderült, hogy részben tévedéseken alapszik. Az új felfedezések során rájöttünk, hogy helyesnek vélt táplálkozási módunk egészségtelen, sőt mondhatnám káros. Sok betegség azért szedte oly nagy számmal áldozatait, mert a helytelen táplálkozás miatt védtelenné vált emberek nem tudtak a betegségeknek ellenállni. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Élelmiszereink összetétele5
Az ember kalóriaszükséglete8
Hogyan állítsuk össze étrendünket10
Miként fedezték fel a vitaminokat14
A vitaminózis, hipovitaminózis16
A vitaminkutatás kísérleti állatai19
Vitaminok, hormonok, erjesztők21
Vitamintartalmú élelmiszerek tartósítása23
A dolgozók vitaminellátása26
Az A-vitamin28
A vitaminózis és hipovitaminózis28
A-vitamin-és karotintartalmú élelmiszerek30
A karotin tulajdonságai32
Élelmiszereink karotintartalma35
A paradicsom36
A sárgarépa38
A fűszerpaprika41
A-vitaminforrásaink42
A karotindús takarmányok fontossága a mezőgazdaságban43
A téli tej, vaj és tojás karotintartalmának fokozása46
A B-vitamincsoport49
A B-vitaminok felfedezése49
Az aneurin53
Az aneurin szerepe a szervezetben55
Fehérkenyér-barnakenyér60
A burgonyáskenyér64
A lisztek és kenyerek vitamindúsítása65
A »szaladó« és a »csiramálé« 65
A szervezet aneurinellátása67
A többi B-vitaminok70
A riboflavin70
A szervezet riboflavin ellátása75
Nikotinsavamind vagy niacin vagy P. P-faktor75
Az adermin vagy piridoxin79
A pantoténsav vagy B1-vitamin80
A biotin vagy H-vitamin81
A p-aminobenzosav81
A hemogen, folsav, B1282
A B12-vitamin szerepe az állattenyésztésben85
Az élesztő és a máj88
A C-vitamin92
A C-vitamin felfedezése92
A C-vitamin vegyi tulajdonságai97
A C-hipovitaminózis tünetei99
A szervezet C-vitaminellátása100
A magyar klíma hatása a vitamintartalomra104
C-vitaminforrások106
A csipkebogyó108
Az alma111
A zöld dió114
A tárolás hatása a C-vitamintartalomra115
Vitamintartalmú nyersanyagok helyes elkészítése115
A fémek hatása a C-vitamintartalomra119
Az üzemi konyha fontosságra120
A téli C-vitaminellátás121
A burgonya121
A savanyúkáposzta125
A D-vitamin127
Az angolkór127
A D-vitamin felfedezése129
A D-vitamin meghatározása133
A szervezet D-vitaminellátása134
D-vitaminforrások135
Az E-vitamin137
A K-vitamin140
Az F-vitamincsoport143
A P-vitamin144
Kevésbé ismert vitaminok146
Az antivitaminok148
Zárszó151
Felnőtt ember vitaminszükséglete153
Vitaminegységek153
A vitaminok szerkezeti képletei154
Fontosabb élelmiszereink vitamintartalma169
Háziállataink vitaminszükséglete177
Tárgymutató179

Tangl Harald

Tangl Harald műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tangl Harald könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A vitaminok szerepe étrendünkben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban A vitaminok szerepe étrendünkben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban A vitaminok szerepe étrendünkben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban A vitaminok szerepe étrendünkben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban A vitaminok szerepe étrendünkben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban

Könyvtári könyv volt. A gerinc elszíneződött, javított. Néhány lap javított.

Állapot: Közepes
1.640 Ft
1.310 ,-Ft 20
10 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
A vitaminok szerepe étrendünkben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban A vitaminok szerepe étrendünkben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban A vitaminok szerepe étrendünkben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban A vitaminok szerepe étrendünkben, az élelmiszeriparban, a mezőgazdaságban

A borító foltos. A gerinc elszíneződött, sérült. A címlapon tulajdonosi bejegyzés látható.

Állapot:
1.640 ,-Ft
13 pont kapható
Kosárba