Előszó | 31 |
A világélelmezési válság | 33 |
Vihar előtt vagyunk? | 33 |
A világélelmezési helyzet alakulása | 38 |
Tömeges elszegényedés - élelmezési hiánybetegségek | 44 |
Akik éhenhaltak és akik "halálra eszik magukat" | 46 |
Az élelmezési világválság eredői | 47 |
"Élelem a békéért" | 54 |
A világélelmezési konferencia | 58 |
A világ élelmiszer-termelési és várható alakulása | 64 |
A prognózisok kiinduló bázisa | 64 |
A főbb élelmiszerek termelése | 69 |
Dilemmák az állattenyésztés jövőjéről | 73 |
A hústermelés prognosztikai kérdései | 76 |
Nobel-díj a zöld forradalom "csodamagvaiért" | 78 |
A zöld forradalom kudarca tanulságokkal | 82 |
A világ népességének alakulása | 88 |
A világnépesedési konferencia | 91 |
Véget ért a demográfiai robbanás? | 95 |
Gazdaság, társadalom, politika - népességnövekedés | 98 |
A fejlett országok népessége | 102 |
A táplálkozási szerkezet és a fogyasztási szokások | 107 |
A fejlődő országok táplálkozási szerkezete | 107 |
A hiányos táplálkozás társadalmi-politikai háttere | 111 |
Kapcsolat a fogyasztási szerkezet és az életszínvonal között | 113 |
Élelmezési és táplálkozási politika a fejlődő országokban | 116 |
Speciális táplálkozási programok | 118 |
Az élelmiszer-termelés és -fogyasztás prognózisának néhány tendenciája | 121 |
A világmodellek és az élelmezés kérdése | 121 |
A 2000. év | 122 |
A globális fejlődés világmodellje | 125 |
Az organikus fejlődés világmodellje | 126 |
A világmodellek kritikája | 132 |
A FAO előrejelzése | 140 |
Előrejelzések az élelmiszer-keresletre | 141 |
Az élelmiszer-termelés extrapolált trendjei | 152 |
A kereslet és a termelés mérlege | 154 |
Az élelmiszerigény kielégítéséhez szükséges többletek | 160 |
A falusi szegénység kilátásai | 163 |
Élelmezési prognózis a Római Klub RIO-jelentése tükrében | 166 |
Az önellátás lehetőségei | 166 |
Közép- és hosszú távú javaslatok a világélelmezésre | 174 |
Intézkedési tervek | 178 |
Várható realitások | 180 |
A BARILOCHE-modell élelmezési prognózisai | 183 |
Szemben a Római Klubbal | 184 |
Az éhség és az alultápláltság mértéke | 190 |
Az élelmiszer-termelés útjai a fejtett világban | 193 |
A Közös Piac élelmiszer-termelése | 193 |
A nyugat-európai agrárpolitika dilemmái | 193 |
Nehézségek az élelmiszer-termelés nemzetközi vetületeiben | 197 |
A Mansholt-terv és a birtokpolitika | 204 |
Birtokszerkezet és termelés a jövedelem tükrében | 207 |
A Közös Piac megreformált agrárreformjai | 211 |
A Közös Piac regionális fejlesztési politikája | 215 |
Az Egyesült Államok élelmiszer-termelése | 219 |
A farmerek és a tőkés államgépezet | 219 |
A vertikális integráció | 228 |
A világélelmezési válság és az Egyesült Államok felelőssége | 234 |
A KGST tagországainak élelmiszer-termelése | 238 |
Új utak a kooperációban | 238 |
A KGST-országok élelmiszer-termelésének jellemző vonásai | 240 |
Az élelmiszer-gazdaság szerepe a KGST-országok külkereskedelmében | 248 |
A KGST-tagországok élelmiszer-termelésének előrejelzése | 251 |
A magyar mezőgazdaság fejlődésének távlatai | 259 |
A földreformtól a szocialista nagyüzemekig | 259 |
A fejlesztés stratégiája | 261 |
Magyarország együttműködése a FAO-val | 269 |
A hagyományos élelmiszer-termelés növelésének tartalékai | 275 |
A hozamnövelés tartalékai | 276 |
A víz és a talaj erőforrásai | 278 |
A fehérje-ellátás nagy tartaléka: a halászat | 280 |
A betakarítási veszteségek csökkentése | 284 |
Társadalompolitikai tartalékok | 285 |
Nem hagyományos módszerek a mezőgazdasági termelés fejlesztésében | 289 |
Potenciális táplálékforrás: mikroorganizmusok | 290 |
Az élesztőgombák és a fehérjetermelés | 292 |
A petroprotein | 293 |
Az űrkutatás szerepe a jövő élelmiszer-termelésében | 296 |
Az űrfelvételek mezőgazdasági hasznosítása | 298 |
Új utak, várható korszakjelző fordulatok az élelmiszertermelés jövőjében | 301 |
A biológiai és a technikai forradalom | 301 |
A mezőgazdaság gépesítésének fő irányai | 305 |
A gépkonstrukciók fejlődésének várható tendenciái | 308 |
A mezőgazdaság kemizálása | 310 |
Lehetőségek és korlátok | 311 |
Integrális növényvédelem | 313 |
Biológia és biokémia a növényvédelemben | 314 |
A műtrágyázás jövője | 316 |
A biológiai tartalékok és a világélelmezés | 318 |
Tartalékok az állattenyésztés biológiájában | 320 |
Várható szintáttörés jellegű változások az állattenyésztésben | 322 |
A növénynemesítés távlatai | 324 |
Két nehéz dilemma: az energia és a víz | 327 |
Az élelmiszer-termelés energiaszükséglete | 327 |
A mezőgazdaság energiafogyasztása | 328 |
Egy elgondolkoztató felmérés | 330 |
Energiáért energiát | 334 |
Az energiaválság és az élelmiszer-termelés jövője | 340 |
Az élelmiszer-termelés és a víz | 342 |
Barátunk és ellenségünk: a víz | 342 |
A vízgyártás realitásai | 346 |
Az elsivatagodás veszélye | 350 |
Eredmények és feladatok az elsivatagodás elleni harcban | 353 |
A környezetpozitív élelmiszer-termelés | 357 |
Gazdálkodás és környezetvédelem | 357 |
Talajvédelem | 360 |
Az erdő szerepe a környezetvédelemben | 363 |
Az Amazonas-medence tragédiája | 368 |
A genetikai erőforrások védelme | 370 |
A környezetvédelem társadalmi vetületei | 371 |
A "humán faktor" | 377 |
Az élelmiszer-termelő és -fogyasztó ember | 377 |
A technika és a munka viszonya | 378 |
Az ergonómia tudománya | 380 |
Termelés és kultúra | 383 |
A továbbképzés állandósága | 386 |
A "humán faktor" a fejlődő országokban | 387 |
Agrárreform és falufejlesztési világkonferencia | 390 |
Irodalom | 393 |
Rövidítések | 401 |