| AZ EMBER ÉS ÉLELME | 9 |
| Élelmezés és táplálkozás | 17 |
| Élelem és táplálék | 19 |
| Tudományok találkozása | 20 |
| A fegyverzet | 22 |
| Miből mennyit? | 23 |
| A munka kalóriaszükséglete | 27 |
| Foglalkozásbeli kalóriaszükséglet | 29 |
| Szociológiai használhatóság | 32 |
| Táplálkozási eredetű társadalmi jelenségek | 33 |
| Táplálkozási normatíva és társadalom | 39 |
| A VILÁG NÉPEINEK TÁPLÁLKOZÁSA | 43 |
| Európa | 49 |
| Az európai népek táplálkozási viszonyai | 49 |
| A kielégítő fogyasztás országai | 50 |
| A közepes táplálkozás országai | 58 |
| A hiányos táplálkozás országai | 70 |
| Az európai táplálkozás a fogyasztási normatívák mérlegén | 76 |
| A másik európa | 81 |
| Európa szervezett éheztetése | 99 |
| Európa és a többi kontinens | 100 |
| Afrika és a Közel-Kelet | 101 |
| Az afrikai népek táplálkozási viszonyai | 101 |
| A Földközi-tenger vidéke | 103 |
| A Közel-Kelet | 110 |
| A nagysivatagok országai | 114 |
| A szavannák és őserdők országai | 117 |
| Közép-Afrika | 123 |
| Dél-Afrika | 128 |
| Az afrikai és közel-keleti táplálkozás a fogyasztási normatívák mérlegén | 132 |
| Ázsia | 136 |
| Az ázsiai népek táplálkozása | 136 |
| A biológiai öngyilkosság országai | 137 |
| Az ázsiai szigetek világa | 143 |
| Ahol a gúla a talpára fordult | 148 |
| A fejlődés irányai | 149 |
| Hátsó-India és Indonézia | 154 |
| Délnyugat-Ázsia | 160 |
| Az ázsiai táplálkozás a fogyasztási normatívák mérlegén | 166 |
| Amerika | 169 |
| Észak-Amerika | 170 |
| Éhezés Észak-Amerikában | 175 |
| Az észak-amerikai táplálkozás a fogyasztási normatívák mérlegén | 179 |
| Közép-Amerika | 180 |
| Mexikó | 180 |
| A gyümölcsmonopóliumok hat köztársasága | 184 |
| Az Antillák tejútja | 188 |
| Dél-Amerika | 195 |
| A kielégítő táplálkozás országai | 197 |
| A krónikus éhség országai | 206 |
| A dél-amerikai éhségpiramis záróköve: Bolívia | 212 |
| A dél-amerikai táplálkozás a fogyasztási normatívák mérlegén | 215 |
| Óceánia | 219 |
| Ausztrália | 219 |
| Új-Zéland | 222 |
| Új-Guinea | 224 |
| Ausztrália és Új-Zéland fogyasztási normatívája | 226 |
| A Szovjetunió | 228 |
| FOLYÓK, TAVAK, TENGEREK | 235 |
| A hal és az ember | 237 |
| Mit adhatnak a vizek? | 238 |
| A világ halászatának fejlődése | 239 |
| A világrészek halászata | 240 |
| Édesvízi halászat | 241 |
| Milyen halakkal él az emberiség? | 241 |
| Bálnafogás | 246 |
| A halvilágpiac | 248 |
| Összefoglalás | 250 |
| FIAT PANIS - LEGYEN KENYÉR | 251 |
| Legyen kenyér | 253 |
| A Colombo-terv | 256 |
| Hadjárat az éhség ellen | 259 |
| Hová sújtson a vessző? | 261 |
| Kenyér és monokultúra | 263 |
| Kenyér és erózió | 267 |
| GYERMEKEINK KENYERE | 273 |
| Hányan ülnek majd az asztalhoz | 275 |
| "Kihúzhatjuk-e" az asztalt? | 280 |
| A Föld népességeltartó képességének határai | 280 |
| Mezőgazdasági terület és népesség | 285 |
| A világ mezőgazdasági termelésre alkalmas, de nem arra használt területei | 286 |
| A világ mezőgazdaságának teljesítőképessége (Növénytermesztés) | 288 |
| A növénytermesztés és a népesedés fejlődésének üteme | 291 |
| A világ mezőgazdaságának teljesítőképessége (Állattenyésztés) | 293 |
| A világ igásállat-állománya | 293 |
| A világ haszonállat-állománya | 297 |
| Az állomány minőségi javítása | 299 |
| Juhok, kecskék, bivalyok | 301 |
| A világ sertésállománya | 303 |
| A világ baromfitenyésztése | 304 |
| A vizek élelemszolgáltatása | 306 |
| Ipar és mezőgazdaság | 308 |
| Ásványi sók és vitaminok | 312 |
| Gyermekeink kenyere és a tudomány | 314 |
| Egy nyugati anti-Malthus | 316 |
| A SZOVJETUNIÓ HÚSZÉVES ÉLELMEZÉSI TERVE | 319 |
| A húszéves élelmezési terv távlatai | 321 |
| A fejlesztés módjai és eszközei | 325 |
| MAGYAROK KENYERE | 329 |
| Kenyerünk a háború előtt | 331 |
| Horthy-Magyarország mezőgazdaságának népességeltartó ereje | 336 |
| A háború előtti táplálkozás mérlege | 340 |
| Az átmenet időszaka | 342 |
| A magyar néptáplálkozás új korszaka | 343 |
| Az állati eredetű fehérje forrásai | 348 |
| Hústermelés | 351 |
| Zsírtermelés | 352 |
| Halhús | 354 |
| Gyümölcs- és zöldségtermesztésünk | 355 |
| Zöldségfélék, hüvelyesek | 356 |
| Hogyan élünk - hogyan táplálkozunk | 357 |
| A magyar élelmiszertermelő potenciál | 363 |
| Jövőnk tervezése | 364 |
| Határozat a mezőgazdaság helyzetéről és fejlesztésének további feladatairól | 366 |