Bevezetés | 13 |
A világ élelmezésének helyzete és várható alakulása | 15 |
Az élelmiszer-termelés általános történelmi előzményei | 15 |
Az ipari élelmiszer-termelés kialakulása | 19 |
Az élelmezés mint világprobléma századunk második felében | 22 |
A világ népességének gyors növekedése | 24 |
A táplálkozás mai sajátosságai | 29 |
Az élelmezési világprobléma megoldásának kilátásai | 39 |
Az élelmiszer-kereslet várható méretei | 40 |
Az éhezés elleni küzdelem stratégiája | 43 |
Az élelmiszer-termelés világmértű növelésének lehetőségei | 45 |
Magyarország élelmiszer-termelése | 59 |
Magyarország gazdasága a két világháború között | 59 |
Magyarország szocialista mezőgazdasága | 63 |
Magyarország élelmiszeriparának szerkezete és területi elhelyezkedése | 69 |
A magyar élelmiszeripar termelőerőinek fejlődése és színvonala | 74 |
Irodalom | 79 |
Malomipar | 80 |
Nyersanyagforrások | 80 |
Gabonafélék | 80 |
Egyéb növények | 92 |
A kenyérgabona világforgalma | 92 |
A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata | 95 |
A malomipari termékek gyártása | 96 |
A malmok telepítése és üzemnagysága | 99 |
A világ malomipara | 100 |
Európa | 100 |
Afrika | 108 |
Amerika | 110 |
Ázsia | 111 |
Előrejelzés | 112 |
A gabonatermelés és -felhasználás várható alakulása | 112 |
A gabonafeldolgozó várható alakulása | 113 |
Irodalom | 114 |
Keveréktakarmány-ipar | 115 |
Nyersanyagforrások | 115 |
A szójabab | 115 |
Egyéb források | 117 |
A keveréktakarmányok és nyersanyagaik világforgalma | 118 |
A világ keveréktakarmány-ipara | 122 |
Egyesült Államok | 122 |
Európa | 125 |
Dél-Amerika | 132 |
Ázsia | 133 |
Előrejelzés | 134 |
Irodalom | 135 |
Cukoripar | 136 |
Nyersanyagforrások | 136 |
A cukorrépa és cukornád | 136 |
Édes kukorica | 137 |
A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata | 140 |
Átvétel és minősítés | 140 |
A cukor gyártása | 143 |
Minőségi előírások | 144 |
A kukorica alapú cukor | 144 |
A cukortermelést befolyásoló tényezők | 147 |
A világ cukoripara | 151 |
Európa | 151 |
Afrika | 160 |
Amerika | 160 |
Ázsia | 161 |
Ausztrália és Óceánia | 163 |
Előrejelzés | 163 |
Irodalom | 168 |
Növényolajipar | 169 |
Nyersanyagforrások | 169 |
Olajnövények | 169 |
Egyéb növények | 171 |
A növényolajipar termékei | 173 |
Növényolajok | 173 |
A margarin | 175 |
Magyarország növényolajipara | 179 |
A növényolaj-ipari nyersanagok és termékek világforgalma | 181 |
Az állati és a növényi eredetű zsiradékok fogyasztása | 182 |
Előrejelzés | 188 |
Irodalom | 189 |
Tartósítóipar | 190 |
Nyersanyagforrások | 190 |
Zöldségfélék | 190 |
Gyümölcsfélék | 194 |
Az ízesítés nyersanyagai | 202 |
A nyersanyagok világforgalma | 207 |
A zöldségfélék forgalma | 207 |
A gyümölcsfélék forgalma | 212 |
A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata | 219 |
A tartósítóipar működése | 220 |
A termelés szakosítása és koncentrálása | 220 |
A konzervipar tevékenysége | 222 |
A hűtőipar tevékenysége | 223 |
A világ tartósítóipara | 227 |
Európa | 227 |
Amerika | 242 |
Ázsia | 244 |
Ausztrália | 247 |
A tartósítóipari termékek fogyasztása | 250 |
Előrejelzés | 252 |
Irodalom | 254 |
Hús- és zsíripar | 255 |
Nyersanyagforrások | 255 |
A világ állatállománya | 255 |
Szarvasmarhatartás | 262 |
Sertéstartás | 264 |
A takarmányozás szerepe | 265 |
A vágóállatok világforgalma | 267 |
A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata | 276 |
Állatfelvásárlás | 276 |
A vágóállatok szállítása | 278 |
A hús- és zsíripar működése | 279 |
Az üzemek telepítése és méretezése | 279 |
A feldolgozási folyamat szervezése | 281 |
A korszerű vágóhídi és húsüzemi technológia fejlesztése | 281 |
A világ hústermelése | 284 |
Európa | 284 |
Amerika | 298 |
Ázsia | 299 |
A húsipari termékek világforgalma | 301 |
A nyers és fagyasztott tőkehús forgalma | 301 |
A feldolgozott hústermékek és -konzervek fogalma | 307 |
A világ húsfogyasztása | 314 |
Halfogyasztás | 317 |
Előrejelzés | 318 |
Irodalom | 320 |
Baromfifeldolgozó ipar | 321 |
Nyersanyagforrások | 321 |
A világ baromfiállománya | 321 |
A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata | 330 |
Felvásárlási rendszerek | 330 |
Baromfifeldolgozás | 331 |
A baromfifeldolgozó üzemek telepítése és méretezése | 333 |
A technológia fejlesztése | 334 |
A világ baromfihús-termelése | 335 |
A világ tojástermelése | 336 |
A világ baromfifeldolgozó ipara | 337 |
Európa | 337 |
Egyesült Államok | 342 |
A baromfihús és a tojás világforradalma | 344 |
A baromfihús és a tojás fogyasztása | 348 |
Előrejelzés | 351 |
Irodalom | 352 |
Tejipar | 353 |
Nyersanyagforrások | 353 |
A világ tejtermelése | 353 |
A nyersanyagtermelés és a -feldolgozás kapcsolata | 362 |
Tejfelvásárlási rendszerek | 362 |
A tejfeldolgozó ipar egyéb kapcsolata | 362 |
A tejipar működése | 365 |
Koncentráció és szakosodás | 365 |
Az üzemek méretezése és telepítése | 366 |
Az üzemek feladatköre | 367 |
A világ tejfeldolgozó ipara | 375 |
Európa | 375 |
Egyesült Államok | 380 |
Ausztria és Új-Zéland | 380 |
A tej és tejtermékek világforgalma | 381 |
A tej és tejtermékek fogyasztása | 381 |
Előrejelzés | 388 |
Irodalom | 389 |
Sütőipar | 390 |
Alapanyagok | 390 |
Termék-előállítás | 392 |
A sütőipari termékek minőségét befolyásoló tényezők | 394 |
A sütőipar termékei | 395 |
A sütőipari termékek csomagolása | 396 |
Száraztésztagyártás | 396 |
A világ sütőipara | 398 |
Európa | 398 |
Afrika | 408 |
Amerika | 408 |
Ázsia | 410 |
A sütőipari termékek fogyasztása | 410 |
Az európai országok fogyasztása | 412 |
Az egyéb országok fogyasztása | 414 |
Előrejelzés | 414 |
Irodalom | 416 |
Édesipar | 417 |
Nyers- és alapanyagok | 417 |
Nyersanyagok | 417 |
Alapanyagok | 425 |
Természetes édesítőszerek | 426 |
Az édesipari termékek előállítása | 427 |
A kakaóbab feldolgozása | 427 |
Csokoládégyártás | 428 |
A cukorkák és egyéb termékek gyártása | 432 |
Fagylaltgyártás | 432 |
Édesipari lisztes áruk | 433 |
Kávéfeldolgozás | 433 |
Teafeldolgozás | 435 |
A világ édesipara | 437 |
Európa | 438 |
Afrika | 448 |
Amerika | 449 |
Ázsia | 451 |
Ausztrália | 452 |
Az édesipari termékek világforgalma | 452 |
Az édesipari termékek fogyasztása | 454 |
Előrejelzés | 461 |
Irodalom | 461 |
Alkoholmentes italokat gyártó ipar | 462 |
Nyersanyagforrások | 462 |
A kólafa | 462 |
A természetes és mesterséges aromaanyagok | 462 |
Az alkoholmentes italok gyártása | 463 |
A világ alkoholmentes italokat gyártó ipara | 467 |
Európa | 467 |
Egyesült Államok | 472 |
Az alkoholmentes italok fogyasztása | 473 |
Előrejelzés | 474 |
Irodalom | 475 |
Boripar, szőlészet-borászat | 476 |
Nyersanyagforrások | 476 |
Szőlőtermelés | 476 |
Bortermelés | 479 |
A bor világforgalma | 482 |
A bor tárolása | 489 |
A világ szőlészete és borászata | 494 |
Európa | 494 |
Afrika | 504 |
Amerika | 505 |
Ázsia | 506 |
A világ borfogyasztása | 507 |
Előrejelzés | 509 |
Irodalom | 511 |
Söripar | 512 |
Nyersanyagforrások | 512 |
Az árpa | 512 |
A komló | 514 |
Biokémiai segédanyagok | 514 |
A sör gyártása | 517 |
Malátagyárás | 518 |
Technológiai műveletek | 519 |
A világ sörtermelése | 521 |
A világ söripara | 522 |
Európa | 522 |
Amerika | 535 |
Afrika | 536 |
Ázsia | 536 |
Ausztrália és Óceánia | 536 |
A sör fogyasztása | 537 |
Előrejelzés | 537 |
Irodalom | 539 |
Szeszipar | 540 |
Nyersanyagforrások | 540 |
A szeszipari termékek előállítása | 545 |
A világ szeszipara | 546 |
Európa | 546 |
Afrika | 557 |
Amerika | 557 |
Ázsia | 558 |
Ausztrália | 560 |
A tömény szeszes italok fogyasztása | 560 |
Előrejelzés | 561 |
Irodalom | 565 |
Dohányipar | 566 |
Nyersanyagforrások | 566 |
A világ dohánytermelése | 566 |
A dohánytermékek gyártása | 570 |
Cigarettagyártás | 570 |
A pipadohány és a vágott dohány gyártása | 575 |
Szivargyártás | 575 |
A tubák gyártása | 575 |
A rágódohány (bagó) gyártása | 576 |
A dohányipari termékek világforgalma | 576 |
A dohányipari termékek értékesítése | 578 |
Előrejelzés | 580 |
Irodalom | 583 |
A kötetben felhasznált statitisztikai adatok forrásai | 586 |
Orosz és angol nyelvű összefoglaló | 587 |