1.061.953

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A vezetési ismeretek gyakorlati alkalmazása a mezőgazdaságban

Kézirat

Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Mezőgazdasági Mérnöktovábbképző Intézet
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 332 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám: 3
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Kézirat. 350 példányban készült. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Bevezetés3
A mezőgazdaság szakoktatás feladata, szervezete és eredményei3
A mezőgazdaság szakemberellátottsága7
Az oktató-nevelőmunka színvonalának emelése9
Mezőgazdasági szakmunkásképzés10
Középfokú mezőgazdasági szakmai képzés12
Felsőfokú mezőgazdasági technikumok13
Az egyetemi és főiskolai oktatás14
A mezőgazdasági tudományos kutatás18
A növénytermesztési kutatások eredményei19
Az állattenyésztési kutatások eredményei20
A mezőgazdasági tudományos ktuatás eredméyneinek felahasználása22
Nemesített vetőmagvak és egyéb szaporítóanyag előállítása22
A kutatási eredmények feldolgozása és publikálása23
A szervezett mezőgazdasági szaktanácsadás25
Bevezetés33
A műszaki fejlesztés jelentősége, elvi és gyakorlati problémái34
A műszaki fejlesztés tartalma és összefüggései34
A műszaki fejelsztés jelentősége, hatása és problémái36
A műszaki fejlesztés rendszere és anyagi alapjai45
A műszaki fejlesztés jelenlegi helyzete és célkitűzései49
A kapacitások pótlása51
Traktorlépcső53
Anyagmozgatás54
Öntözés57
Építkezés58
Kemizálási feladatok61
Energiahordozók63
Befejezés64
Bevezetés69
A gazdálkodás elemzésének fogalma és az elemzés folyamata70
Az elemézés céljának meghatározása71
Az elemézés köre72
Az elemzés módszerének megválasztása73
Az elemzés technikája77
Az adatszükséglet felmérése78
Az adatok feldoglozása, elemző táblázatok készítése és mutatószámok számítása79
A következtetések levonása79
A jövedelem elemzésének első lépései80
A termelési tényezők és a hozamok elemzése82
A költség-hozam elemzés alapvető összefüggései83
A költésgek hatékonyságának elemzése85
A ráfordítások csoportosítása és az elemzés sorrendje87
Az önköltség elemzése88
A sertéshizlalás elemzése93
A munkaerőgazdálkodás vizsgálata102
Ábrák119
Bevezetés135
A terv mint a szocialista állam irányító tevékenységének eszköze135
A tervezés gyakorlatában kialakult káros jelenségek141
A tervezés szerepe az uj gazdaságirányítási rendszerben145
A termelőszövetkezeti tervezés és vezetés összefüggései146
Befejezés157
Irodalom159
Bevezetés165
A mezdőgazdasági üzem vezetése 165
Gazdaságirányítás jellemzői165
A vezetés eszközei és feltételei168
A vezetés rendszere168
Termelőszövetkezetekben168
Állami gazdaságokban170
A vezetés funkciói170
Előkészítő feladatok170
Tájékozódás170
Tervezés (célkitűző tevékenység)172
A döntés174
A döntés menetének vázlata176
A feladatok szervezése, szervezetek létrehozása és a rendelkezés kiadása (megvalósító tevékenység)177
Az ellenőrzés179
Javasolt irodalom181
Bevezetés187
A mezőgazdasági termelés felhasználása190
A központi készletek részére történő értékesítés194
A mezőgazdasági termékek felvásárlási rendszerének kialakulása195
A felvásárlási rendszer funkcionálása a gazdaságirányítás új rendszerében197
A központi készletek megteremtésének fontossága200
A mezőgazdasági üzemek informálása212
A fogyasztók részére történő közvetlen értékesítés lehetőségei215
A mezőgazdasági termékek feldolgozása218
A gazdasági irányítás reformjának hatása a vállalatvezetői feladatok kialaulására225
Termelésszervezés225
Gazdálkodásszervezési feladatok226
A gazdasági döntések alapjául szolgáló gazdasági eredmények mérése és értékelése228
A legnagyobb gazdasági előny és a legkisebb gazdasági áldozat elve228
A közvetett gazdasági előnyök és gazdasági áldozatok számbavételének módja és szerepe a gazdasági eredmények megállapításánál229
A nettó és bruttó jövedelem összegének értékelése és a vátozását kiváltó okok hatása irányának és nagyságának megállapítása235
Nettó jövedelem (nyereség) tartalmának értékelése236
Bruttó jövedelem tartalmának értékelése237
A bruttó jövedelem abszolut összege, összetétele alakulásának és változása forrásainak megállapítása238
A jövedelmezőség szinvonalának mérése245
Az összehasonlító gazdasági értékelések tartalma és módszere247
Állattenyésztő és árunövénytermelő ágazatok összehasonlító gazdasági értékelése248
Az eltérő módon szervezett munkafolyamatok összehasonlító gazdasági értékelése252
A leggazdaságosabb beruházási változatok kiválasztásának elve és módszere254
Példamegoldások (mellékleten)260
A termelőszövetkezet vállalati és kigazdálkodott jövedelme összegének és ágazatonkénti és címenkénti forrásainak megállapítása262
A termelőkapacitásban, a termelési szinvonalban, a termelési szerkezetben, valamint a tagok és családtagjaik foglalkoztatásában és munkája értékesülésében bekövetkezett változások hatása a termelőszövetkezet kigazdálkodott jövedelmének összegére269
A jövedelmezőség szinvonalának vizsgálata279
Szarvasmarhatenyésztő ágazatok gazdasági eredményeinek összehasonlítása és viszonylagos jövedelemzőségük megállapítása281
Az eltérő módon szervezett munkafolyamatok összehasonlító gazdasági értékelése288
Beruházási változatok közötti választás a minimális termelési költésg alapján290
A legolcsóbban üzemeltethető állóeszköz kiválasztása292
A korszerűsítések gazdaságosságának meghatározása303
Bevezetés305
Az üzemágak elemzése305
Az elemzés célja306
Az elemzés módszerei308
Az üzemágak fejlesztő tervezése309
Meglévő üzeágak rekonstrukciós fejlesztése311
Új üzemág kialakítása312
Az öntözött lucernatermesztésre alapozott lucernaliszt termelő ágazat tervezése312
Az ágazat kialakításának sajátosságai313
Főbb információk az ágazatra328
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem