kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
Oldalszám: | 248 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 17 cm |
ISBN: | 963-231-642-8 |
Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal, színes fotókkal illusztrált. |
Előszó | 5 |
Szonett egy múzeumban őrzött búzaszemre | 7 |
Takács Tibor: Hogyan terjedtek el a növények? | 9 |
A mag útja | 9 |
A világ növényi körzetei | 13 |
Mai növényeink ősei | 16 |
Dr. Berkó János: A második évszázadba lépett magyar vetőmagtermesztés | 19 |
Hagyományok, adottságok | 19 |
Mezőgazdasági árutermelésünk az Osztrák-Magyar Monarchiában | 20 |
A hazai vetőmagtermesztés kialakulása, kezdeti eredményei | 23 |
A magyarországi vetőmagtermesztés a századfordulótól az első világháborúig | 27 |
Vetőmagtermesztésünk a két világháború között | 33 |
A magyar vetőmagtermesztés újjászervezése a felszabadulás után | 42 |
A vetőmagtermesztés és -felújítás mai rendszere Magyarországon | 45 |
Jelenlegi feladataink a vetőmagtermesztés terén | 47 |
Te búzaszem | 51 |
Takács Tibor: Híres magyar nemesítők és növénytermesztők | 53 |
Dr. Szerafin Jenő: Szántóföldi növénytermesztés és fajtapolitika a felszabadulástól napjainkig | 79 |
Búza | 90 |
Rozs | 96 |
Triticale | 98 |
Őszi árpa | 102 |
Zab | 105 |
Rizs | 106 |
Kukorica | 108 |
Silókukorica | 116 |
Szemescirok | 117 |
Szudáni fű | 117 |
Burgonya | 118 |
Cukorrépa | 121 |
Takarmányrépa | 123 |
Napraforgó | 123 |
Olajlen | 127 |
Rostlen | 128 |
Őszi káposztarepce | 128 |
Kender | 129 |
Dohány | 130 |
Étkezési és takarmányborsó | 131 |
Étkezési száraz bab | 132 |
Szója | 133 |
Lucerna | 134 |
Vöröshere | 136 |
Szarvaskerep | 138 |
Tuza Sándor: A zöldségvetőmag-termesztés a második világháború után | 139 |
Az indulás jelei | 140 |
Visszaesés után tartós emelkedés | 143 |
Célgazdaságok - kertimag-gazdaságok | 146 |
Termesztés, nemesítés és zöldségfajta-politikánk | 148 |
A fajtaválaszték fejlesztése és bővítése | 149 |
Zöldborsó | 154 |
Zöldbab | 156 |
Étkezési paprika | 157 |
Fűszerpaprika | 159 |
Paradicsom | 160 |
Dinnyefélék | 161 |
Uborka | 162 |
Vöröshagyma | 164 |
Csemegekukorica | 165 |
Káposztafélék | 166 |
Retek | 168 |
Fejes saláta | 169 |
A virágokról | 171 |
Horváth Pál: A vetőmag-feldolgozás kialakulása, fejlődése napjainkig | 175 |
Szerszámok, eszközök évezredeken át | 176 |
Korszerű tisztítástechnológiai berendezések | 182 |
Dr. Hadnagy Árpád: Vetőmag-kereskedelem | 195 |
A termékcsere mint a fejlődés része | 195 |
Az áruvá előlépő vetőmag | 196 |
Vetőmag-kereskedelmünk a háború után | 207 |
Az 1960-as évek vetőmag-kereskedelme | 209 |
Vetőmag-kereskedelmünk 1970-től | 211 |
Barthodeiszky András: Nemzeti és nemzetközi minőségi követelmények, kapcsolatok | 217 |
A vetőmag-követelmények kialakulása | 217 |
Az értékelések fejlődése | 224 |
Az értékelési módszerek összehangolása | 231 |
Nemzetközi Vetőmagvizsgáló Szövetség | 234 |
Magkereskedők Nemzetközi Szövetsége | 235 |
Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet | 236 |
Angol nyelvű összefoglaló | 237 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.