A vezetés alapismeretei | 3 |
Az üzletvezető személyére vonatkozó általános követelmények | 3 |
A vezető szakismerete | 3 |
A vezető politikai rátermettsége | 4 |
A vezetői képességek és készségek | 4 |
A vezető erkölcsi, emberi magatartása | 14 |
Az emberi kapcsolatok és a bánásmód lélektani kérdései | 16 |
Néhány gyakorlati tanács a bánásmód lélektanából | 18 |
A vállalat és üzlet gazdasági kapcsolatai | 20 |
A vendéglátó vállalatok helye a népgazdaságban | 20 |
A vállalatokról általában | 23 |
A vendéglátó vállalat szervezete és működése | 25 |
Az egyes osztályok feladatai és felépítése | 27 |
Az üzlet mint gazdálkodási egység | 31 |
A vendéglátó vállalatok, üzletek gazdasági eszközei | 34 |
Gazdasági eszközök | 34 |
Az állóeszközök szerepe a vendéglátásban | 37 |
Az állóeszközökről általában | 37 |
Állóeszközök megóvása | 38 |
Beruházások | 39 |
A fogyóeszközök jelentősége és a készletgazdálkodás | 42 |
Árukészlet és a készlet alakulása | 44 |
Értékesítési tevékenység | 46 |
Az értékesítéssel kapcsolatos áruforgalmi tevékenységek fogalmi meghatározása | 46 |
Az üzletek értékesítési tevékenységének csoportosítása | 49 |
Árrendszer a vendéglátóiparban | 57 |
A vendéglátóipari üzletek osztálybasorolása | 57 |
Az osztálybasorolás irányelvei | 58 |
Az osztálybasorolás módja | 62 |
Az ételek ármegállapítása | 63 |
Italárak | 84 |
Egyéb cikkek árai | 88 |
Kisvendéglő és kiscukrászda árképzése | 94 |
Beszerzési ár | 97 |
Tisztítási veszteség | 99 |
Árlapokra vonatkozó előírások | 100 |
Turistaházak árrendszere | 102 |
A szállodai árak | 104 |
Tervezési ismeretek | 111 |
Általános alapfogalmak | 111 |
Tervezési alapfogalmak | 111 |
Áruforgalmi terv | 114 |
Értékesítési terv elkészítése | 115 |
Értékesítési és árufedezet kapcsolata | 117 |
Munkaügyi tervezés | 118 |
A temelékenységi terv | 119 |
A munkaügyi terv felépítése | 122 |
Létszámtervezés | 122 |
Alapbér megtervezése | 124 |
Jutalék tervezése | 126 |
Pótlék, túlóra tervezése | 127 |
Állományi béralap | 128 |
Állományon kívüli béralap | 129 |
Munkaügyi tervek ellenőrzése | 129 |
Termelékenység | 130 |
Jövedelmezőségi terv összeállítása | 132 |
Az árrés | 135 |
Az árrés vizsgálata a vendéglátóiparban | 136 |
Az árrés tervezése | 139 |
Az árrés és a költséggazdálkodás összefüggése | 139 |
A költséggazdálkodás | 143 |
A költségek fogalma, csoportosítása és színvonalát meghatározó tényezők | 143 |
A forgalmi költség jellege | 143 |
A forgalmi költségek osztályozása, csoportosítása | 144 |
A forgalmi költségek színvonalát meghatározó tényezők | 146 |
A költségcsoportok ismertetése | 148 |
A vendéglátóiparban alkalmazott bérrendszerek | 153 |
Alapbér | 154 |
Jutalék | 157 |
Jutalékkiegészítés | 160 |
Tanulók bérrendszere | 170 |
Túlmunka díjazása | 172 |
Pótlékok | 173 |
Béren kívüli juttatások | 176 |
A jutalmazási alap | 178 |
Igazgatói alap | 184 |
A vendéglátóipari dolgozók munkaviszonya | 185 |
A munkaviszony keletkezése | 185 |
Az áthelyezés | 189 |
A munkaviszony megszűnése felmondással | 191 |
Munkakönyvi bejegyzések | 197 |
Munkakönyv kiadása | 199 |
A munkaviszony folyamatossága | 199 |
A szabadságidő | 202 |
Munkaköri képesítések a vendéglátóiparban | 207 |
A dolgozó nők és a fiatalkorúak védelme | 208 |
A vendéglátó üzlet és vezetője | 211 |
Az üzlet a vállalaton belül | 211 |
Az üzletvezető és a gazdaságos áruforgalom | 213 |
Az üzletvezető irányítási jogköre | 216 |
Az üzlet és vendégei | 220 |
A társadalmi tulajdon védelme | 223 |
A társadalmi tulajdon fogalma | 223 |
A kárt megelőző intézkedések | 223 |
Felelősség a társadalmi tulajdonban okozott kárért | 228 |
A fegyelmi felelősség szabályai | 229 |
Fegyelmi hatóság | 230 |
Fegyelmi eljárás | 230 |
Fegyelmi büntetések | 232 |
Rehabilitáció | 233 |
Büntetőjogi védelem | 233 |
Kártérítési felelősség | 234 |
Vétkesen okozott kár | 234 |
Gondatlanul okozott kár | 235 |
Megőrzési felelősség | 236 |
Kártérítés kiszabása | 236 |
Felelősség a leltáriányért | 239 |
A normalizált (elismert) hiány | 239 |
A leltárhiányért felelős dolgozók köre | 240 |
A leltárhiányért való felelősség érvényesítése | 244 |
Felelősség az álló- és fogyószközökért | 246 |
A kártérítés érvényesítésének személyi feltételei | 246 |
Leltárhiányból eredő kártérítési igény érvényesítése | 248 |
Az étterem és a szálloda fokozott felelőssége | 249 |
A vendéglátó üzlet és az idegenforgalom | 253 |
Az idegenforgalom jelentősége | 253 |
Idegenforgalmi követelmények a vedéglátóiparral szemben | 254 |
A magyar idegenforgalom szervezete | 258 |
A vendéglátó vállalatok idegenforgalmi üzleti kapcsolatai | 261 |
Ügyvitel | 265 |
Ügyvitelről általában és a vendéglátóipari ügyvitel | 265 |
Bizonylati elv és a bizonylatok | 266 |
A bizonylatok csoportosítása | 267 |
Üzleti ügyvitel célja | 268 |
Készletváltozások elszámolása | 270 |
Termeléssel kapcsolatos számviteli feladatok | 283 |
A termelés megszervezése | 283 |
Melegkonyhás üzletek vételezési rendszere | 287 |
Külön raktárral nem rendelkező üzletek vételezési kötelezettsége | 290 |
Konyhák anyagfelhasználásának vizsgálati módszere, ha elkülönített raktárral rendelkeznek | 292 |
Külön raktárral nem rendelkező konyha anyagfelhasználásának vizsgálata | 294 |
Központi termelőüzemek vételezési rendszere | 294 |
Központi termelőüzemek anyagfelhasználásának vizsgálata | 296 |
Az értékesítés elszámolása | 298 |
Bevételek elszámolása | 298 |
Pénztárral (felíróval) ellenőrzött üzletek elszámoltatása | 298 |
Pénztárjelentés | 299 |
Pénztárelszámoltatás sorrendje | 303 |
A felszolgálók forgalmának bizonylatolása | 304 |
A felszolgálók elszámoltatása | 304 |
Az elszámoltatások bizonylatai | 304 |
Állóeszköz mozgatás | 306 |
Fogyóeszköz nyilvántartás | 307 |
Leltározási tudnivalók | 309 |
A leltár fogalma és jelentősége | 309 |
A letltárfelvétel célja és a leltár fajai | 309 |
A leltározás előkészítése | 313 |
A leltározás technikája | 317 |
A leltáreredmény megállapítása | 325 |