Bevezető | 3 |
A vendéglátás és az idegenforgalom gazdasági és társadalmi jelentősége | 5 |
A vendéglátás és az idegenforgalom feladatai | 5 |
A vendéglátás gazdasági jelentősége | 9 |
A vendéglátás társadalmi jelentősége | 13 |
Az idegenforgalom gazdasági jelentősége | 17 |
Az idegenforgalom társadalmi jelentősége | 21 |
A vendéglátás és az idegenforgalom szervezete és irányítása | 23 |
A vendéglátás szervezete | 24 |
A szervezet és az irányítás összefüggése | 25 |
A vendéglátás irányítása | 27 |
Az ágazati irányítás (ágazati felelősség) | 27 |
A vállalatok felügyelete | 28 |
A BkM Vendéglátó és Idegenforgalmi Főosztály feladatköre | 29 |
A vendéglátás tanácsi irányítása | 3 |
A szövetkezetek irányítása és szakigazgatása | 31 |
Az idegenforgalom szervezete | 33 |
Az idegenforgalmi szakszervek és feladataik | 34 |
Az idegenforgalmi szervezetek irányítása | 42 |
Az idegenforgalmi tanácsi irányítása | 44 |
A piac szerepe a vendéglátóiparban és az idegenforgalomban | 45 |
A piac és szabályozása | 45 |
A gazdasági verseny | 48 |
Gazdasági verseny a vendéglátásban | 49 |
Az idegenforgalmi piac és verseny | 50 |
A kereslet szerepe a vendéglátó és idegenforgalmi piacon | 52 |
A kínálat szerepe a vendéglátó és idegenforgalmi piacon | 60 |
A vendéglátás forgalma | 64 |
A vendéglátóipari forgalom szerkezetének alakulása | 66 |
A forgalom szerkezete főbb árucsoportonként és szolgáltatástípusonként | 66 |
A forgalom szerkezete szakágazatonként | 66 |
A forgalom szerkezete szektorok szerint | 74 |
A forgalom szerkezete területek szerint | 76 |
A forgalom szerkezete irányító szervek szerint | 79 |
A vendéglátás forgalmának szezonalitása | 80 |
Az idegenforgalom fejlődése | 83 |
Az aktív idegenforgalom | 83 |
Az idegenforgalom dinamikája | 85 |
Az idegenforgalom szerkezete | 85 |
Az idegenforgalom szerkezete az igénybe vett közlekedési eszközök szerint | 97 |
Az idegenforgalom szerkezete területcsoportonként | 98 |
Az idegenforgalom szerkezete az utazás szervezettsége szerint | 99 |
Az idegenforgalom szerkezete szállástípusonként | 100 |
A passzív idegenforgalom fejlődése | 103 |
A passzív idegenforgalom szerkezete a tartózkodás ideje szerint | 104 |
A passzív idegenforgalom szerkezete a célországok szerint | 104 |
A passzív idegenforgalom szerkezete az utazás célja szerint | 106 |
A passzív idegenforgalom szerkezete az utazás módja szerint | 107 |
A passzív idegenforgalom szerkezete az utazás szervezettsége szerint | 107 |
A belföldi idegenforgalom | 108 |
A belföldi idegenforgalmat fejlesztő tényezők | 109 |
A belföldi üdülés | 113 |
Az üdültetés továbbfejlesztése | 114 |
Az ifjúsági turizmus | 116 |
A vendéglátó és szálláshely hálózat | 118 |
A vendéglátó hálózat | 118 |
A vendéglátó hálózat szerkezete szektorok szerint | 120 |
A vendéglátó hálózat szerkezete területenként | 120 |
A vendéglátó hálózat leterheltsége | 124 |
A vendéglátó hálózat szerkezete egyéb szempontok szerint | 127 |
A kereskedelmi szálláshelyek | 129 |
A szállodahálózat fejlődése | 132 |
Az egyéb szálláshelyek fejlődése | 134 |
A kerskedelmi szálláshelyek kapacitáskihasználása | 135 |
Az üdülő szálláshelyek | 138 |
Munkaerő- és bérgazdálkodó a vendéglátásban és az utazási irodákban | 141 |
A vendéglátóipari munka sajátosságai | 141 |
Az idegenforgalmi munka sajátosságai | 144 |
A foglalkoztatottak számának alakulása | 145 |
A foglalkoztatottság szerkezetének alakulása | 146 |
A foglalkoztatottság szerkezete állománycsoportonként | 146 |
A foglalkoztatottság szerkezete nemek és korok szerint | 149 |
A foglalkoztatottásg szerkezete a ledolgozott munkaidő szerint | 150 |
A munka termelékenysége a vendéglátásban | 151 |
Munkaerő-hullámzás a vendéglátóiparban | 153 |
A vendéglátás és az utazási irodák bérgazdálkodása | 155 |
A vendéglátóipar és az utazási irodák gazdálkodása | 159 |
Az árrés alakulása | 161 |
A költségek alakulása | 161 |
A nyereség alakulása | 163 |
A vállalati alapok képzése | 164 |
A szövetkezeti vendéglátás gazdálkodása | 165 |
Az utazási irodák gazdálkodása | 166 |
Vendéglátás- és idegenforgalmi politika | 168 |
A gazdaságpolitika fogalma | 168 |
A tervezés és a gazdaságpolitika | 169 |
A vendéglátás-politika főbb céljai | 170 |
Forgalom-fejlesztési politika | 172 |
Hálózatfejlesztési politika | 172 |
Munkaerő- és bérpolitika | 178 |
Gazdálkodási célok | 179 |
Az idegenforgalmi politika | 180 |
Idegenforgalmi politikai célok a gyakorlatban | 183 |
A gazdaságirányítás rendszere | 187 |
A népgazdasági tervezés rendszere | 187 |
A közgazdasági szabályozás rendszere | 188 |
A gazdaságirányítás szervezeti és döntési rendszere | 193 |
A vendéglátás és az idegenforgalom szabályozásának sajátosságai | 195 |
A vendéglátás és az idegenforgalom gazdasági szabályozása | 197 |
A árszabályozás | 197 |
Az árrendszerrel szemben támasztott követelmények | 197 |
Az árformák | 199 |
A haszonkulcsok funkciója | 200 |
Az ételek ármegállapítása | 202 |
Az italárak megállapítása | 205 |
Egyéb árak | 208 |
Zene- és műsorszolgáltatás | 210 |
Ármegállapítás a munkahelyi éttermekben és munkahelyi büfékben | 211 |
Ármegállapítás rendezvényeknél | 212 |
A beszerzési ár | 213 |
Egyéb szabályozás | 213 |
A szállodai árak | 214 |
A vállalati jövedelemszabályozás | 215 |
A nyereség adóztatása | 216 |
Az érdekeltségi alapok képzése és felhasználása | 218 |
A jóléti és kulturális alap képzése és felhasználása | 222 |
A jövedelemszabályozás továbbfejlesztésének célja | 223 |
A bérszabályozás | 226 |
A vállalati teljesítményhez kötött bérszínvonal-szabályozás | 226 |
A központi bérszínvonal-szabályozás | 229 |
A bértömeg-szabályozás | 229 |
A bérszabályozás továbbfejlesztésének célja | 230 |
A vállalati vezető állású dolgozók anyagi érdekeltségi rendszere | 231 |
A vállalati jövedelemszabályozás egyéb elemei | 235 |
Az eszközlekötési járulék | 235 |
Az amortizáció | 236 |
A telekhasználati díj | 236 |
Az egyszeri telekigénybevételi díj | 237 |
Az élőmunkához kapcsolódó költségtényezők | 237 |
Vállalati járadék jellegű jövedelemelvonási formák | 238 |
Támogatások és adók vendéglátóiparban | 239 |
A szövetkezeti sajátosságok a jövedelemszabályozásban | 244 |
Az eszközfejlesztés szabályozása | 246 |
A beruházások szabályozása | 246 |
A szabályozás eszközei | 248 |
A beruházások finanszírozásának forrásai | 248 |
A fejlesztések állami támogatása | 252 |
A forgóeszköz-fejlesztés szabályozása | 255 |
A főbb vendéglátóipari és szállodafejlesztési célok az V. ötéves terv időszakában | 257 |
Általános alapelvek | 257 |
Az áruforgalom várható alakulása | 258 |
Az állóeszköz-fejlesztés | 261 |
A szállodahálózat fejlesztése | 262 |
A létszám és az átlagkereset tervezett fejlődése | 263 |
Az áruforgalmi tevékenység elemzése és tervezése | 265 |
Az értékesítés elemzése és tervezése | 265 |
Az értékesítés elemzése | 267 |
A bázisadatok korrekciója | 271 |
Az értékesítési terv szerkezete | 273 |
A hálózati és a központi tervezés kapcsolata | 276 |
A terv jóváhagyása és bontása | 278 |
A szállodai értékesítés tervezése | 278 |
A munkahelyi vendéglátás értékesítési terve | 280 |
A termelés elemzése és tervezése | 281 |
A készletek elemzése és tervezése | 283 |
Az árukészletek fajtái | 284 |
A készletek befolyásoló tényezők | 285 |
Az árukészletek elemzése | 286 |
Az árukészletek tervezése | 288 |
A beszerzés elemzése és tervezése | 291 |
A beszerzési terv elkészítését megelőző elemzések | 291 |
A beszerzési terv összeállítása | 293 |
A fogyóeszközök beszerzésének tervezése | 294 |
A beszerzés tervezése a munkahelyi vendéglátásban | 295 |
A szállítási tevékenység elemzése és tervezése | 296 |
A szállítási megoldások | 297 |
Az árak elemzése és tervezése | 298 |
Munkaerő- és bérgazdálkodás | 301 |
A vállalati munkaerő-gazdálkodás | 302 |
A létszám elemzése | 302 |
A munka termelékenységének (hatékonyságának) elemzése | 308 |
A munkaidőmérleg | 324 |
A munkaerőmérleg | 326 |
A munkaerő-szükséglet meghatározása | 326 |
A munkaerő-szükséglet fedezeti forrásai | 329 |
A vállalati bérgazdálkodás | 330 |
A bérrendszer | 331 |
A dolgozók besorolása | 331 |
A bérformák | 335 |
A jutalékos bérrendszerek | 338 |
A tiszta jutalékos bérrendszer | 338 |
A csökkentett alapbérrel kombinált jutalékos bérrendszer | 340 |
Az alapbérrrel kombinált jutalékos bérrendszer | 341 |
A jutalékarány | 343 |
A jutalék-kiegészítés | 343 |
Csoportos és egyéni elszámolás | 343 |
A szállodai dolgozók jutalékrendszere | 344 |
A jutalékkulcsok szabályozása | 345 |
A pérpótlékok | 346 |
A túlóradíjazás | 349 |
A bérek tervezése | 349 |
A vállalatok fejlesztési tevékenysége | 351 |
Az eszközfejlesztés tartalma | 352 |
A vendéglátóipari vállalatok állóeszköz-fejlesztése | 354 |
Korszerűsítés | 354 |
Rekonstrukció | 355 |
Korszerűsítéssel összekapcsolt rekonstrukció | 355 |
A vállalati fejlesztési tevékenység tervezése | 356 |
Az állóeszköz-szükséglet terve | 357 |
A beruházások megvalósítása | 374 |
Az állóeszköz-fejlesztés finanszírozása | 377 |
A vendéglátóipari vállalatok forglóeszköz-fejlesztése | 384 |
A gazdálkodási terv | 391 |
A költséggazdálkodás és tervezés | 391 |
A költségek csoportosítása | 392 |
A költségek befolyásoló tényezők | 397 |
A költségfelelősi rendszer | 399 |
A költségek elemzése | 400 |
A költségek tervezése | 403 |
A vendéglátóipar jövedelmezősége | 404 |
A jövedelmezőséget befolyásoló tényezők | 405 |
A jövedelmezőség tervezése | 406 |
Az árbevételek terve | 406 |
Az árrésterv | 408 |
A nyereség terve | 413 |
A tervezési folyamat és az egyes tervfejezetek összefüggése | 423 |
Felhasznált irodalom | 425 |