A vegytan és vegyipar
Szerző
Kiadó: | |
Kiadás helye: | |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: |
Vászon
|
Oldalszám: | 84
oldal
|
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar
|
Méret: |
19 cm x 14 cm
|
ISBN: | |
Megjegyzés:
|
A címlap hiánya miatt a könyvészeti adatok nem beazonosíthatók. Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
|
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
Előszó
E könyvecskében néhány oldalon össze kivántam foglalni azokat a fontosabb chemiai és chemiai technológiai ismereteket, amelyek tágabb érdeklődésre tar ihatnak számot. Arra igyekeztem, hogy...
Tovább
Előszó
E könyvecskében néhány oldalon össze kivántam foglalni azokat a fontosabb chemiai és chemiai technológiai ismereteket, amelyek tágabb érdeklődésre tar ihatnak számot. Arra igyekeztem, hogy különösen az el nem hagyható, nagyobb elmélyedést kivánó elméleti részeket kellő gyakorlati példákkal hozzam közelebb a tudományos kérdésekkel szakszerűen nem foglalkozó munkásvilág szelleméhez. Amennyire lehetett, az elméleti részeket leegyszerüsiteni is törekedtem, de a tudományos pontosság határain belül. Ha azonban mégis egyes folyamatok leirásánál a tudományban használatos, alaktól kissé eltértem, azt csakis a könnyebben való érthetőség lehetősége miatt tettem meg s ezért azon szakértők szives elnézését kérem, kik e könyvecskét talán át fogják lapozni.
A közölt ábrák tekintetében azt az elvet tekintettem irányadónak, hogy csak a lehetőleg tágabb alkalmazási körű készülékek, eszközök stb. rajzait mutassam be, hogy alárendelt részletekkel, melyek csupán egyes iparokban birnak helyi, vagy rövid ideig tartó jelentőséggel, ne terheljem meg az általános irányelveket kereső érdeklődők gondolat világát.
Hogy igyekezetemet mily mértékben sikerült valóra váltanom: azt a szives olvasók döntsék el.
Vissza
Tartalom
Előszó 3
I. fejezet. Mi a vegytan (chemia), mivel foglalkozik a vegyiipar 5
II. fejezet. Keverékek, vegyületek, analizis, szintézis. Az anyag megmaradásának elve 6
III. fejezet. Az elemek és vegyületek. Oldatok, kolloidok 8
IV. fejezet. Állandó súlyviszonyok törvénye. Molekula és atom. Atomsuly. Vegyfolyamatok leirása. Stöchiometria 10
V. fejezet. Az elemek közötti összefüggésekről. Elemek átalakulása. Ősanyag 14
VI. fejezet. Halmazállapotok. A hőfok és mérése. Ásványok, kristályok. Sűrűség, keménység 16
VII. fejezet. Részletes, leiró chemia. Chemiai technológia, vegyi-ipar, áruismeret, anyagvizsgálat 20
VIII. fejezet. A tüzelőanyagok és technológiájuk 22
IX. fejezet. A levegő 33
X. fejezet. A viz és technológiája 35
XI. fejezet. A föld. Az agyag és mészkő. Téglaégetés, mészégetés, mészliomoktégla, cement 40
XII. fejezet. A vas 44
XIII. fejezet. A réz 48
XIV. fejezet. Az ólom, cink, ón, higany, nikkel 51
XV. fejezet. Az aluminium és a könnyű fémek. Bázisok. Ammoniumgyök 53
XVI. fejezet. A nemes fémek 57
XVII. fejezet. A kén, klór, foszfor. Savak, sók 58
XVIII. fejezet. Az organikus chemia. Ásványolajipar 66
XIX. fejezet. Alkoholok, organikus savak. Zsirok és zsiros olajok. Szappanipar 70
XX. fejezet. Szénhidrátok, cukrok 72
XXI. fejezet. Néhány szó az organikus festékiparról 75
XXII. fejezet. A fehérje, az ételek és az élővilág 76
Tárgymutató 80