kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Athenaeum Irod. és Nyomdai Részvénytársulat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Félvászon |
Oldalszám: | 484 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 21 cm x 15 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | Számos, a szöveg közé nyomtatott fekete-fehér ábrával illusztrálva. Saját sokszori kisérletek után érthetően és pontosan leirta és kiadta St. Hilaire Jozéfa. Huszonkilencedik, a legújabb szakácsvényekkel, a felszeldelés mesterségével, valamint a modern asztal terítésével bővített kiadás. Gondosan átdolgozta és bővítette Wiesner Emil, konyhafőnök, az Orsz. Nőképző-egyesület főzőiskolájának tanára. Nyomtatta az Athenaeum r.-t. könyvnyomdája, Budapesten. |
A húslevesekről | |
Javított húsleves | |
Barna leves | 2 |
Javított leves úgynevezett consommé | 2 |
Kenyérleves | 2 |
Táplaleves kirántott hagymakarikákkal | 2 |
Francia leves | 3 |
Francia polgári leves, úgynevezett pot-au-feu | 3 |
Tört csirkeleves | 3 |
Tavaszi leves | 3 |
Fűleves (Turbolya) | 3 |
Tiszta leves fás galuskával | 4 |
Leves "Royal"-lal | 4 |
Táplalé halgaluskával | 4 |
Consommé á la Monaco | 5 |
Marhahúsnedv (jüs) | 5 |
Vadhúsnyelv (jüs) | 5 |
Táplalé szárnyas gombóckákká Harlekin módra | 6 |
Kartfiolleves | 6 |
Rákleves húsevő napokon | 6 |
Vadhúsleves lencsével | 7 |
Oglio leves | 7 |
Átvont szalonkaleves | 7 |
Rizsleves csirkével | 8 |
Májleves marhahúsleves nélkül | 9 |
Leves dara-galuskával | 9 |
Leves vajas galuskával | 9 |
Leves tyúkpogácsával (royal) | 9 |
Leves bekötettel | 9 |
Leves libaaprólékkal | 10 |
Szalonnás gombócleves | 10 |
Zsemlyeleves | 10 |
Leves bedörzsölt daragombóccal | 10 |
Leves vagdalékfánkkal | 11 |
Leves agyvelőgombóccal | 11 |
Leves májgombóccal | 11 |
Leves májas hablepénnyel | 11 |
Leves májrizzsel | 11 |
Leves tüdőtáskával | 12 |
Szágóleves | 12 |
Leves csontvelőgombóccal | 13 |
Leves lisztes hablepénnyel | 13 |
Leves vagdalék- (ragout) gombóckákkal | 13 |
Leves rizspogácsával | 13 |
Leves ledörzsölt szalonnás gombóccal | 14 |
Leves csiperkegombával (champignon) | 14 |
Consommé á la Orléans | 14 |
Olasz rizs levesbe | 15 |
Vagdalék levesbe | 15 |
Brünni leves - Potage á la Brunoise | 15 |
Potage á la cardinale - Rákleves halgombóccal | 16 |
Parasztleves kirántott metélttel - Potage á la paysanne | 16 |
Parasztleves más módon | 17 |
Potage á la régence | 17 |
Borsópüré-leves friss zöldborsóból | 17 |
Spárgapüré-leves, spárga hegyekkel | 18 |
Betegeknek való levesek | |
Beaftea leves | 18 |
Könnyű csirkepüré-leves betegeknek | 18 |
Egyéb ajánlatos levesek betegek számára | 18 |
A bőjti levesekről | |
Tiszta halleves | 19 |
Halleves magyarosan | 19 |
Serleves | 19 |
Csokoládéleves | 19 |
Bőjti leves gyökerekből | 20 |
Bőjti consommé pisztrángszeletekkel | 20 |
Zöldborsóleves | 20 |
Borsóvíz bőjti ételekbe és bőjti levesekbe használandó | 20 |
Fehér áttört bőjti leves osztrigával | 21 |
Zellerleves | 21 |
Halikrásleves | 21 |
Bőjti leves tengeri rákból (uraknak) | 21 |
Békaleves | 22 |
Törtleves | 22 |
Fűleves (Turbolya) | 22 |
Lencseleves | 23 |
Lencsepüré | 23 |
Borsópürés | 24 |
Mandolaleves habosan | 24 |
Kucsmagombaleves | 24 |
Teknősbékaleves | 25 |
Borleves | 25 |
Tejfölleves | 26 |
Korhelyleves | 26 |
Korhelyleves más módon | 26 |
Suhantott leves tarhonyával | 26 |
Paradicsomleves | 26 |
Vöröshagymaleves galuskával | 26 |
A hideg édes levesekről | |
Hideg málnaleves | 27 |
Hideg eper-, vagy szederleves | 27 |
Hideg ribiszkeleves | 27 |
Hideg ananászleves | 27 |
Hideg őszibarackleves | 27 |
A húsevőnapi előtéelekről (assiette) | |
Velő göngyöleg (croquette) | 28 |
Velő göngyöleg sóskával | 29 |
Béka karbonád burgonyával | 29 |
Timbales á la Romaine | 29 |
Rizskarimás lúdmáj | 30 |
Cromesquis | 30 |
Májlepény (gáteau) | 31 |
Borjúhús göngyöleg croquette | 31 |
Finom ragú á la Richelieu | 32 |
Iróstészta-tok | 32 |
Kis pástétomkák á la reine | 33 |
Agyvelőpép (Hirnpurée) | 33 |
Vol-au-vent á l'orinteale | 34 |
Kappanmell osztrigával | 34 |
Borjú kedesz franciásan | 34 |
Borjú kedesz finom füvekkel | 35 |
Ragú kagylókban | 35 |
Borjúhús meridon | 36 |
Lúdmáj kása (Mus) melegen | 36 |
Pilaw (olasz módon) | 37 |
Sodralék (rollade) csiperkegombával | 37 |
Nyúlmaradék csiperkegombával | 37 |
Sódar kádka | 38 |
Fürj rizzsel | 38 |
Galamb papirtekercsben | 38 |
Fürj-pástétomkák | 38 |
Pilaw | 39 |
Vajastáska vagdalékkal (risole) | 39 |
Kádka (pite) ragúval vagy szalmival | 40 |
Sodralék palacsintából | 40 |
Palacsinta (omelette) sodralék vaddal | 40 |
Töltött (fasirozott) malac | 41 |
Szardella-töltelék | 41 |
Finom húsaszpik (kocsonya) | 41 |
Sodralék sonkából | 42 |
Foglyok barna öntettel | 42 |
Nyúlszeletek barna öntettel | 43 |
Lúdmájszeletek barna és fehér öntettel | 43 |
Lúdmáj kása (Mus) hidegen | 43 |
Csirke-majonéz | 44 |
Strassburgi szarvasgomba-pástétom | 44 |
Fehéren becsinált osztrigák | 45 |
Kirántott osztrigák | 45 |
Friss sült osztrigák | 45 |
Álosztriga | 46 |
Jászkeszeg heringgel | 46 |
Héringek rostélyon sütve | 47 |
Hideg hal aszpikkal és majonézzel | 47 |
Szardella-saláta mint asziett | 47 |
Hal-majonéz | 47 |
Héring hideg mustár-mártással | 48 |
Normandi tojás | 48 |
Főtt tojás | 48 |
Tojás-croquettek á la Bechamel | 49 |
Tojás burgonyával (angol krumpli) | 49 |
Tojás magyarosan | 49 |
Rántott tojás spárgával és rákfarkacskákkal | 50 |
Tojás á la Polignac | 50 |
Tálba öntött tojás (Gesetzte Eier) | 50 |
Töltött tojás | 50 |
Vajban sütött tojás | 51 |
Megfordított tojás | 51 |
Tojás á la Javel | 52 |
Omlett kaviárral | 52 |
Omlett á la parisienne | 52 |
Hollandi tojás | 52 |
Szerb omlett | 53 |
Bibic tojás | 53 |
Tojás ragúval | 53 |
Ökörszem finom füvekkel | 53 |
Töltött csiga | 53 |
Kéreg pástétomkák á la maréchale | 54 |
Finom tengeri rák saláta | 54 |
Tengeri rák kocsonyásított olaj mártalékban | 54 |
Szardiniák kocsonyásított olaj mártalékban | 55 |
Kaviár jégtömbben | 55 |
A marhahúsról | |
Marhahús á la jardiniére | 56 |
Boeuf á la mode | 56 |
Boeuf á la mode másféleképen | 56 |
Marhahús zöldségkéreggel | 57 |
Szegyfej tormával borítva | 57 |
Töltött bordarész | 57 |
Párolt marhahús | 58 |
Znaimi pecsenye | 58 |
Marhahúst izletesen elkészíteni | 58 |
Marhahúst megbarnítani | 58 |
Pilaw hússal | 58 |
Mártásokról | |
Egyszerű fehér mártás | 59 |
Sauce veloutée | 60 |
Legirozott mártás | 60 |
Spanyol mártás | 60 |
Almás mártás | 60 |
Egres mártás | 60 |
Csipkebogyó mártás | 60 |
Ribiszke mártás | 61 |
Narancs mártás | 61 |
Szarvasgomba mártás | 61 |
Bordeaux mártás | 61 |
Csiperke vagyis galóca mártás | 61 |
Bérnaise mártás | 61 |
Bérnaise mártás halakhoz | 61 |
Kaporna mártás | 62 |
Ugorka mártás | 62 |
Friss ugorka mártás | 62 |
Maderia mártás | 62 |
Olasz mártás | 63 |
Amerikai mártás | 63 |
Kapri mártások | 63 |
Lengyel mártás (nyelvhez) | 63 |
Citrom mártás | 64 |
Hideg torma | 64 |
Mandolás torma | 64 |
Paradicsomalma mártás | 64 |
Sauce Robert (nyelvhez vagy borjúfejhez) | 64 |
Rák mártás | 64 |
Tengeri rák mártás | 65 |
Crevette mártás (halszeletekhez) | 65 |
Szardella mártás | 65 |
Sóska mártás | 65 |
Zsemlyés torma mártás | 65 |
Hideg mustár mártás | 65 |
Hideg mustár mártások | 66 |
Szarvasgomba mártás | 66 |
Szarvasgomba mártások (más módon) | 66 |
Metélő hagyma mártás | 67 |
Mogyoró hagyma mártás | 67 |
Fenyőbogyó mártás (hideg vadhúshoz) | 67 |
Mártás vadhúshoz | 67 |
Vadhús mártás más módon | 67 |
Zöld mártás | 68 |
Francia mártás | 68 |
Hollandi mártás (halételekhez) | 68 |
Citrom mártás | 68 |
Vöröshagyma mártás | 68 |
Kucsmagomba mártás | 69 |
Supréme mártás | 69 |
Mousseline mártás | 69 |
Mousseline mártás halhoz | 69 |
Hollandi mártás spárgához vagy karfiolhoz | 69 |
Magyar mártás halhoz | 69 |
St. Genois mártás lazachoz | 70 |
Majonnéz | 70 |
Tatár mártás | 70 |
Remoulade mártás | 70 |
Ravigote mártás | 70 |
Vinaigrette mártás | 70 |
Diplomata mártás | 71 |
Melegen felvert mustármártás | 71 |
Hideg vajas mártás | 71 |
Zöld remoulade mártás | 71 |
Sárga remoulade mártás | 71 |
Az alap mártások (mártalékos) készítésmódja | 71 |
Besámel | 72 |
A pürékről | |
Hagymapüré | 73 |
Cardon (vad articsóka) püré | 73 |
Szárnyaspüré | 73 |
Szalonka, fogoly, fácán és vadkacsa püré | 73 |
Champignon püré | 73 |
Sódarpüré | 74 |
Főzelékekről | |
Főzeléket főzni | 74 |
Spárgahegyek húshoz | 75 |
Spárga mousseline mártással | 75 |
Töltött tök | 75 |
Vegyes főzelék | 75 |
Burgonya göngyöleg (croquette) | 75 |
Burgonya lyoni módon | 76 |
Burgonya á la maitre d'hotel | 76 |
Kirántott burgonya | 76 |
Töltött burgonya | 76 |
Burgonya rostélyossal | 77 |
Burgonya főzelék majoránnával | 77 |
Zöld borsó | 77 |
Zöld borsó angol módon | 78 |
Zöld hüvelyes borsó | 78 |
Risi-bisi (Rizs borsóval) | 78 |
Főtt articsóka | 78 |
Articsóka zöld borsóval | 79 |
Articsóka olasz módon | 79 |
Articsóka | 79 |
Paraj apró formákban | 80 |
Kötött saláta irósvajas lével | 80 |
Zöld bab | 81 |
Töltött paprika | 81 |
Hospot készítése | 81 |
Hospot másféleképen | 81 |
Sárgarépa kelrépával | 82 |
Zöld és fehér karfiol | 82 |
Karfiol írósvajas lében | 83 |
Karfiol írósvajjal | 83 |
Kék kelkáposzta gesztenyével | 84 |
Kirántott kelkáposzta | 84 |
Töltött kelkáposzta | 84 |
Barnára párolt kelrépa | 85 |
Töltött kelrépa | 85 |
Fehéren párolt kelrépa | 86 |
Borított töltött (fasirozott) kelrépa | 86 |
Lencse foglyokkal | 86 |
Káposztás fogoly | 87 |
Kelhajtások | 88 |
Fehérrépa | 88 |
Barnára párolt savanyú káposzta | 88 |
Párolt savanyú káposzta rizskásával vagy burgonyával | 89 |
Párolt savanyú káposzta másféleképen | 89 |
Kolozsvári káposzta | 90 |
Kolozsvári káposzta más módon | 90 |
Szász káposzta | 90 |
Paradicsom káposzta | 90 |
Töltött káposzta | 90 |
Savanyú káposzta csukával | 91 |
Szalonnás káposzta | 91 |
Káposzta csíkkal | 91 |
Hajdu káposzta | 92 |
Káposzta saláta | 92 |
Kék káposzta almával | 92 |
Töltött (fasirozott) édes káposzta | 92 |
Spárga írósvajas lében | 93 |
Savanyú tökkáposzta | 93 |
Tök spárga módon elkészítve | 94 |
Töltött jurgita-tök | 94 |
Töltött paradicsomalma | 94 |
Paraj | 95 |
Fejes saláta | 95 |
Pudding száraz borsóból | 95 |
Csiperkegombát különféle karimázásra használva | 95 |
Baromfi becsináltakról | |
A baromfi előkészítéséről | 96 |
Supréme fiatal csirkékből | 96 |
Fácán vagy fogoly supréme | 97 |
Csirkék vérmártásban | 97 |
Csirkék írósvajas lében karfiollal | 97 |
Csikefilet-k normandi módon | 97 |
Csirkék zöld borsóval és rákfarkacskákkal | 98 |
Pain de poulets á la Bonaparte | 98 |
Magyar csirke paradicsommal | 98 |
Poulard á la macédoine | 99 |
Töltött csirkék | 99 |
Töltött csirkék szarvasgombával (Poulets farcis) | 100 |
Töltött csirkék lengyel módon | 100 |
Csirkék frikasszéval | 100 |
Panirozott, vajban sült csirkék | 100 |
Csirkepaprikás tejföllel | 101 |
Csirkepörkölt tarhonyával | 101 |
Zsírban sült csirkék francia módon | 101 |
Nyárson sült csirkék | 101 |
Csirke rizzsel | 102 |
Fehérre párolt csirkék | 102 |
Chartreuse fiatal kacsákból | 102 |
Párolt kacsa apró vöröshagymával | 103 |
Kacsák fehérrépa pürével | 103 |
Kacsák hús fással és kolbásszal töltve | 103 |
Becsinált kappanok | 104 |
Pulyka francia módon | 104 |
Töltött pulyka | 104 |
Pulyka angol módon | 105 |
Fiatal pulykából oldalszeletek frikandóban | 105 |
Pulyka paprikásan | 106 |
Pulykamell ragú Godard-al | 106 |
Pulykahasé tojással | 106 |
Kappan ragú Poulouse-al | 106 |
Kappan osztrigával | 107 |
Kappanragú chipolatával | 107 |
Sodralék kappanból | 107 |
Kappan á la Morland | 108 |
Lúdmájjal töltött kappan | 108 |
Motelote galambokból | 108 |
Töltött galamb | 109 |
Galambmellek á la Pompadour | 109 |
Párolt galamb | 109 |
Galambok spárgahegyekkel | 110 |
Galamb zöld borsóval | 110 |
Párolt libamáj | 110 |
Álszalonkavagdalék (szalmi) | 110 |
Borjú- és ürühús-becsináltakról és ragúkról | |
Besózott borjúhús (hidegen teához) | 111 |
Borjúfej román módon | 111 |
Borjúfej angol módon | 112 |
Borjúhús pikáns mártással | 112 |
Borjú-steak | 112 |
Császár-szelet | 113 |
Borjú kotlettek hálóban (crépinette) | 113 |
Borjú kotlettek á la royale | 113 |
Kirántott borjú kotlettek | 113 |
Borjúszelet paprikásan | 114 |
Borjúmell szarvasgombával | 114 |
Borjúmell glásszal | 114 |
Borjúmell citromlében | 115 |
Borjú-dió á la Provencale | 115 |
Borjú-frikandó á la jardiniére | 115 |
Magyar borjúmell paradicsommal | 115 |
Borjúpaprikás galuskával | 116 |
Borjúszelet á la Tortue | 116 |
Borjú eszkalop | 116 |
Medaillonok borjúhúsból | 116 |
Borjúdarabok ürüpürével | 117 |
Borjúpörkölt | 117 |
Borjúvelő citromlében | 117 |
Borjú-oldalszeletek barnára párolva | 117 |
Mignonok borjúhúsból párizsi módon | 118 |
Borjúcomb füstölt nyelvvel spékelve | 118 |
Borjúhát | 118 |
Borjúfej frikasszéban | 119 |
Mock-Turtel leves (álteknősbékaleves) | 119 |
Borjú-füle á la financiére | 120 |
Borjú- vagy bárányfej töltve | 121 |
Borjúfül vagdalékkal (ragúval) | 121 |
Irish-Stur (Egy neme az angol gulyáshúsnak) | 121 |
Bárányhát | 121 |
Báránycomb á la maréchale | 122 |
Bárányhús tárkony (Bertram) mártásban | 122 |
Báránykotlettek á la duchesse | 122 |
Kirántott bárányhús francia módon | 122 |
Ürükotlettek | 122 |
Ürükotlettek francia módon | 123 |
Apró ürü filet-k (mignon) | 123 |
Ürühús különféle módon | 124 |
Mutton chops | 124 |
Ürühát amerikai módon | 124 |
Ürühát á la créme | 125 |
Ragú borjúvelőből csigákban | 125 |
Ragú borjúhúsból | 125 |
Rákragú csigákban | 126 |
Ragú nyulból | 126 |
Champignonok ragúval töltve | 126 |
Finom tengeri rákragú | 127 |
Szalmi nyulból vagy őzhúsból | 128 |
Nyul- vagy őzhát szalmival | 128 |
Kotlettek őzhúsból | 128 |
Spékelt (tüzdelt) máj | 128 |
Szalmi | 128 |
Borjúmáj á la Turbigette | 129 |
Borjúmáj velencei módon | 129 |
Őzragu francia módon | 129 |
Ürüragu á la Nelson | 129 |
Malacpaprikás | 130 |
Sódar | 130 |
Sertéshús tormával | 130 |
Disznósajt (Presswurst) | 130 |
Marha- és bárányhús becsináltakról, rostélyosokról, combokról és aszpikokról | |
Vesepecsenye en crépinettes | 131 |
Vesepecsenye strassburgi módon | 131 |
Párolt vesepecsenye | 132 |
Vesepecsenye á la Marengo | 132 |
Vesepecsenye hidegen felszeletelve | 132 |
Spékelt vesepecsenye | 132 |
Vesepecsenye filék májszeletekkel | 133 |
Párolt vesepecsenye savanyú ugorkával | 133 |
Töltött fehérpecsenye | 133 |
Marhafark | 134 |
Marhaszeletek á la duchesse | 134 |
Vesepecsenye szeletek á la flamande | 134 |
Filets sautés naturles | 135 |
Rostélyos sült filék vagy beafsteakek | 135 |
Cháteaubriand | 135 |
Cháteaubriand á la matelote | 135 |
Cháteaubriand á la minute | 135 |
Roastbeaf angolosan | 136 |
Francia rostélyos | 136 |
Töltött rostélyos | 136 |
Sálszeletet ízletesen elkészíteni | 137 |
Marhapecsenye görög módra | 137 |
Hideg marhahús | 137 |
Ürünegyed pörkölve | 138 |
Ürücomb francia módra | 139 |
Rumsteak á la maitre d'hotel | 139 |
Entrecote nyárson sütve | 139 |
Entrecote á la royale | 139 |
Cote de boeuf | 139 |
Cote de boeuf braisée (fojtott marhaborda darab) | 139 |
Vaddisznóhús elkészítése | 140 |
Vaddisznófej | 140 |
Rostélyos szerb módon | 140 |
Rostélyos magyarosan | 140 |
Marhacsúcs | 141 |
Marhacsúcs barnára párolva | 141 |
Marhacsúcs westfáli módon | 141 |
Marha frikandó mint szalonnás pecsenye | 141 |
Fölsál á la Chambord | 141 |
Fölsálszelet magyar módon | 141 |
Aszpikot készíteni | 142 |
Berakott aszpik | 142 |
Hideg galantine | 143 |
Kocsonyásított borjúfej | 143 |
Szarvasgomba pástétom (lúdmájból) | 143 |
A halétkekről | |
A halakról általában | 144 |
Angolna rostélyon sütve | 146 |
Angolna angol módon | 146 |
Leforrázott halak | 146 |
Fogas csőben sütve | 148 |
Fogas á la Chambord | 148 |
Fogas szeletek á la normande | 149 |
Fogas szeletek á l'Americaine | 149 |
Fogas szeletek á la créme | 149 |
Fogas rostélyon sülve | 149 |
Fogas a sütőben gratinirozva | 149 |
Fogas hidegen | 149 |
Tengeri halak készítési módja | 150 |
Sole kirántva (Hat bibircsós félszegúszó) | 150 |
Sole szeletek fehér borral | 151 |
Sole á l'Américaine | 151 |
Halszeletek szarvasgombával | 151 |
Halpaprikás halászosan | 152 |
Pisztráng nyárson sütve | 152 |
Pisztráng rostélyon sütve | 152 |
Kocsonyásított pisztráng | 152 |
Rántott pisztráng | 152 |
Pisztráng szeletek vajban | 153 |
Töltött csuka | 153 |
Mandolás csuka | 153 |
Sült csuka mártással | 154 |
Csuka filék finom füvekkel | 155 |
Csuka göngyöleg (croquettes) | 155 |
Szaggatott csuka savanyú káposztával | 155 |
Lazac hidegen | 156 |
Lazac mártással | 156 |
Lazac szeletek | 156 |
Lazac á la royale | 156 |
Galóca kékre forrázva | 157 |
Galóca a csőben sütve | 157 |
Leforrázott csuka tormával | 157 |
Ponty csavarékok | 157 |
Ponty magyar módra | 158 |
Galóca kocsonyában | 158 |
Ponty á la Matelote | 159 |
Kocsonyázott csuka v. kecsege | 160 |
Ponty zöld mártásban | 160 |
Ponty kéregben | 160 |
Ponty á la Chambord | 160 |
Kocsonyás cseh ponty | 161 |
Ponty á l'Americaine | 161 |
Ráchal készítési módja | 161 |
Süllő zöldpetrezselyemmel | 162 |
Süllő majonézzel | 162 |
Süllő rostélyon sütve | 162 |
Süllő leforrázva | 162 |
Menyhal osztrigával | 162 |
Menyhal kifejtett csigákkal és szarvasgombával | 163 |
Kirántott menyhal | 163 |
Menyhal rostélyon sütve | 164 |
Közmakár rostélyon sütve | 164 |
Harcsa angolosan | 164 |
Spékelt harcsa | 164 |
Harcsa pörkölve | 165 |
Sütött nyálkahal mártással | 165 |
Kecsege au four | 165 |
Kecsege frikasszírozva | 165 |
Nyálkahal borral | 166 |
Kecsege á la régence | 166 |
Kecsege-pörkölt | 166 |
Kecsege citrommártásban | 166 |
Tőkehal szardellával | 167 |
Tőkehal más módon | 167 |
Gadóc á la créme | 167 |
Lazac majonézzel | 167 |
Gadóc-gerinc flandriai mártással | 168 |
Békák, rákok, szárcsák, teknősbékák és csigákról | |
Békacombok kis ragúval | 169 |
Békacombok bőjti pecsenyeként | 169 |
Békák petrezselyemmártásban | 172 |
Rák főve | 169 |
Rák-paprikás | 170 |
Rák-ragú | 170 |
Rák zephir á l'Américaine | 171 |
Szárcsa barna mártásban | 171 |
Szalmi szárcsákból | 171 |
Szárcsák más mártásban | 172 |
Teknősbékák kocsonyában | 172 |
Teknősbéka vérmártásban | 172 |
Ragú teknősbékákról | 172 |
Teknősbékák saját teknőjükben | 173 |
Osztrigák és kagylók elkészítéséről | 173 |
Tengeri rákok | 174 |
Ragú csigákból | 174 |
Csigák | 175 |
Kövi vagy legnagyobb félszegúszó angolosan | 175 |
Különféle tésztákról, írósvajas süteményekről, porhanyó tésztákról és pástétomokról | |
Irósvajas tészta készítése, mely minden koszorúzathoz, karimázathoz és pástétomhoz alkalmazható | 176 |
Egyszerű könnyű írósvajas tészta | 177 |
Minták, tésztakérgek és pástétomok kirakatásáról | 177 |
Irósvajas tészta máskép, mely a szokásszerinti tésztákhoz beléül alkalmazható | 177 |
Porhanyó tészta készítése | 178 |
Burgonya-kása pástétomkákban | 178 |
Irósvajas pástétom ragúval | 178 |
Töltött pástétom | 179 |
Pástétomkák párizsi módon | 180 |
Pástétomkák orosz módon | 180 |
Rák-pástétomkák | 180 |
Rizolók | 181 |
Tél-pástétom | 181 |
Kiborított rizs vadhússal | 181 |
Hideg pástétom | 181 |
Kis pástétomok (an naturel) | 182 |
Kis pástétomok lúdmájjal és szarvasgombával | 182 |
Pástétom főzelékkel | 183 |
Hideg nyul-pástétom | 183 |
Poulard-pástétom | 183 |
Kis pástétomkák salpiconnal | 183 |
Hideg őz-pástétom | 184 |
Teknősbéka-pástétom | 184 |
Hideg fogoly-pástétom szarvasgombával | 184 |
Hideg fácán-pástétom | 185 |
Hideg pulyka-pástétom | 185 |
Sódar-pástétom | 185 |
Sonka szarvacskák teához | 185 |
Húsos tészták | 186 |
Töpörtős pogácsa | 186 |
Töpörtős pogácsa más módon | 186 |
Vajas pogácsa | 187 |
Meridon, Pudding és más apró tésztásokról chaudeauval (olvasd: sodó) | |
Rák-meridon | 187 |
Rizs-meridon | 187 |
Pudding á la l'orientale | 187 |
Rizs-meridon másképen | 188 |
Ananász-pudding | 188 |
Égő pudding | 189 |
Mandola-pudding berlini módon | 189 |
Cabinet-pudding angol módon | 190 |
Csokoládés mandola-pudding berlini módon | 190 |
Zsemlye-pudding | 190 |
Pudding angol módon | 191 |
Angol gesztenye-pudding | 191 |
Burgonya-pudding sódarral | 192 |
Tört pudding | 192 |
Császár-pudding | 192 |
Gyümölcs-pudding | 192 |
Hideg gyümölcs-rizs | 193 |
Spanyol kenyér | 193 |
Habgaluskák krémmel | 193 |
Hideg citromos rizs | 194 |
Öntetek és mártalékok tésztákra | 194 |
Különféle kásákról (Koch) | |
Almakása | 195 |
Almakása franciásan | 196 |
Tésztás almából gyermekkásával | 196 |
Vezuv-torta | 197 |
Burgonya-kása | 197 |
Palacsinta gyermekkásával | 197 |
Palacsinta rizskásával | 198 |
Király palacsinta | 199 |
Palacsinta porhanyó tésztában | 199 |
Palacsinta gőzben | 199 |
Angol rizskása | 199 |
Leveles tészta | 200 |
Besamel-kása (Beschamel-Auflauf) | 200 |
Piskóta-kása | 201 |
Kenyér-kása | 201 |
Dió-kása | 201 |
Mák-kása | 202 |
Citronát-kása | 202 |
Csokoládé-kása | 202 |
Csokoládé-kása másképen | 202 |
Csokoládé habkása | 203 |
Leveles tészta másképen | 203 |
Földieper-kása | 204 |
Tojássárga-kása | 204 |
Hab-kása | 204 |
Francia kása | 205 |
Dara-kása | 205 |
Kávé-kása | 205 |
Kávé-kása másképen | 205 |
Császár-kása | 206 |
Gyermek-kása vanilia-léllel | 206 |
Szarvas-kása málnaöntelékkel | 207 |
Szilva-kása | 207 |
Citrom-kása | 207 |
Citrom-kása másképen | 208 |
Habos citrom-kása | 208 |
Mandola-kása töltött almával | 208 |
Mandola-kása pisztáciákkal | 209 |
Mandola-kása friss meggyel | 209 |
Narancs-kása | 209 |
Birsalma-kása | 210 |
Kása rizslisztből | 210 |
Rizs csokoládéval és tej-sodóval (chaudeau) | 210 |
Rizskása töltve | 211 |
Rizskása csokoládé-öntelékkel | 211 |
Schmankerl-kása | 211 |
Schmankerl-kása, habartan | 212 |
Spanyol gyümölcs-kása | 212 |
Saint Honoré vaniliás krémmel | 213 |
Meggy-kása | 214 |
Friss vagy gőzben befőzött meggy-kása | 214 |
Bor-kása | 214 |
Sárgabarack-kása | 214 |
Gesztenye-kása vagyis püré | 215 |
A lepényekről | |
Almás-lepény | 216 |
Pesti almás-lepény | 216 |
Mandola-lepény habarva | 217 |
Mandola-lepény nyujtva | 217 |
Vagdalt metélt-lepény | 217 |
Diós-lepény | 218 |
Füstölt lepény | 218 |
Lepény vagyis rác bitta | 219 |
Habart meggy-lepény | 219 |
Cseresznye-lepény | 220 |
Harlequin-lepény | 220 |
Meggy-lepény serélesztős tésztával | 221 |
Meggy-lepény másképen | 221 |
Sárgabarack-lepény angol tésztából | 221 |
Kossuth-tészta | 222 |
Túrós-lepény | 223 |
Szegedi tejfölös-lepény | 223 |
Sajt-lepény (teához) | 223 |
A rétesekről | |
Almás-rétes | 224 |
Csokoládé-rétes | 224 |
Citronát-rétes | 224 |
Burgonya-rétes | 225 |
Rétes-tészta készítése magyarosan | 225 |
Diós-rétes magyarosan | 225 |
Túrós-rétes | 226 |
Káposztás-rétes | 226 |
Finom serélesztős-rétes | 226 |
Gyermekpép-rétes | 226 |
Főtt dara-rétes | 227 |
Rák-rétes | 227 |
Tejfölös-rétes | 227 |
Mákos-rétes | 228 |
Rizs-rétes | 228 |
Sódar-rétes | 228 |
Tiroli-rétes | 228 |
Meggy-rétes | 229 |
Meggy-rétes serélesztő-tésztából | 229 |
Szilvás-rétes | 230 |
Édes káposzta-rétes | 230 |
A vegyes tésztások | |
Alma írósvajas tészta-szalagokkal | 230 |
Alma krémmel | 231 |
Almás étek másképen | 231 |
Tésztás almával | 232 |
Palacsinta habart mandolás-tésztával | 232 |
Rántott palacsinta almával töltve | 232 |
Palacsinta szilvatöltelékkel | 233 |
Salzburgi haluska | 233 |
Piskóta tésztás | 233 |
Habart vanilia-krémmel | 234 |
Angol tésztás | 234 |
Dara morzsóka | 235 |
Gyümölcsös rizs | 235 |
Rizs körtével | 235 |
Radeczky-rizs | 236 |
Burgonya metélt | 236 |
Franciás írósvajas metélt | 236 |
Mákos metélt | 237 |
Diós metélt | 237 |
Turós metélt | 237 |
Velő-tésztások | 237 |
Fánk kerekecskével szaggatott rákvajban és tejfölben | 238 |
Kávés fánkocskák | 238 |
Rák-kolbászkák | 238 |
Tésztás reszelt árpakásából | 239 |
Tejfölös haluska rákfarkakkal | 239 |
Dara haluska tejben | 239 |
Császármorzsóka | 240 |
Felfujt tejfölös haluska | 240 |
Pirított haluska tejben | 240 |
Legirozott metélt | 240 |
Párolt reszelt árpakása | 241 |
Haluska kitolótésztával párolva | 241 |
Pirított metélt | 242 |
Töltött metélt | 242 |
Barátfüle vagy párna-csúcs | 243 |
Diós-tészta almával | 243 |
Omlett elkészítése | 243 |
Rizs-morzsóka vagyis gánica | 244 |
Riszkádka írósvajas tésztában | 244 |
Tejfölös fánk (dalkerli) | 244 |
Almás tészta | 244 |
Borszeletkék | 245 |
Máglya | 245 |
Kirakott máglya | 245 |
Olasz polenta | 246 |
Burgonya-polenta | 246 |
Olasz rizskása | 246 |
Kukorica-málé | 246 |
Olasz rizs (Risotto) | 246 |
Ritser libacombbal | 247 |
Olasz makaróni | 247 |
Makaroni sajttal és hússal | 247 |
Magyar túrós-galuska | 247 |
Stoffádok | 247 |
Sódaras tészta | 247 |
Derellye | 248 |
Húslepény (bitta) | 248 |
Túrós gombóc | 249 |
Szilvás gombóc | 249 |
Burgonya-gombóc | 249 |
Rántott tésztások | |
Sült tészta | 250 |
Tolófánk másképen | 250 |
Herceg kenyér | 250 |
Henger-fánk | 250 |
Hengerfánk de apróbb | 251 |
Farsangi fánk | 251 |
Tejfölös (farsangi) fánk | 252 |
Créme-fánk | 253 |
Fánk mandolatejből | 253 |
Rózsafánk | 254 |
Rózsafánk másképen | 254 |
Straszburgi fánk | 254 |
Töltött fahéj-fánk | 255 |
Ákác- v. bodzavirág kirántva | 255 |
Karlsbadi pereckék | 256 |
Sodralék mandolatésztával | 256 |
Hablabdacsok | 256 |
Marcafánk | 257 |
Töltött cukorsüvek rizsből | 257 |
Gazfickók (Spitzbuben) | 257 |
Genuai tészta | 257 |
Ostyafánkocskák | 258 |
Ostyafánkocskák morzsával behintve | 258 |
Serélesztős tésztásokról | |
A serélesztős tészta készítéséről | 259 |
Tea-cipókák | 259 |
Apostol-kalács (brioche) | 260 |
Finom serélesztős tészta | 260 |
Serélesztős torta mandolatöltelékkel | 260 |
Habart serélesztős tészta | 261 |
Vert serélesztős tészta | 261 |
Hideg serélesztős tészta | 262 |
Ánizs-cipócskák | 262 |
Cseh pimasz (Dalken) | 262 |
Cseh pimasz burgonyából | 263 |
Párolt metélt | 263 |
Közönséges bajor párolt metélt | 263 |
Arany metélt | 264 |
Finom serélesztős szarvas | 264 |
Császár-kuglóf | 265 |
Serélesztős szarvasok ánizzsal | 266 |
Vanilia-szarvaskák | 266 |
Habart kuglóf | 266 |
Finom kuglóf meggyel | 267 |
Egészségi kuglóf | 267 |
Serélesztős kuglóf mákkal | 267 |
Habart darázsfészek | 268 |
Túrós-lepény | 268 |
Meggy-lepény | 268 |
Szilva-lepény | 269 |
Barack-lepény | 269 |
Finom túrós-lepény | 269 |
Élesztős tésztakoszorú kávéhoz | 270 |
Braunschweigi lepény kávéhoz | 270 |
Tejfölös lepények | 270 |
Mandola-lepények | 270 |
Finom mák-patkó | 271 |
Mazsolás patkó | 271 |
Diós-lepény | 271 |
Király-lepény | 272 |
Jó kalácsot sütni | 272 |
Graham - vagy korpakenyér | 273 |
Gyümölcsétkekről | |
Alma pongyolában | 274 |
Alma pongyolában befőzöttel töltve | 274 |
Stuttgarti almás-kalács | 275 |
Őszibarack pongyolában | 275 |
Párolt cseresznye csokoládéval | 275 |
Rösztölt cseresznye | 276 |
Kirántott gesztenyék | 276 |
Kirántott mandola | 276 |
Töltött alma | 277 |
Kirántott bodza- vagy ákácvirág | 277 |
Kirántott sárgabarack | 277 |
Kirántott meggy | 277 |
Aszalt rántott szilva | 277 |
Kirántott almaszeletek | 278 |
Kirántott szilva | 278 |
Szilvás kocka | 278 |
Birsalma-kolbászka | 278 |
Meggy-kolbászkák | 278 |
Aszaltszilva bortésztával, úgynevezett "lakatos fickók" | 278 |
A marhasültekről | |
A sütés eljárásáról | 279 |
Angol Roast-beaf (Oldalas sült) | 281 |
Francia roast-beaf | 281 |
Beafsteak angol módon | 281 |
Beafsteak vakart húsból (Betegek számára) | 282 |
Vakart beafsteak görög módon | 282 |
Szeletek (Steak) disznó combból | 282 |
Rostélyos | 282 |
Eszkalopok disznócombból | 282 |
Fehérpecsenye disznóból | 283 |
Fehérpecsenye en crépinette | 283 |
Baromfisültekről | |
A szárnyas állatok levágatása és elkészítéséről | 283 |
Pulard | 284 |
Töltött pulardok | 284 |
Pulardok rostélyon sütve | 284 |
Pulardok mustárral sütve | 284 |
Fiatal csirkék sülve | 285 |
Csirkék kirántva | 285 |
Kappan medencében sütve | 285 |
Styriai kappan rizzsel | 286 |
Sült liba | 286 |
Sült liba rác módon | 286 |
Pirított liba straszburgi módon | 286 |
Kacsa sülve | 287 |
Pulyka zsidó módon | 287 |
Fiatal pulyka zsázsával | 288 |
Galamb sülve | 288 |
Hideg pulyka aszpikkal | 288 |
Borjú, bárány, ürü, disznó-pecsenyék és sült malac | |
Borjúcomb sülve | 289 |
Kiszedett tekert sült | 290 |
Bárányhús | 290 |
Ürüsült | 290 |
Disznósült | 291 |
Disznócomb francia módon készítve | 291 |
Malacot megsütni | 291 |
Vadak | |
Fácán | 292 |
Fácán sülve | 292 |
Fácán francia módon | 292 |
Fácán szarvasgombával | 293 |
Töltött fácán (Galantine) | 293 |
Marinirozott fajdtyúk | 293 |
Túzok | 294 |
Szárcsák | 294 |
Nyírfajd | 295 |
Császármadár | 295 |
Hófajd | 295 |
Búvár sülve | 295 |
Nyul sülve | 295 |
Tengeri nyul sülve | 296 |
Őzcomb sülve | 296 |
Tengeri nyul-szeletek champignon-kásával | 296 |
Őzhát sülve | 296 |
Dámvad címer (fartő) angolosan | 297 |
Párolt dámvad címer (fartő) | 297 |
Őzszeletek (cotelettes) | 297 |
Fasirozoztt őz-kotlettek | 297 |
Fenyvesmadár | 298 |
Fenyvesmadarak nyárson sülve | 298 |
Töltött fenyvesmadarak | 298 |
Fenyvesmadarak szálmival | 299 |
Császármadár tejföllel készítve | 299 |
Pacsirta rostélyon sülve | 299 |
Gratin pacsirtából | 300 |
Fogoly sülve | 300 |
Szárcsa sülve | 300 |
Szalonkák sülve | 300 |
Vizi szalonkák kenyérkéregben | 301 |
Szalonkák kenyérszeleteken sülve | 302 |
Vadludat készíteni | 302 |
Vadkacsa tüzdelve és sülve | 302 |
Fürjek sülve | 303 |
Fürjek dominóban | 303 |
Fürjek vadászosan | 303 |
Fürj zöldborsóval | 303 |
Pacsirta töltve | 304 |
Vadgalamb sülve | 304 |
Különféle kompókról | |
Kompó almából | 305 |
Kompó almából vagy körtvéből másképen | 306 |
Kocsonyáott alma | 306 |
Vegy-kompó | 306 |
Töltött narancs-kompó | 307 |
Kocsonyás kompó | 307 |
Kocsonyás kompó befőzött gyümölcsből | 307 |
Kompó őszibarackból | 309 |
Birsalma-kompó | 309 |
Kompó alma-péppel | 309 |
Vegy-kompó aszalt gyümölcsből | 309 |
Kompó aszatl meggyből | 310 |
Szilva-kompó | 310 |
Tök mint kompó | 310 |
Különféle salátákról | |
Francia saláta | 311 |
Fekete gyökérsaláta | 311 |
Articsóka-saláta | 311 |
Articsóka és zöldborsó-saláta | 311 |
Ugorka-saláta | 312 |
Kiborított saláta aszpikban | 312 |
Kauli saláta | 312 |
Spanyol saláta | 312 |
Angol zeller-saláta | 313 |
Nyers káposzta-saláta | 313 |
Paradicsom-saláta | 313 |
Spárga-saláta | 313 |
Görög-saláta | 314 |
Olasz saláta | 314 |
Kocsonyásodott saláta macedoineként | 314 |
Svéd saláta | 314 |
Ecetes dinnye-saláta | 315 |
Burgonya-saláta majonézzel | 315 |
Zöldbab-saláta | 315 |
Saláták gyökerekből és főzelékekből | 315 |
Lenolajos káposzta | 316 |
Tortákról | |
Stefánia-torta | 316 |
Vaniliás torta tojás nélkül | 317 |
Tarattyús torta | 317 |
Homok-torta | 317 |
Alma-torta | 317 |
Citronát-torta | 318 |
Frigy-torta | 318 |
Vaniliás vagy piskóta-kenyér | 318 |
Piskóta-torta | 318 |
Sodralék piskóta-tésztából | 319 |
Lepény-torta | 320 |
Lepény-torta franciásan | 321 |
Morzsa-torta | 322 |
Kenyér-torta | 322 |
Irósvajas torta lepényekben | 322 |
Mogyoró-torta | 323 |
Csokoládé-torta | 323 |
Csokoládé-öntet tortára és apróbb süteményekre | 324 |
Burgonya-torta | 324 |
Főtt-torta | 325 |
Kocsonyázott torta | 325 |
Fűszerezett torta | 326 |
Pirított torta tejszínhabbal | 326 |
Kávé-torta | 327 |
Gesztenye-torta | 328 |
Reményi-torta tejszínhabbal | 328 |
Jókai-torta | 328 |
Korpa-torta | 328 |
Linci torta tojás nélkül | 329 |
Habart linci torta | 329 |
Barna linci torta | 329 |
Mandola-torta habarva | 330 |
Mandola-torta szögecskékkel | 330 |
Mandola-torta szárítva | 330 |
Mandola-torta tejszínhabbal | 331 |
Dió-torta | 331 |
Dió-csemege (krém) torta | 331 |
Napoleon-torta csokoládé jegesedéssel | 332 |
Narancs-torta | 332 |
Naracs-csemege (krém) torta | 332 |
Créme patissiére | 333 |
Birsalma-torta | 333 |
Habanyag kisebb spanyol süteményekhez | 334 |
Spanyol csiga-torta | 334 |
Torta tisztázott cukorból | 335 |
Cukor-torta | 335 |
Dobos-torta (Diplomata) | 336 |
Sacher-torta (Az udvartól) | 336 |
Croquembouche pálma-gyümölcsből | 336 |
Puncs-torta | 337 |
Tortácska málnahabbal | 337 |
Mák-tortácskák | 337 |
A buktákról és ívekről | |
Citronát-bukta | 338 |
Burgonya-bukta | 338 |
Krém-bukta | 338 |
Mandola-bukta | 339 |
Meggy-bukta | 339 |
Vaniliás fansett | 339 |
Piskóta-ívek | 340 |
Ívek írósvajas tésztából | 340 |
Csokoládé-ívek | 340 |
Francia ívek | 340 |
Fűszerezett ívek | 341 |
Pirított ívek | 341 |
Citrom-ívek | 341 |
Fehér mandola-ívek | 342 |
Ivek narancs jegedésből | 342 |
Vanilia-ívecskék | 342 |
Ánizs-ívecskék | 342 |
Hengerostyák és szeletekről | |
Hengerostyák | 343 |
Egyszerú ujjnyi hengerostyák | 343 |
Finom ujjnyi hengerostyák | 343 |
Birsalma hengerostyák | 344 |
Fahéj hengerostya | 344 |
Vagdalt mandola-ostya | 344 |
Kockás fánk | 345 |
Almaszeletek pisztáciákkal | 345 |
Almás szeletek spanyol csigákkal | 345 |
Csokoládészeletek | 346 |
Földieper-szeletek vagy kockák | 347 |
Sárgabarack-szeletek | 347 |
Őszibarack-szeletek | 347 |
Citrom-szeletek | 348 |
Birsalma-szeletek | 348 |
Tea-szeletek | 349 |
Magdolna-szeletek | 349 |
Krém-szeletek | 349 |
Mandola-barátfül | 349 |
Különféle apró cukorsüteményekről | |
Hab-sütemény | 350 |
Huszár-fánkocskák | 350 |
Villám-lepény | 350 |
Ál-komiszkenyér | 350 |
Csokoládé-csók vaniliával | 351 |
Ál-vajasszeletek | 351 |
Narancs-csók | 351 |
Geszenye-csókocskák | 351 |
Mandola-csók | 351 |
Ánizs-pereckék | 352 |
Ánizs-kenyér | 352 |
Mogyoró-lemekek | 352 |
Gyümölcsös lemezek | 353 |
Ánizs-lemezek bor mellé | 353 |
Dió-szeletek | 353 |
Püspök-kenyér | 353 |
Fejedelmi kenyér rummal | 354 |
Mogyoró-csókocskák | 354 |
Gombóc-sütemény | 354 |
Szalon-cukorkák készítési módja | 354 |
Finom orosz tésztás | 355 |
Piskóta papirostokokban | 355 |
Tea-sütemény mandolából | 355 |
Stibitzek | 355 |
Kávé-lepény | 355 |
Serlegecskék habart mandola-tésztából | 356 |
Angol-lepény | 356 |
Csokoládé-kenyér | 357 |
Csokoládé-lemezek | 357 |
Csokoládéfánk habtejjel töltve | 358 |
Óriási habfánk | 358 |
Puncs-fánkok | 359 |
Cukoröntet vagy jegedés | 361 |
Jeges fánkocskák | 361 |
Jeges bábkalácskák | 361 |
Ördög pilulái | 361 |
Mézes diók | 361 |
Fűszeres lemezek | 362 |
Genois | 362 |
Tokok kenyér-torta tésztából | 362 |
Kártyák fűszeres tésztából | 363 |
Kártyák piskóta-tésztából | 363 |
Fahéj-kártyák | 364 |
Gyömbérsütemény teához | 364 |
Gyalú-sziács | 364 |
Gesztenyék cukorral beburkolva | 365 |
Finom csemege-kenyér | 365 |
Őzhát-tészta | 365 |
Szalámi | 366 |
Mézes báb-lepény | 366 |
Barna mézeskalács | 366 |
Szarvacskák spanyol csigatésztából fagylalthoz | 367 |
Csokoládé-csókocskák | 367 |
Szentjánoskenyér-csókocskák | 367 |
Mandola-kenyér szögecskékkel | 367 |
Linci kenyér | 368 |
Mandola-csókocskák | 368 |
Muskázonák | 368 |
Mandola-szarvacskák | 368 |
Mandola pongyolában | 368 |
Sárgabarack-pereckék | 369 |
Mandola pirítva | 369 |
Paulai lepénykék | 369 |
Birs-lemezek | 370 |
Apáca-fánkocskák | 370 |
Rendjel | 370 |
Serlegek piskóta-tésztából tejszínhabbal | 371 |
Lemez-kenyér | 371 |
Apró csőfánkok tejszínhabbal | 372 |
Tortácskák | 372 |
Tortácskák másképen | 372 |
Tortácskák fehér linci-tésztából | 373 |
Tortácskák masánszki almából | 373 |
Vanilia-koszorúcskák | 373 |
Tiroli kenyér | 374 |
Kugler-féle cukorkák | 374 |
Vanilia lepénykék | 374 |
Lepénykék cukor-tésztából | 374 |
Francia kétszersült | 375 |
Reichenaui kétszersült | 375 |
Tea-kenyér | 375 |
Sóslemezek teához | 375 |
Láng (Tea-sütemény) | 375 |
Ánizs-lepény | 376 |
Valódi marcipán | 373 |
Róbert-fánkocskák | 376 |
Kocsonyákról, parfait-kről, krémekről és habtejről | |
Utasítás az illatok és ízek készítésére sodó-krémek, kocsonyák és tejhabhoz | 377 |
Gyümölcs-krémek készítése | 378 |
Mogyoró- vagy dió-krém | 379 |
Csokoládé-krém | 379 |
Kocsonyásodott diós- vagy mogyoró-krém | 379 |
Vanilia-krém | 379 |
Gesztenye-krém | 379 |
Francia krém | 380 |
Török-krém | 380 |
Vanilia-krém más módon | 380 |
Fehér mandola-krém | 380 |
Ananász-krém | 381 |
Parfait készítési módja | 381 |
Parfiat á la princesse | 381 |
Ananász-parfait | 382 |
Parfait á la parisienne | 382 |
Parfait de chocolat en surprise (az udvartól) | 382 |
Parfait hongrois | 383 |
Bombe á l'orientale | 383 |
Bombe á l'arhiduc | 383 |
Charlotte á la parisienne | 383 |
Csokoládé-kocsonya | 384 |
Ananász-kocsonya | 384 |
Szalagos kocsonya | 385 |
Málna-kocsonya | 385 |
Birsalma-kocsonya kompót díszítésére | 385 |
Citrom-kocsonya | 386 |
Kocsonya-sodó | 386 |
Kávé-kocsonya tejszínnel | 386 |
Mandola-kocsonya | 387 |
Mandola-kocsonya vizahólyag nélkül | 387 |
Sárgabarack-kocsonya | 387 |
Masseduan | 387 |
Narancs-kocsonya | 388 |
Pani d'orange frappé (az udvartól) | 388 |
Vonalazott narancs-kocsonya | 389 |
Puncs-kocsonya | 389 |
Ribiszke-kocsonya | 389 |
Feketekávé-kocsonya mandulatejjel | 390 |
Muskotályborból kocsonya | 390 |
Vanilia kocsonya | 390 |
Vanilia-kocsonya hengerostyákkal megrakva | 391 |
Ibolya-kocsonya | 391 |
Meggy-kocsonya | 391 |
Aprószőlő-kocsonya (Weinschirl) | 391 |
Birs-kocsonya | 392 |
Kocsonyás tej piskótával töltve | 392 |
Kocsonyásodott rizs | 392 |
Fehér kocsonya | 392 |
Fehér kocsonya kávéval | 393 |
Angol hopsz | 393 |
Hideg sodó almával | 394 |
Kocsonyák befőzött nedvekből oly évszakban, melyben nincs friss gyümölcs | 394 |
Charlotta sodóból | 394 |
Gesztenye-püré tejszínhabbal | 394 |
Kocsonyásodott tejszín és csokoládé-hab szeletekben | 395 |
Földieper-hab | 395 |
Kabinet-pudding | 396 |
Kávé-hab | 396 |
Kávé-hab erősebb nemű | 396 |
Habos tej csokoládéval | 396 |
Habos tej földieperrel | 397 |
Narancs-hab | 397 |
Ártalmatlan festőszerek étkek, kocsonya, hab és krémek színezéséhez | 397 |
A fagylaltokról | |
Fagylaltokról általában | 398 |
Ananász-fagylalt | 400 |
Irósvaj-fagylalt | 400 |
Sodó-fagylalt | 400 |
Csokoládé-fagylalt | 401 |
Földieper-fagylalt | 401 |
Fagylalt befőzött nedvekből | 401 |
Mogyoró-fagylalt | 401 |
Málna-fagylalt | 401 |
Kávé-fagylalt | 401 |
Gesztenye-fagylalt | 402 |
Karamel-fagylalt | 402 |
Citrom-fagylalt | 402 |
Maraszkino-fagylalt | 402 |
Sárgabarack-fagylalt | 403 |
Narancs-fagylalt | 403 |
Pép-fagylalt | 403 |
Őszibarack-fagylalt | 403 |
Rizs-fagylalt | 403 |
Puncs-fagylalt | 404 |
Puncs á la glace | 404 |
Birs-fagylalt | 404 |
Ribiszke-fagylalt | 404 |
Muskotályfürt-fagylalt | 405 |
Fagylalt pongyolában | 405 |
Ostyás (Schmankerl) fagylalt | 405 |
Tutti-frutti fagylalt | 406 |
Vanilia-fagylalt | 406 |
Habos vanilia | 406 |
Meggy-fagylalt | 406 |
Fagylalt téglaalakban | 407 |
A meleg italokról | |
A kávé készítéséről | 408 |
Tejcsokoládé | 409 |
Tea | 409 |
Puncs | 410 |
Pezsgő-puncs | 410 |
Jeges puncs | 410 |
Angol puncs | 410 |
Meleg tojásos puncs | 410 |
Felforrt bor | 411 |
Grog | 411 |
Püspök | 411 |
Krampampuli | 411 |
Italok betegek számára | 411 |
A hideg italokról | |
Citrom-víz (limonádé) | 412 |
Mandolatej | 412 |
Jegeskávé | 413 |
Puncs-Romain | 413 |
Bíbornok | 413 |
Sorbet | 413 |
Májusi bor | 413 |
Konzervekről, befőzött nedvekrőlés lekvárokról | |
Utasítás a gelék, kocsonyásodott nedvek és lekvárok (marmelade) készítésére | 414 |
Ibolya-konzerv | 415 |
Ribiszke-gelé | 415 |
Renet almából gelé | 416 |
Aprószőlő (Weinschirl) gelé | 416 |
Lekvár földieperből | 416 |
Lekvár arany renet almából | 416 |
Sárgabarack-lekvár | 417 |
Őszibarack-lekvár | 417 |
Birs-lekvár | 417 |
Sárga dinnye-lekvár | 417 |
Egres (biszke) lekvár | 417 |
Birs-sajt | 418 |
A cukor készítéséről általában | 418 |
A befőzött gyümölcsökről | |
Befőzött gyümölcs | 420 |
Vegyes befőzött | 421 |
Birsszeleteket befőzni | 421 |
Csitke vagy csipkerózsa-befőzött | 422 |
Málnát befőzni | 422 |
Fekete cseresznyét befőzni | 422 |
Zöld mandolát befőzni | 423 |
Dinnyehéjat befőzni | 423 |
Narancsot befőzni | 423 |
Ananász-szeletek cukorban | 423 |
Sárgabarackot befőzni | 424 |
Sárgabarackot másképen befőzni | 424 |
Őszibarackot befőzni | 424 |
Zöld olasz diót befőzni | 424 |
Ringlót vagy mirabellákat azaz dobzószilvát befőzni | 425 |
Ribizkét befőzni | 425 |
Áfonyát befőzni | 425 |
Somot befőzni | 426 |
Egész spanyol meggyet befőzni | 426 |
Spanyol meggyet ecettel befőzni, mely különösen betegeknek igen jó, de csemegeként is alkalmazható | 426 |
Szilvát ecettel befőzni | 426 |
Nedvek | |
Gyümölcsnedvet eltenni | 427 |
Nyers nedvei a málnának, ribiszkének és meggynek fagylaltra vagy kocsonyákra | 427 |
Málna- és ribiszkenedv befőzése | 428 |
Málnanedvet ecettel befőzni betegek számára | 428 |
Birsalma-nedvet befőzni, mely fagylaltokhoz, kocsonyához és kompóthoz alkalmazható | 428 |
Meggy-nedvet befőzni | 429 |
Alkörmösnedv | 429 |
Ibolyanedv | 429 |
Narancsvirágok | 429 |
Mandolatej-lél | 429 |
Málna-ecet | 430 |
Meggy-ecet | 430 |
Tárkony-ecet | 430 |
Aszalt vagy berakott száraz gyümölcsök | |
Nyomott körtvék | 430 |
Szárított körtvék | 431 |
Cseresznye égett borban (pálinkában) | 431 |
Gyümölcs rumban | 431 |
Nyomott birs-csemege | 432 |
Aszalt őszibarack | 432 |
Őszibarack-sajt | 432 |
Birs-szeleteket becsinálni | 433 |
Ringló égett borban (pálinka) | 433 |
Gesztenyét befőzni | 433 |
Meggy ecetben eltéve | 434 |
Spanyol meggyet aszalni | 434 |
Párolt (gőzben főzött) gyümölcs készítése | 434 |
Párolt cseresznye | 435 |
Párolt (befőtt) meggy | 435 |
Párolt (befőtt) őszibarack | 435 |
Sárgabarack párolva (befőzve) | 436 |
Füge cukorban | 436 |
Dinnye párolva (befőzve) | 436 |
Ringlót (Reines-Claudes) befőzve | 436 |
Apró muskatály-körtvék párolva | 437 |
Görögdinnye cukorban | 437 |
Dinnye ecetben | 438 |
Birsalma párolva | 438 |
Reberbara befőzve | 438 |
Különfélék becsinálása és eltartása | |
A készletek eltartásáról általában | 438 |
Savanyú káposztát elkészíteni | 439 |
Zöldborsó párolva | 439 |
Zöldborsót eltenni | 439 |
Zöldbabot télen át eltartani | 439 |
Zöldbabot másképen eltenni | 440 |
Angol zöldség (mixed-pikles) | 440 |
Csiperkegombát befőzni | 440 |
Hagyma ecetben eltéve | 441 |
Spárgát befőzni | 441 |
Gombát szárítani | 441 |
Szarvasgombát befőzni és eltenni | 441 |
Gyümölcsöt aszalni | 442 |
Ugorkát eltenni | 442 |
Ugorkát sós vízben télen át eltartani | 443 |
Ugorka-salátát eltenni | 443 |
Paradicsomalmát télre eltenni | 443 |
Paradicsomalmát párban egy évig sőt tovább is eltenni | 444 |
Paradicsomalmát másképen | 444 |
Céklát befőzni | 444 |
Tököt eltenni | 444 |
Sódar besózása | 445 |
Húst eltenni | 445 |
Vaddisznóhúst befőzni és eltenni | 445 |
Nyelvet besózni | 445 |
Dalmáciai nyelv | 445 |
Tojást eltenni | 446 |
Rácürmös készítése | 446 |
Borecet készítése | 446 |
Mustár készítése | 446 |
Sajtot eltenni | 447 |
Irósvajat hosszabb időre eltenni | 447 |
Mustár-vaj | 447 |
Kiváló szardella-vaj fűszerekkel | 447 |
Rákvaj | 447 |
Függelék | |
A fölszeldelésről | 448 |
A modern asztal terítése | |
Reggeli asztal 14 személyre | 460 |
Díszebéd 25 személyre | 462 |
Étlapok húsevő- és bőjtnapokra | 465 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.