1.060.447

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A valódi szakácsság vagy legujabban átvizsgált és tökéletesitett képes pesti szakácskönyv

Képes pesti szakácskönyv

Szerző
Szerkesztő
Budapest
Kiadó: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Részvénytársulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 484 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 22 cm x 15 cm
ISBN:
Megjegyzés: Saját sokszori kísérletek után érthetően és pontosan leírta St. Hilaire Jozéfa. Huszonkilenczedik, a legujabb szakácsvényekkel, a felszeldelés mesterségével, valamint a modern asztal terítésével bővített kiadás. Gondosan átdolgozta és bővítette Wiesner Emil, konyhafőnök, az Orsz. Nőképző-Egyesület főzőiskolájának tanára. Számos a szöveg közé nyomatott fekete-fehér ábrával illusztrálva. Nyomtatta az Athenaeum r.-t. könyvnyomdája, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ezen szakácskönyv eddigi huszonnyolcz kiadásának gyors kelendősége, mely közel 80,000 példányt elért, legjobban szól annak hasznavehetősége és szükségessége mellett. Ez okból kötelességemnek... Tovább

Előszó

Ezen szakácskönyv eddigi huszonnyolcz kiadásának gyors kelendősége, mely közel 80,000 példányt elért, legjobban szól annak hasznavehetősége és szükségessége mellett. Ez okból kötelességemnek tartottam a mostani kiadást ismét alapos vizsgálat alá venni és mindenütt a legczélszerübb javításokat eszközölni. Minthogy azonban a szakácsművészetnél, éppúgy mint akármelyik más téren, a haladással lépést tartani szükséges, törekvésem oda irányult, hogy kipróbált tapasztalataimból a legújabbat és legjobbat vegyem fel, melyek között számos kedveltebb nemzeti étel fordul elő. Vissza

Tartalom

A húslevesekről
Javított húsleves
Barna leves2
Javított leves úgynevezett consommé2
Kenyérleves2
Táplaleves kirántott hagymakarikákkal2
Francia leves3
Francia polgári leves, úgynevezett pot-au-feu3
Tört csirkeleves3
Tavaszi leves3
Fűleves (Turbolya)3
Tiszta leves fás galuskával4
Leves "Royal"-lal4
Táplalé halgaluskával4
Consommé á la Monaco5
Marhahúsnedv (jüs)5
Vadhúsnyelv (jüs)5
Táplalé szárnyas gombóckákká Harlekin módra6
Kartfiolleves6
Rákleves húsevő napokon6
Vadhúsleves lencsével7
Oglio leves7
Átvont szalonkaleves7
Rizsleves csirkével8
Májleves marhahúsleves nélkül9
Leves dara-galuskával9
Leves vajas galuskával9
Leves tyúkpogácsával (royal)9
Leves bekötettel9
Leves libaaprólékkal10
Szalonnás gombócleves10
Zsemlyeleves10
Leves bedörzsölt daragombóccal10
Leves vagdalékfánkkal11
Leves agyvelőgombóccal11
Leves májgombóccal11
Leves májas hablepénnyel11
Leves májrizzsel11
Leves tüdőtáskával12
Szágóleves12
Leves csontvelőgombóccal13
Leves lisztes hablepénnyel13
Leves vagdalék- (ragout) gombóckákkal13
Leves rizspogácsával13
Leves ledörzsölt szalonnás gombóccal14
Leves csiperkegombával (champignon)14
Consommé á la Orléans14
Olasz rizs levesbe15
Vagdalék levesbe15
Brünni leves - Potage á la Brunoise15
Potage á la cardinale - Rákleves halgombóccal16
Parasztleves kirántott metélttel - Potage á la paysanne16
Parasztleves más módon17
Potage á la régence17
Borsópüré-leves friss zöldborsóból17
Spárgapüré-leves, spárga hegyekkel18
Betegeknek való levesek
Beaftea leves18
Könnyű csirkepüré-leves betegeknek18
Egyéb ajánlatos levesek betegek számára18
A bőjti levesekről
Tiszta halleves19
Halleves magyarosan19
Serleves19
Csokoládéleves19
Bőjti leves gyökerekből20
Bőjti consommé pisztrángszeletekkel20
Zöldborsóleves20
Borsóvíz bőjti ételekbe és bőjti levesekbe használandó20
Fehér áttört bőjti leves osztrigával21
Zellerleves21
Halikrásleves21
Bőjti leves tengeri rákból (uraknak)21
Békaleves22
Törtleves22
Fűleves (Turbolya)22
Lencseleves23
Lencsepüré23
Borsópürés24
Mandolaleves habosan24
Kucsmagombaleves24
Teknősbékaleves25
Borleves25
Tejfölleves26
Korhelyleves26
Korhelyleves más módon26
Suhantott leves tarhonyával26
Paradicsomleves26
Vöröshagymaleves galuskával26
A hideg édes levesekről
Hideg málnaleves27
Hideg eper-, vagy szederleves27
Hideg ribiszkeleves27
Hideg ananászleves27
Hideg őszibarackleves27
A húsevőnapi előtéelekről (assiette)
Velő göngyöleg (croquette)28
Velő göngyöleg sóskával29
Béka karbonád burgonyával29
Timbales á la Romaine29
Rizskarimás lúdmáj30
Cromesquis30
Májlepény (gáteau)31
Borjúhús göngyöleg croquette31
Finom ragú á la Richelieu32
Iróstészta-tok32
Kis pástétomkák á la reine33
Agyvelőpép (Hirnpurée)33
Vol-au-vent á l'orinteale34
Kappanmell osztrigával34
Borjú kedesz franciásan34
Borjú kedesz finom füvekkel35
Ragú kagylókban35
Borjúhús meridon36
Lúdmáj kása (Mus) melegen36
Pilaw (olasz módon)37
Sodralék (rollade) csiperkegombával37
Nyúlmaradék csiperkegombával37
Sódar kádka38
Fürj rizzsel38
Galamb papirtekercsben38
Fürj-pástétomkák38
Pilaw39
Vajastáska vagdalékkal (risole)39
Kádka (pite) ragúval vagy szalmival40
Sodralék palacsintából40
Palacsinta (omelette) sodralék vaddal40
Töltött (fasirozott) malac41
Szardella-töltelék41
Finom húsaszpik (kocsonya)41
Sodralék sonkából42
Foglyok barna öntettel42
Nyúlszeletek barna öntettel43
Lúdmájszeletek barna és fehér öntettel43
Lúdmáj kása (Mus) hidegen43
Csirke-majonéz44
Strassburgi szarvasgomba-pástétom44
Fehéren becsinált osztrigák45
Kirántott osztrigák45
Friss sült osztrigák45
Álosztriga46
Jászkeszeg heringgel46
Héringek rostélyon sütve47
Hideg hal aszpikkal és majonézzel47
Szardella-saláta mint asziett47
Hal-majonéz47
Héring hideg mustár-mártással48
Normandi tojás48
Főtt tojás48
Tojás-croquettek á la Bechamel49
Tojás burgonyával (angol krumpli)49
Tojás magyarosan49
Rántott tojás spárgával és rákfarkacskákkal50
Tojás á la Polignac50
Tálba öntött tojás (Gesetzte Eier)50
Töltött tojás50
Vajban sütött tojás51
Megfordított tojás51
Tojás á la Javel52
Omlett kaviárral52
Omlett á la parisienne52
Hollandi tojás52
Szerb omlett53
Bibic tojás53
Tojás ragúval53
Ökörszem finom füvekkel53
Töltött csiga53
Kéreg pástétomkák á la maréchale54
Finom tengeri rák saláta54
Tengeri rák kocsonyásított olaj mártalékban54
Szardiniák kocsonyásított olaj mártalékban55
Kaviár jégtömbben55
A marhahúsról
Marhahús á la jardiniére56
Boeuf á la mode56
Boeuf á la mode másféleképen56
Marhahús zöldségkéreggel57
Szegyfej tormával borítva57
Töltött bordarész57
Párolt marhahús58
Znaimi pecsenye58
Marhahúst izletesen elkészíteni58
Marhahúst megbarnítani58
Pilaw hússal58
Mártásokról
Egyszerű fehér mártás59
Sauce veloutée60
Legirozott mártás60
Spanyol mártás60
Almás mártás60
Egres mártás60
Csipkebogyó mártás60
Ribiszke mártás61
Narancs mártás61
Szarvasgomba mártás61
Bordeaux mártás61
Csiperke vagyis galóca mártás61
Bérnaise mártás61
Bérnaise mártás halakhoz61
Kaporna mártás62
Ugorka mártás62
Friss ugorka mártás62
Maderia mártás62
Olasz mártás63
Amerikai mártás63
Kapri mártások63
Lengyel mártás (nyelvhez)63
Citrom mártás64
Hideg torma64
Mandolás torma64
Paradicsomalma mártás64
Sauce Robert (nyelvhez vagy borjúfejhez)64
Rák mártás64
Tengeri rák mártás65
Crevette mártás (halszeletekhez)65
Szardella mártás65
Sóska mártás65
Zsemlyés torma mártás65
Hideg mustár mártás65
Hideg mustár mártások66
Szarvasgomba mártás66
Szarvasgomba mártások (más módon)66
Metélő hagyma mártás67
Mogyoró hagyma mártás67
Fenyőbogyó mártás (hideg vadhúshoz)67
Mártás vadhúshoz67
Vadhús mártás más módon67
Zöld mártás68
Francia mártás68
Hollandi mártás (halételekhez)68
Citrom mártás68
Vöröshagyma mártás68
Kucsmagomba mártás69
Supréme mártás69
Mousseline mártás69
Mousseline mártás halhoz69
Hollandi mártás spárgához vagy karfiolhoz69
Magyar mártás halhoz69
St. Genois mártás lazachoz70
Majonnéz70
Tatár mártás70
Remoulade mártás70
Ravigote mártás70
Vinaigrette mártás70
Diplomata mártás71
Melegen felvert mustármártás71
Hideg vajas mártás71
Zöld remoulade mártás71
Sárga remoulade mártás71
Az alap mártások (mártalékos) készítésmódja71
Besámel72
A pürékről
Hagymapüré73
Cardon (vad articsóka) püré73
Szárnyaspüré73
Szalonka, fogoly, fácán és vadkacsa püré73
Champignon püré73
Sódarpüré74
Főzelékekről
Főzeléket főzni74
Spárgahegyek húshoz75
Spárga mousseline mártással75
Töltött tök75
Vegyes főzelék75
Burgonya göngyöleg (croquette)75
Burgonya lyoni módon76
Burgonya á la maitre d'hotel76
Kirántott burgonya76
Töltött burgonya76
Burgonya rostélyossal77
Burgonya főzelék majoránnával77
Zöld borsó77
Zöld borsó angol módon78
Zöld hüvelyes borsó78
Risi-bisi (Rizs borsóval)78
Főtt articsóka78
Articsóka zöld borsóval79
Articsóka olasz módon79
Articsóka79
Paraj apró formákban80
Kötött saláta irósvajas lével80
Zöld bab81
Töltött paprika81
Hospot készítése81
Hospot másféleképen81
Sárgarépa kelrépával82
Zöld és fehér karfiol82
Karfiol írósvajas lében83
Karfiol írósvajjal83
Kék kelkáposzta gesztenyével84
Kirántott kelkáposzta84
Töltött kelkáposzta84
Barnára párolt kelrépa85
Töltött kelrépa85
Fehéren párolt kelrépa86
Borított töltött (fasirozott) kelrépa86
Lencse foglyokkal86
Káposztás fogoly87
Kelhajtások88
Fehérrépa88
Barnára párolt savanyú káposzta88
Párolt savanyú káposzta rizskásával vagy burgonyával89
Párolt savanyú káposzta másféleképen89
Kolozsvári káposzta90
Kolozsvári káposzta más módon90
Szász káposzta90
Paradicsom káposzta90
Töltött káposzta90
Savanyú káposzta csukával91
Szalonnás káposzta91
Káposzta csíkkal91
Hajdu káposzta92
Káposzta saláta92
Kék káposzta almával92
Töltött (fasirozott) édes káposzta92
Spárga írósvajas lében93
Savanyú tökkáposzta93
Tök spárga módon elkészítve94
Töltött jurgita-tök94
Töltött paradicsomalma94
Paraj95
Fejes saláta95
Pudding száraz borsóból95
Csiperkegombát különféle karimázásra használva95
Baromfi becsináltakról
A baromfi előkészítéséről96
Supréme fiatal csirkékből96
Fácán vagy fogoly supréme97
Csirkék vérmártásban97
Csirkék írósvajas lében karfiollal97
Csikefilet-k normandi módon97
Csirkék zöld borsóval és rákfarkacskákkal98
Pain de poulets á la Bonaparte98
Magyar csirke paradicsommal98
Poulard á la macédoine99
Töltött csirkék99
Töltött csirkék szarvasgombával (Poulets farcis)100
Töltött csirkék lengyel módon100
Csirkék frikasszéval100
Panirozott, vajban sült csirkék100
Csirkepaprikás tejföllel101
Csirkepörkölt tarhonyával101
Zsírban sült csirkék francia módon101
Nyárson sült csirkék101
Csirke rizzsel102
Fehérre párolt csirkék102
Chartreuse fiatal kacsákból102
Párolt kacsa apró vöröshagymával103
Kacsák fehérrépa pürével103
Kacsák hús fással és kolbásszal töltve103
Becsinált kappanok104
Pulyka francia módon104
Töltött pulyka104
Pulyka angol módon105
Fiatal pulykából oldalszeletek frikandóban105
Pulyka paprikásan106
Pulykamell ragú Godard-al106
Pulykahasé tojással106
Kappan ragú Poulouse-al106
Kappan osztrigával107
Kappanragú chipolatával107
Sodralék kappanból107
Kappan á la Morland108
Lúdmájjal töltött kappan108
Motelote galambokból108
Töltött galamb109
Galambmellek á la Pompadour109
Párolt galamb109
Galambok spárgahegyekkel110
Galamb zöld borsóval110
Párolt libamáj110
Álszalonkavagdalék (szalmi)110
Borjú- és ürühús-becsináltakról és ragúkról
Besózott borjúhús (hidegen teához)111
Borjúfej román módon111
Borjúfej angol módon112
Borjúhús pikáns mártással112
Borjú-steak112
Császár-szelet113
Borjú kotlettek hálóban (crépinette)113
Borjú kotlettek á la royale113
Kirántott borjú kotlettek113
Borjúszelet paprikásan114
Borjúmell szarvasgombával114
Borjúmell glásszal114
Borjúmell citromlében115
Borjú-dió á la Provencale115
Borjú-frikandó á la jardiniére115
Magyar borjúmell paradicsommal115
Borjúpaprikás galuskával116
Borjúszelet á la Tortue116
Borjú eszkalop116
Medaillonok borjúhúsból116
Borjúdarabok ürüpürével117
Borjúpörkölt117
Borjúvelő citromlében117
Borjú-oldalszeletek barnára párolva117
Mignonok borjúhúsból párizsi módon118
Borjúcomb füstölt nyelvvel spékelve118
Borjúhát118
Borjúfej frikasszéban119
Mock-Turtel leves (álteknősbékaleves)119
Borjú-füle á la financiére120
Borjú- vagy bárányfej töltve121
Borjúfül vagdalékkal (ragúval)121
Irish-Stur (Egy neme az angol gulyáshúsnak)121
Bárányhát121
Báránycomb á la maréchale122
Bárányhús tárkony (Bertram) mártásban122
Báránykotlettek á la duchesse122
Kirántott bárányhús francia módon122
Ürükotlettek122
Ürükotlettek francia módon123
Apró ürü filet-k (mignon)123
Ürühús különféle módon124
Mutton chops124
Ürühát amerikai módon124
Ürühát á la créme125
Ragú borjúvelőből csigákban125
Ragú borjúhúsból125
Rákragú csigákban126
Ragú nyulból126
Champignonok ragúval töltve126
Finom tengeri rákragú127
Szalmi nyulból vagy őzhúsból128
Nyul- vagy őzhát szalmival128
Kotlettek őzhúsból128
Spékelt (tüzdelt) máj128
Szalmi128
Borjúmáj á la Turbigette129
Borjúmáj velencei módon129
Őzragu francia módon129
Ürüragu á la Nelson129
Malacpaprikás130
Sódar130
Sertéshús tormával130
Disznósajt (Presswurst)130
Marha- és bárányhús becsináltakról, rostélyosokról, combokról és aszpikokról
Vesepecsenye en crépinettes131
Vesepecsenye strassburgi módon131
Párolt vesepecsenye132
Vesepecsenye á la Marengo132
Vesepecsenye hidegen felszeletelve132
Spékelt vesepecsenye132
Vesepecsenye filék májszeletekkel133
Párolt vesepecsenye savanyú ugorkával133
Töltött fehérpecsenye133
Marhafark134
Marhaszeletek á la duchesse134
Vesepecsenye szeletek á la flamande134
Filets sautés naturles135
Rostélyos sült filék vagy beafsteakek135
Cháteaubriand135
Cháteaubriand á la matelote135
Cháteaubriand á la minute135
Roastbeaf angolosan136
Francia rostélyos136
Töltött rostélyos136
Sálszeletet ízletesen elkészíteni137
Marhapecsenye görög módra137
Hideg marhahús137
Ürünegyed pörkölve138
Ürücomb francia módra139
Rumsteak á la maitre d'hotel139
Entrecote nyárson sütve139
Entrecote á la royale139
Cote de boeuf139
Cote de boeuf braisée (fojtott marhaborda darab)139
Vaddisznóhús elkészítése140
Vaddisznófej140
Rostélyos szerb módon140
Rostélyos magyarosan140
Marhacsúcs141
Marhacsúcs barnára párolva141
Marhacsúcs westfáli módon141
Marha frikandó mint szalonnás pecsenye141
Fölsál á la Chambord141
Fölsálszelet magyar módon141
Aszpikot készíteni142
Berakott aszpik142
Hideg galantine143
Kocsonyásított borjúfej143
Szarvasgomba pástétom (lúdmájból)143
A halétkekről
A halakról általában144
Angolna rostélyon sütve146
Angolna angol módon146
Leforrázott halak146
Fogas csőben sütve148
Fogas á la Chambord148
Fogas szeletek á la normande149
Fogas szeletek á l'Americaine149
Fogas szeletek á la créme149
Fogas rostélyon sülve149
Fogas a sütőben gratinirozva149
Fogas hidegen149
Tengeri halak készítési módja150
Sole kirántva (Hat bibircsós félszegúszó)150
Sole szeletek fehér borral151
Sole á l'Américaine151
Halszeletek szarvasgombával151
Halpaprikás halászosan152
Pisztráng nyárson sütve152
Pisztráng rostélyon sütve152
Kocsonyásított pisztráng152
Rántott pisztráng152
Pisztráng szeletek vajban153
Töltött csuka153
Mandolás csuka153
Sült csuka mártással154
Csuka filék finom füvekkel155
Csuka göngyöleg (croquettes)155
Szaggatott csuka savanyú káposztával155
Lazac hidegen156
Lazac mártással156
Lazac szeletek156
Lazac á la royale156
Galóca kékre forrázva157
Galóca a csőben sütve157
Leforrázott csuka tormával157
Ponty csavarékok157
Ponty magyar módra158
Galóca kocsonyában158
Ponty á la Matelote159
Kocsonyázott csuka v. kecsege160
Ponty zöld mártásban160
Ponty kéregben160
Ponty á la Chambord160
Kocsonyás cseh ponty161
Ponty á l'Americaine161
Ráchal készítési módja161
Süllő zöldpetrezselyemmel162
Süllő majonézzel162
Süllő rostélyon sütve162
Süllő leforrázva162
Menyhal osztrigával162
Menyhal kifejtett csigákkal és szarvasgombával163
Kirántott menyhal163
Menyhal rostélyon sütve164
Közmakár rostélyon sütve164
Harcsa angolosan164
Spékelt harcsa164
Harcsa pörkölve165
Sütött nyálkahal mártással165
Kecsege au four165
Kecsege frikasszírozva165
Nyálkahal borral166
Kecsege á la régence166
Kecsege-pörkölt166
Kecsege citrommártásban166
Tőkehal szardellával167
Tőkehal más módon167
Gadóc á la créme167
Lazac majonézzel167
Gadóc-gerinc flandriai mártással168
Békák, rákok, szárcsák, teknősbékák és csigákról
Békacombok kis ragúval169
Békacombok bőjti pecsenyeként169
Békák petrezselyemmártásban172
Rák főve169
Rák-paprikás170
Rák-ragú170
Rák zephir á l'Américaine171
Szárcsa barna mártásban171
Szalmi szárcsákból171
Szárcsák más mártásban172
Teknősbékák kocsonyában172
Teknősbéka vérmártásban172
Ragú teknősbékákról172
Teknősbékák saját teknőjükben173
Osztrigák és kagylók elkészítéséről173
Tengeri rákok174
Ragú csigákból174
Csigák175
Kövi vagy legnagyobb félszegúszó angolosan175
Különféle tésztákról, írósvajas süteményekről, porhanyó tésztákról és pástétomokról
Irósvajas tészta készítése, mely minden koszorúzathoz, karimázathoz és pástétomhoz alkalmazható176
Egyszerű könnyű írósvajas tészta177
Minták, tésztakérgek és pástétomok kirakatásáról177
Irósvajas tészta máskép, mely a szokásszerinti tésztákhoz beléül alkalmazható177
Porhanyó tészta készítése178
Burgonya-kása pástétomkákban178
Irósvajas pástétom ragúval178
Töltött pástétom179
Pástétomkák párizsi módon180
Pástétomkák orosz módon180
Rák-pástétomkák180
Rizolók181
Tél-pástétom181
Kiborított rizs vadhússal181
Hideg pástétom181
Kis pástétomok (an naturel)182
Kis pástétomok lúdmájjal és szarvasgombával182
Pástétom főzelékkel183
Hideg nyul-pástétom183
Poulard-pástétom183
Kis pástétomkák salpiconnal183
Hideg őz-pástétom184
Teknősbéka-pástétom184
Hideg fogoly-pástétom szarvasgombával184
Hideg fácán-pástétom185
Hideg pulyka-pástétom185
Sódar-pástétom185
Sonka szarvacskák teához185
Húsos tészták186
Töpörtős pogácsa186
Töpörtős pogácsa más módon186
Vajas pogácsa187
Meridon, Pudding és más apró tésztásokról chaudeauval (olvasd: sodó)
Rák-meridon187
Rizs-meridon187
Pudding á la l'orientale187
Rizs-meridon másképen188
Ananász-pudding188
Égő pudding189
Mandola-pudding berlini módon189
Cabinet-pudding angol módon190
Csokoládés mandola-pudding berlini módon190
Zsemlye-pudding190
Pudding angol módon191
Angol gesztenye-pudding191
Burgonya-pudding sódarral192
Tört pudding192
Császár-pudding192
Gyümölcs-pudding192
Hideg gyümölcs-rizs193
Spanyol kenyér193
Habgaluskák krémmel193
Hideg citromos rizs194
Öntetek és mártalékok tésztákra194
Különféle kásákról (Koch)
Almakása195
Almakása franciásan196
Tésztás almából gyermekkásával196
Vezuv-torta197
Burgonya-kása197
Palacsinta gyermekkásával197
Palacsinta rizskásával198
Király palacsinta199
Palacsinta porhanyó tésztában199
Palacsinta gőzben199
Angol rizskása199
Leveles tészta200
Besamel-kása (Beschamel-Auflauf)200
Piskóta-kása201
Kenyér-kása201
Dió-kása201
Mák-kása202
Citronát-kása202
Csokoládé-kása202
Csokoládé-kása másképen202
Csokoládé habkása203
Leveles tészta másképen203
Földieper-kása204
Tojássárga-kása204
Hab-kása204
Francia kása205
Dara-kása205
Kávé-kása205
Kávé-kása másképen205
Császár-kása206
Gyermek-kása vanilia-léllel206
Szarvas-kása málnaöntelékkel207
Szilva-kása207
Citrom-kása207
Citrom-kása másképen208
Habos citrom-kása208
Mandola-kása töltött almával208
Mandola-kása pisztáciákkal209
Mandola-kása friss meggyel209
Narancs-kása209
Birsalma-kása210
Kása rizslisztből210
Rizs csokoládéval és tej-sodóval (chaudeau)210
Rizskása töltve211
Rizskása csokoládé-öntelékkel211
Schmankerl-kása211
Schmankerl-kása, habartan212
Spanyol gyümölcs-kása212
Saint Honoré vaniliás krémmel 213
Meggy-kása214
Friss vagy gőzben befőzött meggy-kása214
Bor-kása214
Sárgabarack-kása214
Gesztenye-kása vagyis püré215
A lepényekről
Almás-lepény216
Pesti almás-lepény216
Mandola-lepény habarva217
Mandola-lepény nyujtva217
Vagdalt metélt-lepény217
Diós-lepény218
Füstölt lepény218
Lepény vagyis rác bitta219
Habart meggy-lepény219
Cseresznye-lepény220
Harlequin-lepény220
Meggy-lepény serélesztős tésztával221
Meggy-lepény másképen221
Sárgabarack-lepény angol tésztából221
Kossuth-tészta222
Túrós-lepény223
Szegedi tejfölös-lepény223
Sajt-lepény (teához)223
A rétesekről
Almás-rétes224
Csokoládé-rétes224
Citronát-rétes224
Burgonya-rétes225
Rétes-tészta készítése magyarosan225
Diós-rétes magyarosan225
Túrós-rétes226
Káposztás-rétes226
Finom serélesztős-rétes226
Gyermekpép-rétes226
Főtt dara-rétes227
Rák-rétes227
Tejfölös-rétes227
Mákos-rétes228
Rizs-rétes228
Sódar-rétes228
Tiroli-rétes228
Meggy-rétes229
Meggy-rétes serélesztő-tésztából229
Szilvás-rétes230
Édes káposzta-rétes230
A vegyes tésztások
Alma írósvajas tészta-szalagokkal230
Alma krémmel231
Almás étek másképen231
Tésztás almával232
Palacsinta habart mandolás-tésztával232
Rántott palacsinta almával töltve232
Palacsinta szilvatöltelékkel233
Salzburgi haluska233
Piskóta tésztás233
Habart vanilia-krémmel234
Angol tésztás234
Dara morzsóka235
Gyümölcsös rizs235
Rizs körtével235
Radeczky-rizs236
Burgonya metélt236
Franciás írósvajas metélt236
Mákos metélt237
Diós metélt237
Turós metélt237
Velő-tésztások237
Fánk kerekecskével szaggatott rákvajban és tejfölben238
Kávés fánkocskák238
Rák-kolbászkák238
Tésztás reszelt árpakásából239
Tejfölös haluska rákfarkakkal239
Dara haluska tejben239
Császármorzsóka240
Felfujt tejfölös haluska240
Pirított haluska tejben240
Legirozott metélt240
Párolt reszelt árpakása241
Haluska kitolótésztával párolva241
Pirított metélt242
Töltött metélt242
Barátfüle vagy párna-csúcs243
Diós-tészta almával243
Omlett elkészítése243
Rizs-morzsóka vagyis gánica244
Riszkádka írósvajas tésztában244
Tejfölös fánk (dalkerli)244
Almás tészta244
Borszeletkék245
Máglya245
Kirakott máglya245
Olasz polenta246
Burgonya-polenta246
Olasz rizskása246
Kukorica-málé246
Olasz rizs (Risotto)246
Ritser libacombbal247
Olasz makaróni247
Makaroni sajttal és hússal247
Magyar túrós-galuska247
Stoffádok247
Sódaras tészta247
Derellye248
Húslepény (bitta)248
Túrós gombóc249
Szilvás gombóc249
Burgonya-gombóc249
Rántott tésztások
Sült tészta250
Tolófánk másképen250
Herceg kenyér250
Henger-fánk250
Hengerfánk de apróbb251
Farsangi fánk251
Tejfölös (farsangi) fánk252
Créme-fánk253
Fánk mandolatejből253
Rózsafánk254
Rózsafánk másképen254
Straszburgi fánk254
Töltött fahéj-fánk255
Ákác- v. bodzavirág kirántva255
Karlsbadi pereckék256
Sodralék mandolatésztával256
Hablabdacsok256
Marcafánk257
Töltött cukorsüvek rizsből257
Gazfickók (Spitzbuben)257
Genuai tészta257
Ostyafánkocskák258
Ostyafánkocskák morzsával behintve258
Serélesztős tésztásokról
A serélesztős tészta készítéséről259
Tea-cipókák259
Apostol-kalács (brioche)260
Finom serélesztős tészta260
Serélesztős torta mandolatöltelékkel260
Habart serélesztős tészta261
Vert serélesztős tészta261
Hideg serélesztős tészta262
Ánizs-cipócskák262
Cseh pimasz (Dalken)262
Cseh pimasz burgonyából263
Párolt metélt263
Közönséges bajor párolt metélt263
Arany metélt264
Finom serélesztős szarvas264
Császár-kuglóf265
Serélesztős szarvasok ánizzsal266
Vanilia-szarvaskák266
Habart kuglóf266
Finom kuglóf meggyel267
Egészségi kuglóf267
Serélesztős kuglóf mákkal267
Habart darázsfészek268
Túrós-lepény268
Meggy-lepény268
Szilva-lepény269
Barack-lepény269
Finom túrós-lepény269
Élesztős tésztakoszorú kávéhoz270
Braunschweigi lepény kávéhoz270
Tejfölös lepények270
Mandola-lepények270
Finom mák-patkó271
Mazsolás patkó271
Diós-lepény271
Király-lepény272
Jó kalácsot sütni272
Graham - vagy korpakenyér273
Gyümölcsétkekről
Alma pongyolában274
Alma pongyolában befőzöttel töltve274
Stuttgarti almás-kalács275
Őszibarack pongyolában275
Párolt cseresznye csokoládéval275
Rösztölt cseresznye276
Kirántott gesztenyék276
Kirántott mandola276
Töltött alma277
Kirántott bodza- vagy ákácvirág277
Kirántott sárgabarack277
Kirántott meggy277
Aszalt rántott szilva277
Kirántott almaszeletek278
Kirántott szilva278
Szilvás kocka278
Birsalma-kolbászka278
Meggy-kolbászkák278
Aszaltszilva bortésztával, úgynevezett "lakatos fickók"278
A marhasültekről
A sütés eljárásáról279
Angol Roast-beaf (Oldalas sült)281
Francia roast-beaf281
Beafsteak angol módon281
Beafsteak vakart húsból (Betegek számára)282
Vakart beafsteak görög módon282
Szeletek (Steak) disznó combból282
Rostélyos282
Eszkalopok disznócombból282
Fehérpecsenye disznóból283
Fehérpecsenye en crépinette283
Baromfisültekről
A szárnyas állatok levágatása és elkészítéséről283
Pulard284
Töltött pulardok284
Pulardok rostélyon sütve284
Pulardok mustárral sütve284
Fiatal csirkék sülve285
Csirkék kirántva285
Kappan medencében sütve285
Styriai kappan rizzsel286
Sült liba286
Sült liba rác módon286
Pirított liba straszburgi módon286
Kacsa sülve287
Pulyka zsidó módon287
Fiatal pulyka zsázsával288
Galamb sülve288
Hideg pulyka aszpikkal288
Borjú, bárány, ürü, disznó-pecsenyék és sült malac
Borjúcomb sülve289
Kiszedett tekert sült290
Bárányhús290
Ürüsült290
Disznósült291
Disznócomb francia módon készítve291
Malacot megsütni291
Vadak
Fácán292
Fácán sülve292
Fácán francia módon292
Fácán szarvasgombával293
Töltött fácán (Galantine)293
Marinirozott fajdtyúk293
Túzok294
Szárcsák294
Nyírfajd295
Császármadár295
Hófajd295
Búvár sülve295
Nyul sülve295
Tengeri nyul sülve296
Őzcomb sülve296
Tengeri nyul-szeletek champignon-kásával296
Őzhát sülve296
Dámvad címer (fartő) angolosan297
Párolt dámvad címer (fartő)297
Őzszeletek (cotelettes)297
Fasirozoztt őz-kotlettek297
Fenyvesmadár298
Fenyvesmadarak nyárson sülve298
Töltött fenyvesmadarak298
Fenyvesmadarak szálmival299
Császármadár tejföllel készítve299
Pacsirta rostélyon sülve299
Gratin pacsirtából300
Fogoly sülve300
Szárcsa sülve300
Szalonkák sülve300
Vizi szalonkák kenyérkéregben301
Szalonkák kenyérszeleteken sülve302
Vadludat készíteni302
Vadkacsa tüzdelve és sülve302
Fürjek sülve303
Fürjek dominóban303
Fürjek vadászosan303
Fürj zöldborsóval303
Pacsirta töltve304
Vadgalamb sülve304
Különféle kompókról
Kompó almából305
Kompó almából vagy körtvéből másképen306
Kocsonyáott alma306
Vegy-kompó306
Töltött narancs-kompó307
Kocsonyás kompó307
Kocsonyás kompó befőzött gyümölcsből307
Kompó őszibarackból309
Birsalma-kompó309
Kompó alma-péppel309
Vegy-kompó aszalt gyümölcsből309
Kompó aszatl meggyből310
Szilva-kompó310
Tök mint kompó310
Különféle salátákról
Francia saláta311
Fekete gyökérsaláta311
Articsóka-saláta311
Articsóka és zöldborsó-saláta311
Ugorka-saláta312
Kiborított saláta aszpikban312
Kauli saláta312
Spanyol saláta312
Angol zeller-saláta313
Nyers káposzta-saláta313
Paradicsom-saláta313
Spárga-saláta313
Görög-saláta314
Olasz saláta314
Kocsonyásodott saláta macedoineként314
Svéd saláta314
Ecetes dinnye-saláta315
Burgonya-saláta majonézzel315
Zöldbab-saláta315
Saláták gyökerekből és főzelékekből315
Lenolajos káposzta316
Tortákról
Stefánia-torta316
Vaniliás torta tojás nélkül317
Tarattyús torta317
Homok-torta317
Alma-torta317
Citronát-torta318
Frigy-torta318
Vaniliás vagy piskóta-kenyér318
Piskóta-torta318
Sodralék piskóta-tésztából319
Lepény-torta320
Lepény-torta franciásan321
Morzsa-torta322
Kenyér-torta322
Irósvajas torta lepényekben322
Mogyoró-torta323
Csokoládé-torta323
Csokoládé-öntet tortára és apróbb süteményekre324
Burgonya-torta324
Főtt-torta325
Kocsonyázott torta325
Fűszerezett torta326
Pirított torta tejszínhabbal326
Kávé-torta327
Gesztenye-torta328
Reményi-torta tejszínhabbal328
Jókai-torta328
Korpa-torta328
Linci torta tojás nélkül329
Habart linci torta329
Barna linci torta329
Mandola-torta habarva330
Mandola-torta szögecskékkel330
Mandola-torta szárítva330
Mandola-torta tejszínhabbal331
Dió-torta331
Dió-csemege (krém) torta331
Napoleon-torta csokoládé jegesedéssel332
Narancs-torta332
Naracs-csemege (krém) torta332
Créme patissiére333
Birsalma-torta333
Habanyag kisebb spanyol süteményekhez334
Spanyol csiga-torta334
Torta tisztázott cukorból335
Cukor-torta335
Dobos-torta (Diplomata)336
Sacher-torta (Az udvartól)336
Croquembouche pálma-gyümölcsből336
Puncs-torta337
Tortácska málnahabbal337
Mák-tortácskák337
A buktákról és ívekről
Citronát-bukta338
Burgonya-bukta338
Krém-bukta338
Mandola-bukta339
Meggy-bukta339
Vaniliás fansett339
Piskóta-ívek340
Ívek írósvajas tésztából340
Csokoládé-ívek340
Francia ívek340
Fűszerezett ívek341
Pirított ívek341
Citrom-ívek341
Fehér mandola-ívek342
Ivek narancs jegedésből342
Vanilia-ívecskék342
Ánizs-ívecskék342
Hengerostyák és szeletekről
Hengerostyák343
Egyszerú ujjnyi hengerostyák343
Finom ujjnyi hengerostyák343
Birsalma hengerostyák344
Fahéj hengerostya344
Vagdalt mandola-ostya344
Kockás fánk345
Almaszeletek pisztáciákkal345
Almás szeletek spanyol csigákkal345
Csokoládészeletek346
Földieper-szeletek vagy kockák347
Sárgabarack-szeletek347
Őszibarack-szeletek347
Citrom-szeletek348
Birsalma-szeletek348
Tea-szeletek349
Magdolna-szeletek349
Krém-szeletek349
Mandola-barátfül349
Különféle apró cukorsüteményekről
Hab-sütemény350
Huszár-fánkocskák350
Villám-lepény350
Ál-komiszkenyér350
Csokoládé-csók vaniliával351
Ál-vajasszeletek351
Narancs-csók351
Geszenye-csókocskák351
Mandola-csók351
Ánizs-pereckék352
Ánizs-kenyér352
Mogyoró-lemekek352
Gyümölcsös lemezek353
Ánizs-lemezek bor mellé353
Dió-szeletek353
Püspök-kenyér353
Fejedelmi kenyér rummal354
Mogyoró-csókocskák354
Gombóc-sütemény354
Szalon-cukorkák készítési módja354
Finom orosz tésztás355
Piskóta papirostokokban355
Tea-sütemény mandolából355
Stibitzek355
Kávé-lepény355
Serlegecskék habart mandola-tésztából356
Angol-lepény356
Csokoládé-kenyér357
Csokoládé-lemezek357
Csokoládéfánk habtejjel töltve358
Óriási habfánk358
Puncs-fánkok359
Cukoröntet vagy jegedés361
Jeges fánkocskák361
Jeges bábkalácskák361
Ördög pilulái361
Mézes diók361
Fűszeres lemezek362
Genois362
Tokok kenyér-torta tésztából362
Kártyák fűszeres tésztából363
Kártyák piskóta-tésztából363
Fahéj-kártyák364
Gyömbérsütemény teához364
Gyalú-sziács364
Gesztenyék cukorral beburkolva365
Finom csemege-kenyér365
Őzhát-tészta365
Szalámi366
Mézes báb-lepény366
Barna mézeskalács366
Szarvacskák spanyol csigatésztából fagylalthoz367
Csokoládé-csókocskák367
Szentjánoskenyér-csókocskák367
Mandola-kenyér szögecskékkel367
Linci kenyér368
Mandola-csókocskák368
Muskázonák368
Mandola-szarvacskák368
Mandola pongyolában368
Sárgabarack-pereckék369
Mandola pirítva369
Paulai lepénykék369
Birs-lemezek370
Apáca-fánkocskák370
Rendjel370
Serlegek piskóta-tésztából tejszínhabbal371
Lemez-kenyér371
Apró csőfánkok tejszínhabbal372
Tortácskák372
Tortácskák másképen372
Tortácskák fehér linci-tésztából373
Tortácskák masánszki almából373
Vanilia-koszorúcskák373
Tiroli kenyér374
Kugler-féle cukorkák374
Vanilia lepénykék374
Lepénykék cukor-tésztából374
Francia kétszersült375
Reichenaui kétszersült375
Tea-kenyér375
Sóslemezek teához375
Láng (Tea-sütemény)375
Ánizs-lepény376
Valódi marcipán373
Róbert-fánkocskák376
Kocsonyákról, parfait-kről, krémekről és habtejről
Utasítás az illatok és ízek készítésére sodó-krémek, kocsonyák és tejhabhoz377
Gyümölcs-krémek készítése378
Mogyoró- vagy dió-krém379
Csokoládé-krém379
Kocsonyásodott diós- vagy mogyoró-krém379
Vanilia-krém379
Gesztenye-krém379
Francia krém380
Török-krém380
Vanilia-krém más módon380
Fehér mandola-krém380
Ananász-krém381
Parfait készítési módja381
Parfiat á la princesse381
Ananász-parfait382
Parfait á la parisienne382
Parfait de chocolat en surprise (az udvartól)382
Parfait hongrois383
Bombe á l'orientale383
Bombe á l'arhiduc383
Charlotte á la parisienne383
Csokoládé-kocsonya384
Ananász-kocsonya384
Szalagos kocsonya385
Málna-kocsonya385
Birsalma-kocsonya kompót díszítésére385
Citrom-kocsonya386
Kocsonya-sodó386
Kávé-kocsonya tejszínnel386
Mandola-kocsonya387
Mandola-kocsonya vizahólyag nélkül387
Sárgabarack-kocsonya387
Masseduan387
Narancs-kocsonya388
Pani d'orange frappé (az udvartól)388
Vonalazott narancs-kocsonya389
Puncs-kocsonya389
Ribiszke-kocsonya389
Feketekávé-kocsonya mandulatejjel390
Muskotályborból kocsonya390
Vanilia kocsonya390
Vanilia-kocsonya hengerostyákkal megrakva391
Ibolya-kocsonya391
Meggy-kocsonya391
Aprószőlő-kocsonya (Weinschirl)391
Birs-kocsonya392
Kocsonyás tej piskótával töltve392
Kocsonyásodott rizs392
Fehér kocsonya392
Fehér kocsonya kávéval393
Angol hopsz393
Hideg sodó almával394
Kocsonyák befőzött nedvekből oly évszakban, melyben nincs friss gyümölcs394
Charlotta sodóból394
Gesztenye-püré tejszínhabbal394
Kocsonyásodott tejszín és csokoládé-hab szeletekben395
Földieper-hab395
Kabinet-pudding396
Kávé-hab396
Kávé-hab erősebb nemű396
Habos tej csokoládéval396
Habos tej földieperrel397
Narancs-hab397
Ártalmatlan festőszerek étkek, kocsonya, hab és krémek színezéséhez397
A fagylaltokról
Fagylaltokról általában398
Ananász-fagylalt400
Irósvaj-fagylalt400
Sodó-fagylalt400
Csokoládé-fagylalt401
Földieper-fagylalt401
Fagylalt befőzött nedvekből401
Mogyoró-fagylalt401
Málna-fagylalt401
Kávé-fagylalt401
Gesztenye-fagylalt402
Karamel-fagylalt402
Citrom-fagylalt402
Maraszkino-fagylalt402
Sárgabarack-fagylalt403
Narancs-fagylalt403
Pép-fagylalt403
Őszibarack-fagylalt403
Rizs-fagylalt403
Puncs-fagylalt404
Puncs á la glace404
Birs-fagylalt404
Ribiszke-fagylalt404
Muskotályfürt-fagylalt405
Fagylalt pongyolában405
Ostyás (Schmankerl) fagylalt405
Tutti-frutti fagylalt406
Vanilia-fagylalt406
Habos vanilia406
Meggy-fagylalt406
Fagylalt téglaalakban407
A meleg italokról
A kávé készítéséről408
Tejcsokoládé409
Tea409
Puncs410
Pezsgő-puncs410
Jeges puncs410
Angol puncs410
Meleg tojásos puncs410
Felforrt bor411
Grog411
Püspök411
Krampampuli411
Italok betegek számára411
A hideg italokról
Citrom-víz (limonádé)412
Mandolatej412
Jegeskávé413
Puncs-Romain413
Bíbornok413
Sorbet413
Májusi bor413
Konzervekről, befőzött nedvekrőlés lekvárokról
Utasítás a gelék, kocsonyásodott nedvek és lekvárok (marmelade) készítésére414
Ibolya-konzerv415
Ribiszke-gelé415
Renet almából gelé416
Aprószőlő (Weinschirl) gelé416
Lekvár földieperből416
Lekvár arany renet almából416
Sárgabarack-lekvár417
Őszibarack-lekvár417
Birs-lekvár417
Sárga dinnye-lekvár417
Egres (biszke) lekvár417
Birs-sajt418
A cukor készítéséről általában418
A befőzött gyümölcsökről
Befőzött gyümölcs420
Vegyes befőzött421
Birsszeleteket befőzni421
Csitke vagy csipkerózsa-befőzött422
Málnát befőzni422
Fekete cseresznyét befőzni422
Zöld mandolát befőzni423
Dinnyehéjat befőzni423
Narancsot befőzni423
Ananász-szeletek cukorban423
Sárgabarackot befőzni424
Sárgabarackot másképen befőzni424
Őszibarackot befőzni424
Zöld olasz diót befőzni424
Ringlót vagy mirabellákat azaz dobzószilvát befőzni425
Ribizkét befőzni425
Áfonyát befőzni425
Somot befőzni426
Egész spanyol meggyet befőzni426
Spanyol meggyet ecettel befőzni, mely különösen betegeknek igen jó, de csemegeként is alkalmazható426
Szilvát ecettel befőzni426
Nedvek
Gyümölcsnedvet eltenni427
Nyers nedvei a málnának, ribiszkének és meggynek fagylaltra vagy kocsonyákra427
Málna- és ribiszkenedv befőzése428
Málnanedvet ecettel befőzni betegek számára428
Birsalma-nedvet befőzni, mely fagylaltokhoz, kocsonyához és kompóthoz alkalmazható428
Meggy-nedvet befőzni429
Alkörmösnedv429
Ibolyanedv429
Narancsvirágok429
Mandolatej-lél429
Málna-ecet430
Meggy-ecet430
Tárkony-ecet430
Aszalt vagy berakott száraz gyümölcsök
Nyomott körtvék430
Szárított körtvék431
Cseresznye égett borban (pálinkában)431
Gyümölcs rumban431
Nyomott birs-csemege432
Aszalt őszibarack432
Őszibarack-sajt432
Birs-szeleteket becsinálni433
Ringló égett borban (pálinka)433
Gesztenyét befőzni433
Meggy ecetben eltéve434
Spanyol meggyet aszalni434
Párolt (gőzben főzött) gyümölcs készítése434
Párolt cseresznye435
Párolt (befőtt) meggy435
Párolt (befőtt) őszibarack435
Sárgabarack párolva (befőzve)436
Füge cukorban436
Dinnye párolva (befőzve)436
Ringlót (Reines-Claudes) befőzve436
Apró muskatály-körtvék párolva437
Görögdinnye cukorban437
Dinnye ecetben438
Birsalma párolva438
Reberbara befőzve438
Különfélék becsinálása és eltartása
A készletek eltartásáról általában438
Savanyú káposztát elkészíteni439
Zöldborsó párolva439
Zöldborsót eltenni439
Zöldbabot télen át eltartani439
Zöldbabot másképen eltenni440
Angol zöldség (mixed-pikles)440
Csiperkegombát befőzni440
Hagyma ecetben eltéve441
Spárgát befőzni441
Gombát szárítani441
Szarvasgombát befőzni és eltenni441
Gyümölcsöt aszalni442
Ugorkát eltenni442
Ugorkát sós vízben télen át eltartani443
Ugorka-salátát eltenni443
Paradicsomalmát télre eltenni443
Paradicsomalmát párban egy évig sőt tovább is eltenni444
Paradicsomalmát másképen444
Céklát befőzni444
Tököt eltenni444
Sódar besózása445
Húst eltenni445
Vaddisznóhúst befőzni és eltenni445
Nyelvet besózni445
Dalmáciai nyelv445
Tojást eltenni446
Rácürmös készítése446
Borecet készítése446
Mustár készítése446
Sajtot eltenni447
Irósvajat hosszabb időre eltenni447
Mustár-vaj447
Kiváló szardella-vaj fűszerekkel447
Rákvaj447
Függelék
A fölszeldelésről448
A modern asztal terítése
Reggeli asztal 14 személyre460
Díszebéd 25 személyre462
Étlapok húsevő- és bőjtnapokra

St. Hilaire Jozéfa

St. Hilaire Jozéfa műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: St. Hilaire Jozéfa könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem