Előszó | 11 |
A vállalati termelés rendszere és az ágazatok tervezése (dr. Tóth M. - dr. Szakál F. Dr. Székely Cs.) | 13 |
Meggondolások a vállalati termelés szervezésekor | 15 |
A termelés iránya | 15 |
A termelés koncentrálódása és a szakosodás | 17 |
A termelési kooperációk | 18 |
A mezőgazdasági vállalatok ágazati rendszere | 19 |
Az ágazatok szerkesztésének (tervezésének) alapjai | 27 |
A rendszerszemléletű szerkesztés fő vonásai | 27 |
Az ágazatok szerkezete | 29 |
Az egyes ágazattípusok ismertetése | 33 |
Az ágazatok kapcsolatai | 36 |
Az ágazatok szerkesztése | 39 |
Irodalom | 51 |
Állattenyésztő ágazatok szervezése és ökonómiája (dr. Bobos K.) | 53 |
Az állattenyésztő ágazatok szervezésének alapjai | 55 |
Az állattenyésztés népgazdasági feladatai és irányítása | 55 |
Az állattenyésztő ágazatok kialakítása | 58 |
A takarmánygazdálkodás szervezése | 70 |
A szarvasmarha-ágazat szervezése | 92 |
Az ágazat népgazdasági jelentősége és fejlesztési feladatai | 92 |
A hasznosítási irány megválasztása | 95 |
Az árutejtermelő ágazat szervezése | 97 |
A húshasznú ágazat szervezése | 113 |
A borjú- és növendékállat-nevelés szervezése | 120 |
A marhahizlalás szervezése | 124 |
A sertéságazat szervezése | 130 |
Az ágazat gazdasági jelentősége és üzemi formái | 130 |
A termelési cél és a fajta megválasztása | 132 |
Az ágazat méretének meghatározása | 133 |
A tenyésztés szervezése | 140 |
A hizlalás szervezése | 146 |
Az állatállomány változásának grafikus ábrázolása | 148 |
Az ágazat jövedelmének megállapítása és optimalizálása | 150 |
A juhágazat szervezése és ökonómiája (dr. Burján Ambrus) | 155 |
Az ágazat helyzet, fejlesztési tendenciája | 155 |
Közbenső termékek és szolgáltatások gazdasági értékelése | 156 |
A juhágazat takarmányellátásának szervezése és ökonómiája | 157 |
Az anyagtartás és a báránynevelés szervezése és ökonómiája | 158 |
Az ürütartás szervezési és ökomóniai kérdései | 166 |
Az ágazati termelés szerkezetének kialakítása hagyományos eljárással | 167 |
Az ágazati termelés együttes technikai-ökonómiai optimalizálása lineáris programozással | 171 |
Balromfitenyésztő ágazatok szervezése és ökonómiája (dr. Galicz T.) | 173 |
Népgazdasági és vállalati jelentősége | 173 |
Baromfiágazat megválasztása és kialakítása | 175 |
Termelésszervezés. A termelésre ható tényezők | 179 |
Tojástermelés | 183 |
Baromfihús-termelés | 193 |
Fiatal állatok hizlalása | 195 |
Felnőttbaromfi-hizlalás | 200 |
Egyéb állattenyésztési ágazatok szervezése | 202 |
A haltenyésztés szervezése | 202 |
A lótenyésztés szervezése | 205 |
A nyúltenyésztés szervezése | 207 |
A méhészet szervezése | 209 |
Irodalom | 212 |
Növénytermesztő ágazatok szervezése és ökonómiája | 215 |
A növénytermesztő ágazatok szervezésének alapjai (dr. Tóth M.) | 217 |
A földhasználat, a vetésszerkezet és a termelés területi elhelyezése | 217 |
A fermés nagysága és a hozam - ráfordítás alakulása a növénytermesztésben | 221 |
A talaj termőképességének növelése | 227 |
A trágyázás szervezése és ökonómiája | 235 |
A búzatermesztés szervezése (dr. Kiss K.) | 238 |
A búzaatermesztés vállalati sajátosságai | 238 |
A termesztési technológia gazdasági jellemzői | 239 |
Az ágazat mérete, szerkezete és kapcsolatai | 240 |
A termelés színvonala | 241 |
A búzatermesztés jövedelmezősége | 245 |
Az egyéb gabonafélék termelésének szervezése | 246 |
A kukoricaágazat szervezése és ökonómiája (dr. Tőzsér J.) | 250 |
Az ágazat üzemi jelentősége, helyzete és fejlesztése | 250 |
Az ágazat vállalati termelési célja és üzemi formái | 252 |
Az ágazat termelési célja | 252 |
Az ágazat üzemi formái | 252 |
Az ágazat szerkezete, kapcsolatai és méretezése | 255 |
A technológiai rendszerek és változatok közötti ökonómiai választás lehetősége | 259 |
Az ágazat gazdaságossága és jövedelmezősége | 266 |
A burgonyaágazat szervezése és ökonómiája (dr. Tőzsér J. - dr. Takács L.) | 272 |
A termelési cél és az üzemi forma | 273 |
Az ágazat mérete és szerkezeti felépítése | 275 |
Az ágazati technológia rendszere | 277 |
Az ágazat gazdaságossága | 278 |
A cukorrépa-ágazat szervezése és ökonómiája (dr. Burján A.) | 282 |
A cukorrépa-termesztés és -feldolgozás összehangolása | 283 |
Az ágazat termelésszerkezetének kialakítása | 284 |
A lucernaágazat szervezése és ökonómiája (dr. Burján A. - dr. Kiss K.) | 288 |
A termelés célja, mérete és rendszere | 290 |
A termesztés szervezése és ökonómiája | 292 |
A betakarítás, tartósítás, valamint a feldolgozás szervezése és ökonómiája | 296 |
A lucernaágazat szerkesztése | 303 |
A rét- és legelőgazdálkodás szervezése (dr. Kiss K.) | 310 |
A természetes gyepterületek gazdasági jellemzése | 310 |
A természetes gyepterületek termelési színvonalának kialakítása | 311 |
A természetes gyepterületek használatának szervezése | 314 |
Mesterséges (telepített) gyepek szervezési kérdései | 316 |
Egyéb szántóföldi növénytermesztési ágazatok szervezése és ökonómiája (dr. Kiss K.) | 317 |
A dohány termesztésének szervezése és ökonómiája | 318 |
Az olajat adó növények termesztésének szervezése és ökonómiája | 320 |
A hüvelyes növények termesztésének szervezése és ökonómiája | 323 |
A hüvelyes növények termesztésének általános kérdései | 323 |
A kertészeti ágazatok és a fagazdasági tevékenység szervezésének ökonómiai alapjai | 325 |
A zöldségtermesztés szervezése (dr. Czár M.) | 325 |
A zöldségtermesztés népgazdasági és vállalati jelentősége | 326 |
A gyümölcstermesztési ágazatok szervezésének ökonómiai alapjai (dr. Ernyey Gy. - dr. Tóth M.) | 340 |
A szőlő- és borágazat szervezése és ökonómiája (dr. Ernyey Gy.) | 353 |
Mezőgazdasági vállalatok fagazdasági tevékenységének ökonómiai alapjai (dr. Kiss K.) | 360 |
Irodalom | 363 |
A szolgáltató és az ipari jellegű ágazatok szervezése és ökonómiája | 369 |
A szolgáltató ágazatok szervezésének alapjai (dr. Burján A.) | 371 |
A szolgáltatótevékenységek főbb típusai | 371 |
A szolgáltatótevékenységek ökonómiai és szervezési sajátosságai | 372 |
A szolgáltatótevékenységek ágazati rendszere | 373 |
A szolgáltató ágazatok üzemeltetése | 374 |
Új szolgáltató ágazat létesítése vagy kiegészítése | 374 |
A szolgáltatóeszközök élettartamának, selejtezési idejének meghatározása | 376 |
Az eszközök költségeinek a felosztása a felhasználó ágazatok között | 377 |
A szolgáltató ágazatok kialakítása | 378 |
A gépüzem szervezése és ökonómiája (traktor-, kombájn-, szállító- és javítóüzem (dr. Burján A.) | 379 |
A gépesítés feladata, fejlődése | 379 |
A gépüzem ágazati rendszere, kapcsolatai | 380 |
A gépüzem szervezésének ökonómiai sajátosságai | 380 |
A gépüzemi szolgáltatások költségének terhelése a felhasználó ágazatokra | 387 |
A traktorüzem szervezése és ökonómiai sajátossága | 391 |
A szállítóüzem szervezési és ökonómiai sajátosságai | 391 |
A gépjavítás, karbantartás és üzemanyag-ellátás sajátosságai | 393 |
Az öntözés szervezése és ökonómiája (dr. Tőzsér J.) | 394 |
Az öntözés célja, sajátosságai | 394 |
Az öntözés célja, formái | 396 |
Az öntözési szolgáltatás ágazati kialakítása | 398 |
Az öntözési ágazat méretezése | 400 |
Az öntözési ágazat gazdaságossága | 402 |
Növényvédelmi szolgálatatás (dr. Bukta B.) | 407 |
A növényvédelmi tevékenység célja sajátosságai | 408 |
A növényvédelem ökonómiai jelentősége | 410 |
Növényvédelmi erőforrások | 412 |
Az erőforrások ökonómiai vonatkozásai | 412 |
A növényvédelmi szolgáltatások szervezése | 415 |
A növényvédelmi szolgáltatókapacitás kialakítása és működtetés szervezeti formája | 419 |
A keveréktakarmány-gyártás helyzete Magyarországon | 420 |
A keveréktakarmány-etetés és a keverőüzemek létesítésének gazdaságossága | 420 |
A keverőüzemi technológia és a teljesítmény megválasztásának szempontji | 421 |
Az üzemelés szervezése | 422 |
Vetőmagüzem szervezése (dr. Kovács G.) | 424 |
A vetőmag, valamint a vetőmag-feldolgozás szerepe és jelentősége | 424 |
A vetőmag-feldolgozás műveleteinek szervezése | 424 |
Áruvetőmag-feldolgozó üzemek létesítésének szempontjai | 425 |
A vetőmag-feldolgozás költségei, gazdaságossága | 426 |
Az ipari tevékenység szervezése és ökonómiája (dr. Kovács G.) | 426 |
Az ipari tevékenység fogalma, csoportosítása | 426 |
A mezőgazdasági vállalatokban folytatott ipari tevékenység kialakításának okai és feltételei | 427 |
Az ipari tevékenység szerepe a vállalati gazdálkodásban | 429 |
Az ipari tevékenység kialakításának sajátosságai | 429 |
Irodalom | 430 |