Előszó | 9 |
Dr. Tóth Mihály: A mezőgazdasági vállalati gazdaságtan tárgya és módszere | 11 |
A mezőgazdasági üzemtan fejlődése | 12 |
A szervezéstudomány fejlődése | 14 |
Irodalom | 15 |
Dr. Tóth Mihály: A magyar élelmiszer- és fagazdaság, valamint vállalatai | 17 |
A mező- és erdőgazdaság, valamint a mezőgazdasági ipar 1945 előtt | 19 |
Az élelmiszer- és fagazdaság a második világháborútól (1938) 1970-ig | 20 |
A mezőgazdasági termelés | 20 |
Az élelmiszeripar | 39 |
A fagazdaság | 41 |
Az élelmiszer- és fagazdaság mezőgazdasági vállalatai | 42 |
A vállalat fogalma ismérvei | 42 |
Állami gazdaságok és termelőszövetkezetek | 49 |
A gazdaságok vállalkozási kapcsolata más vállalatokkal | 53 |
Irodalom | 55 |
Dr Tóth Mihály: A mezőgazdasági vállalatok gazdálkodásának alaptényezői | 57 |
A vállalati működés általános vonásai | 59 |
Az élelmiszer- és fagazdaság fejlesztése | 61 |
A vállalati gazdálkodás környezete | 63 |
A nemzetközi környezet | 63 |
A vállalat népgazdasági környezete | 65 |
A vállalat regionális, illetve közvetlen környezete | 69 |
A vállalati gazdálkodás erőforrásai | 72 |
A munkaerő | 73 |
Biológiai és műszaki erőforrások | 74 |
Egyéb erőforrások | 75 |
A közgazdasági szabályozók | 75 |
Az ár | 76 |
A piac | 79 |
A támogatások | 81 |
A hitel | 84 |
Jövedelemszabályozás | 86 |
Irodalom | 88 |
Dr. dobos Károly: A vállalati gazdálkodás ökonómiai alapjai | 89 |
A jövedelem | 91 |
A jövedelem fogalma, kategőriái | 93 |
Jövedelmezőség | 102 |
Nyereségigény | 109 |
A nyereségigény és a nyereségszínvonal kapcsolata | 113 |
A jövedelem iptimalizálása | 115 |
Az optimalizálás alapjai | 116 |
A programozás alapjai | 182 |
Irodalom | 191 |
Dr. Burján Ambrus: A vállalati gazdálkodás szervezési alapjai | 193 |
A szervezés feladata és módszerei | 195 |
A gazdasági szervezet | 198 |
A gazdasági szervezet és a szervezetrendszer jellemzői | 198 |
A gazdasági szervezet általános modellje | 200 |
A vállalat működési folyamatai | 202 |
A vállalati szervezet kialakítása | 205 |
A műveletek hatása a szervezeti egységek kialakítására | 207 |
A szervezeti egységek típusai | 209 |
A szervezet felépítése és működése | 213 |
Szervezeti modellek | 234 |
A szervezés a mezőgazdasági vállalatokban | 237 |
Irodalom | 244 |
A vállalati termelés tényezői, eszközei | 245 |
Dr. Bukta Benjamin: Természeti és üzemi tényezőák | 247 |
A termelés természeti tényezői | 247 |
A mezőgazdasági termelés idényszerűsége és ennek következményei | 253 |
Üzemi tényezők | 256 |
Dr. Tőzsér János: A munkaerő | 258 |
A munkaerő szerepe | 258 |
A munkaerő-állomány számbavétele | 259 |
A munkaerő-gazdálkodás tényezői | 271 |
Dr. Kiss Károly: Álló- és forgóeszközök | 286 |
Az állóeszközök köre és csoportosítása | 286 |
Az állóeszköz-szükséglet | 289 |
Az állóeszközökkel kapcsolatos költségek | 290 |
Az állóeszközök kihasználásának hatása a gazdálkodás eredményére | 292 |
A forgóeszközök köre és csoportosítása | 295 |
A forgóeszköz-szükséglet | 297 |
A forgóeszköz kihasználás és a hitel hatása a gazdasági eredményre | 300 |
A termelőesz köz-állomány fejlesztése | 302 |
Az álló- és forgóeszközök együttes nagysága és aránya | 308 |
Irodalom | 309 |