1.063.182

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A vadgesztenye gyakorlati feldolgozása

Zsír, keményítő, dextrin, cukor, szirup, enyv, szesz és alkoholos vegyi anyagokra

Szerző
Orosháza
Kiadó: Szerzői kiadás
Kiadás helye: Orosháza
Kiadás éve:
Kötés típusa: Félvászon
Oldalszám: 96 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 17 cm x 13 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Pannonia Könyvnyomda Vállalat, Debrecen.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A háborús korlátozások a vegyészeti ipar figyelmét a vadgesztenyére fordították, mint korlátlan mennyiségben létező pótanyagra.
Az én érdeklődésem is erre a pótanyagra irányult, különös... Tovább

Előszó

A háborús korlátozások a vegyészeti ipar figyelmét a vadgesztenyére fordították, mint korlátlan mennyiségben létező pótanyagra.
Az én érdeklődésem is erre a pótanyagra irányult, különös tekintettel azért, - mert kémiai gyakorlatom a szénhidrátok területére is kiterjed, - és egy évi kísérleteimnek eredményét foglaltam össze ezen könyvemben.
Ezúton is köszönettel tartozom Kolb Sándor vegyészeti gyáros úrnak, aki üzemét e célból közel egy éven át önzetlenül rendelkezésemre bocsátotta.
Az eredmény, amit ezen a téren elértem, kielégítő volt és hiszem, hogy azoknak, akik vadgesztenye feldolgozásával foglalkoznak, könyvem nagy segítséget fog jelenteni.

A szerző Vissza

Tartalom

Szénhidrátok5
Gyümölcs cukor (levulóze)30
Tej cukor (laktóze)30
Cukornád5
Cukorrépa5
Maláta61
Keményítő16
Dextrin24
Cellulóze9
Szirup47
Szesz60
Vadgesztenye6
A vadgesztenye kémiai összetételel7
A vadgesztenye érési ideje7
A vadgesztenye természete7
A vadgesztenye kezelése7
A vadgesztenye szárítása8
A vadgesztenye felhasználása8
Zsírok - olajok9
A zsírok fogalma10
A zsírok kémiai összetétele10
A zsírok észterei10
A zsírok - olajok vegyi tulajdonságai10
A zsírok - olajok fizikai tulajdonságai10
A zsírok átváltozása10
Éterikus olajok11
Száradó olajok11
Nem száradó olajok11
Zsírok kivonása sajtolás útján12
Zsírok kivonása extrahálás útján12
A zsírsajtoló hidraulikus prés szerkezete12
A zsírsajtoló hidraulikus prés működése12
A zsírkivonó extrátor szerkezete14
A zsírok oldószerei15
Az oldószerek vegyi tulajdonságai15
Az oldószerek forrpontjai15
A keményítő16
A keményítő fogalma16
A keményítő képződése17
A keményítő vegyi tulajdonsága17
A keményítő vegyi jelentősége17
A keményítő tápértéke17
Keményítő tartalmú növények17
A keményítő vándorlása17
A keményítő ipari jelentsége17
A keményítő hőiránti reagálása18
A vadgesztenye keményítő15
A vadgesztenye keményítő színe18
A vadgesztenye kémiai összetétele18
A vadgesztenye dextrinálódása18
A vadgesztenye szövetburkolata18
A vadgesztenye keményítőjének felszabadítása19
A vadgesztenye rotációs gépje19
A vadgesztenye saponin tartalma19
A vadgesztenye iszapolása20
A vadgesztenye mosása21
A vadgesztenye centrifugális kezelése21
A vadgesztenye filtrálása21
A vadgesztenye szárítása21
A dextrin23
A dextrin fogalma24
A dextrin kémiai jelentősége24
Dextrinkészítés pörkölés útján24
A dextrin pörkölője24
A dextrin vizsgálata25
A dextrinkészítés savak által26
Dextrinkészítés nyomás által26
Dextrin fehér26
Dextrináló készülék26
A cukorfajták27
A keményítő átalakulása27
A keményítő átalakulásának fázisai27
A maláta fermentálása keményítőben28
A diasztaze hatása a keményítőre28
A szőlőcukor (dextroze)29
A malátacukor (maltoze)29
Az invertálás29
A saponin19
A saponin kisajátítása20
A saponin koncentrálása20
A saponin szárítása20
A polarizáció31
A polarizáció jelentősége31
A fényrezgések iránya31
A polarizáció síkja32
Vadgesztenyéből cukor32
A vadgesztenye szénhidrát csoportja32
A vadgesztenye keserű íze32
A vadgesztenye cukorfőzése33
A cukorfőző konstrukciója43
A vadgesztenye keményítő elcukrosítása34
A polarizációs invertálás34
A cukorfőző sav közömbösítése34
A cukor derítése35
A spodium felhasználása35
A cukor derítő konstrukciója36
A cukor filtrálása36
A spodium regenerálása37
A cukor koncentrálása38
A sűrítésről38
Vakuum üst fekvő rendszerű40
Vakuum üst álló rendszerű40
A vakuum üst működése40
Légszivattyú kéthengeres42
A vakuum üst armatúrái43
Kondenzátor beépített44
Kondenzátor fekvő rendszerű44
Kondenzátor barometrikus44
Légszivattyú egyhengeres45
Légszivattyú forgódugattyús45
Légszivattyú kis molekuláris46
Vadgesztenye enyv47
Vadgesztenye enyvről48
Az enyvek felhasználása48
Az enyvek gyártása50
A szeszről58
A szesz kémiai összetétele58
A szesz képződése59
A szesz előállítása60
A maláta gyártása61
Az árpa minősége61
A csírázás kialakulása61
A pneumatikus malátázó61
A diasztáze tevékenykedése62
Az árpa tisztítása62
Az árpa duzzasztása62
A penészgombák eltávolítása62
A csírázás végrehajtása63
A zöld maláta feldolgozása64
A zöld maláta aszalása64
A maláta csírátalanítása64
A vadgesztenye elcukrosítása malátával64
A saponin elválasztása64
A vadgesztenye elgőzölése65
A vadgesztenye keményítő elcsirizelése66
A vadgesztenye keményítő füllesztése66
Az elcukrosítás lefolyása67
A diasztáze fermentuma67
A diasztáze alatti hőfokok67
A cukor erjedési folyamata67
Műélesztő68
Élesztők különböző csoportjai68
Az élesztők gazdasági jelentősége68
Az élesztő képződése69
Az élesztő előerjedése69
Az élesztő főerjedése70
Az élesztő utóerjedése72
A szesz desztillálása73
A desz tilláló készülékek73
A különböző alkoholok forrpontjai73
Az amilalkohol jelenléte74
Desztillálás ismétlődő desztillálás útján74
Desztillálás rektifikálás útján76
Desztillálás deflegmálás útján76
A desz tillálás illanó melléktermékei77
A desztillálás nem illanó melléktermékei77
Az alkohol felhasználása79
Az alkohol, mint oldóanyag80
Éter előállítása80
Klóretil előállítása83
Kloroform előállítása83
Klorál és kloráthidrát előállítása85
A jodoform előállítása86

Neufeld Géza

Neufeld Géza műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Neufeld Géza könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem