kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
Kiadó: | Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat |
---|---|
Kiadás helye: | Budapest |
Kiadás éve: | |
Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
Oldalszám: | 439 oldal |
Sorozatcím: | |
Kötetszám: | |
Nyelv: | Magyar |
Méret: | 24 cm x 18 cm |
ISBN: | |
Megjegyzés: | 150 fekete-fehér fotóval és ábrával, kihajtható táblázattal illusztrálva. |
A baromfitenyésztés közgazdasági jelentősége (dr. Szlamenicky István) | |
Hazai baromfitenyészetünk rövid története és továbbfejlesztésének iránya | 5 |
A baromfitenyésztés világgazdasági kerete | 12 |
A baromfitenyésztés helye az állattenyésztésben | 19 |
A baromfihús és tojás jelentősége az élelmezésben | 20 |
A barofitartás egyéb termékei és közvetett haszna | 22 |
A baromfitermékek szerepe a külkereskedelmi forgalmunkban | 23 |
A tyúk tenyésztése (dr. Bögre János) | |
A tyúk külleme | 25 |
Testtájak | 25 |
A testrészek küllemi elbírálása | 27 |
Testméretek felvétele, indexek | 29 |
A bőr és függelékei | 29 |
A baromfi tollazata | 31 |
Kor és ivar szerinti elnevezések | 35 |
Örökléstani alapfogalmak | 35 |
A tojás és képződése | 44 |
A tojásképző szerv felépítése | 44 |
A tojás kialakulása | 45 |
A kotlás | 49 |
A vedlés | 53 |
Értékmérő tulajdonságok | 56 |
Tojástermelők-képesség | 57 |
A tojások számának mérése (csapófészkezés) | 57 |
Az állomány éves tojástermelésének kiszámítása | 60 |
A tojástermelést meghatározó alaptulajdonságok | 60 |
A tojástermelés változása az életkortól függően | 66 |
A tojás súlya | 67 |
A tojás minősége | 68 |
Hústermelő-képesség | 69 |
A húsformák megítélése | 70 |
A hús minőségének elbírálása | 72 |
Növekedési erély | 73 |
Tollasodás | 77 |
Termékenység | 78 |
Kelthetőség | 80 |
Ellenállóképesség | 81 |
Egészségi állapot | 82 |
Vérmérséklet, rossz szokások | 83 |
Tenyésztéstechnikai eljárások | 83 |
Fenotípusos szelekció | 83 |
Tenyészkiválasztás a küllem alapján | 84 |
A származás megítélése | 86 |
Egyedi teljesítmény tömegszelekció | 87 |
Az oldalági rokonok megítélése | 89 |
Genotípusos szelekció | 89 |
Családtenyésztés | 90 |
Ivadékvizsgálat | 92 |
Váltott kakas rendszer | 98 |
Fajtiszta tenyésztés | 100 |
Vérújítás, vérfrissítés | 101 |
Rokontenyésztés | 101 |
Vérvonaltenyésztés | 102 |
Hagedoorn nukleus tenyésztési módszere | 103 |
Lerner tenyészkiválasztási módszere | 106 |
Kakas ivadékvizsgálat | 107 |
Keresztezések | 108 |
Tenyészállat-előállító keresztezés | 109 |
Haszonállat-előállító keresztezés | 110 |
A hibridtenyésztés és módszerei | 114 |
A heterózishatás állandósítása | 119 |
Jércetenyésztés | 119 |
Gazdasági tyúkfajták és hibridek | 122 |
A házityúk származása, háziasítás | 122 |
A tyúkfajták csoportosítása | 123 |
Egyoldalú tojástermelő tyúkfajták és vonalhibridek | 125 |
A fehér leghorn | 125 |
Tojástermelő hibridek | 128 |
Kettős hasznosítású tyúkfajták | 130 |
Magyar parlagi és nemesített | 130 |
A rhode island red (rodejlend) | 132 |
New-hampshire | 133 |
A playmouth rock tyúk | 134 |
A sussex (szaszex) tyúk | 136 |
Egyoldalú hústermelő fajták és hibridek | 137 |
A cornish (kornis) | 137 |
Hústermelő hibridek | 138 |
Párosítási eljárások | 142 |
Természetes pároztatás | 142 |
Vadpároztatás | 142 |
Csoportos pároztatási eljárás | 142 |
Háremszerű pároztatás | 142 |
Kézbő pároztatás | 144 |
Mesterséges beondózás | 145 |
Egyedi jelzések | 146 |
Irodalom | 148 |
A tyúk takarmányozása (dr. Kakuk Tibor) | |
A baromfi táplálkozásának sajátosságai | 153 |
A baromfi emésztőkészüléke | 154 |
Táplálékfelvétel és emésztés | 157 |
A baromfi takarmányválasztása | 160 |
Energiaforgalom | 160 |
Közbülső anyagcsere | 160 |
Létfenntartó energiaszükséglet | 161 |
A termelés energiaszükséglete | 162 |
A növekedés energiaszükséglete | 163 |
A tojástermelés energiaszükséglete | 165 |
Vízforgalom, ivóvízszükséglet | 166 |
Takarmányanalízis, takarmányozási mértékegységek | 166 |
A takarmányok alkotórészei | 168 |
Takarmányozási mértékegységek | 168 |
Energiaszámítási mértékegységek | 170 |
Fehérjeszámítási mértékegységek | 172 |
Mértékegységek az ásványi anyag számításban | 173 |
A kivonható szénhidrát, a nyersrost és a zsír szerepe a baromfitakarmányozásban | 173 |
A kivonható szénhidrát szerepe a baromfitakarmányozásban | 174 |
A nyersrost szerepe a baromfitakarmányozásban | 176 |
A zsírok szerepe a baromfitakarmányozásban | 180 |
A fehérje szerepe a baromfitakarmányozásban | 180 |
A fehérjék összetétele és táplálkozásélettani szerepe | 181 |
Limitáló aminosavak, aminosa | 182 |
A fehérjék biológiai értéke | 183 |
Fontosabb aminosavak | 184 |
Növendékcsirkék fehérjeszükséglete | 187 |
Tojótyúkok fehérjeszükséglete | 189 |
Fehérjehiány, fehérjetúletetés | 190 |
Az ásványi anyagok szerepe a baromfi-takarmányozásban | 190 |
Növendékcsirkék mész- és foszforszükséglete | 191 |
Tojótyúkok mész- és foszforszükséglete | 193 |
Kálium | 196 |
Konyhasó | 196 |
Magnézium | 197 |
Kén | 197 |
Mangán | 197 |
Vas és réz | 198 |
Jód | 199 |
Kobalt | 199 |
Cink | 199 |
Szelén | 200 |
A biológiai hatóanyagok szerepe a baromfi életműködésében és takarmányozásában | 200 |
A vitaminok szerepe és a szükségletet befolyásoló tényezők | 200 |
Zsírban oldódó vitaminok | 203 |
A-vitamin | 203 |
D-vitamin | 206 |
E-vitamin | 208 |
K-vitamin | 210 |
Vízben oldódó vitaminok | 211 |
B1-vitamin | 211 |
Riboflavin | 212 |
Nikotinsav | 213 |
B6-vitamin | 213 |
Pantoténsav | 213 |
B12-vitamin, kobalamin | 214 |
Folsav | 215 |
Kolin | 215 |
Biotin, H-vitamin | 215 |
C-vitamin | 216 |
Zúzófekély elleni faktor | 216 |
Ismeretlen növekedési faktorok | 217 |
Enzimek | 218 |
Antibiotikumok | 218 |
Hormonok | 220 |
Felületaktív anyagok | 221 |
Arzénvegyületek | 221 |
Takarmánykiegészítő gyógyszerek | 222 |
Takarmányismeret | 222 |
Energiát szolgáltató takarmányok, gabonafélék | 222 |
Kukorica | 223 |
Búza | 223 |
Árpa | 224 |
Zab | 224 |
Rozs | 225 |
Fehérjedús takarmányok | 225 |
Szójabab, szójadara | 225 |
Földidió | 226 |
Napraforgó | 227 |
Repce | 227 |
Lenmag | 228 |
Borsó | 228 |
Csillagfürt | 228 |
Búzakorpa | 228 |
Búzacsíra | 229 |
Kukoricasikér | 229 |
Szárított szeszgyári moslék és szürlet | 229 |
Állati eredetű fehérjetakarmányok | 230 |
Terimés takarmányok, zöld, szilázs, répafélék és szénalisztek szerepe, jelentősége a baromfitakarmányozásban | 232 |
Zöldtakarmány | 233 |
Szilázs | 234 |
Mesterségesen szárított szénák | 234 |
Sárgarépa | 235 |
Gyári keveréktakarmányok és szerepük a baromfitakarmányozásban | 237 |
Takarmánykiegészítő anyagok és készítmények | 237 |
Ásványi anyagok | 238 |
Takarmányok tárolása, előkészítése, etetési módszerek | 238 |
Takarmányok fogadása, mintavétel | 238 |
A takarmány tárolása | 238 |
Takarmányok előkészítése az etetésre | 239 |
Csíráztatás | 239 |
Etetési módszerek | 240 |
Kizárólagos keveréktakarmányetetés | 241 |
Préselt takarmány | 241 |
Nedvesített lágyeleség | 243 |
Szemes takarmánnyal kombinált etetés | 244 |
Takarmányváltoztatás | 245 |
Etetés és takarmányösszeállítás korcsoportonként | 246 |
Csirkék takarmányozása háromhetes korig | 246 |
Pecsenyecsirkék takarmányozása | 247 |
Ketreces csirkék takarmányozása | 250 |
Csirkék ketreces feljavítás | 250 |
Tenyészcsirkék és növendékek takarmányozása | 252 |
A növendékek korlátozott etetése | 255 |
Tojótyúkok takarmányozása | 257 |
Ketreces tyúkok takarmáyozása | 262 |
Stressz-hatás és stressz-takarmányozás | 262 |
A takarmányozás hatása a szaporodásra és az állati termékekre | 264 |
A takarmányozás hatása a tojástermelésre és a tojás összetételére | 264 |
A takarmányozás hatása a tojások termékenységére és kelthetőségére | 266 |
A takarmányozás hatása a kakasok termékenységére | 267 |
A takarmányozás hatása a test összetételére, a vágottáru színére, ízére és minőségére | 267 |
Irodalom | 268 |
Keltetés | |
A tenyésztojás minőségét befolyásoló tényezők | 271 |
A tenyésztojás minőségi feltételei | 271 |
A tojás gyűjtése és kezelése | 272 |
A tenyésztojás tárolása és szőállítása | 273 |
Keltetés gépekben | 274 |
A keltetőgép szerkezete és működése | 274 |
Keltetőgép-típusok | 274 |
Tojástartó tálcák | 276 |
Fűtőberendezések | 277 |
Hőszabályozó, légcsere | 277 |
Párásító berendezések | 278 |
A keltetés fizikai és mechnaikai tényezői | 279 |
Hőmérséklet, önhő | 279 |
Páratartalom | 280 |
Friss levegő | 280 |
A tojások hűtése | 281 |
A tojások forgatása, tálcacsere | 281 |
A tojások gépberakása és lámpázása | 282 |
A csibék kelése | 284 |
A kelés élettana | 285 |
Az embrió fejlődési szakaszai | 286 |
A keltetés biológiai ellenőrzése | 287 |
A keltetés szervezése | 288 |
A tojásellátás szervezése | 289 |
A keltetési technológai és annak ellenőrzése Gergely-féle 10 000-es gépekben | 290 |
A keltetőgép karbantartása, fertőtlenítése | 292 |
Naposcsibék ivarmeghatározása | 293 |
Ivarmeghatározási eljárások | 293 |
Irodalom | 294 |
Tojás és hús árutermelés (Várady Barna) | |
A tyújtartás feltételei | 297 |
A tyúk hőigénye | 297 |
Hőtermelés és hőveszteség | 297 |
Hőmérsékleti határok | 298 |
Páratartalom | 299 |
A kilehelt pára és a hőveszteség | 299 |
Ammóniaszint | 301 |
Porképződés | 302 |
Levegőcsere | 302 |
A levegőcsere és a légáramlás gyorsasága | 302 |
A szellőztetés módjai | 303 |
Szigetelés | 305 |
Az intenzív tartási módszerek kialakulása | 308 |
A tojástermelés | 309 |
A tojóállomány megválasztása | 311 |
A tenyésztojástermelés megszervezése | 311 |
A tojóház | 312 |
Érévnyben levő tojóház-típustervek | 313 |
Az intenzív tojótyúktartás módszerei | 315 |
A kifutó | 315 |
Kifutórendszerek | 318 |
A mélyalom | 319 |
Lécpadlós és kombinált mélyalmos tartás | 320 |
Ketreces tartás | 322 |
A tojóház belső berendezése és gépesítése | 323 |
Etető- és itatóberendezések | 327 |
Ülőrendszerek | 331 |
A trágyaakna és a trágyagyűjtés | 332 |
Tojófészek-típusok | 334 |
Tojótyúkok gondozása | 339 |
Az elverés | 340 |
A tyúkok kannibalizmusa | 341 |
Csőrcsonkítás | 342 |
Taraj- és áll-lebeny csonkítás | 342 |
Sarkantyú- és lábujjcsonkítás | 343 |
Szárnycsonkítás | 343 |
Munkarend | 344 |
A tojáshozam növelésének módszerei | 344 |
Nyári tojástermelés | 345 |
A téli tojástermelés növelésének lehetőségei | 347 |
Mesterséges világítás | 351 |
A tojóállomány váltása és selejtezése | 351 |
A jércetartás gazdaságossága | 353 |
Az állományváltás ideje | 355 |
A termelő és nem-termelő állat megismerése | 356 |
A tojástermelés mértékének megítélése külső jelekből | 359 |
A selejtezés módszerei | 360 |
A tenyészkakasok selejtezése és váltása | 360 |
A tenyésztojástermelés költségtényezői | 362 |
A tojás kezelése és tárolása | 363 |
A tiszta tojás termelése | 363 |
A tojás gyűjtése | 363 |
A tojás tárolása | 364 |
Az étkezési tojás kezelése | 364 |
Az étkezési tojás minősítése | 366 |
A tenyésztojás kezelése | 367 |
Tenyész- és pecsenyecsirke nevelés | 367 |
A nevelés feltételei | 367 |
A megfelelő hőmérséklet | 369 |
Levegőszükséglet és páratartalom | 370 |
Állománysűrűség | 372 |
Állománynagyság és falkalétszám | 372 |
Az etetés és itatás módja | 373 |
A nevelőház almozása | 375 |
Zárt nevelés | 376 |
Korszerű nevelőépületek | 377 |
Érvényben levő csibenevelő típustervek | 381 |
Csibenevelés ketrecben | 382 |
A nevelő fűtése és műanyagtípusok | 382 |
Etető- és itatóberendezések | 387 |
Egyéb berendezések | 389 |
A csibe gondozása az első hetekben | 389 |
A naposcsibe kirakása | 390 |
Az első napok teendői | 391 |
A pecsenyecsirke nevelése | 393 |
A pecsenyecsirkenevelés gazdaságossága | 395 |
A tenyészállomány nevelése | 398 |
Jércék nevelése | 398 |
Nevelés szabadban, vándorólban | 399 |
Az ivarérés késleltetése | 400 |
Tenyészkakasok nevelése | 401 |
Fertőtlenítő anyagok és fertőtlenítés | 402 |
Elhullt állatok kezelése és megsemmisítése | 403 |
A baromfitrágya értéke és felhasználása | 404 |
A baromfitrágya beltartalma | 405 |
A baromfitrágya előkészítése trágyázási célra | 405 |
Irodalom | 406 |
Függelék | 409 |
Tárgymutató | 425 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.