1.067.017

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A tömény szeszes italok gyártása

Szerző
Szerkesztő
Lektor
Budapest
Kiadó: Integra-Projekt Kft.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 182 oldal
Sorozatcím: Termelők Kiskönyvtára
Kötetszám: 7
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-781-252-0
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:
A szesz előállítására, forgalomba hozatalára, jövedéki ellenőrzésére és adóztatására vonatkozó rendelkezések
1.1 Jövedéki ellenőrzés
1.1.1. A jövedéki törvény
Az... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:
A szesz előállítására, forgalomba hozatalára, jövedéki ellenőrzésére és adóztatására vonatkozó rendelkezések
1.1 Jövedéki ellenőrzés
1.1.1. A jövedéki törvény
Az Országgyűlés - egyfelől a költségvetés feladatainak ellátásához szükséges bevételek fokozott védelme, másfelől annak érdekében, hogy a jövedéki termékek piacán a résztvevők között tisztességes verseny alakuljon ki - 1993. május 25-ei ülésnapján elfogadta a jövedéki szabályozásról és ellenőrzésről, valamint a bérfőzési szeszadóról szóló 1993. évi LVIII. törvényt (a továbbiakban: jövedéki törvény), amely 1993. július 1-jén lépett hatályba.
A jövedéki törvény azokat a termékeket vonja hatáskörébe, amelyek fogyasztói árában nagy adótartalom realizálható. Ez alapján minősül jövedéki terméknek többek között:
- a szeszgyártási termék (az etilalkohol - két szénatomos egyértékű alifás alkohol -, a nyersszesz, a finomított szesz, a víztelenített szesz, a víztelenített szesz, a regenerált szesz (ITJ: 52-12-11-2; 88-11, -12, -13);
- a lepárlással előállított pálinka (ITJ: 88-22);
- a magas- és középfokú-, valamint a lepárlással előállított fogyasztási borpárlat (ITJ: 88-21-1, -2, -3);
- a szeszgyártási termék, a pálinka és a borpárlat előállításánál keletkezett alszesz, elő- és utópárlat (a felsoroltak a továbbiakban együtt: szesz) (ITJ: 89-98);
- a borpárlatból előállított fogyasztási borpárlat (brandy), a szeszből hideg úton előállított rum, pálinka, likőr, kevertital, valamint az egyéb szeszes ital (a továbbiakban: szeszes ital) (ITJ: 88-21-3; 88-23, -24, -25, -26, -29).
A jövedéki törvény az állami bevételek biztosítása érdekében a jövedéki termékek - köztük a szesz és szeszes ital - esetében a termelési, termeltetési, önálló raktározási, tárolási, nagy- és kiskereskedelmi, export és import tevékenység (a továbbiakban: jövedéki tevékenység) folytatását - az egyéb termékektől eltérően - szigorú szabályok alapján engedélyezi. Vissza

Tartalom

A szesz előállítására, forgalomba hozatalára, jövedéki ellenőrzésére és adóztatására vonatkozó rendelkezések - Nákovics László9
Jövedéki ellenőrzés9
A jövedéki törvény9
Múltbeli szabályozás és a jelenleg hatályos jogszabályok11
A szesz után fizetendő adók12
Általános forgalmi adó12
Fogyasztási adó12
Bérfőzési adó14
A jövedéki tevékenység folytatásának engedélyezése17
A jövedéki üzem minősítése18
Üzemben tartási engedély19
Jövedéki tevékenység folytatása. Szesztermelés19
Szesz előállítására alkalmas készülék bejelentése20
Szeszfőzdei üzemi berendezések20
A szeszmérő gép alkalmazása22
Hivatalos zárak alkalmazása24
Szesz előállításának megkezdése, üzembe helyezés24
A pálinka előállításának módjai (kereskedelmi és bérfőzés)25
A pálinka minősítése, házasítása, újrafinomítása26
A szesz mennyiségének megállapítása27
Tárolás, készletfelvétel31
Szesz és szeszes italok forgalmazása34
Zárjegyek alkalmazása35
Szeszes italok előállításának általános feltételei - Pándi Ferenc36
Az előállító hely és tevékenység engedélyezése36
A gyártás megindítása37
Adalék-, segéd-, csomagolóanyagok, mosó- és fertőtlenítőszerek engedélyezése38
Egészségügyi alkalmasság, szakképzettség40
Az új élelmiszer és az új termék fogalma41
Szeszes italok gyártása és palackozása - Pándi Ferenc43
A valódi gyümölcspálinkák gyártása43
A gyümölcsszeszipar nyersanyagai43
A gyümölcscefre készítése46
A gyümölcscefre erjesztése49
A kierjedt gyümölcscefrék lepárlása56
Befejező gyártási műveletek: érlelés70
Gyümölcspálinkák hibái és azok megelőzése76
Likőrök és hidegúti pálinkák gyártása83
A termékek csoportosítása, jellemzése83
A gyártáshoz felhasznált anyagok84
Féltermékek előállítása88
A késztermékek összeállítása93
Befejező gyártási műveletek101
A szeszes italok palackozása109
A szeszes italok csomagolása és jelölése - Gerely Péter113
A szeszes italok minősége és minőségbiztosítása - Bikfalvi Istvánné119
A szeszes italok minősége119
A szeszes italok fogalommeghatározásai119
A szeszes italok minőségi követelményei126
A szeszes italok vizsgálata128
Érzékszervi vizsgálat129
Az alkoholtartalom meghatározása130
A szárazanyag-tartalom meghatározása131
Gyümölcscefrék extrakt-tartalmának (cukortartalmának) meghatározása Baling-fokolóval131
Maradékcukor-tartalom meghatározása Bertrand-módszerrel132
A víz lúgosságának meghatározása133
A víz keménységének meghatározása133
Egyéb analitikai vizsgálatok133
Műszeres vizsgálatok134
A szeszes italok minőségbiztosítása136
Az élelmiszer-minőség fogalma136
Az élelmiszer-minőség biztosításának fogalma137
Az Élelmiszertörvény minőségi előírásai138
Az MSZ EN ISO 9000 szabványsorozat szerinti minősgébiztosítási rendszer140
A szeszesital-gyártás higiéniája143
A szeszgyártás egészségügyi biztonsága145
Az alkoholos italok élelmezéstoxikológiai előírásai - Sohár Pálné145
Természetes tartalomként előforduló toxikus anyagok145
Szennyezőanyagok és szermaradékok147
Technológiai eredetű szennyezőanyagok148
A technológiai folyamatok során keletkező nemkívánatos anyagok149
Élelmiszer-adalékanyagok150
A szeszes italokban előforduló mérgező anyagok - Bikfalvi Istvánné154
A szeszes italokban előforduló, természetes úton keletkező mérgező anyagok154
Technológiai rendellenesség következtében keletkező mérgező anyagok157
Irodalomjegyzék158
Függelékek
Hatályos jogszabályok jegyzéke159
Engedélyező szervek címlistája160
A főzőüstre, a finomítóüstre, a hűtőkészülékre, a légcsőre és a szűrőkészülékre vonatkozó jövedéki előírások163
Az alszesz-, az elő- és utópárlatgyűjtő edények, az összekötőcső, a levegőztető és a torlasztást megakadályozó csőrendszer alkalmazására vonatkozó jövedéki előírások164
A hivatalos zárak alkalmazása, levétele165
Szeszes ital előállító hely létesítési engedély kérelem tartalma165
Gyártmánylap166
Élelmiszer-előállító hely irányítója részére előírt képesítés166
Az adalékanyag felhasználási és gyártási engedély kérelem tartalma167
Mosó- (beleértve a tisztító-, súrolószereket is) és/vagy fertőtlenítőszerek felhasználási engedély kérelem tartalma168
A szeszes ital technológiai segédanyag felhasználási engedély kérelem tartalma168
Az új élelmiszer gyártási engedély kérelem tartalma169
Pálinkahibák, eredetük, kezelési módjuk, a kezelés eredménye169
Szeszes italok minőségi követelményei171
A szeszes italok érzékszervi vizsgálata176
Alkoholtartalom meghatározása178
Szárazanyag-tartalom meghatározása180
Szeszes italok vizsgálatánál alkalmazott analitikai eljárások181
A tömény szeszes italkészítményekkel kapcsolatos legfontosabb szabványok182
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem